Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Tendințele actuale și viitoare ale soluțiilor de mobilitate electrică: ce trebuie să știm

Publicat

in

Fără îndoială, în zilele noastre există o dezvoltare continuă a diverselor industrii. Dintre numeroasele sfere ale economiei, dezvoltarea tehnologiei are un impact deosebit de puternic asupra industriei auto. Una dintre soluțiile inovatoare de mobilitate sunt mașinile electrice. Pe baza celor mai noi soluții în comunicarea personală și colectivă și transportul de mărfuri, o nouă categorie se naște sub ochii noștri: mobilitatea electrică.

Dezvoltarea dinamică a noilor tehnologii în domeniul mobilității

Noua ramură a economiei se concentrează pe transportul bazat pe vehicule electrice. Deși această zonă se află încă în stadii incipiente de dezvoltare, câștigă din ce în ce mai mult interes. Acest lucru este influențat de factori precum: dorința de a economisi combustibil, creșterea prețurilor la combustibilii convenționali și reducerea impactului negativ asupra mediului natural (emisia de substanțe nocive și praf în atmosferă).

Cu siguranță, pe piața românească, tendința de mobilitate bazată pe mașini electrice se va consolida. Asistăm la o creștere treptată a interesului pentru mobilitate electrică . Dovada este, printre altele, faptul că se construiesc constant noi stații de încărcare pentru mașini electrice. În plus, autoritățile din multe orașe din România plănuiesc să achiziționeze autobuze electrice sau vehicule de pasageri alimentate cu energie electrică. Acesta este, fără îndoială, un pas important către dezvoltarea mobilității electrice.

Ce trebuie să știi despre costurile conducerii unei mașini electrice la 100 km?

Fără nici un dubiu, conducere unei mașini electrice nu costă la fel de mulți bani precum cea cu combustibil. Drept urmare, sunt create mai multe stații de încărcare pentru mașini electrice care oferă încărcare gratuită cu electricitate. Cel mai bun exemplu este Tesla, care și-a oferit întreaga rețea de încărcătoare super rapide ca parte a activităților sale promoționale. Cu toate acestea, acestea sunt disponibile numai pentru vehiculele Tesla și pentru cele fabricate înainte de 2017.

Tot mai multe puncte de încărcare vor fi disponibile în supermarketuri, parcări și centre comerciale, astfel încât țara noastră să poată ține pasul cu țările occidentale. Unele dintre ele vor oferi încărcare gratuită. Astfel de soluții în orașe nu necesită schimbări semnificative în infrastructură.

În prezent, piața d mașini electrice din țara noastră arată o tendință ascendentă lentă, dar stabilă. Dezvoltarea sa este afectată semnificativ de reglementările legale și de schimbările organizatorice, însă obiectivul principal este creșterea soluțiilor de mobilitate electrică și implementarea unor soluții din sectorul energiei regenerabile, care vor avea un impact pozitiv esențial asupra calității mediului natural.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Europarlamentarul Rareș Bogdan: ‘România va fi un tigru european. Între 12 și 15 ani de aici înainte se va trăi mai bine decât în peste 70% din țările europene’

Publicat

in

Europarlamentarul Rareş Bogdan a vorbit despre actuala situație economică a României și cum va evolu aceasta în următorii ani.

Prim-vicepreședintele PNL a declarat că în România, între 12 şi 15 ani de aici înainte, se va trăi mai bine decât în peste 70% din ţările europene şi ştie ce vorbeşte.

”În România, între 12 şi 15 ani de aici înainte se va trăi mai bine decât în peste 70% din ţările europene şi ştiu ce vorbesc şi ştiu de ce”, a spus europarlamentarul PNL în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.

El a precizat că ”România va fi un tigru european şi va avea soarta pe care o au ţările din Orientul Mijlociu, datorită gazului, datorită energiei, datorită alimentelor, marea provocare pentru următorii 50 de ani, la nivel global”.

Rareş Bogdan a afirmat că se bazează numai pe cifre.

România a evoluat. Legat de investiţii, faptul că am reuşit să creştem cu 6 miliarde bugetul la Ministerul Dezvoltării e un mare plus. Domnul Grindeanu, la Transporturi, are cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată Ministerul în ultimii 30 de ani”, a mai spus europarlamentarul PNL, precizând că la Educaţie creşterea este de la 35 de miliarde la 57 de miliarde.

El a mai spus că banii vor fi luaţi o parte din pachetul fiscal, o parte din încasări şi o parte din combaterea evaziunii.

”Nu garantez că în următorii 3, 4, 5 ani se va trăi mai bine ca în Spania, sau Portugalia sau în Grecia, dar pot să le garantez că în 10 ani se va trăi mai bine în ţara asta decât în Portugalia, sau în Belgia, sau decât în Polonia”, a completat Rareş Bogdan, arătând că securitatea individului va fi infinit mai mare în ţara noastră decât a lui astăzi în centrul Bruxelles-ului, conform news.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Premierul Marcel Ciolacu pune punctul pe ‘i’: ‘Eu nu am introdus nicio taxă nouă, absolut niciuna. Și nici nu am să introduc’

Publicat

in

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, lider al PSD, a precizat că guvernul pe care îl conduce nu a introdus nicio taxă nouă şi nu a mărit impozite, doar a eliminat excepţii.

Prezent în studioul Digi24, Marcel Ciolacu a primit mai multe întrebări transmise de către liderii principalelor partide parlamentare. Astfel, preşedintele USR, Cătălin Drulă, a vrut să ştie de ce Guvernul a „crescut taxele” pentru a „alimenta pensiile speciale şi clientela” de partid.

”Eu nu am introdus nicio taxă nouă”

Eu nu am mărit niciun impozit. Am scos nişte excepţii. Acel lucru mi-l solicita Comisia, Banca Mondială, FMI. ‘Nu mai aveţi climat concurenţial corect, cu atâtea excepţii. Nu se mai poate. Unde vreţi să vă îndreptaţi? Spre ce? Aveaţi cotă unică, nu mai aveţi cotă unică. E 5%? E opt? E zero? E TVA de nouă? De cinci? De doi?’ Nimeni nu mai ştia nimic. Toată lumea, când venea la guvernare sau crea o majoritate, mai venea cu o excepţie pentru o categorie. Presupun că vrem un climat economic sănătos. Şi egal pentru toţi. Eu nu am introdus nicio taxă nouă, absolut niciuna. Şi nici nu am să introduc. România, în schimb, la un moment dat – şi avem impus prin PNRR, ca şi jalon – va trebui să facă o reformă fiscală serioasă, comentată şi asumată de politicieni, cu specialişti din economie„, a răspuns premierul.

Ciolacu a mai spus că USR a făcut parte dintr-o majoritate de dreapta şi nu a rezolvat „nimic„. El a adăugat că vineri va fi depusă cererea de plată numărul trei la Bruxelles, din cadrul PNRR.

”Nicio lege nu poate fi retroactivă”

„Mi se pare aşa mic… câteodată nici nu îmi vine să răspund. În primul rând, am reuşit, împreună cu Comisia, să trecem o lege. Nicio lege nu poate fi retroactivă. Domnul Drulă şi cu echipa domniei sale au trecut foarte clar în jalonul cu pensiile speciale – în afară de tâmpenia cu pensiile ocupaţionale, care au devenit pensiile speciale – că pensiile magistraţilor trebuie să ţină cont de deciziile Curţii Constituţionale din România.

Au trecut în jalon lucrul acesta. Curtea Constituţională – eu nu comentez o decizie a Curţii şi nu am să o comentez niciodată (…) trebuie să o pun în aplicare, că aşa e Executivul. CCR a decis ceva. Am pornit la altă negociere, cu Comisia. ‘Uitaţi ce a decis CCR’. Am reuşit ca Înalte Curte să nu mai sesizeze CCR, să mai fie o altă decizie, să o luăm de la capăt, pentru că România pierdea 1,7 miliarde de euro. Era ultimul jalon important de îndeplinit. Vineri vom depune cererea de plată numărul trei la Bruxelles„, a mai menţionat premierul Marcel Ciolacu, conform agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend