Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Țările baltice au sistat importurile de gaze rusești

Publicat

in

Țările baltice au încetat să mai importe gaze naturale ruseşti care “nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 aprilie”, a indicat sâmbătă şeful companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid, notează AFP citată de Agerpres.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

“Cu ani în urmă, ţara mea a luat decizii care ne permit în prezent să rupem cu uşurinţă legăturile energetice cu agresorul”, a explicat la postul leton de radio Uldis Bariss, CEO al Conexus Baltic Grid.

“Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei!”, a afirmat el.

Ţările baltice sunt acum deservite de rezerve de gaz stocate în subteran în Letonia.

Pe Twitter, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a îndemnat restul Uniunii Europene să urmeze exemplul ţărilor baltice: “Din această lună, nu mai există gaz rusesc în Lituania”, a declarat el. Statele Unite au interzis importul de petrol şi gaze ruseşti după invazia Ucrainei, dar nu şi UE care se aproviziona cu aproximativ 40% din Rusia în 2021.

Anunţul făcut joi de Moscova de a obliga cumpărătorii din ţări “neprietenoase” să plătească pentru gazul rusesc în ruble din conturile din Rusia, totuşi, ar putea schimba jocul.

Germania, dependentă în special de gazul rusesc, a declarat vineri că doreşte să analizeze consecinţele concrete ale acestui decret al Kremlinului, menit mai ales să susţină rubla. Berlinul, ca şi alte ţări din UE, refuză orice plată în ruble către Moscova.

Loading

ACTUAL

Românii din străinătate mai au doar 3 zile să se înscrie pentru a vota la alegerile parlamentare / Care este procedura

Publicat

in

Pentru a putea vota la alegerile parlamentare la o secție din străinătate, românii din diaspora mai au trei zile la dispoziție pentru a se înscrie, în timp ce pentru a vota prin corespondență se pot înscrie până în 17 octombrie. 

Pentru a putea vota într-o secție de votare, românii din diaspora se pot înscrie până luni, 16 septembrie, inclusiv, pe site-ul votstrainatate.ro/parlamentare. Pentru a se organiza o secție de votare, este nevoie ca cel puțin 100 de persoane să fie înscrise pentru a vota în aceeași localitate din străinătate, conform Expert Forum

„Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetățeanul român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința în străinătate solicită organizarea unei secții de votare în statul unde vrea să voteze. Prin completarea acestui formular, cetățeanul român cu domiciliu sau reședința în străinătate își exprimă opțiunea de a vota în străinătate la alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2024, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România (doar dacă cererea este aprobată)”, precizează Autoritatea Electorală Permanentă. 

Până la ora redactării acestui articol, 3.375 de români s-au înscris pentru a vota la o secție de votare organizată în afara României. Cei mai mulți dintre ei sunt din Olanda – 720, Marea Britanie – 600 și Germania – 354, conform cifrelor de pe vostrainatate.ro. 

Foto: captură de ecran votstrainatate.ro

Votul prin corespondență la alegerile parlamentare

Românii plecați în străinătate care nu vor să voteze neapărat la o secție de votare, dar vor să își exercite acest drept, se pot înscrie pentru a vota prin corespondență. Ei mai au la dispoziție încă 34 de zile, până în 17 octombrie 2024. 

„Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate și care deține un document care dovedește dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență din străinătate”, explică AEP. 

Până acum s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile parlamentare 2.850 de români. 

Alegerile prezidențiale: până când se pot înscrie românii din străinătate ca să voteze

Pentru alegerile prezidențiale, românii care vor să voteze la o secție de votare din afara României se pot înscrie pe site-ul votstrainatate.ro/presedinte până în 24 septembrie, inclusiv. 

Până acum s-au înscris 3.241 de români, cei mai mulți din Olanda – 676, Marea Britanie – 572 și Germania – 347. 

Foto: captură de ecran votstrainatate.ro

Pentru românii din diaspora care vor să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale, termenul limită de înscriere pe același site este 10 octombrie. 

Calendarul alegerilor parlamentare și prezidențiale pentru românii din diaspora 

Românii din străinătate au două zile de vot la alegerile parlamentare din acest an:

  • 30 noiembrie, ora 07:00: începerea primei zile de votare în străinătate
  • 1 decembrie, ora 7:00: începerea votării în țară. Tot atunci va avea loc începerea celei de-a doua zi de votare în străinătate.

Pentru alegerile prezidențiale, calendarul de vot pentru românii din diaspora se întinde pe trei zile. În primul tur românii din străinătate vor începe să voteze din 22 noiembrie:

  • 22 noiembrie, ora 12:00, începe votarea în diaspora, iar la ora 21:00 se încheie.
  • 23 noiembrie, ora 7:00, românii din afară îşi exercită dreptul de vot până la ora 21:00.
  • 24 noiembrie, ora 7:00, românii sunt chemaţi la urne să-şi aleagă preşedintele.

Pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, votul românilor din diaspora va începe din 6 decembrie:

  • 6 decembrie, ora 12:00, începe votarea în diaspora şi se încheie la ora 21:00.
  • 7 decembrie, ora 7:00, românii din afară se pot prezenta la vot până la ora 21:00.
  • 8 decembrie, ora 7:00, votarea începe și pentru românii din țară şi se încheie la ora 21:00.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Invazia muncitorilor străini pe șantierele României. Cum am ajuns poarta Asiei sărace către Vest

Publicat

in

Pierdem medici, asistente, șoferi, meseriași, oameni calificați. Exodul românilor e laitmotivul pe care îl auzim de ani buni și chiar dacă s-au găsit soluții pe ici, pe colo, continuăm să importăm forță de muncă. Vedem muncitori străini din ce în ce mai des pe șantierele din București sau pe străzi, cu ghiozdane de mâncare în spate. Sunt și în depozite sau în bucătăriile restaurantelor. Însă cei mai mulți vin să lucreze în construcții.

Nepalezi, vietnamezi sau indieni, toți au venit de la capătul lumii în România, din dorința de a-și scoate familiile din sărăcie. Așa cum au făcut-o și ai noștri, care au ajuns de-a lungul anilor să construiască Europa.

Salariile mai mari din Vest sunt motivația pentru asiaticii care ajung în România, așa cum au fost și pentru românii care au plecat. O arată și cifrele: peste 5,7 milioane de români sunt în Diaspora. Asiaticii cu venituri minime în jurul a 100 de dolari pe lună, la ei acasă, sunt candidații perfecți la un trai mai bun în Europa.

Pe de o parte, este efectul lipsei unei politici coerente de a păstra muncitorii în țară, dar și lipsa unor stimulente menite să-i aducă înapoi. Pe de altă parte, este și dreptul fiecărui om de a încerca să câștige mai bine. România nu e nici pe departe singurul stat care nu a știut cum să rezolve această ecuație social-economică.

Citește pe Panorama.ro de ce ajung patronii români să importe forță de muncă din Asia. 

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

‘Cel mai monstruos culturist’ din lume a murit la 36 de ani. Sportivul mânca 7 mese zilnic care includeau peste 5 kilograme de friptură

Publicat

in

Un tânăr din Belarus, cunoscut drept „cel mai monstruos culturist” din lume, a murit la 36 de ani. Bărbatul era cunoscut pentru modul extrem al stilului său de viață.

Moartea lui Illia „Golem” Yefimchyk a fost confirmată miercuri de contul de Instagram @whoisthebestbb. Culturistul ar fi suferit un atac de cord acasă pe 6 septembrie și a intrat în comă, a informat Daily Mail, citând presa din Belarus și Rusia.

Soția lui, Anna, i-a făcut compresii toracice în timp ce așteptau ambulanța, însă a murit la câteva zile după, potrivit New York Post.

„Mi-am petrecut fiecare zi lângă el, sperând, iar inima lui a început să bată din nou timp de două zile, dar doctorul mi-a dat vestea groaznicăl. Le mulțumesc tuturor pentru condoleanțe. E bine să știu că că am sprijin, deși am rămas singură pe lume”, a spus femeia.

Illia Yefimchyk a fost supranumit „Mutantul” în lumea culturismului pentru corpul său. Sportivul ținea o dietă în care mânca până la 16.500 de calorii pe zi. Se presupune că cele șapte mese ale sale zilnice includeau peste cinci kilograme de friptură și peste 100 de bucăți de sushi. Oamenii spun că a fost inspirat de pe Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stalone.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cuplu din Bihor, în mijlocul unui scandal de proxenetism. Forțau tinere să se prostitueze

Publicat

in

Doi soți din Bihor au fost inculpați pentru proxenetism și trafic de persoane, fiind acuzați că au forțat două femei, aflate în situații vulnerabile, să se prostitueze. Cei doi ar fi racolat victimele, și le luau banii câștigați. Ambii au fost arestați preventiv, iar bărbatul se află deja în spatele gratiilor pentru implicarea într-un alt dosar, relatează News.ro.

„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, în perioada ianuarie – septembrie 2024, inculpata împreună cu soţul său (inculpat aflat în stare de arest preventiv într-o altă cauză) au recrutat şi adăpostit două persoane vătămate majore profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau ( lipsa unei locuinţe şi a mijloacelor materiale de subzistenţă) pe care ulterior, prin acte de violenţă fizică şi psihică le-au obligat să practice prostituţia în folosul lor”; scrie într-un comunicat dat publicităţii vineri de DIICOT.

Pe 12 septembrie, judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Bihor a decis arestarea preventivă a celor doi pentru o perioadă de 30 de zile.

Ancheta relevă că soții le forțau pe victime să meargă zilnic în locațiile specificate de ei pentru a întreține relații sexuale contra cost.

Banii obținuți în urma acestor activități erau complet însușiți de traficanți și folosiți în interes personal.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Volodimir Zelenski, „sincer” despre ofensiva armată din regiunea rusă Kursk: „A dat rezultatele la care ne așteptam”

Publicat

in

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că ofensiva Kievului în regiunea rusă de graniță Kursk a „încetinit” înaintarea trupelor Moscovei în estul Ucrainei, informează agenția France Presse.

Kievul a lansat o incursiune șoc în regiunea Kursk pe 6 august, avansând kilometri întregi pe teritoriul rus și cucerind zeci de așezări.

Declarațiile lui Zelenski au venit în contextul în care Moscova a susținut săptămâna aceasta că forțele sale au recucerit o serie de sate din Kursk.

Ofensiva din Kursk „a dat rezultatele la care ne așteptam, ca să fiu sincer. În regiunea Harkov, inamicul a fost oprit, progresul în regiunea Donețk a fost încetinit, deși este foarte dificil acolo”, a declarat liderul ucrainean, în cadrul unei conferințe organizate la Kiev.

Zelenski a mai spus că în prezent 40.000 de soldați ruși luptă în regiunea Kursk.

„Ei (rușii, n.r.) au vrut progrese rapide”, a adăugat președintele ucrainean.

El a făcut aceste afirmații la o zi după ce Rusia a susținut că a recucerit o fâșie de teritoriu în regiunea sa vestică Kursk.

Incursiunea armată din Kursk a forțelor ucrainene a luat Moscova prin surprindere și reprezintă cel mai mare atac al unei armate străine pe teritoriul Rusiei de la al Doilea Război Mondial încoace.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Sănătatea ficatului. Cât contează dieta și ce substanțe otrăvesc practic unul dintre cele mai mari organe ale corpului

Publicat

in

Este cât o minge de fotbal și are un rol esențial întrucât metabolizează medicamentele precum și nutrienții din alimente și lichide. Îndeplinește peste 500 de funcții în organism, motiv pentru care protejarea sănătății ficatului ar trebui să fie prioritară pentru oricine își dorește o viață lungă și sănătoasă. Dieta are un rol important în sănătatea ficatului, dar nu doar ea.

Curăță sângele de substanțe dăunătoare, neutralizează toxinele și detoxifiază organismul, produce bila responsabilă de descompunerea grăsimilor din intestinul subțire în timpul digestiei, produce proteine pentru plasma sanguină și colesterol care ajută la transportarea grăsimilor în organism. Sunt doar câteva dintre numeroasele funcții pe care ficatul le îndeplinește în organism.

Sănătatea acestui organ – unul dintre cele mai mari din corp – este crucială. Un ficat nesănătos înseamnă boli hepatice și tulburări metabolice, urmarea diabetului, problemelor imunitare sau genetice. Potrivit Johns Hopkins Medicine, printre cele mai comune semne ale bolilor hepatice se numără icterul, insuficiența hepatică și ficatul mărit.

Cea mai bună metodă de a sta departe de bolile de ficat este evitarea acestora. Iar asta înseamnă în unele cazuri păstrarea unor reguli simple de igienă. De exemplu, spălatul pe mâini în mod regulat, mai ales după folosirea toaletei sau înainte de prepararea alimentelor țin departe germenii care ar putea infecta ficatul și produce hepatita A.

În Raportul epidemiologic anual 2022 referitor la hepatita A – Hepatitis A Annual Epidemiological Report for 2022 – al Centrului European de Prevenție și Control, ECDC, 30 de țări au raportat 4.548 cazuri de hepatită A, 20% dintre cazuri la copiii cu vârste între 5 și 14 ani. Țările cu ratele cele mai mari de infecție la suta de mii de locuitori au fost Ungaria, Croația, România și Bulgaria.

Hepatita A este o inflamație a ficatului produsă de virusul hepatitei A. La copii infecția cu virusul hepatitei A este adesea asimptomatică sau ușoară, în timp ce la adulți are un debut brusc, cu febră, stare generală deteriorată și disconfort abdominal. Icterul este simptomul predominant. Virusul este foarte transmisibil și are o perioadă medie de incubație de patru săptămâni. Transmiterea are loc cel mai frecvent pe cale fecal-orală, prin alimente și apă contaminate sau prin contacte sexuale neprotejate. Infecția poate duce la insuficiență hepatică acută și deces, în special la persoanele vârstnice și la pacienții cu boli hepatice.

Lista fructelor și legumelor benefice pentru ficat

Un alt factor de risc în bolile hepatice care poate fi gestionat este dieta. Cum ficatul metabolizează nutrienții din alimente este important să i se ofere acești nutrienți. Alimentația nesănătoasă, bogată în grăsimi, alimente procesate și zaharuri duc la acumularea excesivă de grăsime în celulele hepatice, inflamarea țesutului și la apariția bolii numită ficat gras non-alcoolic. Afecțiunea este diagnosticată mai cu seamă la persoanele obeze și sedentare și, netratată, duce la insuficiență hepatică.

Prin urmare, dieta indicată este cea bogată în fructe, legume și alimente cu un conținut ridicat de fibre. Potrivit unei liste întocmită de specialiștii Universității de Medicină și Farmacie „G.T.Popa” din Iași, fructele și legumele care contribuie la buna funcționare a ficatului sunt afinele și merișoarele – conțin antioxidanți care contribuie la creșterea imunității și la apărarea ficatului împotriva eventualelor riscuri; grapefruit-ul – conține  doi antioxidanți (naringenină și naringină) care protejează ficatul prin reducerea posibilelor inflamații.

Lista continuă cu strugurii roșii și violet. Datorită conținutului de resveratrol, aceștia ajută la reducerea inflamațiilor, prevenirea deteriorării ficatului și creșterea nivelului de antioxidanți.

La rândul ei, varza de Bruxelles și broccoli sunt recunoscute pentru conținutul însemnat de fibre și compuși vegetali benefici. Acestea cresc nivelul enzimelor care contribuie la detoxifierea organismului și acționează ca un protector al ficatului.

Nucile sunt bogate în grăsimi sănătoase și nutrienți, printre care și vitamina E. Ele contribuie la îmbunătățirea nivelului de enzime hepatice.

Ce înseamnă exces de alcool

Menținerea unei greutăți optime contribuie și ea la funcționarea la capacitate a ficatului. În afară de dieta adecvată, este importantă includerea în rutina zilnică a exercițiilor fizice timp de 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână. Mișcarea constantă ajută la arderea trigliceridelor – un tip de grăsimi din sânge – și îmbunătățește funcționarea insulinei, potrivit webmd.com.

Potrivit sursei mai sus citate, consumul excesiv de alcool are un efect devastator asupra ficatului. Alcoolul poate distruge celulele hepatice și poate duce, în timp, la apariția cirozei și a cancerului hepatic. Atunci când o persoană bea alcool, ficatul se oprește din alte funcții pe care le are și se concentrează pe eliminarea acestuia din sânge. Deosebit de riscant este binging-ul cu alcool adică un consum de trei, patru, cinci băuturi în decurs de două ore. Consumul excesiv de alcool poate provoca hepatita alcoolică acută, o inflamație a ficatului care poate pune viața în pericol. 

Conform ghidurilor Fundației Americane pentru Boli hepatice, American Liver Foundation , consum moderat de alcool înseamnă o porție pe zi pentru femei și două, pentru bărbați. Adică, 350 de ml de bere, 120 de ml de vin și 30 de ml de tărie.

În schimb, cafeaua preparată sub orice formă – instant, filtru sau espresso -se numără printre băuturile benefice pentru ficat. Totuși, oricât de utile ar fi două-trei cafele pe zi ele nu pot înlocui o dietă echilibrată, o greutate sănătoasă, hidratarea corespunzătoare și exercițiile fizice.

Cât paracetamol este sigur pentru ficat

Nu doar dieta bogată în grăsimi și zaharuri poate îmbolnăvi ficatul, ci și anume medicamente luate în exces. Cel mai cunoscut medicament care poate dăuna ficatului este acetaminofenul  – paracetamolul. Acest medicament este disponibil fără rețetă și este prezent în multe dintre remedii împotriva gripei și a durerii. Majoritatea medicamentelor pentru durere care sunt etichetate drept „lipsite de aspirină” au ca principal ingredient acetaminofenul.

Utilizat conform indicațiilor medicale acetaminofenul este un medicament sigur chiar și pentru persoanele cu boli hepatice. Cu toate acestea, o doză mare de acetaminofen, adminstrată pe parcursul mai multor zile poate provoca leziuni ale ficatului.

”Persoanele sănătoase nu ar trebui să ia o doză mai mare de 1.000 mg de acetaminofen și nu ar trebui să ia mai mult de 3.000 mg într-o zi. Pacienții cu boală hepatică trebuie să limiteze cantitatea zilnică de acetaminofen la 2.000 mg pe zi, sau chiar mai puțin dacă sunt diagnosticați cu boală hepatică severă. Persoanele care consumă băuturi alcoolice în mod regulat au un risc mai mare de a produce leziuni hepatice severe ca urmare a admistrării de acetaminofen. Consumul de alcool modifică modul în care ficatul descompune anumite medicamente. În cazul acetaminofenului, consumul de alcool duce la acumularea în ficat a unui produs secundar toxic de acetaminofen care poate ucide celulele hepatice”, atrag atenția specialiștii de la UMF „G.T.Popa” din Iași.

Evitarea fumatului și a altor toxine prezente în produsele de curățenie, insecticide și diverse alte chimicale sunt alte modalități de a proteja sănătatea ficatului. Recomandarea este ca atunci când sunt utilizate, persoane care le folosește să poarte mască și să ventileze bine camera.

Totodată, practicarea sexului neprotejat, utilizarea acelor contaminate în cazul efectuării tatuajelor sau a body piercings-urilor de exemplu – sau expunerea la sângele altei persoane dintr-un motiv sau altul cresc riscul de infecție cu virusurile hepatitei B și C. Infecțiile cu virusurile hepatitelor A și B pot fi prevenite prin vaccinare, nu și hepatita C împotriva căreia nu există vaccin.

Potrivit studiului Povara globală a bolilor hepatice 2023 – Global burden of liver disease 2023 – al Centrului Național de Biotehnologie Informatică, publicat pe site-ul Bibliotecii Naționale de Medicină din Statele Unite, National Library of Medicine, bolile hepatice provoacă anual două milioane de decese la nivel mondial și sunt responsabile de 4% din totalul deceselor. Două treimi din totalul deceselor apar la bărbați. În mare parte, decesele sunt atribuite complicațiilor cirozei și a carcinomului hepatocelular.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend