Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Testarea elevilor anti-Covid la școală. Care va fi procedura de testare și când ajung testele în școli

Publicat

in

Ministerul Sănătății a anunțat vineri seară procedura privind administrarea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe, care ar urma, potrivit promisiunilor, să ajungă efectiv în unitățile de învățământ spre finalul acestei săptămâni, deși discuția despre introducerea acestor teste există încă din anul școlar trecut.

Care va fi procedura de testare Covid a elevilor și preșcolarilor

Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va face în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii – adică în zilele de luni și joi, la nivelul fiecărei unități de învățământ – școli și grădinițe.

Testarea se va face în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate, precizează Ministerul Sănătății.

Personalul unităților învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

Testele se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.

Procedura de testare a elevilor se va încheia cu dezinfecția corectă a mâinilor.

  • De precizat că, în funcție de specificațiile producătorului, pentru un rezultat corect trebuie să nu se consume alimente sau băuturi cu 30 sau chiar 60 de minute înainte de efectuarea testării, ceea ce ar putea însemna că cei mici nu pot mânca acasă în diminețile în care se face testul.

Ce se întâmplă în cazul unui test rapid din salivă care iese pozitiv

În cazul elevilor cu test antigenic rapid din salivă pozitiv:

  • a) Cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunța imediat părinții/reprezentantul legal al elevului.
  • b) Elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde va fi monitorizat de către un cadru medical sau persoanele special desemnate, conform prevederilor prevăzute la punctul VI – Protocoale, subpunctul 4 – Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19 din Anexa la Ordinului comun MS/MEC/5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2;
  • c) Cadrul medical sau, după caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ vor solicita la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București efectuarea testării prin metoda RT-PCR a elevului.
  • Unitățile de învățământ din sistemul public și privat vor raporta direcțiilor de sănătate publică județene si a municipiului București, cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă, în vederea testării prin metoda RT-PCR.
  • Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor asigura testarea prin RT-PCR a elevilor cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă.

Cum se interpretează un test de salivă

Cele trei rezultate posibile:

Pozitiv
: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ
: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent:
Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultelor nule.

Când vor ajunge testele pentru depistarea Covid în școli

La finalul săptămânii trecute încă nu exista o dată clară pentru când ajung testele în școli și când începe propriu-zis testarea. Duminică, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara că testele ajung „în a doua jumătate a săptămânii viitoare.

„Ultimele informatii de la ONAC (Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate – n.r.) și IGSU erau ca testele ajung în a doua parte a săptămânii viitoare, așa cum am anunțat bazându-ma pe această informație din partea celor responsabili pentru achiziție și distribuție în teritoriu/scoli”, spunea Cîmpeanu duminică, într-un mesaj transmis jurnaliștilor.

Dacă acest termen se respectă, joi ar putea începe propriu-zis testarea elevilor.

Este vorba de circa 70 de milioane de teste de salivă, în trei loturi.

Cum au reacționat profesorii – pregătiți să protesteze

Profesorii sunt cei care trebuie să asiste elevii în administrarea acestor teste, iar sindicatele din învătământ au reacționat în mai multe rânduri împotriva acestei decizii.

Vineri, după prezentarea unui sondaj în rândul a peste 23.000 de cadre didactice, care arăta că trei sferturi dintre aceștia nu sunt de acord să supravegheze copiii, federațiile sindicale „Spiru Haret” și FSLI au anunțat că profesorii sunt hotărâți să protesteze dacă Guvernul nu va interveni pentru „corectarea instrucțiunilor”.

Ce spuneau sindicatele în comunicatul transmis vineri seară:

  • Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” cer Guvernului să intervină pentru anularea instrucțiunii emise de Ministrului Sănătății în condițiile în care aceasta nu poate fi aplicată în unitățile de învățământ, întrucât nu sunt pregătite pentru a gestiona deșeurile medicale periculoase.
  • Subliniem că personalul din unitățile de învățământ nu a avut niciodată tangență cu Normele tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale și dintr-o dată li se cere să le cunoască și să le aplice, existând și riscul suportării unor sancțiuni dacă nu le respectă. Școala nu e unitate sanitară, în sensul Ordinului nr. 1226/2012 și nici nu poți transfera personalului școlii atribuții rezultând din acesta.
  • Ținând cont de pericolul la care ar fi supuși angajații, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecție, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învățământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat.
  • În plus, testările vor afecta grav actul educațional deoarece, ținând cont de numărul mare de elevi, nu au cum să se realizeze într-un timp scurt, ceea ce ar conduce la blocarea procesului de predare-învățare.
  • O altă problemă pe care o semnalăm este legată de momentul în care se fac aceste teste. Potrivit instrucțiunii, elevii (înțelegem că actul nu vizează și preșcolarii) trebuie să „evite consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului“. Dacă s-ar ţine cont de această prevedere, ar însemna că toți copiii ar trebui să nu mănânce și să nu bea nimic înainte de a ajunge la școală. Suntem curioși și noi câți părinți vor accepta să-și trimită la școală copiii în aceste condiții!

Loading

NATIONAL

President Bolojan meets OMV Petrom management to discuss Neptun Deep and future investment projects

Publicat

in

Acting president Ilie Bolojan met on Monday, at the Cotroceni Palace, with a delegation from OMV Petrom, with whom he discussed the stage of implementation of the Neptun Deep project and the company’s future investments.

„OMV Petrom representatives presented the evolution of this project and emphasized the good collaboration with the partner Romgaz, noting that its implementation is proceeding according to plan, respecting both the initial calendar and the allocated budget. As to future investment projects, given the close economic partnership with Romania, OMV Petrom intends to continue investments, especially in the field of renewable energy, wishing to become the most important renewable fuel producer in Southeastern Europe”, the Presidential Administration informs in a release sent to AGERPRES.

According to the cited source, interim president Ilie Bolojan welcomed the company’s new initiatives and stressed the importance of investments, both from foreign and Romanian capital, in the current economic context.

OMV Petrom’s management raised the company’s concerns regarding the need for a stable and predictable fiscal and regulatory framework, the cited source said.

President Ilie Bolojan explained the complexity of the country’s economic situation, marked by large deficits, and stressed that some legislative measures are necessary to support the population in difficulty in paying energy bills, the Presidential Administration reported.

The interim president of Romania highlighted the importance of a fair and efficient partnership, in which the legitimate rights of the Romanian state, as a minority shareholder, are respected and also to ensure the continuity of OMV Petrom’s activity, essential for the Romanian economy,” the cited source further informs.

The delegation was formed by members of the executive management of OMV Aktiengesellschaft Austria, the main shareholder, and representatives of OMV Petrom’s management.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Romanian Senate holds moment of silence for North Macedonia fire victims

Publicat

in

Romania’s Senate on Monday held a moment of silence for the victims of a fire in Kocani, North Macedonia, at the proposal of the leader of the Save Romania Union (USR) floor group Stefan Palarie.

„Let us hold a moment of silence for the victims of this weekend in North Macedonia, a tragedy that bears an incredible resemblance to the Colectiv tragedy in Romania nine years ago. In this tragedy, young people, with their whole lives ahead of them, met their end in a way they did not deserve,” said Palarie from the Senate rostrum.

At least 59 people died and more than 150 were injured in a fire that broke out on Saturday night in a nightclub in North Macedonia. The fire broke out in a crowded club in Kocani, located about 100 kilometres east of the capital Skopje, where a famous hip-hop band from the country was performing. The audience that came to attend the concert, which began at midnight, was mostly made up of young people. The fire allegedly broke out as a result of the use of fireworks, according to local media.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

2025 – Mihai Eminescu Cultural Year, bill passed by Senate

Publicat

in

Senators passed, in Monday’s session, a legislative proposal, initiated by parliamentarians from across the political spectrum, which aims to establish 2025 as the „Mihai Eminescu Cultural Year”.

„Eminescu remains a source of inspiration for Romanians, an emblem of national values and a bridge between the past and the future”, state the initiators in the explanatory memorandum of the bill.

The draft normative act stipulates that the Parliament, the Presidential Administration, the Government, local public administration authorities, as well as public institutions subordinated or coordinated by them may organize or support logistically and materially cultural, artistic or educational events dedicated to the celebration of the life and work of Mihai Eminescu.

The bill also provides that the aforementioned institutions may allocate funds from their own budgets for the organization and proper conduct of the events.

The Senate is the first legislative body notified of this bill.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Cozmin Gușă: Sârbii dau o lecție de civism și curaj, ungurii se mișcă și ei contra exceselor, noi românii rămânem fricoși, tot la coada vacii!

Publicat

in

Analistul politic Cozmin Gușă spune, la Gold FM, că ‘sârbii dau o lecție de civism și curaj, ungurii se mișcă și ei contra exceselor, noi românii rămânem fricoși, tot la coada vacii!’.

„Serbia și sârbii reprezintă un brand de succes ca țară și popor, la modă nu doar în România, ci peste tot în lume, mai ales în ultimii 20 de ani în care au reușit să se echilibreze și dezvolte după marasmul războiului nedrept ce le-a pus țara la pământ. Alexander Vucic, la rândul său, ca premier, apoi ca președinte al Serbiei, și-a câștigat un respect public consistent pentru felul în care a condus țara și s-a poziționat în mediul diplomatic contemporan atât de complicat. Numai că uite că nu-i suficient. Pornind de la pretextul tragic al prăbușirii unui acoperiș de gară, ce a produs victime, petrecut în urmă cu mai multe săptămâni, sârbii au descoperit treburi puturoase din administrația lui Vucic, nedreptate și corupție multă, iar acesta, adică Vucic, a reacționat în mod nepotrivit, cu infatuare și samavolnicie, iar poporul sârb nu-l iartă; acum îl vrea plecat. Și nu, prieteni goldiști, sârbii nu stau să protesteze împotriva lui Vucic la computer sau la telefonul mobil, cu berea în față. Ei au ieșit masiv în stradă, la proteste, iar varianta că ar fi manipulați de către Factorul Extern, chiar dacă ar fi reală la bază, nici nu mai contează atunci când aproape 1 milion, din totalul de 6,5 milioane de locuitori ai Serbiei, s-a strâns sâmbătă, la Belgrad. Iar, în plus, faptul că vedetele și sportivii lor de faimă internațională, în frunte cu marele Novak Djokovic, iau partea manifestanților ne indică faptul că Vucic nu va avea de ales și va trebui să abdice. Iar Nole, spre exemplu, nu este doar un brand sportiv, cel mai important al Serbiei, dar, astăzi, și al sportului mondial; el este un simbol mai ales spiritual, devenit faimos și aplaudat în lume tocmai pentru că militează cu curaj și inteligență pentru corectitudine, credință creștină și libertate. Nu te poți bate cu așa ceva, domnule Vucic, care acum te vezi ca un tip orbit de putere, care nu pricepe nimic din ceea ce se întâmplă; ai pus să fie bătuți manifestanții și încă ceva halucinant, Alexander Vucic, ai folosit arme psiho-energetice contra sârbilor din stradă – așa ceva nu s-a mai pomenit. Observăm cum vor degenera treburile în continuare și le vom desluși resorturile. Zona fostei Iugoslavii poate deveni un detonator sofisticat, ce va exploda partea noastră de lume. Aici e o zonă cu conflicte înghețate de către SUA și NATO, exact după modelul rusesc din Caucaz.

Poate deloc întâmplător, tot sâmbătă, situația a degenerat și în Ungaria, unde vreo 100.000 de unguri s-au strâns la proteste contra regimului Orban Viktor. La fel ca și în cazul precedent, Ungaria și ungurii au devenit și ei exponenții unui succes la modă printre suveraniștii din lume, inclusiv și mai ales în SUA. Dar e limpede că, și-n Ungaria, nemulțumirea legată de oamenii regimului, ce s-au îmbogățit și domină autoritar și samavolnic viața politico-economico-culturală de la vecinii noștri din vest, a trezit sentimente de revoltă mare, care se va agrega și mai tare în următoarea perioadă. Pentru moment, Orban pare că rezistă mai bine decât Vucic stresului de a fi contestat în stradă; încă nu-i violentează pe manifestanți, dar pot apărea rapid situații diferite ce să ducă la degenerare. Nici în Ungaria cetățenii nu pot fi blamați, au argumente solide pentru protestele lor și acum a devenit limpede că au și curajul necesar.

În fine, deloc întâmplător, tot sâmbătă, a avut loc un protest și la București, prin care, însă, am reușit să ne facem de râsul lumii din nou. S-a manifestat pro-UE și pro-Europa. Ar fi fost vreo 10.000 de manifestanți, cel mult. Când țara colcăie de corupție și oamenii au sărăcit, inclusiv din cauza dictatelor și intereselor UE, în România se manifestează în acest fel penibil. Ce rușine! Iar asta vine după eșecul în serie al protestelor suveraniste legate de Călin Georgescu sau extincția democrației, unde cifrele de manifestanți au variat de la câteva mii la cel mult 20.000, și asta atunci când Georgescu a fost săltat din trafic. Asta arată, în plus, decăderea noastră ca popor, ajuns să fie, în mod fatal, doar o turmă în care se behăie pe rețelele de socializare, o țară populată de oameni fără curaj și idealuri. Eu zic să nu vă mai enervați degeaba și să priviți cu toții în oglindă, ca să vedeți acolo adevărul despre noi, românii. Într-un articol excelent din Dilema, Codrin Liviu Cuțitaru enumera, în ultimul număr, o serie de ziceri despre curaj și libertate. Eu am ales să vă expun din articolul lui ce anume zicea poetul englez William Blake, în „Căsătoria Raiului cu Iadul”. Zice așa: „Cel slab în curaj e tare în înșelăciune”. Ni se potrivește nouă, românilor, nu-i așa?”, a spus Cozmin Gușă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

New HQ of Consular Section of Romanian Embassy in Brussels – inaugurated in presence of ForMin Hurezeanu

Publicat

in

The Minister of Foreign Affairs, Emil Hurezeanu, participated on Sunday, in Brussels, in an anniversary event organized by the Romanian Embassy to mark 145 years of bilateral diplomatic relations between Romania and the Kingdom of Belgium.

In this context, the Romanian minister inaugurated the new headquarters of the Consular Section of the Romanian Embassy and participated in the opening of the „Belgium” exhibition, according to a Romanian Foreign Ministry (MAE)’s release sent to AGERPRES.

During the event, the Romanian dignitary highlighted the excellent character of the Romanian-Belgian bilateral relations, based on common values, close collaboration within the European Union and NATO and a strong connection at the economic and cultural level, developed through the important contribution of the vibrant Romanian community.

Minister Hurezeanu emphasized that the new headquarters of the Consular Section represents „an investment aimed at improving the services offered to Romanian citizens in Belgium”. This initiative reflects the commitment of the authorities in Bucharest to constantly improve the ways for Romanians to access efficient consular services.

It was also emphasized that the „Belgica” exhibition marks an emblematic moment in the history of Romanian-Belgian relations, highlighting the contribution of the Romanian explorer and biologist Emil Racovita to the Antarctic expedition „Belgica” (1897-1899), carried out under the leadership of the Belgian explorer Adrien de Gerlache.

This expedition represented a fundamental landmark in polar scientific research, and by symbolically reconstructing the expedition’s route and highlighting the connection between the past and contemporary scientific research, the exhibition reaffirms the importance of international collaboration in research and innovation.

The event also represented an opportunity to reaffirm European solidarity, the continuous support that Romania and Belgium offer to Ukraine and the Republic of Moldova, and the common commitment to a just and lasting peace in the region, the MAE informs.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Selecţionerul Coreei de Sud face scandal. Este nemulţumit că Bayern Munchen nu l-a protejat pe Kim Min-jae

Publicat

in

Selecţionerul naţionalei de fotbal a Coreei de Sud, Hong Myung-bo, a criticat clubul Bayern Munchen, la care evoluează fundaşul Kim Min-jae, pentru că nu a l-a protejat pe acesta, deşi se ştia că el va fi convocat la prima reprezentativă pentru meciurile din această lună din preliminariile CM 2026.

„Din păcate, Bayern Munchen nu l-a protejat pe jucătorul nostru. Am ajuns în situaţia în care trebuie să jucăm două meciuri importante fără un fotbalist cheie. Suntem obligaţi să-l odihnim pe Kim Min-jae”, a spus selecţionerul, potrivit Agerpres. .

Coreea de Sud va disputa două partide cruciale pentru calificarea la Cupa Mondială din 2026, împotriva Omanului şi Iordaniei, la final de martie. Dacă va câştiga cele două confruntări, sud-coreenii sunt calificaţi la turneul final ce va avea loc pe continentul nord-american.

Vinerea trecută, Bayern Munchen anunţa că sud-coreeanul Min-jae Kim va fi indisponibil timp de câteva săptămâni, după ce a suferit o accidentare la tendonul lui Ahile.

„Min-jae este accidentat. Sperăm să nu dureze prea mult, dar va fi absent câteva săptămâni”, spunea antrenorul bavarezilor, Vincent Kompany, la o conferinţă de presă.

Ajuns la Bayern Munchen în vara lui 2023 venind de la Napoli, cu care tocmai câştigase campionatul italian, Kim a jucat 73 de meciuri cu clubul bavarez în toate competiţiile. În acest sezon a jucat 23 din cele 26 de meciuri ale lui Bayern, toate titular

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend