Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Theodor Paleologu: ‘Tot acest discurs despre naziștii ucraineni e pură propagandă putinistă, care reia însă temele din epoca sovietică’

Publicat

in

Theodor Paleologu, eseist, istoric, diplomat, om politic și președintele Fundației Paleologu, afirmă că în Ucraina exista, într-adevăr, un curent de extremă-dreapta în perioada interbelică, însă azi este o minoritate neglijabilă, care la ultimele alegeri a strâns mai puțin de 3 la sută din voturi. Acest lucru nu l-a împiedicat însă pe Vladimir Putin să-și croiască întreaga propagandă de război pe ideea “denazificării” Ucrainei, o temă de sorginte sovietică.

Theodor Paleologu: Principalul motiv invocat de Putin atunci când a invadat Ucraina, în februarie, a fost dorința de a „denazifica” Ucraina, lupta împotriva „naziștilor” Ucrainei. Haideți să vedem despre ce e vorba. Într-adevăr, există un curent de extremă dreaptă ucrainean în perioada interbelică, un curent care s-a dezvoltat în acea parte a Ucrainei actuale care făcea parte din Polonia, și anume în Galiția.

Acolo un grup de activiști politici, de militari, au creat Organizația Naționaliștilor Ucraineni. Fondatorul acestei organizații este un militar pe nume (Evghen) Konovaleț. Organizația Naționaliștilor Ucraineni s-a divizat, ulterior, între două facțiuni: una radicală, condusă de Stepan Bandera, și una mai moderată, să zicem, condusă de (Andrei) Melnyk, un alt militar. Bandera reprezenta aripa tânără, mai radicală. Și, într-adevăr, se poate spune despre Bandera că era fascist, în sensul că naționalismul lui era extrem.

Există o componentă antisemită, evident, a curentului lui Bandera și, de asemenea, accepta acțiunea violentă. De altminteri, Bandera a fost condamnat la închisoare, în Polonia, pentru asasinarea unui ministru polonez. Așa că în 1939, Bandera era în închisoare, și a fost eliberat de trupele germane care au invadat Polonia în septembrie 1939, împreună cu trupele sovietice.

Bandera, evident că nu s-a potolit. A continuat să susțină cauza independenței Ucrainei și își punea speranțele în Germania. Considera că Germania va ajunge la război cu Uniunea Sovietică, și că, pentru Ucraina, asta este cartea de jucat. În iunie 1941, Germania invadează Uniunea Sovietică și Bandera, câteva zile mai târziu, proclamă independența Ucrainei. Evident că nemții n-au apreciat deloc această declarație de independență, și l-au băgat imediat în lagăr pe Stepan Bandera, care a stat acolo până în 1944, aproape 3 ani. L-au scos din lagăr abia în primăvara lui 1944, în speranța că-i va ajuta împotriva Armatei Roșii.

Acum, știm cu toții că pe teritoriul Ucrainei au avut loc masacre înfiorătoare. Cei mai mulți evrei masacrați în al Doilea Război Mondial erau din această zonă. Peste un milion de evrei au fost uciși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și, evident, au existat colaboratori ucraineni.

Când militarii germani au intrat în Ucraina, au fost primiți, inițial, ca niște eliberatori. În scurt timp, populația s-a întors împotriva lor

Dar, în mare, atitudinea populației ucrainene a fost determinată de comportamentul odios al trupelor germane. Pentru că, în 1941, când armata germană a intrat în Ucraina, ucrainenii i-au primit ca pe niște eliberatori pe nemți. Însă foarte repede și-au dat seama că, în virtutea ideologiei rasiste, nemții îi considerau niște suboameni. Și, în mod special, Reichskommissarul Erich Koch era o brută îngrozitoare, și majoritatea populației ucrainene s-a întors împotriva ocupantului german.

De altminteri, Bandera însuși când a fost scos din lagăr, în 1944, nu s-a potolit. Nu numai că s-a opus Armatei Roșii, dar s-a opus și nemților și polonezilor, pentru că Bandera era un personaj cu totul incontrolabil. El a fost, de altminteri, asasinat în 1959, la Munchen, de către un agent al KGB-ului.

Deci da, fără îndoială există extremă dreaptă ucraineană. Nu poate fi calificată propriu-zis drept nazistă. Că Bandera da, e fascist, dar – ați văzut – a stat în lagăr mare parte din timp. Este o figură de la care n-are rost să te revendici. E o mare greșeală să facă unii din Bandera o figură inspirațională, să spunem.

Însă extrema dreaptă ucraineană, care da, sigur există, este ultra-minoritară. La ultimele alegeri parlamentare a avut sub 3%, deci este neglijabilă. De aceea spun că tot acest discurs despre „naziștii ucraineni” e pură propagandă putinistă, care reia însă temele din epoca sovietică, conform stirileprotv.ro

ACTUAL

ȘOCANT! Un argeșean și-a obligat nevasta să se prostitueze în Anglia și Italia și și-a amenințat copilul cu moartea – A FOST ARESTAT

Publicat

in

La data de 20 februarie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești, au pus în aplicare un mandat de aducere, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2016 – februarie 2024, o persoană ar fi exploatat sexual o alta (soția), pe care ar fi transportat-o în diverse locații din Marea Britanie, Italia și Germania, prin acte de violență fizică și psihică, obligând-o să practice prostituția în folosul său material.

În urma refuzului victimei de a continua, persoana cercetată ar fi proferat amenințări, inclusiv cu moartea, la adresa fiului lor minor care se afla împreună cu aceasta, dar și a persoanei vătămate, în scopul de a o determina să revină asupra deciziei.

În urma cercetărilor și investigațiilor efectuate, în cursul zilei de 20 februarie a.c., persoana cercetată a fost depistată într-un imobil din municipiul Câmpulung, unde se afla împreună cu minorul.

Față de aceasta, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au dispus reținerea, urmând să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Argeș cu propunerea de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

Minorul a fost preluat de către D.G.A.S.P.C. Argeș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului de Investigații Criminale Argeș și al luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Grav accident în Argeș cu două victime încarcerate

Publicat

in

Azi noapte în jurul orei 00:30, polițiștii argeșeni au fost sesizați despre producerea unui accident rutier pe DN 73, în localitatea Schitu Golești, în care un autoturism s-a răsturnat.

Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii din cadrul Biroului Rutier Câmpulung s-a stabilit că, un bărbat de 38 de ani, din Pitești, care conducea un autoturism, pe DN 73, dinspre Câmpulung către Pitești, în împrejurări ce vor fi stabilite în urma cercetărilor, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă, a lovit un cap de pod și s-a răsturnat.

Din accident, a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto de 38 de ani, și a unui pasager, un tânăr de 19 ani, care au suferit multiple traumatisme și fracturi și au fost transportați la spital.

În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat faptul că șoferul nu a consumat alcool.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, iar cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care evenimentul s-a produs.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend