Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Tenis | Casper Ruud s-a calificat în finală la Turneul Campionilor unde îl va întalni pe Novak Djokovici

Publicat

in

Câştigător sâmbătă, în semifinalele Turneului Campionilor de la Torino, în faţa rusului Andrei Rublev, scor 6-2, 6-4, norvegianul Casper Ruud va evolua, duminică, pentru tilu, contra sârbului Novak Djokovici, anunță news.ro.

NATIONAL

Probleme mari la gigantul american de cipuri: Directorul Intel a demisionat înainte de a finaliza planul său de redresare a companiei

Publicat

in

Directorul general al Intel Pat Gelsinger a demisionat pe 1 decembrie, înainte de finalizarea unui plan ambiţios pe patru ani care urmărea să recâştige supremaţia companiei în producţia de cipuri de ultimă generaţie, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Înlocuirea sa vine într-un moment critic pentru gigantul american al semiconductorilor, care se confruntă cu o competiţie intensă din partea companiilor Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. şi Nvidia.

În perioada mandatului său, Intel a lansat o serie de iniţiative costisitoare, inclusiv construcţia unor fabrici noi în Ohio, cu un buget de 20 de miliarde de dolari, şi extinderea semnificativă a forţei de muncă. Cu toate acestea, declinul pieţei de laptopuri şi PC-uri a dus la scăderea marjelor brute ale companiei şi la o prăbuşire a preţului acţiunilor, care au pierdut peste 60% din valoare.

n urma plecării lui Gelsinger, Intel a numit doi directori interimari

În urma plecării lui Gelsinger, Intel a numit doi directori interimari, David Zinsner şi Michelle Johnston Holthaus, în timp ce consiliul caută un nou CEO.

Compania continuă să se bazeze pe subvenţiile guvernului american pentru a susţine planurile de redresare, dar perspectivele rămân incerte.

”În pofida progresului făcut, ştim că mai avem mult de lucru pentru a recâştiga încrederea investitorilor”, a declarat Frank Yeary, preşedintele independent al consiliului de administraţie al Intel.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Accident între un camion cu lemne şi un microbuz, pe DJ 172D – Trafic blocat

Publicat

in

Două persoane au fost rănite, marţi dimineaţa, în urma unui accident produs pe DJ 172D, în judeţul Bistriţa-Năsăud, între un camion încărcat cu lemne şi un microbuz, traficul rutier fiind blocat, conform Agerpres.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud, şoferii au fost testaţi alcoolscopic, rezultatele fiind negative.

„În această dimineaţă, poliţiştii Serviciului Rutier au intervenit la un accident produs pe Drumul Judeţean 172D, în Strâmba. La locul evenimentului poliţiştii au constatat faptul că o autoutilitară condusă de un bărbat de 60 de ani din Budacu de Sus a intrat în coliziune cu o altă autoutilitară condusă de un bărbat de 34 de ani din Arşiţa. În urma accidentului, două persoane au necesitat acordarea de îngrijiri medicale de specialitate la spital. Testarea cu aparatul etilotest a celor doi şoferi a indicat rezultate negative. Poliţiştii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal. Traficul rutier este blocat în zonă”, a transmis IPJ.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud a precizat că echipajele de intervenţie au găsit la locul solicitării şase persoane implicate în accidentul rutier, dintre care două au fost transportate la spital: un bărbat în vârstă de 23 de ani, cu un politraumatism cranian, a fost preluat de echipajul de terapie intensivă mobilă, iar un bărbat de 34 de ani, cu traumatism cranian, a fost preluat de un echipaj SMURD.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

UE condamnă loviturile ruse din Siria şi face apel la detensionarea situaţiei

Publicat

in

Uniunea Europeană le-a cerut luni ”tuturor părţilor să pună în practică o detensionare” în Siria, unde Rusia s-a alăturat aviaţiei siriene pentru a bombarda zonele controlate de rebeli, transmit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

”Condamnăm loviturile aeriene ale Rusiei asupra zonelor dens populate şi sprijinul său continuu acordat reprimării din partea regimului Al-Assad”, indică un comunicat al purtătorului de cuvânt pentru afaceri externe al UE, Anouar El Anouni.

”Monitorizăm atent aceste evoluţii şi suntem extrem de îngrijoraţi în legătură cu securitatea şi mijloacele de trai ale civililor. le cerem tuturor grupărilor înarmate să respecte dreptul umanitar internaţional în orice circumstanţe”, a adăugat reprezentantul UE.

Bruxellesul este îngrijorat de posibilitatea ca intensificarea luptelor în Siria să conducă la creşterea numărului persoanelor ce fug de război şi ajung în UE.

ONU, alarmată de escaladarea violenţelor

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „alarmat de recenta escaladare a violenţelor în nord-vestul Siriei”, a făcut apel luni la „încetarea imediată a ostilităţilor”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Stéphane Dujarric.

