NATIONAL
Tentativă de asasinat împotriva lui Zelenski: ‘Unii au murit aici, în biroul prezidențial’

Publicat
acum o lunăin
De
admin

O tentativă de asasinare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a dus la uciderea oamenilor în interiorul biroului prezidențial, a declarat Zelenski într-un segment dintr-un interviu pentru The Guardian publicat pe 12 februarie. Tragicul eveniment ar fi avut loc la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în 2022.
„Au fost oameni care au vrut să mă omoare, au fost focuri de armă și multe altele. Unii oameni au fost uciși aici, în biroul prezidențial, alții ne apărau”, a dezvăluit Zelenski.
Președintele nu a specificat dacă victimele au inclus ruși, ucraineni sau de ambele părți. Zelenski a spus că tentativele de asasinat au avut loc pe fondul eforturilor Rusiei de a face presiuni asupra conducerii ucrainene pentru a accepta condiții dureroase de pace.
Comentariile aruncă mai multă lumină asupra încercărilor raportate anterior de Rusia de a elimina conducerea ucraineană de la Kiev la începutul anului 2022, notează sursa citată.
Cel puțin trei tentative de asasinat la adresa lui Zelenski au fost raportate până în martie 2022, în timp ce forțele ruse se îndreptau spre capitala Ucrainei înainte de a fi învinse în bătălia de la Kiev.
Aceste atacuri au inclus o echipă de soldați ceceni de elită care au fost eliminați după ce Ucraina a fost informată de reprezentanți ai Biroului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), au susținut oficialii ucraineni la acea vreme.
Acestea nu au fost ultimele tentative raportate la viața lui Zelensky de-a lungul războiului. În mai 2024, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a zădărnicit un complot al FSB de a-l ucide pe președinte. Doi colonei ai Administrației de Securitate de Stat (UDO) a Ucrainei au fost acuzați că au scurs informații clasificate către Rusia pentru a ajuta la complot.
Poate vrei sa citesti
George Clooney, demolat de Trump: ‘Un star de cinema de mâna a doua și un expert politic ratat’
Simona Halep și-a analizat cariera: ‘Nici nu am visat. A fost o împlinire foarte mare sufletească’
AUR cere modificarea Legii de funcționare a CCR: Drepturile românilor să fie respectate! Nu ne putem juca cu democrația!
România, dependentă de străini: importăm masiv petrol din Azerbaidjan / Bilanțul ultimelor luni
Prognoza meteo pe două săptămâni: ANM anunță surprize uriașe
Bunavestire: Peștele cu cele mai puține oase
NATIONAL
George Clooney, demolat de Trump: ‘Un star de cinema de mâna a doua și un expert politic ratat’

Publicat
acum 12 minutein
24 martie 2025De
admin

Donald Trump l-a criticat pe actorul George Clooney, un activist democrat proeminent, după ce acesta a abordat teme politice în cadrul unei emisiuni. Președintele american l-a descris pe actorul premiat cu Oscar drept „un «star» de cinema de mâna a doua și un expert politic ratat”.
Starul premiat cu Oscar a fost subiectul emisiunii 60 Minutes, duminică, pentru a-și promova debutul pe Broadway, într-o versiune scenică a filmului „Good Night, and Good Luck”, în care îl joacă pe jurnalistul veteran Edward R. Murrow.
În cadrul interviului, Clooney, în vârstă de 63 de ani, a vorbit despre decizia sa de a renunța la sprijinul acordat fostului președinte Joe Biden printr-un editorial publicat în New York Times. Lupta dintre guvern și presă este o „luptă de veacuri”, a spus Clooney, potrivit The Guardian.
„Vedeți că se întâmplă la LA Times, vedeți că se întâmplă la Washington Post”, a spus el, referindu-se la protestele personalului celor două publicații față de proprietarii lor de dreapta, ambii luând măsuri drastice împotriva ziarelor care au ales să susțină un candidat la alegerile de anul trecut.
„Guvernelor nu le place libertatea presei. Nu le-a plăcut niciodată. Și asta este valabil indiferent dacă ești conservator, liberal sau de orice altă parte ai fi. Nu le place presa”, a adăugat el.
Trump l-a mai criticat pe Clooney și în trecut
Trump a reacționat la afirmațiile actorului pe Truth Social pentru a combate argumentele lui Clooney și pentru a lansa o ofensivă împotriva emisiunii.
„De ce ar face 60 Minutes, acum extrem de discreditată, o emisiune total măgulitoare despre George Clooney, un «star» de cinema de mâna a doua și un expert politic ratat?” a scris Trump.
Trump l-a mai criticat pe Clooney și în trecut, numindu-l un „actor de film fals” care „nu a fost niciodată aproape de a face un film măreț”.
„Ce știe Clooney despre orice? Ar trebui să iasă din politică și să se întoarcă la televiziune. Filmele nu au funcționat niciodată cu adevărat pentru el!!!”, a spus Trump.
NATIONAL
Simona Halep și-a analizat cariera: ‘Nici nu am visat. A fost o împlinire foarte mare sufletească’

Publicat
acum 14 minutein
24 martie 2025De
admin

Simona Halep a vorbit în cadrul unei emisiuni despre cele mai frumoase momente din cariera sa. Fosta jucătoare de tenis, care s-a retras în luna februarie, a amintit despre cele două trofee de Grand Slam, care au veni după trei finale pierdute.
Halep a câștigat Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019. Înainte jucase trei finale de Grand Slam, Roland Garros 2014, 2017 și Australian Open 2018.
Turneu parizian l-a câștigat după ce a învins-o în finală pe Sloane Stephens, scor 3-6, 6-4, 6-1. La Wimbledon a trecut de Serenei Williams, 6-2, 6-2.
”Am muncit, am pierdut trei finale și cumva a fost o împlinire foarte mare sufletească (n.r.-după ce a cucerit primul turneu de Grand Slam). Întotdeauna am spus că nu ești un număr 1 adevărat dacă nu ai un Grand Slam câștigat, astfel că a fost eliberarea mea ca sportiv și împlinirea că am ajuns numărul 1 și am câștigat și Grand Slam.
Nu pot să spun că momentul de la Wimbledon este mai prejos decât cel de la Roland Garros. Ce am trăit la Wimbledon a fost mult deasupra, deoarece cucerisem deja, nu mai era eliberarea că ‘gata, am fost în stare să câștig un Grand Slam’. Am câștigat la Wimbledon, ceea ce poate nici măcar nu am visat.
Pe iarbă, să joc și cu Serena în finală, emoții, tribuna regală, părinții, toți prietenii care au fost alături de mine… A fost ceva diferit, însă amândouă sunt cele mai speciale momente din viața mea, cu siguranță”, a declarat Simona Halep, pentru Digi Sport .
NATIONAL
Manevra pe care Trump ar putea să o folosească în șantajul Europei: Rusia pândește de aproape

Publicat
acum 16 minutein
24 martie 2025De
admin
De teama amenințării continue din partea Rusiei și a protecției militare reduse din partea Statelor Unite, mai multe țări europene în frunte cu Polonia, Estonia, Regatul Unit și Germania își sporesc cheltuielile pentru apărare, explică WASHINGTON EXAMINER într-o analiză, relatează Rador Radio România.
De asemenea, Uniunea Europeană pune la dispoziția celor 27 de state membre împrumuturi de apărare în valoare de 163 de miliarde de dolari. Din două motive împrumuturile nu vor acoperi achizițiile de la producătorii militari din SUA.
În primul rând UE dorește să-și consolideze baza de producție de apărare.
În al doilea rând, se teme că președintele Donald Trump ar putea, ca răspuns la o nemulțumire viitoare, să suspende exporturi militare esențiale pentru menținerea echipamentului american în arsenalele europene. Portugalia și-a suspendat planurile de a cumpăra avioane de luptă americane F-35 parțial din acest motiv, deși principalul motiv a fost acela de a evita cheltuieli mai mari pentru apărare.
Administrația Trump a reacționat cu furie la decizia UE de a cumpăra echipamente doar de la propriii contractori de apărare, cu noi tarife, dar asta ar fi o greșeală.
Mai întâi, acțiunea Europei nu este la fel ca atacul protecționist asupra firmelor tehnologice americane. Aceste companii au fost în mod repetat și pe nedrept extorcate de UE din cauza succesului lor pe piață. Trump ar avea dreptate să pedepsească UE pentru asta cu tarife. În schimb, America va beneficia de pe urma construirii de către UE a bazei sale industriale de apărare. Dacă se va întâmpla așa, asta le va permite națiunilor europene să-și asume, în sfârșit, mai multă responsabilitate pentru securitatea lor și să reducă povara uriașă a Americii pentru apărarea lor, demers pe care l-au promis din 2014.
Ar putea părea o contradicție faptul că noi împrumuturi pentru apărare doar pentru Europa ar fi în avantajul SUA pe termen lung.
Acest lucru se datorează faptului că o mișcare europeană de a prelua conducerea în securitatea sa trebuie susținută pentru a obține rezultatele strategice dorite. Dar așa este. Investițiile în apărarea autohtonă europeană vor întări sprijinul european pentru aceste măsuri, deoarece vor aduce beneficii economice populare. Investițiile ar pune de asemenea firmele europene de apărare pe o bază mai solidă pentru a oferi creșteri susținute în producția de echipamente și muniție de luptă. Dacă Rusia ar ataca un stat membru UE (majoritatea fiind membri NATO), Europa ar fi în măsură să răspundă ca o adevărată putere militară, poate chiar ca lider și partener al SUA.
O apărare europeană robustă ar permite de asemenea SUA să redistribuie escadrile de luptă, bombardiere, avioane de realimentare și informații pentru forțelor aeriene în Pacific. Distrugătoarele marinei și grupurile de luptă ar fi eliberate. Aceste active limitate ar fi critice într-un război dintre SUA și China.
Majoritatea analiștilor militari americani cred că China va încerca să invadeze Taiwanul înainte de 2030.
Dacă SUA ar interveni pentru a apăra Taiwanul, armata americană s-ar confrunta cu o forță aeriană și o marină chineze mult mai mari și, în multe domenii, cu o capacitate de luptă comparativă. Pe scurt, SUA au nevoie de cele mai puternice mijloace de luptă pentru Pacific.
Apărarea europeană nu trebuie pusă în pericol. Noua poziție de apărare a Europei face parte din aceasta, dar și Rusia trebuie să înțeleagă că SUA rămân angajate față de NATO. Trump a subliniat recent acest lucru, spunând că SUA ar trebui să-și redistribuie mai multe forțe europene în Polonia, națiunea care exemplifica cel mai bine împărțirea echitabilă a sarcinilor NATO.
Acțiunea europeană este demult așteptată. Exercițiul Air Defender 23 al NATO din iunie 2023 a dezvăluit că armata americană a fost suprasolicitată din cauza neglijării de către Europa a cheltuielilor pentru apărare.
Exercițiul respectiv a simulat un atac surpriză al Rusiei împotriva Germaniei. După cum a remarcat Washington Examiner, armata americană „a desfășurat 100 de avioane, inclusiv avioane de luptă F-15, F-16, F-18, F-35, avioane de război electronic EA-18, de realimentare KC-46 și KC-135 și de transport C-17 și C-130, pentru a-și apăra aliatul”. Majoritatea statelor europene au trimis ajutoare derizorii. Franța a trimis doar o aeronavă radar.
Dependența Europei de aeronavele de realimentare din SUA a fost de asemenea evidentă în exercițiu.
Furnizorii din SUA au depășit în mod regulat angajamentul total de realimentare al Europei cu 3 la 1. Este o acuzație regretabilă a președintelui francez Emmanuel Macron, a cancelarului german Olaf Scholz și a altora că le-a luat mai mult de trei ani de la declanșarea celui mai mare război terestru din Europa după 1945 pentru a recunoaște nevoia sporirii cheltuielilor pentru apărare. Din fericire, Scholz părăsește mandatul, iar Macron pare să se fi trezit la realitate.
Realitatea este că o bază industrială europeană de apărare revigorată va face Europa, NATO și America mai puternice. NATO servește Europa și America, dar sprijinul politic american pentru NATO a scăzut odată cu delăsarea europeană. SUA și Europa sunt parteneri comerciali importanți, cu mult peste tot ce poate oferi Rusia Americii, cu valori democratice comune și interese reciproce privind statul de drept. Este mult mai bine ca Europa să-și consolideze apărarea și să restabilească încrederea americanilor decât să se prăbușească alianța transatlantică.
În loc să se plângă de faptul că au de pierdut companiile de apărare din SUA în procesul renașterii apărării europene, administrația Trump ar trebui să salute avantajele strategice mai mari. Ar trebui să urmeze exemplul Europei în mișcarea de consolidare a bazei industriale de apărare din SUA.
NATIONAL
AUR cere modificarea Legii de funcționare a CCR: Drepturile românilor să fie respectate! Nu ne putem juca cu democrația!

Publicat
acum 40 de minutein
24 martie 2025De
admin

Parlamentarii AUR vor depune un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul prevenirii unor noi abuzuri ale acestei instituții în privința alegerilor electorale.
„Considerăm că invalidarea fiecărui tur al alegerilor pentru alegerea președintelui României se poate dispune numai în baza unei contestații temeinic motivate sau în baza propunerii de invalidare temeinic motivată a Biroului Electoral Central determinată de fraude grave, nefiind posibilă revenirea asupra unei hotărâri pronunțate ori invalidarea din oficiu a întregului proces electoral după validarea fiecărei etape legale. Totodată vom propune ca toate contestațiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii la funcția de președinte al României însoțite de probele care justifică invalidarea se soluționează de Curtea Constituțională cu votul majorității judecătorilor în termenele prevăzute de lege pentru alegerea președintelui României și pot viza numai existența condițiilor constituționale pentru existența dreptului de a fi ales ori neîndeplinirea condițiilor prevăzute de această lege pentru înregistrarea candidaturii. Aceste probe se depun odată cu o contestație sub sancțiunea decăderii”, a declarat deputatul AUR Gianina Șerban.
Astfel, articolul 37 din Legea privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale se va modifica astfel:
„(1) Curtea Constituțională veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României și confirmă rezultatele sufragiului, în limitele și cu respectarea dispozițiilor legale și constituționale.”
(2) Rezultatul alegerilor pentru funcția de Președinte al României este validat sau invalidat de Curtea Constituțională, numai în baza probelor și a dispozițiilor legale incidente.
(3) Invalidarea fiecărui tur al alegerilor pentru alegerea Președintelui României se poate dispune numai în baza unei contestații temeinic motivate sau în baza propunerii de invalidare temeinic motivate a Biroului Electoral Central, determinate de fraude grave, nefiind posibilă revenirea asupra hotărârii pronunțate ori invalidarea din oficiu a întregului proces electoral după validarea fiecărei etape legale”, prevede proiectul legislativ depus de AUR în Parlament.
De asemenea, articolul 38 se va modifica, astfel încât contestațiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii la funcția de Președinte al României, însoțite de probele care justifică invalidarea, se vor soluționa de Curtea Constituțională, cu votul majorității judecătorilor, în termenele prevăzute de legea pentru alegerea Președintelui României și vor putea viza numai existența condițiilor constituționale pentru existența dreptului de a fi ales ori neîndeplinirea condițiilor prevăzute de această lege pentru înregistrarea candidaturii.
În exercitarea atribuțiilor care îi revin, Curtea Constituțională este singura în drept să hotărască asupra competenței sale, cu excepția cazului prevăzut la art. 38 al prezentei legi.
„Drepturile românilor nu pot fi anulate de unii judecători, chiar fiind aceștia și judecători la Curtea Constituțională. Ceea ce s-a întâmplat în cazul domnului Călin Georgescu, ceea ce s-a întâmplat în cazul doamnei Diana Șoșoacă, sunt situații cu care România și românii nu trebuie să se mai întâlnească. Toți românii trebuie să aibă dreptul să candideze, așa cum prevede Constituția României. Nu trebuie să ne jucăm cu democrația și cu legile țării. Trebuie să respectăm întocmai acest drept, și anume dreptul de a alege și de a fi ales. Vom lupta până la capăt pentru ca democrația în România să nu fie îngropată”, a conchis Gianina Șerban.
NATIONAL
România, dependentă de străini: importăm masiv petrol din Azerbaidjan / Bilanțul ultimelor luni

Publicat
acum 43 de minutein
24 martie 2025De
admin

Azerbaidjanul a exportat 286.500 de tone de țiței și derivate, extrase din roci bituminoase, în valoare de 164 de milioane de dolari în România din ianuarie până în februarie 2025, scrie Trend, relatează Rador Radio România.
Datele obținute de Trend de la Comitetul Vamal de Stat indică faptul că valoarea exportului a crescut cu 71,7 milioane de dolari, sau de 1,8 ori, iar volumul – cu 121.100 de tone, sau de 1,7 ori, comparativ cu aceeași perioadă din 2024.
În perioada menționată, România s-a clasat pe locul 5 ca destinație pentru exporturile de petrol ale Azerbaidjanului.
Azerbaidjanul a exportat în primele două luni ale anului 2025 în valoare de 2,7 miliarde de dolari 4,8 milioane de tone de țiței și derivate, extrase din roci bituminoase, arătând o creștere a valorii exporturilor cu 153,2 milioane de dolari, sau 5,4 la sută, și o creștere a volumului cu 182.900 de tone, sau patru procente, în raport anual.
Între timp, comerțul dintre Azerbaidjan și România a ajuns la 189,2 milioane de dolari în primele două luni ale anului 2025, adică 137,7 milioane de dolari sau de 3,7 ori mai mult decât în aceleași luni din 2024.
Acest volum comercial a reprezentat 2,12% din comerțul exterior total al Azerbaidjanului în această perioadă, plasând România pe locul nouă printre cei mai mari parteneri comerciali ai Azerbaidjanului.
Exporturile Azerbaidjanului către România în lunile ianuarie și februarie ale acestui an au totalizat 188,2 milioane de dolari, o creștere semnificativă de 137,8 milioane de dolari, sau de 3,7 ori, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Aceste exporturi au reprezentat 3,95% din totalul exporturilor Azerbaidjanului.
Pe de altă parte, importurile Azerbaidjanului din România în această perioadă au fost evaluate la 966.000 de dolari, reflectând o scădere de 29.000 de dolari, sau 2,9 la sută, comparativ cu anul precedent.
Volumul comerțului exterior al Azerbaidjanului pentru perioada de raportare s-a ridicat la 8,9 miliarde de dolari. Această cifră este de 1,7 miliarde de dolari, sau cu 23,2% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Din volumul comercial, exporturile au reprezentat 4,8 miliarde de dolari, iar importurile de 4,1 miliarde de dolari, adică cu 13 milioane de dolari (0,3 la sută) mai puțin și cu 1,7 miliarde de dolari (69,2 la sută) mai mult decât în urmă cu un an.
Excedentul de comerț exterior s-a ridicat la 628 de milioane de dolari, adică de 1,7 miliarde de dolari, sau de 3,7 ori mai puțin decât în urmă cu un an.
NATIONAL
Prognoza meteo pe două săptămâni: ANM anunță surprize uriașe

Publicat
acum 52 de minutein
24 martie 2025De
admin

Temperaturile din prima parte a celei de-a doua luni de primăvară vor fi unele neașteptate. Vremea se răcește în zilele următoare, se arată în prognoza pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie.
Banat
Primele două zile indică o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, astfel că media temperaturilor maxime va fi de 20…21 de grade. Ulterior, valorile termice diurne vor scădea până la o valoare medie de 14 grade, în data de 28 martie. După această zi, maximele termice vor crește treptat, iar mediat, vor fi de 16-17 grade până spre sfârșitul intervalului de analiză. Din punct de vedere al temperaturilor minime, media acestora va fi de 9 grade în primele trei zile (24-26 martie), apoi va scădea ușor până în data de 30 martie, când va fi de aproximativ 6 grade; această valoare se va menține până la finalul celei de-a doua săptămâni de referință.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în ambele săptămâni analizate, iar cantitățile de apă vor fi local însemnate în perioada 24-28 martie.
Crișana
La începutul intervalului, temperaturile maxime se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei, astfel că, mediat, vor fi de 18…19 grade, în zilele de 24 și 25 martie. După aceasta, maximele termice vor scădea ușor, până la valori mediate de 15…17 grade și nu vor avea variații semnificative până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de referință. În ceea ce privește temperaturile minime, în primele zile, media acestora se va situa în jurul a 8 grade; ulterior se poate remarca o scădere treptată a temperaturilor din timpul nopților, astfel încât, după data de 28 martie, se vor înregistra 5…6 grade.
Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni de analiză, iar în intervalul 24-29 martie local vor fi cantități de apă însemnate.
Transilvania
În prima zi, media maximelor termice va fi de 21 de grade, indicând o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă. Ulterior, se poate observa scăderea treptată a temperaturilor din timpul zilei, astfel că, în data de 28 martie, mediat, se vor atinge 14 grade. După aceasta, se remarcă o ușoară încălzire a vremii și se vor înregistra 15…16 grade, valori ce se vor menține până la finalul celei de-a doua săptămâni analizate. Dacă se face raportare la media temperaturilor minime, aceasta va fi de 3 grade, în data de 24 martie, apoi va crește până la aproximativ 6 grade, în perioada 25-28 martie. După acest interval, nu vor fi variații semnificative din punct de vedere al mediei minimelor termice până la sfârșitul perioadei de referință.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în ambele săptămâni. Local vor fi cantități însemnate de apă, îndeosebi în prima jumătate a perioadei analizate.
Maramureș
Media temperaturilor maxime nu va avea variații semnificative pe parcursul celor două săptămâni, astfel că va fi de 15…18 grade; cea mai mare valoare se va atinge în data de 25 martie, iar cea mai mică în ziua de 27 martie. Dacă se face referire la media minimelor termice, se observă variații ușoare ale acesteia, între 6 și 7 grade. Ulterior, minimele de pe parcursul nopților vor scădea ușor, astfel că, mediat se vor atinge 4…5 grade până spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni analizate.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni de referință. Local vor fi cantități de apă însemnate, cu precădere în prima săptămână.
Moldova
La începutul intervalului, valorile termice se vor situa cu mult peste cele specifice perioadei, astfel încât se vor înregistra în medie 17…20 de grade. Între 27 și 29 martie, maximele termice vor fi ușor mai scăzute, până la valori în medie de 13…15 grade. Din 30 martie, nu vor fi variații semnificative până la sfârșitul intervalului, înregistrându-se, în medie, în jurul a 16 grade. Temperaturile minime, în primele zile, se vor situa în jurul a 8 grade. Din 27 martie, acestea vor fi în scădere, astfel încât se vor înregistra, în medie, 5…6 grade.
Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni de analiză, cu cele mai însemnate cantități de apă în intervalul 27-30 martie.
Dobrogea
În prima zi a intervalului, vremea va fi deosebit de caldă pentru această dată, înregistrându-se în medie 22 de grade. Din cea de-a doua zi (25 martie), valorile termice vor fi în scădere treptată până în data de 28 martie, astfel încât se vor înregistra în medie 15…18 grade. După această zi și până la finalul intervalului, valorile termice diurne se vor situa în medie în jurul a 16 grade. Temperaturile minime vor fi în medie de 9…10 grade, în primele două zile din interval. Din 27 martie și până în 6 aprilie, se vor înregistra temperaturi minime de 7…8 grade.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi scăzută în primele două zile (24 și 25 martie), urmând ca până la finalul intervalului probabilitatea să fie ridicată.
Muntenia
În prima zi a intervalului, temperaturile maxime vor înregistra o creștere, atingând valori medii de 22…24 de grade, fiind peste media climatologică a perioadei. Ulterior, se estimează o ușoară scădere, astfel încât între 27 și 30 martie, maximele medii se vor situa în jurul valorilor de 16…18 grade. Până spre finalul intervalului, temperaturile vor rămâne relativ constante, cu maxime în jurul a 18 grade. În ceea ce privește temperaturile minime, acestea vor urma un trend similar, cu valori medii de 8…10 grade, între 25 și 28 martie, urmate de o scădere ușoară spre începutul lunii aprilie, iar până spre finalul intervalului temperaturile nocturne se vor stabiliza în jurul valorilor medii de 6…7 grade.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată începând din 26 martie. Local vor fi cantități însemnate de apă, îndeosebi în perioada 27-29 martie.
Oltenia
Temperaturile maxime se vor situa cu mult peste normele specifice perioadei cu precădere în prima zi din interval, atingând valori medii de 22…23 de grade. Apoi se va resimți o scădere ușoară, cu maxime medii oscilând între 14 și 18 grade în intervalul 26-30 martie. Spre finalul intervalului, temperaturile diurne vor rămâne relativ constante, în jurul a 17 grade. Minimele termice vor înregistra o creștere treptată, ajungând la 8…10 grade, în jurul datei de 26 martie, însă ulterior vor coborî ușor, situându-se între 6 și 8 grade, până la începutul lunii aprilie. Spre finalul intervalului analizat, temperaturile minime vor fi în medie în jurul a 6 grade.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată începând din 26 martie, până la finalul intervalului. Local și temporar vor fi cantități de apă însemnate, îndeosebi în intervalul 27-29 martie.
La munte
Vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă în primele două zile, astfel încât media temperaturilor maxime va fi de 11 grade. Ulterior, se remarcă scăderea temperaturilor de pe parcursul zilei până spre aproximativ 5 grade, valoare medie ce se va atinge în 28 martie. Până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni nu vor fi variații semnificative ale maximelor termice, acestea având o medie de 6…7 grade. Din punct de vedere al temperaturilor minime, media acestora va porni de la 1 grad, în data de 24 martie, va crește ușor în următoarele două zile, spre 3 grade, apoi va scădea treptat, până la aproximativ 0 grade; această valoare medie a temperaturilor minime se va menține până spre finalul intervalului de analiză.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în ambele săptămâni, iar local și temporar vor fi cantități de apă însemnate.

George Clooney, demolat de Trump: ‘Un star de cinema de mâna a doua și un expert politic ratat’

Simona Halep și-a analizat cariera: ‘Nici nu am visat. A fost o împlinire foarte mare sufletească’
Manevra pe care Trump ar putea să o folosească în șantajul Europei: Rusia pândește de aproape

AUR cere modificarea Legii de funcționare a CCR: Drepturile românilor să fie respectate! Nu ne putem juca cu democrația!

România, dependentă de străini: importăm masiv petrol din Azerbaidjan / Bilanțul ultimelor luni

Proper Pizza Curtea de Argeș: Schimbare radicală! Locul preferat al argeșenilor se transformă complet

Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați

ACUM | Grav accident la Corbeni, din cauza ninsorii

Mircea Drăghici a fost eliberat din pușcărie – Fostul deputat PSD de Argeș era încarcerat la Jilava

INCREDIBIL! Primăria Curtea de Argeș a tocat 2 miliarde să țină autobuzele electrice în garaj și rablele pesediste pe traseu – AU PLĂTIT POLIȚE RCA DEGEABA

VIDEO | Incendiu violent la Poienarii de Argeș – Casă făcută scrum

VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș

VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni

VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina

VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
PITEȘTI


VIDEO | Casă mistuită de un incendiu violent în Argeș, la Stolnici
Trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingerea și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat au acționat în...


KLANAR IMOBILIARE INFORMEAZĂ: Piața imobiliară din Argeș în creștere: Locuințele se vând ca pâinea caldă, cererea depășește oferta
Județul Argeș se aliniază tendințelor din marile orașe ale țării: piața imobiliară este într-o efervescență neașteptată, cu locuințe care se...


TRAGEDIE ÎN ARGEȘ – Femeie de 50 ani omorâtă de un șofer de 22 ani
Un grav incident a avut loc dumincă dimineața în comuna Stolnici din Argeș. Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii...


Nivelul scăzut al apei lacului Vidraru stârnește îngrijorări, Hidroelectrica oferă explicații
Lacul Vidraru, unul dintre cele mai importante lacuri de acumulare din România, a atras atenția publicului după ce imagini și...
Curtea de Argeș


VIDEO, ACUM! Accident teribil cu scandal la Curtea de Arges
Un grav accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în centrul orașului Curtea de Argeș, in spatele...


ACUM! Accident grav la Albeștii de Argeș
În urma cu puțin timp un grav accident rutier a avut loc în comuna Albeștii de Argeș. Potrivit primelor informații,...


O, ce veste… ! Primăria Curtea de Argeș anunță că va construi un WC public modern – VEZI UNDE
După ani de zile de așteptări și promisiuni, administrația locală din Curtea de Argeș a anunțat că a inclus în...


Când se va circula pe ultimii kilometri de autostradă Pitești – Curtea de Argeș. ANUNȚUL OFICIAL
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat joi că ultimii kilometri ai secțiunii 5 Curtea de Argeș – Pitești vor fi...


Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați
Propunere ciudată a echipei liberale de la Curtea de Argeș! După ce că participă fizic rar la sedințele Consiliului Local,...
Mioveni


Bugetul orașului Mioveni, votat în unanimitate: priorități clare, în ciuda constrângerilor financiare
onsiliul Local Mioveni a aprobat joi seară, în unanimitate, bugetul orașului pentru anul 2025. Decizia vine în contextul unor constrângeri...


VIDEO | Argeșean de 35 ani găsit mort în apele unui râu, la Micești
Pompierii de la Detașamentul Mioveni au fost solicitați să intervină, în urmă cu puțin timp, în comuna Micești, satul Purcăreni,...


VIDEO | Accident groaznic în Argeș provocat de un șofer beat – 3 victime la spital
Un grav accident rutier provocat de un șofer beat în urma căruia au rezultat trei victime, dintre care una în...


Vandalism în Mioveni: Stații de autobuz, ținta huliganilor
Mioveni se confruntă cu o problemă recurentă. la fel ca si la Pitești: vandalismul stradal. În ultimele zile, stațiile de...
Câmpulung


VIDEO | Incendiu violent la Rucăr – Casă făcută scrum
Un puternic incendiu la care au intervenit pompierii argeșeni, s-a produs luni dimineața într-o gospodărie din comuna Rucăr, strada Păpușa....


Bani de la Ministerul Dezvoltării pentru 31 de localități din Argeș – VEZI LISTA COMPLETĂ
Vești bune pentru aproape o treime din localițățile Argeșului! Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a virat suma de...


Primar din Argeș trimis în jdecată de procurori: a refuzat reangajarea a doi funcționari concediați abuziv, nerespectând o hotărâre judecătorească
Primarul de la Țițești, liberalul Gheorghe Savu, a fost trimis, miercuri, în judecată după ce a refuzat să reangajeze la...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
ACUM! Accident grav la Curtea de Argeș – Femeie de 40 ani dusa la spital
- ACTUALacum 2 săptămâni
ACUM! Tentativă de omor la Oeștii-Pământeni, în Argeș
- ACTUALacum 6 zile
Proper Pizza Curtea de Argeș: Schimbare radicală! Locul preferat al argeșenilor se transformă complet
- ACTUALacum o săptămână
ACUM! Accident mortal la Corbeni – Un BMW a făcut prăpăd
- ACTUALacum 5 zile
Liberalii de la Curtea de Argeș vor să pună bumpere pentru biciclete, pentru a domoli copii neastâmpărați
- Fără categorieacum 7 zile
ACUM | Grav accident la Corbeni, din cauza ninsorii
- ACTUALacum 2 săptămâni
DREPT LA REPLICĂ – KARCHER CLARIFICĂ RAPORTURILE CONTRACTUALE cu AETA SA (fosta ElectroArgeș SA) și litigiul ajuns în fața instanțelor germane
- ACTUALacum 6 zile
Mircea Drăghici a fost eliberat din pușcărie – Fostul deputat PSD de Argeș era încarcerat la Jilava