NATIONAL
Topul celor mai bune orașe din România pentru piața imobiliară: Creditele se dau ca pâinea caldă
Publicat
acum 2 luniin
De
adminApartamentele din marile oraşe sunt, de cele mai multe ori, uşor de cumpărat cu ajutorul unui credit ipotecar, în ciuda preţurilor tot mai piperate solicitate de proprietari şi dezvoltatori, care au dus implicit la creşterea ratelor, cele mai mari fiind achitate de clujeni şi braşoveni, arată cea mai nouă analiză realizată de Imobiliare.ro Finance – brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro.
Cel mai mult s-au scumpit faţă de începutul verii trecute apartamentele în Braşov şi Iaşi, cu 19,4%, respectiv cu 14,5%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Un cumpărător plăteşte cu 15.550 de euro în plus acum pentru o proprietate cu două camere din Cluj-Napoca şi din Braşov faţă de preţul pe care l-ar fi achitat dacă ar fi luat decizia de achiziţie în luna iunie a anului trecut. La Iaşi, diferenţa depăşeşte 10.000 de euro.
“Dacă anul trecut principalul factor de îngrijorare, cu cel mai mare impact în ratele românilor, era reprezentat de nivelul dobânzilor, astăzi acesta s-a mai atenuat, însă începe să fie înlocuit de creşterea preţurilor locuinţelor. Creşterea preţurilor nu are impact doar în rata lunară, ci şi în suma necesară avansului. Traiectoria dobânzilor rămâne una descendentă, confirmată recent de către Banca Naţională a României prin diminuarea dobânzii cheie – un semnal important pentru piaţă, însă traiectoria preţurilor rămâne una ascendentă, pe fondul diminuării susţinute a ofertei de locuinţe în marile oraşe, coroborată cu o cerere ridicată şi o putere de cumpărare în creştere”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.
Potrivit analizei, veniturile minime necesare pentru accesarea finanţării în cazul locuinţelor cu două camere, cele mai căutate în rândul cumpărătorilor, se menţin sub valoarea câştigurilor medii nete obţinute de angajaţii din patru judeţe unde întâlnim unele dintre cele mai puternice pieţe rezidenţiale din ţară. Scumpirile din ultimul an îi pot pune, însă, în dificultate pe unii dintre braşoveni, în timp ce în cazul oraşului Cluj-Napoca varianta unei achiziţii este mai degrabă viabilă prin cash sau dacă ai deja economii consistente care permit achitarea unui avans de cel puţin 33% pentru creditul ipotecar dorit.
Atât veniturile necesare obţinerii unui credit ipotecar pentru un apartament cu două camere, cât şi ratele lunare pe care cumpărătorii le achită sunt mai mari decât cele de la începutul verii trecute. Cele mai mari rate sunt achitate de clujeni şi de braşoveni.
În schimb, cumpărarea unui apartament cu două camere nu reprezintă o problemă pentru cei din Bucureşti, Timişoara, Iaşi sau Constanţa. Câştigurile medii nete obţinute de angajaţii din aceste oraşe depăşesc veniturile minime necesare achiziţiei unei locuinţe. Cei mai mulţi bani în plus au cumpărătorii din Capitală şi din Timişoara care vor să ia un împrumut.
În topul oraşelor unde este cel mai uşor să iei un împrumut pentru achiziţia unui apartament cu două camere, pe primul loc se situează Capitala, urmată de Timişoara, Iaşi şi Constanţa.
Astfel, în Bucureşti, câştigul salarial mediu net obţinut de angajaţi este cu aproape 2.300 de lei mai mare decât venitul minim necesar obţinerii unui împrumut, cu avans 20%, pentru achiziţia unui apartament cu două camere, conform calculelor Imobiliare.ro Finance care au luat ca referinţă date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Capitală s-a majorat cu 13% faţă de începutul verii trecute, arată Indicele Imobiliare.ro aferent lunii iunie. Acest fapt se traduce în costuri cu 10.200 de euro mai mari la cumpărarea unei locuinţe cu două camere, motiv pentru care veniturile necesare accesării unui credit ipotecar pentru o astfel de proprietate au crescut şi ele cu aproape 400 de lei.
Bucureştenii plătesc în momentul de faţă o rată mai mare cu circa 170 de lei faţă de o persoană care a cumpărat un apartament cu două camere prin credit la începutul verii trecute. Rate lunare mai mari sunt doar în Cluj-Napoca şi în Braşov.
Apartamentele din Timișoara s-au scumpit
După un avans cu aproape 10% înregistrat la nivelul preţului mediu solicitat luna trecută raportat la perioada similară din 2023, apartamentele din Timişoara au ajuns să fie scoase la vânzare cu 1.616 euro/mp util, arată Indicele Imobiliare.ro. Un cumpărător trebuie să achite, astfel, 80.800 de euro pentru un apartament cu două camere. Anul trecut o proprietate similară ar fi costat 73.750 de euro. Venitul minim necesar pentru a face o astfel de achiziţie, luând în considerare un împrumut pe 30 de ani cu avans 20%, a crescut cu circa 230 de lei în acelaşi interval de timp, potrivit estimărilor realizate de Imobiliare.ro Finance. Rata lunară s-a majorat, totodată, cu 103 lei, acesta fiind cel mai mic avans apărut în rândul celor şase mari oraşe analizate. Mai mult, venitul în valoare de 4.094 de lei necesar unui cumpărător aflat la prima achiziţie pentru accesarea împrumutului este cu aproape 1.900 de lei mai mic decât câştigul salarial mediu net încasat de angajaţii din judeţul Timiş.
În Iaşi, preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns luna trecută să fie cu aproape 15% mai ridicat faţă de cel care era practicat la nivelul pieţei locale la începutul verii trecute. Putem spune, astfel, că un apartament cu două camere costă cu 10.150 de euro mai mult. Venitul lunar necesar unui cumpărător care îşi doreşte să obţină un credit ipotecar pentru a deveni proprietarul unei locuinţe care se vinde cu 80.150 de euro este, potrivit estimărilor, de cel puţin 4.061 de lei. Câştigul salarial mediu net al angajaţilor din Iaşi este, conform datelor publicate de INS, cu circa 800 de lei mai mare decât cel necesar obţinerii împrumutului, chiar şi în condiţiile în care scumpirile de pe piaţa rezidenţială s-au tradus în creşteri cu aproape 400 de lei în privinţa veniturilor minime cerute de bănci pentru finanţare şi într-o majorare cu aproximativ 170 de lei a ratei lunare de achitat.
Pentru a cumpăra un apartament cu două camere în Constanţa, cu o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi, ai nevoie în momentul de faţă de o sumă medie de 83.300 de euro, cu 7.500 de euro mai mare decât în iunie 2023. La nivelul pieţei locale preţul mediu solicitat de proprietari şi dezvoltatori s-a majorat cu aproape 10%, conform Indicelui Imobiliare.ro.
Chiar şi în aceste condiţii, veniturile obţinute de angajaţii din judeţul Constanţa sunt mai mult decât suficiente pentru a face o achiziţie. Câştigul salarial mediu net a ajuns la 4.674 de lei, fiind cu circa 450 de lei mai mare decât venitul minim necesar obţinerii unui împrumut pentru cumpărarea unui apartament cu două camere.
“Trebuie notat, însă, că scumpirile înregistrate pe piaţa rezidenţială locală au determinat un avans cu aproape 250 de lei în veniturile pe care trebuie să le aibă un cumpărător care vrea să ia un credit, iar rata lunară a crescut şi ea cu 111 lei faţă de cea pe care ar fi achitat-o acelaşi cumpărător dacă ar fi făcut achiziţia la începutul verii trecute”, subliniază realizatorii studiului.
La polul opus, câştigurile braşovenilor abia ţin pasul cu scumpirile de pe piaţa rezidenţială. Proprietarii şi dezvoltatorii din Braşov au majorat considerabil preţurile apartamentelor faţă de începutul verii trecute. Discutăm, conform Indicelui Imobiliare.ro, despre un avans cu circa 19% până la valoarea medie de 1.911 euro/mp util. Practic, un apartament cu două camere se vinde acum cu 15.550 de euro mai scump decât în iunie 2023, deci cu 95.550 de euro.
Pentru a cumpăra o proprietate de acest tip, venitul minim necesar solicitat de bănci este, dacă luăm în considerare un împrumut pe 30 de ani cu avans 20% şi dobândă 5,59%, de 4.841 de lei, arată estimările Imobiliare.ro Finance. Un cumpărător are, astfel, nevoie de câştiguri cu circa 650 de lei mai mari decât anul trecut pentru a obţine creditul. Rata pe care urmează să o achite este, totodată, cu 290 de lei mai mare decât cea pe care ar fi plătit-o dacă lua creditul ipotecar vara trecută, în condiţiile în care câştigul salarial mediu net obţinut de angajaţii din judeţul Braşov este de 4.832 lei. Suma este foarte apropiată de cea minimă necesară accesării împrumutului, dar nu o acoperă în totalitate.
În ceea ce priveşte preţul solicitat pentru locuinţele din Cluj-Napoca, acesta depăşeşte cu mult media înregistrată la nivel naţional. Indicele Imobiliare.ro arată că apartamentele din acest oraş sunt scoase, în medie, la vânzare cu 2.777 euro/mp util. Dacă luăm ca punct de referinţă un apartament cu două camere şi o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi, putem spune că o astfel de proprietate s-a scumpit faţă de începutul verii trecute tot cu 15.550 de euro, ajungând să coste 138.850 de euro.
Pentru a cumpăra un apartament cu două camere cu ajutorul unui credit ipotecar pe 30 de ani, pentru care se achită un avans de 20%, ai nevoie de venituri de cel puţin 7.000 de lei, conform estimărilor Imobiliare.ro Finance. Suma este cu aproape 1.100 de lei mai mare decât câştigul mediu salarial net obţinut de angajaţii din Cluj şi cu circa 570 de lei mai mare ca cea necesară anul trecut pentru accesarea unui împrumut în vederea cumpărării unei locuinţe similare.
Rata s-a majorat şi ea cu aproape 260 de lei, astfel încât clujenii plătesc lunar 3.166 de lei, în condiţiile în care chiria aferentă unui apartament cu două camere este de 550 de euro, echivalentul a circa 2.700 de lei, relevă analiza.
Poate vrei sa citesti
Klaus Iohannis îi decorează astăzi pe sportivii tricolori medaliaţi la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris
FOTO Incendiu puternic la Dâmbovița: a fost emis mesaj RO-Alert / Arde o hală pe o suprafaţă de o mie de metri pătraţi
Întâlnire a Comisiei de apărare din Senat cu reprezentanţi MApN; ar putea fi discutată modificarea legislaţiei privind doborârea dronelor
Guvernul bagă haos în pensionari, înainte de alegeri. Ce soluții practice ai, dacă statul te fură la recalcularea pensiei
Marcel Ciolacu spune că dacă el va câştiga prezidenţialele, prim-ministrul trebuie să fie din partea altui partid
Dezbatere cu scântei: Trump a fost pus în defensivă, Harris și democrații jubilează. Dar cum va influența confruntarea de azi dinamica cursei pentru Casa Albă?
NATIONAL
Klaus Iohannis îi decorează astăzi pe sportivii tricolori medaliaţi la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris
Publicat
acum 5 minutein
11 septembrie 2024De
adminPreşedintele Klaus Iohannis îi va decora, astăzi, pe sportivii români care au câştigat medalii la Jocurile Olimpice şi la Jocurile Paralimpice de la Paris.
Evenimentul este programat la ora 18.00.
Delegaţia Team Romania va fi condusă la Palatul Cotroceni de către Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, şi, George Boroi, secretar general al COSR.
La Jocurile Olimpice de la Paris, sportivii români au câştigat trei medalii de aur, patru de argint şi două de bronz.
Au obţinut aurul Maria Magdalena Rusu, Roxana Iuliana Anghel, Nicoleta Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Geanina Radiş şi Victoria Ştefania Petreanu la canotaj – opt rame cu carmaci (8+), Andrei Sebastian Cornea şi Marian Florian Enache la canotaj – dublu vasle (2x) şi David Popovici la înot – 200 m liber.
Au urcat pe treapta a doua a podiumului Mihaela Valentina Cambei la haltere – 49 kg, Gianina Elena van Groningen şi Ionela Livia Cozmiuc la canotaj – dublu vasle categorie uşoară (L2x), Ioana Vrînceanu şi Roxana Iuliana Anghel la canotaj – dublu rame (2-) şi Simona Geanina Radiş şi Nicoleta Ancuţa Bodnar la canotaj – dublu vasle (2x).
Au câştigat bronzul David Popovici la înot – 100 m liber şi Ana Maria Bărbosu la gimnastică artistică – sol, aceasta din urmă după un apel la TAS.
La Jocurile Paralimpice, sportivii români au câştigat două medalii: Alexandru Bologa – aur la paa judo şi Camelia Ciripan – bronz la para tenis de masă.
NATIONAL
FOTO Incendiu puternic la Dâmbovița: a fost emis mesaj RO-Alert / Arde o hală pe o suprafaţă de o mie de metri pătraţi
Publicat
acum 11 minutein
11 septembrie 2024De
adminIncendiu puternic la Dâmbovița în această dimineață: autoritățile au emis mesaj Ro-Alert, informează News.ro.
Pompierii din Dâmboviţa intervin, miercuri dimineaţă, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o hală din localitatea Butimanu.
Din cauza fumului puternic a fost transmis mesaj RO-Alert.
”În jurul orei 04:14 am fost solicitaţi să intervenim în cazul unui incendiu produs la o hală situată în localitatea Butimanu. Garda de Intervenţie Corneşti intervine cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, Detaşamentul de Pompieri Târgovişte cu o autospecială de stingere şi o autospecială cu hidroperforare, Detaşamentul de Pompieri Titu cu o autospecială de stingere, Detaşamentul de Pompieri Pucioasa cu o autospecială de stingere, iar Garda de Intervenţie Răcari cu un echipaj SMURD”, a transmis, miercuri, ISU Dâmboviţa.
Sursa citată a precizat că, din cauza degajărilor mari de fum, precum şi pentru prevenirea populaţiei, a fost transmis mesaj RO-Alert.
”Incendiul se manifestă generalizat pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 mp. Până la acest moment nu au fost identificate victime”, a mai transmis sursa citată.
Pompierii încearcă să localizeze focul şi intervin pentru stingerea acestuia.
NATIONAL
Întâlnire a Comisiei de apărare din Senat cu reprezentanţi MApN; ar putea fi discutată modificarea legislaţiei privind doborârea dronelor
Publicat
acum 11 minutein
11 septembrie 2024De
adminComisia de apărare a Senatului se va reuni, miercuri, de la ora 12,00, într-o şedinţă cu reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale.
Potrivit unor surse parlamentare, printre temele întâlnirii se află analiza modificării legislaţiei prin care s-ar permite militarilor anihilarea dronelor care intră pe teritoriul României.
Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, a declarat că a adresat o invitaţie reprezentanţilor Ministerului Apărării Naţionale să vină la Comisie pentru a discuta despre completarea legislaţiei privind capacitatea de reacţie la pătrunderea în spaţiul aerian al României a unor drone ostile sau neautorizate.
”În calitate de preşedintă a Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, am adresat o invitaţie reprezentanţilor Ministerului Apărării Naţionale să vină la Comisie şi să discutăm despre completarea legislaţiei privind capacitatea de reacţie la pătrunderea în spaţiul aerian al României a unor drone ostile sau neautorizate. Ca întotdeauna, avem toată deschiderea pentru îmbunătăţirea legislaţiei care vizează siguranţa naţională. Dacă există un nod gordian, el trebuie urgent dezlegat”, a scris ea marţi pe Facebook.
Preşedintele Senatului, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a spus, luni, că România trebuie să încheie un protocol cu Ucraina astfel încât dronele ruseşti care pătrund în spaţiul aerian românesc “să poată fi angajate de către sistemele de apărare antiaeriană”.
NATIONAL
Guvernul bagă haos în pensionari, înainte de alegeri. Ce soluții practice ai, dacă statul te fură la recalcularea pensiei
Publicat
acum 16 minutein
11 septembrie 2024De
adminRecalcularea pensiilor în prag de alegeri parlamentare și prezidențiale a creat pentru mulți pensionari haos și nervi. Pentru alții, a fost bucuria unor bani în plus, la niște pensii și așa foarte mici. Pentru decidenții politici, această măsură înseamnă un mers pe muchie de cuțit electoral, dar și punerea sub presiune a bugetului.
O parte dintre pensionari au primit deja pensiile mărite, iar această primă etapă a recalculării ar urma să se încheie pe 11-12 septembrie, când vor fi în plată toate deciziile de majorare a pensiilor – atât cele care se primesc prin poștă, cât și cele care sunt virate pe card.
O a doua etapă a recalculării, numită și „mica recalculare”, a început la 1 septembrie și va dura șase luni. Va include veniturile nepermanente, care vor spori șansa unei pensii mai mari.
Recalcularea pensiilor a generat haos și multe controverse.
NATIONAL
Marcel Ciolacu spune că dacă el va câştiga prezidenţialele, prim-ministrul trebuie să fie din partea altui partid
Publicat
acum 16 minutein
11 septembrie 2024De
adminPremierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că, în cazul în care va câştiga scrutinul prezidenţial, îşi doreşte ca puterea să fi împărţită în România, iar viitorul premier să provină dintr-un alt partid, chiar în condiţiile în care social-democraţii vor câştiga alegerile parlamentare.
Afirmaţia a fost făcută marţi seara, într-o interviu la Antena 3, după ce i s-a cerut să adreseze o întrebare pentru cei anunţaţi drept contracandidaţii săi la alegerile prezidenţiale.
“Aş vrea o întrebare pentru toţi: dacă avem capacitatea noi ca şi români, dacă avem capacitatea, după aceste alegeri, să depăşim imediat urmele electorale rămase după o campanie electorală, dacă avem capacitatea, de a doua zi, să ne aşezăm la masă şi să ne ţinem de un proiect pentru România, un proiect care trebuie să vadă şi relaţiile externe şi apărarea naţională şi industria de apărare naţională, să vedem priorităţile economice. Fiecare dintre noi (…) să punem toţi la masă cunoştiinţe noastre, relaţiile noastre, specialiştii noştri, fiindcă vin cei mai importanţi ai României. Cu certitudine, eu, Marcel Ciolacu, dacă voi câştiga, nu voi lua toată puterea, puterea trebuie împărţită, mai ales în contextul actual. Le-am zis şi colegilor din partid să nu să supere. Chiar dacă PSD va fi primul partid, nu va avea 50%, va fi trebui făcută o nouă coaliţie. Primul-ministru trebuie să fie din partea altui partid, ca să creezi echilibrul şi premizele pentru o asemenea provocare pe care eu mi-o doresc”, a precizat Ciolacu.
El a subliniat că, pentru perioada următoare, România are nevoie de “o coabitare şi de un guvern stabil”.
“Nu ne permitem să avem crize politice în România. Şi pe urmă ne vedem peste patru ani de zile în alte alegeri. Până atunci, că mă cheamă Ciolacu, că-s Lasconi, că-s Ciucă, că sunt Mircea Geoană, ne aşezăm la masă şi găsim soluţiile cele mai bune. Nu putem cumpăra timp, dar prin decizii rapide, prin respect între noi… Rămânem adversari fiecare, preşedintele n-ar trebui să fie adversar cu nici unul dintre ei. Prin respect între noi, cred că putem construi ceva normal în sfârşit în România”, a declarat premierul.
El a punctat faptul că abordarea avută de cei care au deţinut funcţia de preşedinte al României în ultimii 20 de ani a fost totală greşită, provocând “ură şi dezbinare”.
“Preşedintele de 20 de ani e undeva sus, de 20 de ani, de acolo, vedem ură, dezbinare. Nu mai lasă liberul arbitru, intervine când are interese pentru un anumit partid. (…) Pe urmă, după preşedinte, e Parlament, Guvern, politicieni, şi undeva jos, poporul. Şi pleacă de sus în jos. Trebuie schimbat total, preşedintele trebuie să plece de jos în sus, dacă vrea să construiască ceva normal în această ţară. Nu mai contează că eşti de stânga sau de dreapta, contează ce vrei să faci pentru români. Eu nu vreau să fiu un preşedinte să trag la poartă. Traian Băsescu a tras la poartă şi cine i-a stat în cale l-a omorât, l-a băgat la puşcărie sau în mormânt. Am avut un alt preşedinte căruia i-a fost şi lene să intre pe teren, (…) a intervenit în funcţie de interesele partidului din care făcea parte. A jignit alt partid, a împărţit românii în buni şi răi, unii sunt ciumaţi roşii, unii sunt nu ştiu cum. Nu au ţinut cont de faptul că amândoi erau preşedinţii României. Preşedintele trebuie să fie pe teren, el trebuie să fi arbitru, un arbitru corect, un arbitru solidar cu cel care se accidentează. Reformele nu aduc numai aplauze. Eu vreau să fiu un preşedinte care să fie lângă prim-ministru. Eu vreau să merg cu prim-ministrul de mână la preşedinta Comisiei să negociez pentru România”, a declarat Marcel Ciolacu.
În context, şeful Executivului a criticat “aroganţa din sistemul public”, manifestată de la nivelul primăriilor şi până la nivelul instituţiilor centrale.
“Dacă nu înţelegem odată că noi suntem în slujba românilor când ne ducem la serviciu, indiferent că eşti în administraţie centrală sau locală, nu ne mai vindecăm”, a mai spus Ciolacu.
NATIONAL
Dezbatere cu scântei: Trump a fost pus în defensivă, Harris și democrații jubilează. Dar cum va influența confruntarea de azi dinamica cursei pentru Casa Albă?
Publicat
acum 19 minutein
11 septembrie 2024De
adminPiața de predicții online PredictIt pentru alegerile prezidențiale din SUA a arătat că probabilitatea de victorie a lui Trump a scăzut în timpul dezbaterii electorale de la 52% la 47%, iar șansele lui Harris s-au îmbunătățit de la 53% la 55%, scrie Reuters. Dar în vreme ce democrații sunt satisfăcuți, iar unii comentatori vorbesc despre o victorie a lui Harris, republicanii cred că mulți alegători știu deja cu cine vor vota, iar alți observatori amintesc că și Hillary Clinton a câștigat dezbaterea cu Trump, înainte de a pierde alegerile.
Vicepreședinta democrată Kamala Harris l-a împins pe Donald Trump în defensivă, într-o dezbatere prezidențială cu scântei, cu un șir de atacuri privind limitarea avorturilor, disponibilitatea sa de a se preda în fața lui Vladimir Putin, multitudinea de probleme juridice și capacitatea sa de a diviza țara și de a amenința democrația.
Ea a revenit în mod repetat la promisiunea de a pune capăt diviziunilor, de a oferi un nou fel de conducere și de a nu întoarce țara înapoi – în timpul mandatului diviziv al lui Trump – oferind mai mult calm și ocazional speranță.
Prin comparație, Trump a oferit o imagine sumbră a Americii, a marșat insistent pe tema migrației și a situației proaste în care se află SUA, a acuzat-o pe Harris că este marxistă și că va fi cel mai slab președinte, în vreme ce a promis că va repara economia și va pune capăt războiului din Ucraina – fără să explice clar cum anume.
Cine a câștigat dezbaterea
Cu opt săptămâni înainte de alegeri și cu câteva zile înainte de începerea votului anticipat în unele state, dezbaterea – singura programată deocamdată – a prezentat atât oportunități, cât și riscuri pentru fiecare candidat în fața unei audiențe televizate de zeci de milioane de alegători.
BBC a scris că Harris este cea care s-a impus în confruntare, iar starea de spirit a celor două tabere a sugerat, după confruntare, același lucru.
În vreme ce democrații au jubilat și au propus o nouă dezbatere, republicanii au acuzat moderarea părtinitoare a jurnaliștilor ABC, iar Trump a spus că se mai gândește dacă vrea să dezbată suplimentar cu rivala sa.
„Să nu ne ascundem. Trump a avut o noapte proastă”, a declarat Brit Hume, gazda Fox News.
Piața de predicții online PredictIt pentru alegerile prezidențiale generale din 2024 a arătat că probabilitatea de victorie a lui Trump a scăzut în timpul dezbaterii, de la 52% la 47%. Șansele lui Harris s-au îmbunătățit de la 53% la 55%, scrie Reuters.
Ron Bonjean, un strateg republican, a declarat că Trump „nu și-a făcut nicio favoare” în timpul dezbaterii, dar a adăugat că rămâne neclar dacă performanța lui Harris va schimba dinamica cursei.
Sondajele arată că marea majoritate a americanilor s-au hotărât, lăsând o mică parte de alegători nehotărâți. este acea mică parte suficientă pentru a schimba ceva?
Dezbaterile prezidențiale nu schimbă neapărat părerile alegătorilor, dar pot avea consecințe profunde. Prestația slabă a lui Biden în fața lui Trump în iunie l-a determinat pe acesta să își abandoneze campania, pe 21 iulie.
Într-o competiție care s-ar putea reduce din nou la zeci de mii de voturi în câteva state, chiar și o mică schimbare în opinia publică ar putea modifica rezultatul. Cei doi candidați se află efectiv la egalitate în cele șapte state care ar putea decide alegerile, conform mediilor sondajelor compilate de New York Times.
Un lucru important pe care mulți comentatori americani l-au subliniat a fost acela că câștigătorul perceput al dezbaterii nu este neapărat și cel al alegerilor, așa cum a arătat-o experiența lui Hillary Clinton din 2016.
Sub pielea lui Trump
În timpul dezbaterii, Harris a părut că a reușit să îl provoace pe fostul președinte în mod repetat, determinându-l pe un Trump vizibil furios să dea o serie de replici pline de inexactități sau chiar falsuri, scrie Reuters.
La un moment dat, ea a adus în discuție mitingurile de campanie ale lui Trump, provocându-l prin a spune că oamenii pleacă adesea mai devreme de la aceste reuniuni de campanie „din epuizare și plictiseală”.
Trump, care a fost frustrat de mărimea mitingurilor lui Harris, a răspuns nervos. „Mitingurile mele, avem cele mai mari mitinguri, cele mai incredibile mitinguri din istoria politicii”. A fost un moment care pare să fi schimbat dinamica discuției.
El a trecut apoi la o afirmație nefondată potrivit căreia imigranții haitieni din Springfield, Ohio, „mănâncă animalele de companie” ale locuitorilor, cea mai bizară afirmația a serii, care face deja valuri pe rețelele sociale.
„Că tot vorbeam despre extreme”, a spus Harris, râzând.
Fără prea multă substanță
Candidații s-au confruntat pe teme precum imigrația, politica externă și asistența medicală, dar dezbaterea a fost lipsită de detalii politice specifice.
Republicanii au acuzat-o pe Harris după dezbatere că nu a vorbit clar și substanțial despre problemele reale ale oamenilor, despre planurile sale economice.
În schimb, abordarea retorică energică a lui Harris a reușit să îl pună în dificultate pe rivalul său, entuziasmându-i pe democrați și determinându-i pe unii republicani să recunoască problemele lui Trump.
„Trump a ratat ocazia de a rămâne concentrat pe atacurile împotriva Biden-Harris în ceea ce privește economia și frontiera și, în schimb, a mușcat momeala și intrat în fundături despre negaționismul electoral și despre imigranții care ne mănâncă animalele de companie”, a declarat Marc Short, care a fost șeful de cabinet al fostului vicepreședinte al lui Trump, Mike Pence.
Economia a început dezbaterea
Candidații au deschis dezbaterea concentrându-se pe economie, un subiect despre care sondajele de opinie arată că îl favorizează pe Trump.
Harris a atacat intenția lui Trump de a impune taxe vamale ridicate pentru mărfurile străine – o propunere pe care ea a comparat-o cu o taxă pe vânzări pentru clasa de mijloc – în timp ce și-a prezentat planul de a oferi beneficii fiscale familiilor și întreprinderilor mici.
Trump a criticat-o pe Harris pentru inflația persistentă din timpul mandatului administrației Biden, deși a exagerat nivelul creșterii prețurilor.
Inflația, a spus el, „a fost un dezastru pentru oameni, pentru clasa de mijloc, pentru fiecare clasă”.
Atacurile lui Harris
Trump, care și-a petrecut săptămânile lansând atacuri personale la adresa lui Harris, inclusiv insulte rasiste și sexiste, a evitat în mare parte acest model în primele momente ale dezbaterii, dar a devenit rapid agitat de ofensiva lui Harris.
Întrebat de moderatori despre unul dintre aceste atacuri, când a spus la un eveniment cu jurnaliști de culoare în iulie că Harris „a devenit recent o persoană de culoare”, Trump a răspuns evaziv.
„Nici că mi-ar putea păsa mai puțin”, a spus el de data aceasta. „Orice vrea ea să fie este în regulă cu mine”, a continuat el.
Harris, care are atât origini afro-jamaicane, cât și sud-asiatice, a atacat imediat. „Cred că este o tragedie că avem pe cineva care vrea să fie președinte și care a încercat în mod constant de-a lungul carierei sale să folosească rasa pentru a diviza poporul american”, a spus ea.
De asemenea, Harris l-a criticat pe Trump în legătură cu condamnarea sa penală în cazul Stormy Daniels, precum și în legătură cu alte acuzații și o hotărâre civilă prin care a fost găsit responsabil pentru agresiune sexuală. Trump a negat că ar fi comis vreo infracțiune și i-a acuzat din nou pe Harris și pe democrați că au orchestrat toate cazurile fără dovezi.
Trump și-a repetat, de asemenea, afirmația falsă potrivit căreia înfrângerea sa în alegerile din 2020 s-a datorat fraudei, a numit-o pe Harris „marxistă” și a afirmat în mod fals că migranții au provocat un val de crime violente, scrie Reuters.
O strângere de mână neașteptată
Dezbaterea a început cu o strângere de mână surpriză între cei doi adversari, care nu se mai întâlniseră până atunci. Harris s-a apropiat de Trump la pupitrul său, prezentându-se pe nume, în ceea ce a fost prima strângere de mână la o dezbatere prezidențială din 2016 și până acum.
Întâlnirea a fost deosebit de importantă pentru Harris, în condițiile în care sondajele de opinie arată că mai mult de un sfert dintre alegătorii potențiali consideră că nu știu suficiente despre ea.
Ea l-a criticat pe Trump pe tema limitării avortului, vorbind cu pasiune despre femeile cărora li se refuză asistența medicală de urgență și despre victimele incestului care nu își pot întrerupe sarcina din cauza interdicțiilor la nivel de stat care au proliferat de când Curtea Supremă a SUA a eliminat un drept național în 2022.
De asemenea, a afirmat că Trump ar susține o interdicție națională. Trump a numit această afirmație neadevărată, dar a refuzat să spună în mod explicit că ar bloca o astfel de lege.
Trump, care s-a confruntat uneori cu dificultăți de exprimare a mesajelor privind avortul, a afirmat în mod fals că Harris și democrații susțin infanticidul, care – după cum a remarcat moderatoarea ABC News, Linsey Davis – este ilegal în fiecare stat.
Harris a încercat, de asemenea, să îl lege pe Trump de Proiectul 2025, un proiect politic conservator care propune extinderea puterii executive, eliminarea reglementărilor de mediu și restricționarea suplimentară a avortului, printre alte obiective de dreapta.
Trump a răspuns că nu are „nimic de-a face” cu Proiectul 2025, deși unii dintre consilierii săi au fost implicați în crearea acestuia.
Războiul din Ucraina, o temă importantă
Candidații au avut, de asemenea, un schimb de replici cu privire la războiul Israel-Hamas și la invazia Rusiei în Ucraina, deși niciunul dintre ei nu a oferit detalii cu privire la modul în care ar încerca să pună capăt fiecărui conflict.
Harris l-a acuzat pe Trump că este dispus să renunțe la sprijinul SUA pentru Ucraina pentru a obține favorurile președintelui rus Vladimir Putin, numindu-l pe Trump o „rușine”, în timp ce Trump a afirmat că Harris „urăște” Israelul – o afirmație pe care ea a respins-o.
Întrebat în mod repetat dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei, Trump a spus doar: „Vreau ca războiul să înceteze”.
El a făcut referire la necesitatea de a salva viețile oamenilor, dar a refuzat să susțină Ucraina. De asemenea, nu a explicat cum anume va pune capăt războiului.
„Cred că motivul pentru care Donald Trump spune că acest război s-ar termina în 24 de ore este pentru că s-ar preda pur și simplu”, a spus Harris.
„Prin munca pe care eu și alții am făcut-o, am reunit 50 de țări pentru a sprijini Ucraina în apărarea sa corectă și, datorită sprijinului nostru, datorită apărării aeriene, muniției, artileriei, sulițelor, tancurilor Abrams pe care le-am furnizat, Ucraina rămâne o țară independentă și liberă”, a adăugat ea.
„Dacă Donald Trump ar fi fost președinte, Putin ar fi stat chiar acum la Kiev și înțelegeți ce ar însemna acest lucru, deoarece agenda lui Putin nu se referă doar la Ucraina”, a avertizat ea.
„Înțelegeți de ce aliații europeni și aliații noștri din NATO sunt atât de recunoscători că nu mai sunteți președinte și că înțelegem importanța celei mai mari alianțe militare pe care lumea a cunoscut-o vreodată, care este NATO, și ce am făcut pentru a păstra capacitatea lui Zelenski și a ucrainenilor de a lupta pentru independența lor. Altfel, Putin ar fi stat la Kiev cu ochii pe restul Europei, începând cu Polonia”, a acuzat Harris.
Klaus Iohannis îi decorează astăzi pe sportivii tricolori medaliaţi la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris
FOTO Incendiu puternic la Dâmbovița: a fost emis mesaj RO-Alert / Arde o hală pe o suprafaţă de o mie de metri pătraţi
Întâlnire a Comisiei de apărare din Senat cu reprezentanţi MApN; ar putea fi discutată modificarea legislaţiei privind doborârea dronelor
Guvernul bagă haos în pensionari, înainte de alegeri. Ce soluții practice ai, dacă statul te fură la recalcularea pensiei
Marcel Ciolacu spune că dacă el va câştiga prezidenţialele, prim-ministrul trebuie să fie din partea altui partid
VIDEO, ACUM! Incendiu devastator la Zigoneni, lângă PETROM Curtea de Argeș
Doliu în presa din România: Un cunoscut jurnalist a murit. ‘Era personaj mare, mare și super deștept’
ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – Soț și soție la spital în stare gravă
VIDEO, ACUM ! Accident groaznic la Tigveni
ATENȚIE! Sâmbătă se închide complet Transfăgărășanul între Cetatea Poienari și Bâlea Lac
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc
PITEȘTI
ARGEȘ | Tineri, reținuți de polițiști pentru falsificarea și folosirea de adeverințe medicale false
Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bascov, în dimineața zilei de 05 septembrie a.c., au pus în aplicare un...
ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – Soț și soție la spital în stare gravă
Un grav accident rutier în care un autoturism a intrat într-un cap de pod s-a produs în această dimineață în...
Prefectura Argeș a pierdut procesul cu Consiliul Județean – Prefectul Predescu: “Am adus o fărâmă de normalitate!”
Prefectura Argeș a pierdut procesul cu CJ Argeș, a stabilit azi Tribunalul Specializat Argeș. Procesul vizează anularea unui act emis...
Primele cinci microbuze electrice școlare, din primul lot de 25, vor ajunge în localitățile și școlile din Argeș
Până la sfârșitul lunii septembrie primele cinci microbuze electrice școlare, din primul lot de 25, vor ajunge în localitățile și...
Curtea de Argeș
VIDEO, ACUM ! Accident groaznic la Tigveni
Un grav accident rutier în care sunt implicate două autoturisme, produs pe DN 73C, pe dealul Momaia din Tigveni. Paramedicii...
ATENȚIE! Sâmbătă se închide complet Transfăgărășanul între Cetatea Poienari și Bâlea Lac
Sâmbătă, 07 septembrie 2024, în intervalul orar 07.00 – 18.00 circulația rutieră va fi închisă, pentru toate categoriile de autovehicule,...
VIDEO, ACUM! Incendiu devastator la Zigoneni, lângă PETROM Curtea de Argeș
Un violent incendiu a izbucnit cu putin timp in urma într-o gospodărie din comuna Băiculesti, satul Zigoneni. Din primele informații,...
Scandal monstru lângă Curtea de Argeș! Un șofer din Băiculești a atacat cu un cuțit pasagerul unei masini – ARESTAT PENTRU 30 ZILE
În noaptea de 30 spre 31 august a.c., în jurul orei 05:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș...
ACUM! Moarte șocantă la Curtea de Argeș – Bărbat prăbușit pe terasa unui magazin din Noapteș – POLIȚIA LA FAȚA LOCULUI
Incident șocant în urmă cu puțin timp in cartierul Noapteș din Curtea de Argeș! Un bărbat în vărstă de 50...
Mioveni
ISU Argeș angajează personal – 30 pompieri și 6 șoferi VEZI DETALII
Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Argeș scoate la concurs un număr de 36 de posturi cu încadrare directă...
ATENȚE! Se prelungesc restricțiile de circulație pe roate drumurile din Argeș, din cauza caniculei
Restricțiile de circulație pe perioada codului roșu de caniculă vor fi impuse în continuare luni, 15 iulie, și marți, 16...
ARGEȘUL PÂRJOLIT! Incendii de vegetație la Valea Danului, Cepari și alte 6 localități
Pe parcursul zilei de ieri, pompierii argeşeni, în unele cazuri alături de cetățeni şi Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență,...
Alertă Cod Roșu de Caniculă în tot județul Argeș – avertisment fără precedent de la ANM
Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționări de COD PORTOCALIU și COD ROȘU, valabile și în județul nostru, pentru zilele...
Câmpulung
VIDEO Elena Lasconi, interviu cu Mihai Gâdea: A ciocnit o prună cu vedeta Antenei 3 și i-a prezentat cățelușa Hermesina. „România e super pregătită pentru un președinte femeie”
„Mi-aș dori să fiu președintele care unește și sunt sigură că pot să fac asta. Sunt sigură, uită-te la mine”,...
NU RATA! Poliția Argeș face angajări! Se caută ajutor de șef de post la Valea Iașului și alte 8 comune, secretare și ingrijitori
Începând cu data de 19 august a.c., s-a dat startul înscrierilor pentru concursurile în vederea ocupării unor posturi în Inspectoratului...
DE NERATAT! ISU Argeș angajează pompieri și șoferi – Zeci de posturi disponibile pentru Pitești, Curtea de Argeș și Câmpulung
I.S.U. Argeș angajează 30 de posturi soldați profesioniști (servanți) și 6 șoferi profesionisti pentru unitatile de pompieri din Pitești, Curtea...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
La un pas de tragedie în Curtea de Arges! Șoferul camionului spune că din cauza bumperelor i-au căzut lemnele pe carosabil
- ACTUALacum 2 săptămâni
ACUM! Moarte șocantă la Curtea de Argeș – Bărbat prăbușit pe terasa unui magazin din Noapteș – POLIȚIA LA FAȚA LOCULUI
- ACTUALacum o săptămână
Prefectura Argeș a pierdut procesul cu Consiliul Județean – Prefectul Predescu: “Am adus o fărâmă de normalitate!”
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO La Momaia, în primul tunel forat de autostradă din România. E pe primul lot de munte din A1 Sibiu – Pitești, între Curtea de Argeș și Tigveni
- ACTUALacum 6 zile
VIDEO, ACUM! Incendiu devastator la Zigoneni, lângă PETROM Curtea de Argeș
- NATIONALacum 3 zile
Doliu în presa din România: Un cunoscut jurnalist a murit. ‘Era personaj mare, mare și super deștept’
- ACTUALacum o săptămână
Scandal monstru lângă Curtea de Argeș! Un șofer din Băiculești a atacat cu un cuțit pasagerul unei masini – ARESTAT PENTRU 30 ZILE
- ACTUALacum o săptămână
Primele cinci microbuze electrice școlare, din primul lot de 25, vor ajunge în localitățile și școlile din Argeș