„Toate părţile trebuie să facă tot posibilul să protejeze civilii şi infrastructurile civile, inclusiv să permită trecerea în deplină siguranţă a civililor care fug din calea ostilităţilor. Sirienii suferă din cauza acestui conflict de aproape 14 ani. Merită un orizont politic care să-i conducă spre un viitor paşnic, nu mai multă vărsare de sânge”, a declarat Dujarric.

Alianţa grupurilor islamiste armate Organizaţia pentru Eliberarea Levantului a început miercuri o amplă ofensivă în nordul Siriei şi a reuşit să alunge armata regulată a acestei ţări din marile regiuni nordice.

Pentru prima dată de la începutul războiului civil în 2011, regimul a pierdut complet controlul asupra Alepului, cel de-al doilea oraş al Siriei, un eşec usturător provocat de această coaliţie de grupuri rebele dominată de islamişti radicali.

În aceste condiţii de insecuritate, operaţiunile umanitare ale ONU şi ale partenerilor săi au trebuit să fie „în mare măsură suspendate” în anumite zone din Alep, Idlib şi Hama, a spus Stephane Dujarric, subliniind imposibilitatea accesului în special la depozitele unde este ţinut ajutorul umanitar.

„Acest lucru a cauzat perturbări serioase în accesul populaţiei la ajutoare vitale”, a adăugat el, dând asigurări că ONU este hotărâtă să rămână la faţa locului pentru a-şi continua misiunea de asistenţă umanitară.

Dujarric s-a declarat totodată îngrijorat de înrăutăţirea situaţiei sanitare, în special „din cauza prezenţei cadavrelor neîngropate şi a lipsei de apă potabilă”.

Siria se confruntă deja cu una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, cu 16,7 milioane de persoane care au nevoie de ajutor umanitar şi 7 milioane de oameni strămutaţi, a amintit el.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Nepotul lui Nicolae Iorga neagă orice legătură cu Georgescu: ‘Să nu uităm că legionarii, pe care Georgescu îi admiră, l-au asasinat pe Iorga’

Publicat

in

În interviurile din ultimele săptămâni, câștigătorul primului tur al alegerilor la președinția României, Călin Georgescu, a afirmat că ar exista o legătură spirituală și materială între el și Nicolae Iorga. Legătura ar fi reprezentată de verișoara tatălui, Maria Georgescu, despre care nepotul Călin și susținătorii lui pretind că ar fi fost secretara lui Nicolae Iorga. Nepotul lui Nicolae Iorga, istoricul Andrei Pippidi, profesor emerit al Universității din București, doctor al Universității Oxford și membru al Academiei Române, neagă clar orice fel de legătură.

„Ca editor al jurnalului și corespondenței bunicului meu, și copil care a crescut în mediul admiratorilor lui Nicolae Iorga, trebuie să spun foarte clar că o secretară a bunicului meu cu numele de Maria Georgescu nu a existat niciodată. Numele acestor secretare și asistente e precis cunoscut. Totul a fost din nou trecut în revistă când s-a făcut expoziția de la Muzeul Național de Istorie, la 150 de ani de la naștere, care acum face turul țării”, arată istoricul Andrei Pippidi, potrivit romaniacurata.ro.

„Se vede că e fals pentru că nici un admirator al lui Nicolae Iorga nu ar fi un admirator al legionarilor și al lui Corneliu Zelea Codreanu. Nu doar că legionarii l-au asasinat pe Nicolae Iorga, principalul ideolog al naționalismului românesc, deși Iorga ceruse public ca legionarii să fie tratați cu asprimea legii, dar cu respectul statului de drept, dar Iorga era și contra generalului Antonescu, admirat de dl. Georgescu. Iorga era un devotat militant pro-occidental și singurul membru al Consiliului de Coroană din 1940 care a cerut să ne apărăm de Rusia cu arma în mână. Nu există legături nici doctrinare, nici de familie cum pretinde dl. Georgescu. Dacă Iorga ar trăi azi, ar fi îngrozit de aceste caricaturi naționaliste care sunt domnii Becali și Georgescu. Aș vrea să rog pe toți cei care retipăresc asemenea declarații să dea dovadă de mai mult discernământ”, a mai declarat istoricul.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Alertă de securitate în SUA – Senzorii care ar putea prezenta un risc major pentru armata SUA

Publicat

in

Senzorii LiDAR fabricaţi în China ar putea reprezenta un risc semnificativ pentru armata SUA, potrivit unui raport al institutului de cercetări Foundation for Defense of Democracies (FDD), publicat luni, care solicită interzicerea utilizării acestor senzori în echipamentele de apărare americane, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Tehnologia LiDAR foloseşte lasere pentru a genera hărţi tridimensionale şi este esenţială în diverse industrii, inclusiv în infrastructura critică, cum ar fi porturile. De asemenea, armata SUA explorează integrarea acesteia în vehicule militare autonome.

Raportul avertizează că senzorii LiDAR conectaţi la internet ar putea ascunde coduri maliţioase sau ”backdoor-uri” (uşi din spate) de firmware, greu de detectat, care ar putea fi exploatate de guvernul chinez, datorită legislaţiei care obligă companiile să coopereze cu autorităţile de securitate.

Craig Singleton, senior fellow al FDD, a subliniat că ”riscurile pe termen lung de sabotaj şi supraveghere depăşesc cu mult economiile obţinute prin utilizarea senzorilor chinezi”.

Institutul recomandă interzicerea achiziţiilor de senzori LiDAR chinezi pentru echipamentele de apărare şi colaborarea cu aliaţi precum Germania, Canada, Coreea de Sud, Israel şi Japonia pentru a crea un lanţ de aprovizionare alternativ.

În context, Departamentul Apărării al SUA a semnalat recent că intenţionează să includă compania Hesai Group pe lista firmelor asociate cu armata chineză.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Dacă Putin va opri gazul către Tiraspol de la 1 ianuarie, Moldova va importa energie electrică din România la prețuri mai mari

Publicat

in

În cadrul audierilor parlamentare de la Chișinău privind situația din domeniul energetic, care urmează să aibă loc săptămâna aceasta, trebuie clarificate toate cauzele ce au dus la majorarea prețurilor la gaze în plină iarnă, a declarat expertul în energetică, Sergiu Tofilat, membru în consiliul de observatori al Moldovagaz, în cadrul unei conferințe de presă organizate de Blocul„Împreună”. Totodată, el cerut adoptarea unei legi care ar permite instituirea unei administrații temporare la Moldovagaz, transmite Radio Chișinău.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat, membru în consiliul de observatori al Moldovagaz, susține că majorarea prețurilor la gaze în plină iarnă este cauzată de faptul că autoritățile nu au asigurat procurarea de gaze la prețuri mai avantajoase în perioada de vară. El a subliniat că Moldovagaz are obligația să aprovizioneze consumatorii cu gaze. Sergiu Tofilat a explicat că, deși R. Moldova nu dispune de depozite subterane de gaze, există strategii care trebuie utilizate, în special așa-numitele contractele forward.

Moldovagaz are obligația de serviciu public să aprovizioneze consumatorii cu gaz, trebuia să inițieze, începând cu luna mai, procurarea gazelor naturale pentru sezonul de încălzire, însă licitațiile pentru lunile de iarnă au fost inițiate abia pe 12 iulie, în condiții care au împiedicat participarea activă a trader-ilor și obținerea prețurilor avantajoase”, a menționat Sergiu Tofilat.

De asemenea, potrivit expertului, trebuie analizate acțiunile instituțiilor de stat care nu au supravegheat activitatea Moldovagaz și Energocom privind procurarea gazelor la cele mai avantajoase prețuri”, a spus Sergiu Tofilat.

O altă problemă ține de incertitudinea aprovizionării cu gaze a regiunii transnistrene, spune Sergiu Tofilat, iar miza Kremlinului este de a destabiliza situația din R. Moldova, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare:

Dacă Putin va ordona Gazpromului să oprească livrările către Tiraspol de la 1 ianuarie, R. Moldova trebuie să fie pregătita să importe energie electrică din România, unde prețurile sunt mai mari. De asemenea, va trebui asigurată livrarea gazelor către cetățeni din stânga Nistrului cu achitarea integrală la preț de piață. Conștientizăm intențiile Moscovei de a destabiliza situația din R. Moldova, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare. În aceste condiții, considerăm iresponsabil de a-l menține la conducerea la Moldovagaz pe Vadim Ceban, care susține poziția Gazpromului pe subectul datoriei la gaz, iar prin filialele Moldovagaz finanțează propaganda rusă și achită bani unor persoane care promovează dezinformarea și amplifică războiul hibrid. Mai mult, permite ca unii conducători ai filialelor Moldovagaz să se implice în campania electorală a Victoriei Furtună, susținută de gruparea criminală Șor”, a precizat Sergiu Tofilat.

Sergiu Tofilat a acuzat Moldovagaz și Energocom că nu au procurat gaze la prețuri mai bune în vară, ceea ce a dus la majorarea prețurilor pentru consumatorii casnici.

Șeful Moldovagaz Vadim Ceban respinge acuzațiile și susține că deciziile pentru pregătirea de sezonul rece au fost corecte și va prezenta toate documentele în cadrul audierilor parlamentare.

Prețurile la gaze pentru consumatorii casnici au fost majorate până la 16 lei și 74 de bani pentru un metru cub de gaze, de la 1 decembrie. Recent, premierul Dorin Recean a declarat că „Oamenii nu vor plăti mai mult pentru încălzire decât în iarna trecută. În programul de compensare s-au înregistrat peste 700 de mii de gospodării, Compensațiile vor varia între 300 și 800 de lei pe lună, per gospodărie”, au anunțat autoritățile.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend