Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Top 10 Excursii Rutiere în Slovenia

Publicat

in

Cu munții, pădurile, coasta sinuoasă și orașele sale interesante, Slovenia este unul dintre cele mai frumoase locuri din lume care pot fi explorate cu mașina.

Haideți să aruncăm o privire la top 10 excursii rutiere în Slovenia, dar înainte dorim să menționăm câteva sfaturi de condus, inclusiv tot ce trebuie să știi de inspecția e-vignetei în Slovenia.

Sfaturi pentru a conduce în Slovenia

Drumurile de aici sunt, în general, bine întreținute, semnalizarea este clară și există puțină aglomerație în afara orașelor. Cu toate acestea, nu uita să cumperi o vignetă dacă vei conduce pe autostrăzile slovene. Aceata poate fi achizționată fie de la centrele de alimentare sau online. Inspecția e-vignetei în Slovenia poate avea loc oricând, mai ales că sunt plasate aproape peste tot camere de verificat. Bineînțeles, lipsa unei vignete constă în aplicarea unei amenzi contravenționale.

Totodată, este important să folosești farurile tot timpul, pe tot parcursul anului, iar dacă circuli iarna (între 15 noiembrie și 15 martie), anvelopele de iarnă sunt obligatorii.

Nu semnaliza când intri în sensurile giratorii din Slovenia, numai la ieșire din ele. Nu folosi claxonul în zonele aglomerate decât pentru a semnaliza un pericol și poartă întotdeauna centura de siguranță.

Nu în utlimul rând, să nu conduci niciodată în stare de ebrietate – limita legală este de 0,05% și există o politică de toleranță zero pentru șoferii sub 21 de ani sau pentru începători.

Acum că știi toate aceste aspecte, să vedem care sunt top 10 excrusii rutiere în Slovenia.

1. De la Ljubljana la Kamnik

La doar 25 de minute de mers cu mașina de capitala Ljubljana, fermecătorul oraș istoric Kamnik este o comoară ascunsă care constituie o destinație minunată pentru o excursie rutieră.

Aici există o mănăstire și o serie de castele care pot fi explorate. Totodată, ai posibilitatea să te relaxezi la Terme Snovik, o stațiune balneară și spa. Ia-ți cu tine costumul de baie, dar și cizmele de drumeție pentru a avea parte de o excursie care include tot pachetul: efort + relaxare.

2. Valea Soca

Pornind din fermecătorul oraș Kanal lob Soci, în tradiționala regiune a litoralului sloven, această excursie rutieră prin pitoreasca Vale Soca poate fi extinsă pe parcursul a două zile pentru a profita la maximum de ea.

Dramatica Gura Tolmin din sudul Parcului Național Triglav este prima oprire, apoi rămâi peste noapte la Kobarid, unde poți să parcurgi traseul istoric, să faci drumeții în Alpii Iulieni și să vizitezi cascada Slap Kozjak și apele sale verzi ca smaraldul.

3. Lacul Bohinj și cascada Savica

O altă atracție impresionantă a Alpilor Iulieni, Lacul Bohinj este atât de sublim încât merită propria sa excursie rutieră. Mai puțin popular decât emblematicul Lac Bled (dar mai frumos pentru mulți), aici te vei bucura de un loc splenid, trecând pe lângă biserici rustice și picnicuri pe mal.

Cascada Savica este sursa lacului și, dacă te simți destul de energic, poți face o drumeție de 25 de minute pentru a o vedea cu ochii tăi.

4. Drumul panoramic Solcavska

Acest traseu de 37 km prin Alpii Kamnisko-Savinjske își merită numele și chiar mai mult – dacă peisajele alpine și aerul de munte revigorant îți fac inima să bată cu putere, pregătește-te să te îndrăgostești.

Poți începe acest traseu de la Solcava, Valea Logarska, Pavlicevo sedlo sau Zgornje Sleme, toate drumurile revelând o frumusețe excepțională. Cu vârfuri zgârie-nori, văi pline de verdeață și clădiri rustice în stil cabană, fiecare popas de pe acest drum sinuos este o ocazie de a face fotografii care să-ți taie răsuflarea.

5. Pasul Vrsic

Cea mai faimoasă trecătoare montană din Slovenia, Vrsic leagă Gorenjska și Primorska prin nu mai puțin de 50 de curbe care traversează în zig-zag Alpii Iulieni. Aceată trecătoare nu este pentru cei cu inima slabă sau pentru șoferii începători. Oricum, peisajul este absolut superb, de vis și nu altceva!

6. Mangart

Dacă drumurile de mare altitudine te încântă, atunci Mangart, care este cel mai înalt drum din Slovenia și ajunge la 2055 metri deasupra nivelului mării, este pentru tine. Are o lungime de numai 50 km, dar este plin de tuneluri și curbe strânse.

Situat în nord-vestul națiunii, acest drum ar trebui să fie condus doar de conducători auto experimentați și capabili. Mangart începe în Bovec și se termină în vârful Mangartsko Sedlo, locul unde se află o buclă emblematică cu sens unic, care oferă priveliști superbe asupra Văii Log Koritnico din Slovenia și a lacurilor Fusine din Italia.

7. De la Ljubljana la Castelul Predjama și Peștera Postojna

Ai chef de o excursie rutieră de o oră și 15 minute care te duce la cel mai mare castel-peșteră din lume și te cufundă în folclorul local? Această excursie rapidă din capitală prezintă castelul Predjama, care este așezat pe o stâncă și a fost construit de cavalerul nonconformist Erazem de Predjama în urmă cu peste 800 de ani. Peștera Postojna se află, de asemenea, în apropiere, iar întreaga zonă arată precum peisajele din Game of Thrones.

8. Drumul spre Predmeja

Sunt șanse să fii deja familiarizat cu acest drum de 14 km între Adjovscina și Predmeja dacă îți place să conduci raliuri, precum Raliu Saturnus care se desfășoară aici din 1989. O șosea îngustă tăiată prin tuneluri de stâncă și sculptată în stânci, nu este nimic altceva decât palpitant.

9. De la Preddvor la Jezersko

Acest traseu pitoresc de 20 km ocolește râul Kokra și trece prin diferite sate din Alpii Kamnik-Savinja. Un traseu legendar care leagă Carniola și Carintha și descoperă pășuni verzi și luxuriante, dealuri cu pini, munți înzăpeziți și ceruri mari și albastre.

Dacă dorești un drum rapid care să îți ofere o priveliște panoramică, acesta este cel mai potrivit.

10. De la Ljubljana la Kranj

O altă excursie rutieră de primă clasă din capitală este Kranj, care se află la doar 30 de minute cu mașina de Ljubljana, fiind al patrulea oraș ca mărime din Slovenia.

Rețeaua labirintică de tuneluri din timpul celui de-al Doilea Război Mondial merită întotdeauna o vizită, dar acest punct cultural important găzduiește, de asemenea, piese de teatru și reconstituiri istorice la Castelul Khislstein, iar în jurul defileului din centrul orașului, creat de râul Kokra, se pot face drumeții minunate.

Pe scurt

Așadar, iată – o serie de excursii dinamice care ilustrează frumusețea Sloveniei în termeni clari. Indiferent dacă te afli în Ljubljana sau în altă parte, există întotdeauna atracții rurale și urbane spectaculoase la îndemână cu mașina.

Citeste mai mult

ACTUAL

“Gospodarul” Ionuț Moșteanu, omul cu digitalizarea, face de râs USR Argeș – Site-ul partidului este neactualizat de 4 ani

Publicat

in

De

Deși peste tot pe unde se preumblă fără folos se laudă că militeaza să accelereze procesul de digitalizare a administrației publice, am descoperit zilele acestea site-ul USR Arges (https://arges.usr.ro) este neactualizat de 4 ani, mai exact din 6 decembrie 2020. Culmea este că nici măcar sigla partidului nu a fost modificată. Același lucru este valabil si pentru site-ul sau de politiciann, lafel, neactualizat de 4 ani. Păi, și-atunci, îl întrebăm noi pe marele “gospodar” și promoter al digitalizării, cu ce tupeu vine să candideze la Pitești? Pentru o astfel de situație penibilă care face de râs nu doar pe turistul la Pitești Ionuț Moșteanu ci întreaga organizașie județeană, nu ar trebui, mai bine, să-și dea demisia?

CLICK AICI sa vezi hal de site al unui partid condus de deputat care promovează digitalizarea.

Citeste mai mult

ACTUAL

USR-istul Bogdan Marina face jocurile PSD!?! Abonat la contracte pe bani publici, aranjamente de culise, notorietate ioc

Publicat

in

De

Alianta Dreapta Unită formată din USR, Forța Dreptei și PMP nu functionează prea bine in multe localități din Argeș și asta datorită pretențiilor unor politicieni mărunți, străini de problemele cumnităților și apropiați de PSD. Unul dintre orașele unde Alianța nu este funcțională este și Curtea de Argeș. Liderii Forta Dreptei susțin că în orașul basarabilor lucrurile au stat prost înca de la inceputul negocierilor, de cand USR-istul Bogdan Marina nici măcar nu a vrut să audă de o alianță al cărei candidat să fie cel mai bine cotat dintre liderii celor trei partide, susținând că doar el va trebui să fie candidatul unic. “Cu așa pretenții de bucureștean de la periferie – căci domnul Marina, am aflat cu stupoare, nici macar nu avea domiciuliul in Curtea de Argeș, ci pe undeva pe la marginea capitalei- nu poți face o echipă care să se lupte împotriva PSD. Nu aveam cum sa facem să funcționeze o alianță cu un astfel de candidat care ne-ar fi tras inapoi pe noi, tocmai pe cei care trăim aici, ne cunoaște lumea si cunoastem cu adevarat problemele orasului. Si noi si PMP am refuzat categoric sa sustinem un candidat fără notorietate și realizari dar cu multe contracte cu statul prin intermediul unor primarii. Da, da, domnul Marina este unul dintre abonatii la contracte pe bani publici…. Ia si de la PSD în Argeș, ia si de la USR la Bucuresti din palma lui Nicușor Dan. Ar fi fost penibil sa iesim cu un candidat care acum 4 ani abia astrans aproape 1000 de voturi, care a stat după aceea pitit pe la București iar acum să vină cu pretenții de candidat. Sa rămână la USR că și așa înțelegem că nici măcar colegii lui de partid nu il mai sprijină.”, susțin liderii Forța Dreptei Argeș. Ziarul nostru scria inca din luna februarie ca Marina a avut contracte cu o primărie PSD dar și cu primăria Capitalei prin intermediul Teatrului Bulandra. Acesta din urma este in derulare iar asta spune multe despre candidatul Marina. Altfel spus, dacă e sa ne luam după cei de la Forta Dreptei, Marina e un pesedist mai marunt.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend