Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Talibanii jură să interzică heroina în Afganistan, dar vor reuși să supraviețuiască fără ea? Prețul drogurilor ar putea crește în întreaga lume

Publicat

in

Producția de heroină a explodat în Afganistan în ultimii ani, ajutând talibanii, iar experții spun că va fi greu să se dezvețe de acest comerț profitabil, chiar dacă au promis, scrie South China Morning Post.

În prima conferință de presă de când au luat puterea, talibanii, prin purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid a spus: „Îi asigurăm pe compatrioții noștri și comunitatea internațională că că nu vom mai produce narcotice. De acum înainte, nimeni nu va fi implicat (în comerțul cu heroină), nimeni nu poate fi implicat în contrabanda cu droguri”.

Va fi greu, în special dacă noul guvern nu va avea același acces la rezerve financiare și ajutoare străine care au susținut economia fragilă din Afganistan, spune publicația, citând, de asemenea, AFP, Reuters și Bloomberg.

Unii dintre cei care susțineau țara au blocat banii, inclusiv FMI care miercuri a anunțat că va îngheța ajutorul din cauza incertitudinii asupra recunoașterii guvernului.

În 2020, fluxurile de ajutoare au reprezentat 42,9% din PIB-ul Afganistanului de 19,8 miliarde dolari, conform datelor Băncii Mondiale.

Pe lângă cash-ul disponibil, talibanii au puține fonduri pentru a le consuma, majoritatea rezervelor de stat fiind ținute în afara țării.

SUA a înghețat săptămâna aceasta active de 9 miliarde dolari care aparțin Da Afgan Bank (DAB) – banca centrală a țării. Din această sumă, circa 7 miliarde dolari este la Rezerva Federală, conform unui oficial DAB, pe nume Ajmal Ahmady, care a plecat din Kabul după ce au ajuns talibanii.

Afganistanul și drogurile susținute de talibani

Mare parte din opiul și heroina la nivel mondial provine din Afganistan, cu producție și exporturi din zonele controlate de ei.

Potrivit UNODC, Afganistan este cel mai mare producător de opiu din lume. În 2020, suprafața totală cultivată cu mac de opiu era estimată la 224.000 de hectare, fiind în creștere cu 37% comparativ cu 2019, iar producția era estimată la 6.300 de tone, dar datele sunt sub semnul întrebării, pentru că măsurătorile nu au putut fi făcute cum trebuie din cauza pandemiei, folosindu-se doar imagini din satelit.

Potrivit lui Jonathan Goodhand, expert internațional în comerțul cu droguri la SOAS University of London, ar putea apărea tensiuni.

Pe deoparte, talibanii vor să creeze imaginea asta despre ei: că sunt mai moderați și mai deschiși față de Vest. Ei realizează că drogurile reprezintă una dintre căile de a face asta.

Pe de altă parte, o astfel de măsură va lovi fermierii în zonele politice ale talibanilor, în special în provinciile Helmand și Kandahar.

Va fi complicat să abordeze agresiv problema drogurilor.

Oficiali ai Națiunilor Unite spun că talibanii au câștigat mai mult de 400 milioane de dolari între 2018 și 2019 din comerțul cu droguri. Un raport din mai 2021, citând un oficial, estima că 60% din veniturile lor anuale vin din narcotice.

Alte venituri provin din extorcarea afacerilor precum și în urma răpirilor de persoane.

Combaterea producției de droguri nu a avut succes în Afganistan

În prima conferință de presă, Mujahid a pledat pentru asistență internațională în ideea de a oferi fermierilor alternative culturilor de maci, din care se face heroina.

În ultimii 10 ani, ONG-urile și angajații Națiunilor Unite au încercat în van să rupă depedența Afganistanului de cultivarea macului. SUA a cheltuit circa 8,6 miliarde dolari din 2002 până în 2017 în eforturile de a combate comerțul cu droguri. Aceste eforturi constau și în plătirea fermierilor să crească grâu sau șofran, precum și pulverizarea defolianților pe culturi ori bombardarea instalațiilor de rafinare.

Fermierii din zonele controlate de talibani mereu au fost sub presiune să planteze mac de luptătorii și reprezentanții de top ai talibanilor, conform unor investigații.

Drept rezultat, țara a ajuns aproape monopol în privința opiului și heroinei, urcând de la 80% la 90% din producția globală, conform United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).

Prețul heroinei ar urma să crească pe plan mondial

Noua politică asupra narcoticelor a noului guvern va afecta prețul global al heroinei, cu repercusiuni asupra țărilor vestice, asupra dependenților, precum și asupra Rusiei, Iranului, Pakistanului și Chinei – rutele majore de contrabandă dar și piețe uriașe pentru drogurile afgane.

În ultimii ani, traficanții au descoperit că o plantă care se găsește peste tot în Afganistan, denumită efedra, poate fi folosită pentru a face componenta cheie a metamfetaminei.

Trucul talibanilor „de interzicere a producției”: mai mulți bani din creșterea prețurilor

Nu este prima dată când grupul fundamentalist promite că scoate în afara legii comerțul.

Producția a fost interzisă în 2000, chiar înainte ca grupul să fie înlăturat de forțele SUA.

Gretchen Peters, care a scris cartea „Seeds of Terror: How Heroin Is Bankrolling the Taliban and Al-Qaeda” spunea că interzicearea cultivării macului a fost tactică.

„Erau sub o imensă presiune internațională. A fost un truc pentru că aveau stocat foarte mult. Au câștigat o sumă imensă odată ce prețul a urcat de 10 ori”, spune ea.

Potrivit acesteia, talibanii nu vor renunța la comerțul cu droguri pentru că sunt prea legați de el. Afganistan nu poate supraviețui fără opiu. Simultan omoară Afganistanul, dar în același timp ține un număr mare de oameni în viață, referindu-se la câștigurile pe care le au fermierii săraci.

Citește și:

Economia Afganistanului înainte si după fuga președintelui. Ce ar putea urma

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

LIVE TEXT Război în Ucraina: Volodimir Zelenski a cerut să se construiască rapid fortificații în zonele cheie

Publicat

in

Volodimir Zelenski a cerut, într-un mesaj video, să se construiască rapid fortificații în zonele cheie în care este nevoie de consolidări, amenințate de ofensiva rusă. „Asta înseamnă, desigur, o mai mare atenție la sectoarele din Avdiivka, Mariinka şi altele din regiunea Doneţk care vor primi o atenţie maximă. În regiunea Harkov înseamnă sectorul Kupiansk şi linia de apărare Kupiansk-Lîman”, a spus Zelenski.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina.

UPDATE 2 decembrie: 03.00: Zelenski: Războiul cu Rusia a intrat într-o nouă etapă

Volodimir Zelenski, spune că războiul cu Rusia se află într-o nouă etapă, iar iarna ar urma să complice luptele, după o contraofensivă de vară care nu a dat rezultatele scontate din cauza lipsei persistente de arme şi de forţe terestre, relatează Associated Press, conform News.ro.

„Avem o nouă fază a războiului, iar acesta este un fapt”, a declarat Zelenski într-un interviu în Harkov, în nord-estul Ucrainei, unde preşedintele a venit într-un tur al zonelor de război, menit să ridice moralul în regiune. „Iarna, în general, este o nouă fază a războiului”, adaugă el.

Continuarea aici

content-image

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Viktor Orban năruie speranțele Kievului: Aderarea Ucrainei la UE nu coincide cu interesele naţionale ale Ungariei

Publicat

in

În acest moment, aderarea Ucrainei la UE şi începerea negocierilor de aderare nu coincid cu interesele naţionale ale Ungariei, notează MTI, potrivit Rador Radio România.

Uniunea Europeană ar trebui mai întâi să încheie un acord de parteneriat strategic cu Ucraina, iar sprijinirea acestei ţări ar trebui rezolvată într-un mod transparent, în afara cadrului bugetului UE, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, vineri, în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului public Radio Kossuth. Viktor Orbán recomandă ca la următoarea întâlnire a liderilor UE, care va avea loc peste două săptămâni, să nu fie luată nicio decizie cu privire la negocierile de aderare a Ucrainei la UE.

Potrivit premierului Ungariei, este o greşeală faptul că Executivul de la Bruxelles insistă ca liderii UE să includă acest subiect pe ordinea de zi a viitoarei consfătuiri. Acest subiect nu trebuie inclus pe ordinea de zi, Comisia Europeană trebuie să înţeleagă faptul că întâlnirea a fost prost pregătită, iar vinovat este Executivul de la Bruxelles – a spus prim-ministrul ungar. Comisia a propus să începem negocierile privind aderarea Ucrainei la UE, însă acest lucru nu coincide cu interesele multor state membre şi cu siguranţă nu coincide cu cele ale Ungariei, a subliniat Viktor Orbán. „Iar, noi suntem într-o situaţie suficient de bună pentru a avea curajul să spunem asta, indiferent de cât de multă presiune se pune pe noi” – a declarat şeful guvernului de la Budapesta. Pregătirea nu înseamnă că „se întocmeşte un document pe care toată lumea doar îl citeşte”, ci înseamnă să se negocieze cu toată lumea, să se analizeze şi să se armonizeze interesele fiecăruia – a accentuat Viktor Orbán. Iar, dacă s-a reuşit armonizarea şi există şanse pentru un acord, atunci să se facă o propunere – a subliniat premierul Ungariei.

Viktor Orbán a afirmat că, în privinţa chestiunii aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, se poate prevedea că nu va exista un acord pe acest subiect, iar astfel, unitatea europeană ar avea de suferit. Unitatea UE poate fi protejată prin neincluderea pe ordinea de zi a problemelor asupra cărora nu există un acord – a adăugat Viktor Orbán. Premierul ungar a atras atenţia şi asupra faptului că tratatul de bază al Uniunii Europene nu conţine cuvântul „veto”, ci precizează că există anumite domenii în care deciziile pot fi luate doar dacă toate statele membre sunt de acord. Nu este vorba despre faptul că cineva a luat o decizie şi noi apelăm la veto, ci despre faptul că nu poate exista nicio decizie fără noi, a accentuat premierul maghiar, care a subliniat că „noi suntem Uniunea Europeană”. „Uniunea Europeană nu se află la Bruxelles, acolo se află birocraţii. Uniunea Europeană se află la Budapesta, la Varşovia, la Paris, la Berlin” – a spus Viktor Orbán.

Şeful executivului de la Budapesta a subliniat că nu trebuie să ne lăsăm forţaţi într-o situaţie în care să avem remuşcări pentru faptul că am împiedicat punerea în aplicare a unor decizii luate de alţii, întrucât Ungaria are tot dreptul să ia parte la luarea unei decizii numai dacă aceasta corespunde intereselor naţionale ale maghiarilor.

Premierul ungar a precizat că va pleda pentru ideea ca Uniunea Europeană să încheie mai întâi un acord de parteneriat strategic cu Ucraina. În opinia sa, acest lucru ar putea dura chiar şi 5-10 ani, iar în acest răstimp, Ucraina ar putea fi adusă mai aproape de UE. „Când vom vedea că putem coopera, atunci să punem în discuţie problema aderării”, însă acest lucru va fi posibil numai după nişte ani – a spus Viktor Orbán.

Premierul Ungariei a amintit că UE a făcut deja o astfel de greşeală: a început să negocieze cu Turcia, a promis acestui stat va deveni membru al UE, dar situaţia asta durează de 20-30 de ani, ceea ce este frustrant pentru toată lumea şi reprezintă un eşec. Viktor Orbán a atras atenţia şi asupra faptului că, în cazul Ucrainei, există multe întrebări la care nu se ştie răspunsul, întrucât ţara se află în război, sistemul său juridic şi politic funcţionează diferit de cel al unei ţări care duce o viaţă paşnică, aşadar nu se poate stabili dacă Ucraina respectă cadrul constituţional al statului de drept. În plus, nu se poate spune nici cât teritoriu are exact Ucraina, pe care Comisia Europeană dorşte să primească în UE, întrucât are teritorii care din punct de vedere legal îi aparţin fără îndoială, dar Rusia staţionează militar acolo. Nu ştim nici despre ce populaţie vorbim, pentru că oamenii se refugiază în mod constant din Ucraina şi nu ştim nici dacă dacă includerea agriculturii ucrainene pe piaţa liberă va fi benefică pentru fermierii statelor care sunt deja pe piaţa UE, sau dimpotrivă – a enumerat Viktor Orbán.

Potrivit fermierilor maghiari, sute de mii dintre ei ar da faliment dacă agricultura ucraineană ar face parte din sistemul european, a adăugat premierul Ungariei. Viktor Orbán a afirmat, de asemenea, că nu se ştie nici din ce bani ar fi sprijinită Ucraina în cazul aderării, deoarece dacă resursele financiare trebuie identificate în cele deja existente, atunci statele din Europa Centrală ar pierde o parte din acestea.

Punctul de vedere al Ungariei este că sprijinul ar trebui acordat Ucrainei în mod transparent, în afara bugetului UE, a declarat şeful guvernului de la Budapesta. Ar fi nevoie de un acord interguvernamental separat, în urma căruia să fie creat un fond financiar separat de susţinere a Ucrainei, la care fiecare ţară membră a UE să contribuie aşa cum consideră – a mai accentuat Viktor Orbán.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend