Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

The Financial Times: Adevăratul pericol pe care Trump l-ar putea reprezenta pentru Ucraina

Publicat

in

Acceptarea condiției Rusiei ca Ucraina să fie neutră ar putea lăsa țara la mila Moscovei.

Ce ar însemna pentru Ucraina o președinție Trump? Multe speculații referitoare la potențiala „trădare” a țării se concentrează pe posibila sistare a ajutorului militar și acceptarea anexării de către Rusia a unei părți din teritoriul ucrainean.

Teritoriul și armele sunt două elemente esențiale. Însă există și o chestiunea mai puțin discutată care se prefigurează drept o temă vitală: neutralitatea Ucrainei.

Senatorul JD Vance, partenerul electoral al lui Donald Trump, s-a declarat în iunie într-un interviu pentru The New York Times în favoarea neutralității Ucrainei. Vance afirma că abordarea lui ar „garanta deopotrivă independența Kievului, dar și neutralitatea lui […] Neutralitatea e clar un lucru pe care ei [rușii – n.a.] îl consideră esențial pentru ei”.

La prima vedere, neutralitatea poate părea o variantă interesantă. Finlanda și Austria au fost neutre în vremea războiului rece. Ambele au reușit să se mențină democratice și în afara blocului sovietic.

Administrația Biden e în continuare circumspectă față de condiția neutralității Ucrainei cerută de Rusia, considerând că ambițiile lui Vladimir Putin nu se pot opri la ea. Consilierul de securitate națională Jake Sullivan mi-a spus săptămâna trecută: „E clar că ce-și dorește Rusia acum e o Ucraină neutralizată care nu se poate apăra adecvat. El încă mai vrea să subjuge Ucraina. Iar noi nu vom permite să se întâmple acest lucru”.

Speranțele Rusiei de a neutraliza Ucraina au devenit clare odată cu propunerile de pace formulate de Moscova în 2022, la începutul conflictului. Ele insistau ca Ucraina să nu adere la NATO, să-și reducă trupele la numai 85.000 și să-și limiteze drastic numărul de tancuri. Un demnitar ucrainean își amintește: „Ne cereau să ne ținem armele în depozite păzite de ei. Și un veto deplin în privința politicii noastre externe”.

Nu există vreun indiciu că Rusia ar fi renunțat la aceste pretenții maxime. Ucrainenii sunt conștienți că acceptarea propunerilor lui Putin le-ar lăsa permanent țara la mila Moscovei. Dar actuala dezbatere despre neutralitate e totuși interesantă, întrucât scoate la lumină argumente despre cum s-ar putea pune capăt războiului care erau ascunse imediat dincolo de fațada dezbaterii publice.

O mare parte a dezbaterii publice se învârte încă în jurul chestiunii vitale și cu mare încărcătură emoțională a teritoriului. Rusia continuă să insiste că va păstra tot teritoriul ocupat în prezent – ba încă îi cere Ucrainei să-și retragă trupele și din alte teritorii, după care ar vrea un acord internațional care să confirme anexarea la Rusia a regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporijjia. Ucraina continuă să insiste pe recuperarea integrală a teritoriului ei, inclusiv Crimeea. SUA și aliații lor europeni afirmă că vor sprijini Kievul „cât timp va fi nevoie” și că nu îi vor forța pe ucraineni să accepte condiții de pace.

Războaiele sunt impredictibile, astfel încât o victorie majoră a oricărei tabere rămâne încă posibilă. Dar, după cum se prezintă lucrurile acum, e improbabil ca Ucraina să-și poată recupera întreg teritoriul prin forța armelor. Kievul și principalii lui susținători occidentali știu acest lucru, chiar dacă n-o recunosc public. Ideea acceptării de concesii teritoriale în schimbul păcii începe să mai prindă cât de cât la populația ucraineană, chiar dacă nu e încă o opinie majoritară.

Cel mai mare obstacol în calea păcii nu e reticența Ucrainei de a ceda teritorii – oricât de reală ar fi ea. Nu, e acela că Rusia ar cere în continuare un acord care ar presupune subjugarea a 80% din teritoriul ucrainean pe care nu-l controlează. Iar Kievul are nevoie de o asigurare că Moscova nu va profita de pace doar pentru a se reînarma și a-l ataca din nou. Și până când ei nu vor obține acea garanție, nu există nici o șansă ca la Kiev să aibă loc o dezbatere serioasă despre frontiere și teritorii.

Acesta e motivul pentru care garanția de securitate pentru Ucraina e elementul esențial al oricăror negocieri de pace viitoare. Poziția actuală a Kievului e că trebuie să adere la NATO – ceea ce ar aduce țara sub garanția de apărare colectivă a alianței. Cel mai nou Consiliu NATO a declarat că „viitorul Ucrainei e în NATO”. Dar a și specificat că acest lucru se va întâmpla doar atunci când „aliații se vor fi înțeles și condițiile vor fi fost satisfăcute”.

A primi Ucraina în NATO cât timp Rusia îi mai ocupă unele teritorii ar fi complicat. Germania de Vest în vremea războiului rece ar putea servi drept model. Însă calitatea de membru a Germaniei de Vest era garantată prin staționarea unui număr considerabil de trupe americane pe teritoriul ei. Nu există vreo garanție că Congresul SUA ar putea accepta detașarea de trupe americane în Ucraina.

O altă idee care are partizani influenți la Washington e „opțiunea Israel” (numită uneori și „opțiunea arici”), prin care s-ar evita orice fel de angajament formal de apărare, prin tratat, dar Ucraina ar urma în schimb să fie blindată cu armament occidental de ultimă generație, astfel încât să poată descuraja Rusia pe cont propriu.

Însă chiar și opțiunea arici s-ar putea să nu fie compatibilă cu condiția rusă a neutralității. S-ar putea oare modifica poziția Moscovei? Rușii suferă pierderi uluitoare, estimate la peste 1.000 de militari uciși sau răniți zilnic.

Dar Putin pare că așteaptă să vadă ce se va întâmpla în America. Administrația Biden nu va accepta neutralizarea Ucrainei. Însă o administrație Trump-Vance ar putea s-o accepte. Atât timp cât rezultatul alegerilor din SUA rămâne în dubiu, Putin are toate motivele pentru a continua lupta.

Loading

NATIONAL

VIDEO Probleme cu ‘strânsul lațului’ pentru armata chineză! Un avion militar s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament

Publicat

in

Un avion militar chinez s-a prăbuşit în sudul provinciei Hainan, sâmbătă după-amiază, în timpul unui zbor de antrenemant, dar pilotul s-a praşutat în siguranţă, potrivit Marinei Armatei Populare de Eliberare, citată de Reuters.

Imaginile distribuite pe reţelele de socializare arată cum avionul militar se prăbuşeşte şi ia foc.

Pilotul a reuşit să se paraşuteze în siguranţă, fiind preluat de la faţa locului de către localnici.

”Nu au existat victime la locul accidentului”, a transmis Comandamentul teatrului de sud al Marinei PLA.

Armata chineză avertiza că va strânge „laţul” în jurul Taiwanului în cazul în care separatismul din această ţară va deveni mai puternic, îndemnându-i pe susţinătorii independenţei Taiwanului să se ferească de „prăpastie”.

„Cu cât separatiştii pentru independenţa Taiwanului devin mai invazivi, cu atât se strânge laţul în jurul lor şi se ascute sabia deasupra capului lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei chineze, Wu Qian, în faţa delegaţilor la evenimentul politic anual «Două sesiuni», citat de agenţia China News.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Gaziantep, la care sunt legitimaţi Deian Sorescu şi Alexandru Maxim, a învins Kayserispor, în etapa a 28-a a campionatului Turciei

Publicat

in

Echipa Gaziantep, la care sunt legitimaţi Deian Sorescu şi Alexandru Maxim, a învins, sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 1-0, formaţia Kayserispor, în etapa a 28-a a campionatului Turciei, conform news.ro.

Sorescu, intrat pe teren la pauză, a contribuit la golul lui Okereke, din minutul 52.

Alexandru Maxim a fost titular, fiind căpitanul echiăei, şi a fost înlocuit în minutul 62.

În clasament, Gaziantep ocupă locul 6, cu 38 de puncte, iar Kayserispor este pe 17, cu 27 de puncte.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Marcel Ciolacu anunță momentul în care va avea loc adevărata revoluție a sistemului bugetar

Publicat

in

Reorganizarea de fond a sistemului bugetar din România va avea loc după finalizarea procesului de digitalizare a instituţiilor publice, a declarat, sâmbătă, la Alexandria, premierul Marcel Ciolacu.

El a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la finalul unei vizite efectuate la Spitalul Judeţean Teleorman, că reorganizarea sistemului bugetar nu trebuie făcută „cu barda”, ci „prin dialog cu partenerii şi instituţiile”.

„Normal că trebuie şi o reorganizare a sistemului bugetar, lucru care se va face. Nu poţi să îl faci cu barda. Trebuie să îl faci prin discuţii cu partenerii şi cu instituţiile. Când se va termina şi sistemul de digitalizare, lucrurile vor fi mult mai facile pentru fiecare, pentru noi şi automat că va fi şi o reorganizare de fond, nu de formă”, a adăugat premierul Ciolacu.

Şeful Executivului a arătat, de asemenea, că rolul administraţiei centrale este de a se concentra pe creşterea nivelului de trai al populaţiei, prin susţinerea investiţiilor.

„În ultima perioadă, de fapt cred că vreun an de zile vorbim numai de politică, vorbim de alegeri, chiar dacă-s locale, chiar dacă-s europarlamentare, prezidenţiale, generale, iarăşi prezidenţiale. Rostul nostru este, totuşi, să îmbunătăţim nivelul de trai al românilor şi să ne aplicăm foarte mult pe investiţii. Sunt discuţiile celebre cu deficitul. Foarte important este că anul acesta am prevăzut din buget 7,8% pentru investiţii, e un record absolut, şi un deficit de 7%. Deci … vom depăşi 0,8% deficitul numai în zona de investiţii”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a efectuat, sâmbătă, o vizită la Spitalul Judeţean Teleorman, după care a susţinut o declaraţie de presă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

FOTO Un șofer vitezoman și-a băgat soția la înaintare ca să scape. S-a ales cu dosar penal

Publicat

in

Un șofer din județul Iași și-a complicat situația juridică după ce a fost surprins gonind cu 84 km/h prin localitatea Cristești. În loc să accepte amenda pentru depășirea cu 24 km/h a limitei legale, bărbatul a recurs la o schemă care l-ar putea costa scump.

Când polițiștii au cerut declararea oficială a identității șoferului, proprietarul vehiculului a furnizat datele soției sale, încercând astfel să transfere responsabilitatea contravenției.

Ce nu a luat în calcul este că sistemul radar TruCAM II nu doar măsoară viteza, ci capturează și imagini video de înaltă rezoluție. Analizând înregistrarea, polițiștii au stabilit imediat că la volan se afla un bărbat, nu o femeie.

Pe lângă sancțiunea pentru viteză, șoferul este cercetat penal pentru fals în declarații.

content-image

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Îl va egala pe Messi. Antoine Griezmann, atacantul echipei Atletico Madrid, va disputa duminică al 520-lea său meci în campionatul de fotbal al Spaniei

Publicat

in

Internaţionalul francez Antoine Grizemann, atacantul echipei Atletico Madrid, va disputa duminică al 520-lea său meci în campionatul de fotbal al Spaniei, în derby-ul cu FC Barcelona, şi îl va egala astfel pe fostul star al clubului catalan, argentinianul Lionel Messi, jucătorul străin ce cele mai multe partide în La Liga, informează mass-media spaniolă, conform Agerpres.

Fostul portar spaniol Andoni Zubizaretta este fotbalistul cu cele mai multe meciuri în liga spaniolă (622), la egalitate cu compatriotul său Joaquin Sanchez.

Cei doi sunt urmaţi de alţi şase jucători spanioli, Raul Garcia (609), Raul Gonzalez (550), Eusebio Sacristan (543), Francisco Buyo (542), Sergio Ramos (536) şi Manolo Sanchis (523), în timp ce Lionel Messi (520) şi Antoine Griezmann (519) încheie Top 10, conform clasamentului publicat de OK Diario.

Antoine Griezmann, în vârstă de 33 de ani, a mai evoluat în cursul carierei sale la alte două echipe spaniole, Real Sociedad şi FC Barcelona. El este legat prin contract de Atletico Madrid până în iunie 2026, însă circulă zvonuri tot mai intense despre posibila sa plecare din La Liga la finalul acestui sezon, pentru a-şi încerca norocul în Major League Soccer (MLS), competiţie în care joacă în prezent şi Lionel Messi, la echipa Inter Miami.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Negocieri de pace cu degetul pe trăgaci: Rusia și Ucraina lansează atacuri aeriene / Peste 100 de drone în ambele tabere

Publicat

in

Rusia și Ucraina au schimbat atacuri aeriene intense în noaptea de vineri spre sâmbătă, ambele părți raportând peste 100 de drone inamice deasupra teritoriilor lor, transmite The Associated Press (AP), relatează Mediafax.

  • Atacul a avut loc la mai puțin de 24 de ore după ce președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu trimisul american Steve Witkoff pentru a discuta detalii despre propunerea SUA privind un armistițiu de 30 de zile în războiul cu Ucraina.

Guvernatorul regiunii Volgograd, Andrei Bocharov, a confirmat că resturile unei drone doborâte au provocat un incendiu în districtul Krasnoarmeiski al orașului, în apropierea unei rafinării de petrol Lukoil, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Aeroporturile din apropiere și-au suspendat temporar zborurile, au raportat surse locale. Nu au fost înregistrate victime.

Rafinăria din Volgograd a fost vizată de forțele ucrainene în mai multe rânduri de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în urmă cu mai bine de trei ani, cel mai recent atac cu drone având loc pe 15 februarie.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a doborât 126 de drone ucrainene, dintre care 64 în regiunea Volgograd. Alte drone au fost interceptate deasupra regiunilor Voronej, Belgorod, Briansk, Rostov și Kursk, au precizat oficialii.

Reacția Ucrainei

Între timp, forțele aeriene ale Ucrainei au raportat sâmbătă că Rusia a lansat un atac masiv cu 178 de drone și două rachete balistice asupra țării în timpul nopții. Raidul a inclus drone de atac de tip Shahed și drone de diversiune, menite să inducă în eroare apărarea antiaeriană. Aproximativ 130 de drone au fost doborâte, în timp ce alte 38 s-au pierdut pe traseu înainte de a-și atinge țintele.

Rusia a atacat infrastructura energetică a Ucrainei, provocând daune semnificative, a anunțat compania privată ucraineană DTEK.

Potrivit unui comunicat emis sâmbătă, atacurile rusești au lovit instalații energetice în regiunile Dnipropetrovsk și Odesa, lăsând unii locuitori fără electricitate.

„Pagubele sunt semnificative. Echipele de intervenție lucrează deja la fața locului. Facem tot posibilul pentru a restabili alimentarea cu energie electrică cât mai curând posibil”, a precizat compania energetică.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend