Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Summitul ucrainean de pace din Elveţia aduna nume grele din lumea politicii mondiale. Rusia consideră evenimentul complet inutil

Publicat

in

Liderii mondiali se vor alătura sâmbătă preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la un summit în Elveţia pentru a explora modalităţi de a pune capăt celui mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, însă Rusia nu este invitată, iar evenimentul nu va reuşi să atingă obiectivul Kievului de a izola Moscova, comentează Reuters, citat de news.ro.

Vicepreşedintele american Kamala Harris, preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderii Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei şi Japoniei se numără printre cei care vor participa la reuniunea din 15-16 iunie, care va avea loc în staţiunea elveţiană Buergenstock, situată în vârf de munte.

India, care a ajutat Moscova să supravieţuiască şocului sancţiunilor economice, este aşteptată să trimită o delegaţie.

Turcia şi Ungaria, care întreţin legături cordiale cu Rusia, vor fi reprezentate de miniştrii lor de externe.

Dar, în ciuda lunilor de lobby intens din partea Ucrainei şi a Elveţiei, alţi lideri nu vor fi prezenţi, în special China, un consumator cheie de petrol rusesc şi un furnizor de bunuri care ajută Moscova să îşi menţină baza de producţie.

“Această reuniune reprezintă deja un rezultat”, a declarat marţi Zelenski la Berlin, recunoscând în acelaşi timp provocarea de a menţine sprijinul internaţional pe măsură ce războiul, care a intrat deja în al treilea an, continuă.

Nouăzeci şi două de ţări şi opt organizaţii vor participa, a precizat Elveţia.

Organizatorii, care pregătesc o declaraţie comună, s-au străduit să găsească un echilibru între condamnarea acţiunilor Rusiei şi asigurarea unui număr cât mai mare de participanţi, spun diplomaţii.

Un proiect final al declaraţiei summitului se referă la “războiul” Rusiei împotriva Ucrainei şi subliniază, de asemenea, angajamentul faţă de Carta ONU şi respectarea dreptului internaţional, potrivit a două persoane familiare cu documentul. Participanţii care nu sunt de acord cu declaraţia au timp până la sfârşitul zilei de vineri să se retragă, au precizat sursele.

Ministerul elveţian de externe a refuzat să comenteze.

CINE PREIA ŞTAFETA

Elveţia doreşte ca summitul să pregătească terenul pentru un “viitor proces de pace” la care să ia parte Rusia – şi să stabilească ce ţară ar putea prelua iniţiativa pentru următoarea fază. Mai mulţi diplomaţi au declarat că Arabia Saudită este printre favoriţi, fiind posibile şi alte state din Orientul Mijlociu.

Zelenski a vizitat miercuri Arabia Saudită pentru a discuta despre summit cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman. La reuniunea din Elveţia va participa ministrul de externe al Arabiei Saudite, a precizat Berna.

Ideea unui summit a fost lansată iniţial după ce Zelenski a prezentat un plan de pace în 10 puncte la sfârşitul anului 2022.

Ulrich Schmid, politolog şi expert în Europa de Est la Universitatea din St. Gallen, a declarat că summitul pare să fie până acum “un sac mixt”, având în vedere demonstraţia de susţinere care vine din unele părţi şi absenţa Chinei. “Atunci se pune întrebarea: este pacea cu adevărat realizabilă?”. a adăugat Schmid. “Atâta timp cât (preşedintele rus Vladimir) Putin este la putere, va fi dificil”, este de părere expertul.

RUSIA CONSIDERĂ SUMMITUL INUTIL

Putin a declarat vineri că Rusia va înceta focul şi va intra în discuţii de pace dacă Ucraina va renunţa la ambiţiile sale legate de NATO şi dacă îşi va retrage forţele din patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova. Kievul a declarat în mod repetat că integritatea sa teritorială nu este negociabilă.

Rusia, care a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina la 24 februarie 2022, a calificat drept “inutilă” ideea unui summit la care nu este invitată.

Moscova îşi prezintă “operaţiunea militară specială” din Ucraina ca parte a unei lupte mai ample cu Occidentul, despre care spune că vrea să îngenuncheze Rusia. Kievul şi Occidentul spun că acest lucru este un nonsens şi acuză Rusia că duce un război ilegal de cucerire de teritorii.

Având în vedere astfel de diferenţe puternic înrădăcinate, summitul se va concentra asupra unor părţi ale planului lui Zelenski suficient de largi pentru a fi acceptabile pentru majoritatea, dacă nu pentru toţi participanţii. Printre acestea se numără necesitatea de a garanta securitatea alimentară, siguranţa nucleară, libertatea de navigaţie, schimburile de prizonieri şi întoarcerea copiilor, au declarat oficialii.

CHINA ŞI BRAZILIA AU PROPRIUL PLAN DE PACE

Între timp, China, împreună cu Brazilia, promovează un plan de pace separat pentru Ucraina, care solicită participarea ambelor părţi aflate în conflict. Moscova şi-a exprimat sprijinul pentru eforturile Beijingului de a pune capăt conflictului.

Kievul nu şi-a ascuns frustrarea faţă de decizia Chinei de a lipsi de la summitul elveţian. Zelenski a acuzat chiar Beijingul că a ajutat Rusia să îl perturbe, o ieşire extraordinară împotriva unei superputeri globale cu o influenţă fără egal asupra Moscovei.

În ceea ce priveşte câmpul de luptă, reuniunea are loc într-un moment dificil pentru Ucraina. Trupele ruse, care controlează aproximativ 18% din teritoriul ucrainean, avansează în est într-un război care a ucis zeci de mii de soldaţi şi civili, a lăsat sate, comune şi oraşe în ruine şi a alungat milioane de oameni.

CINE VA PARTICIPA LA DISCUŢIILE DIN ELVEŢIA?

Aproximativ 90 de state şi organizaţii şi-au confirmat participarea la summitul care va avea loc în Elveţia în perioada 15-16 iunie şi care are ca scop crearea unei căi pentru pace în Ucraina.

Reuters prezintă principalii actori care participă la discuţiile din staţiunea Buergenstock, în afara oraşului Lucerna. Sunt şi absenţi notabili, printre care Rusia şi China.

UCRAINA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va folosi discuţiile pentru a obţine sprijin pentru poziţia Ucrainei cu privire la trei teme-cheie legate de invazia Rusiei din februarie 2022: securitatea alimentară, siguranţa nucleară şi eliberarea tuturor prizonierilor şi deportaţilor.

Zelenski a făcut presiuni pentru ca discuţiile, organizate de Berna la cererea Ucrainei, să includă o mare varietate de ţări. Elveţia a invitat peste 160 de delegaţii.

Ucraina a declarat că Moscova, care nu a fost invitată, ar putea fi invitată la un viitor summit, deşi în condiţiile Kievului.

RUSIA

Oficialii ruşi au caracterizat în mod repetat conferinţa ca fiind inutilă după ce a fost anunţată în ianuarie.

Deşi Elveţia afirmă că Rusia trebuie să facă parte din procesul de pace, a declarat că Moscova nu a fost invitată deoarece nu avea niciun interes să participe. Elveţia spune că discuţiile ar trebui să “definească o foaie de parcurs” privind modul de implicare a Rusiei şi Ucrainei în viitor.

CHINA

Beijingul, care are legături strânse cu Moscova, a declarat că nu va merge, descriind participarea ambelor părţi beligerante ca o condiţie prealabilă pentru orice conferinţă de pace substanţială.

Atât Statele Unite, cât şi Ucraina au continuat să facă presiuni asupra Chinei pentru a participa, menţionând că aceasta a luat parte la conferinţe anterioare care au avut ca scop găsirea unei soluţii.

Zelenski a acuzat Beijingul că ajută Moscova să submineze summitul. China neagă acest lucru.

AMERICA DE NORD

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, va participa din partea Washingtonului, precum şi consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan.

Casa Albă, care a acordat Ucrainei un important ajutor militar, a declarat că Harris va demonstra angajamentul SUA de a “sprijini efortul Ucrainei de a asigura o pace dreaptă şi durabilă”.

Premierul canadian Justin Trudeau va participa, de asemenea, la eveniment.

EUROPA

Printre ceilalţi participanţi se numără preşedintele francez Emmanuel Macron, care l-a primit pe Zelenski la Paris pe 7 iunie, aceasta fiind a patra vizită a liderului ucrainean în Franţa de la invazia rusă.

Cancelarul german Olaf Scholz va participa, de asemenea, la câteva zile după ce Germania a găzduit o conferinţă pentru a obţine sprijin pentru redresarea Ucrainei, la fel şi premierul britanic Rishi Sunak.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, premierul spaniol Pedro Sanchez, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele polonez Andrzej Duda, cancelarul austriac Karl Nehammer, preşedintele finlandez Alexander Stubb, preşedintele leton Edgars Rinkevics şi preşedintele moldovean Maia Sandu se numără printre ceilalţi participanţi.

România este reprezentată de ministrului afacerilor externe Luminiţa Odobescu, potrivit MAE.

PUNŢILE SPRE MOSCOVA

Ungaria, care a menţinut legături strânse cu Moscova şi a criticat sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, a declarat că îşi va trimite ministrul de externe, la fel ca şi Turcia.

Elveţia a declarat că şi India va participa, deşi nu este clar la ce nivel.

Se aşteaptă ca ambasadorul Braziliei să participe, iar preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva s-a întâlnit joi la Geneva cu preşedinta elveţiană Viola Amherd, deşi aceasta a remarcat că au opinii “diferite” cu privire la războiul din Ucraina.

Rămâne neclar dacă Africa de Sud, o altă parte a grupului BRICS care include Rusia, va participa.

“SUDUL GLOBAL” ŞI ALŢII

Elveţia a precizat că aproximativ jumătate din delegaţiile care vor participa sunt din America de Sud, Africa, Asia şi Orientul Mijlociu. Vor participa, de asemenea, premierul japonez Fumio Kishida şi premierul din Singapore, Lawrence Wong.

Australia îl va trimite pe Bill Shorten, ministru pentru sistemul naţional de asigurări de invaliditate şi fost lider al Partidului Laburist, aflat la guvernare. Prim-ministrul australian Anthony Albanese nu a putut participa din cauza unei vizite oficiale a premierului chinez Li Qiang.

Loading

NATIONAL

VIDEO Elena Lasconi face o mutare interesantă, după anunțul lui Nicolae Ciucă: USR depune moțiune de cenzură

Publicat

in

Liderul USR, Elena Lasconi, face o mișcare interesantă, după ce liderul PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că drumul coaliției PSD-PNL ”se oprește aici”. Lasconi a anunțat că USR va depune moțiune de cenzură împotriva guvernului Ciolacu și le cere liberalilor să aibă curajul de a susține acest demers.

”Am cunoscut mii de soldați, am fost și în teatrul de operații din Afganistan și sunt mândră de militarii noștri. Sunt pricepuți și curajoși.

Domnul Ciucă e politician si vrea să ajungă primul ostaș în fruntea țării. Hai să vedem cât curaj aveți, domnule Ciucă!

Sunt pe drum înspre Parlament ca să lucrez împreună cu colegii mei la moțiunea de cenzură prin care să dăm jos Guvernul, în frunte cu Ciolacu.

Hai cu curaj, cu onestitate și respect. Faceți din cuvintele astea fapte! Semnați moțiunea de cenzură a USR!

Altfel, rămâneți ipocriți, mincinoși, cu comportament de amante care știu că sunt înșelate, care își mai iau și o smetie peste ceafă, dar care rămân în relație, adică la guvernare, pentru bani și privilegii. Haideți cu semnătura! Ne vedem la Parlament!”, scrie Elena Lasconi.

Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare se oprește aici

Nicolae Ciucă a anunțat luni seară, într-o intervenție video, că rupe coaliția cu PSD, acuzând partenerul de coaliție că are „în ADN-ul său abuzul de putere”. El precizează că liberalii rămân, totuși, în guvern în această perioadă „doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza (PSD – n.r.) pentru a câștiga alegerile”.

„Nu comentez decizia CCR, dar consecințele ultimei decizii pun un mare semn de intrebare privind democrația din România. Pentru prima dată în istoria României, o majoritate de 5 judecători, din care 4 numiți de PSD, a decis că cineva nu poate candida. Practic, a fost eliminat la masa verde un adversar. Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politici, ci că ar putea face lucruri de neimaginat, pentru că PSD are în ADN-ul său abuzul de putere și comportament de partid-stat. Astăzi elimină un candidat, mâine altul, poimâine închid instituții de presă, iar în final subordonează politic tot statul român. Coalția de guvernare cu PSD se oprește aici. Rămânem în executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câștiga alegerile”, a declarat Ciucă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ruud van Nistelrooy, posibil succesor al lui Erik Ten Hag la Manchester United – presă

Publicat

in

Viitorul lui Erik Ten Hag ca manager al grupării Manchester United va fi decis la un comitet executiv condus de Sir Jim Ratcliffe la Londra marţi, secundul Ruud van Nistelrooy fiind favorit pentru a prelua postul, în cazul în care se decide schimbarea, relatează The Guardian, potrivit news.ro

Se aşteaptă ca la reuniune, o întâlnire obişnuită în agendă, să participe Ratcliffe, care controlează departamentul de fotbal, şi să participe Omar Berrada, directorul executiv, Dan Ashworth, directorul sportiv, şi Jason Wilcox, directorul tehnic.

În timp ce luni nu a existat niciun indiciu intern la club că Ten Hag va fi demis, The Guardian subliniază că, în cazul în care decizia va fi luată, Van Nistelrooy este un potenţial înlocuitor pe termen scurt. Dacă fostul atacant al lui United va impresiona, el ar putea fi, de asemenea, luat în considerare ca succesor permanent al lui Ten Hag.

În decembrie 2018, Ole Gunnar Solskjær a preluat funcţia de interimar atunci când José Mourinho a fost demis din funcţia de manager al lui United. Datorită formei impresionante a echipei sub conducerea norvegianului, acesta a fost numit permanent cu un contract pe trei ani, în luna martie a anului următor.

Van Nistelrooy, care a devenit asistentul lui Ten Hag în iulie, a condus PSV Eindhoven pentru toate meciurile din sezonul 2022-23, cu excepţia unuia, câştigând Cupa KNVB.

Când a fost întrebat săptămâna trecută despre viitorul lui Ten Hag, Ratcliffe a indicat că va lăsa orice decizie la latitudinea executivului. „Nu vreau să răspund la această întrebare”, a spus miliardarul, care deţine 27,7% din United. „Îmi place Erik, cred că este un antrenor foarte bun, dar nu este decizia mea. Este echipa de management care conduce Manchester United care trebuie să decidă. Dar echipa care conduce Manchester United a fost împreună doar din iunie sau iulie. Ei nu au fost acolo în ianuarie, februarie, martie sau aprilie – Omar, Dan, au sosit abia în iulie”, a afirmat Ratcliffe.

Un alt succesor al lui Ten Hag ar putea fi managerul de la Brentford, Thomas Frank.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

România și Bulgaria demarează un plan de amploare: Discuțiile deja s-au purtat la București

Publicat

in

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România, Ștefan Radu Oprea, a discutat cu omologul său bulgar, Evtim Miloshev, o strategie pentru ca România și Bulgaria să se prezinte împreună la marile târguri de turism. Planul ar fi ca cele două țări să formeze rute regionale de turism, iar oferta să fie una care să includă destinații din ambele țări.

”Am decis împreună cu ministrul turismului din Bulgaria, dl. Evtim Miloshev, să constituim un grup de lucru la nivelul ministerelor pentru a ne putea coordona politica de promovare pe piețe terțe.

Pentru a putea atrage turiști din Asia, America sau zone mai îndepărtate, trebuie să avem rute regionale. Turistul din Asia caută să viziteze mai multe țări atunci când alege ca destinație de vacanță Europa. De aceea, asociațiile patronale din domeniul turismului, agențiile de turism sub coordonarea celor două ministere pot găsi forme de colaborare pentru promovarea unor rute regionale.

Propunere similară făcută și la Bruxelles

Aceeași abordare am propus-o și pentru temele în dezbatere la Bruxelles sau la Organizația Mondială a Turismului, de coordonare a pozițiilor de țară pentru a avea o politică regională.

Și nu în ultimul rând, am vorbit despre echilibrarea balanței numărului de turiști, despre cum ne putem informa mai repede despre problemele pe care ni le semnalează turiștii români în Bulgaria sau cei bulgari în România și despre cum putem interveni eficient pentru rezolvarea acestora.

Agențiile de turism din Bulgaria sunt prezente la târgurile de profil din România, iar ministrul bulgar ne-a invitat să participăm la târgurile lor. Așa putem crește notorietatea României ca destinație de vacanță pentru turiștii din Bulgaria, implicit numărul celor care ne vizitează.”, arată Ștefan Radu Oprea.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Marii retaileri se revoltă împotriva Comisiei Europene: Chinezii joacă după alte reguli! Aplicați legile existente

Publicat

in

Retailerii europeni au ajuns la capătul răbdării! În timp ce Comisia Europeană se grăbește să adopte noi legi pentru protecția consumatorilor în era digitală, comercianții de pe continent avertizează că legislația deja existentă nu este aplicată cum trebuie. În mijlocul unei piețe digitale din ce în ce mai competitive, EuroCommerce – organizația care reprezintă cei mai mari retaileri și angrosiști din 27 de țări – cere măsuri urgente împotriva platformelor din afara UE, în special din China, care încalcă regulile fără nicio reținere.

Un semnal de alarmă pentru UE: legile sunt bune, dar nu sunt aplicate!

Comisia Europeană a publicat recent un raport care analizează dacă legislația actuală este adecvată pentru protecția consumatorilor în era digitală. Rezultatul? Deși consumatorii par să fie, în general, bine protejați, aplicarea regulilor lasă de dorit. Cu toate acestea, în loc să se concentreze pe aplicarea legilor existente, Comisia pregătește deja un nou “Act privind Echitatea Digitală”, un pachet de măsuri care, conform EuroCommerce, ar putea fi prematur.

Platformele din China: “Jucăm după alte reguli!”

Cea mai mare problemă pentru retailerii europeni o reprezintă comercianții din țări terțe, în special din China, care inundă piața cu produse neconforme și periculoase pentru consumatori. În plus, aceștia oferă informații înșelătoare și scapă nepedepsiți, creând un avantaj competitiv neloial față de comercianții europeni, care sunt obligați să respecte reguli stricte.

„Autoritățile din UE trebuie să intensifice aplicarea legii și să se asigure că toate produsele cumpărate de consumatori sunt sigure, indiferent de unde provin. Este timpul ca platformele din afara UE să joace după aceleași reguli ca și noi”, a declarat Christel Delberghe, Director General al EuroCommerce.

Ce urmează?

În curând, retailerii europeni vor prezenta un studiu privind echitatea digitală în retail, care va scoate la lumină discrepanțele dintre comercianții din UE și cei din afara spațiului comunitar. Concluzia e clară: legislația este esențială, dar aplicarea acesteia trebuie să fie prioritatea numărul unu.

Rămâne de văzut dacă Executivul european va răspunde acestui apel urgent sau dacă platformele din China vor continua să profite de lacunele sistemului legislativ european.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Scene de groază cu liderul Hamas: Transporta dinamită și avea un zid uman format din ostatici

Publicat

in

Yahya Sinwar, în vârstă de 62 de ani, s-ar fi baricadat cu 20 de ostatici imediat după finalul înregistrării, filmată pe teritoriul Israelului. Aceasta ar fi ultima apariție cunoscută a liderului Hamas, care a rămas în umbră de la escaladarea violentă a conflictului din urmă cu un an, potrivit mirror.co.uk.

Duminică, șeful armatei israeliene a anunțat că aripa militară a grupului terorist a fost „înfrântă”. Imaginile alb-negru au fost descoperite de trupele Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), care continuă să lupte împotriva acestui grup.

În videoclip Sinwar este însoțit de cei trei copii și soție, prin tunelurile înguste. Acesta poartă o geantă mare, despre care se crede că ar conține dinamită.

„În acel sac se află aproximativ 25 kg de dinamită. În jurul lui sunt cel puțin 20 de ostatici… De câteva ori am avut șansa de a-l ucide, dar dacă o facem, el îi va ucide pe toți ostaticii din jurul său”, a declarat Kobi Michael, fostul anchetator Shin Bet al lui Sinwar.

Aproximativ 97 de ostatici, răpiți la 7 octombrie 2023, se presupune că se află încă în Gaza după un an. Nu este clar câți dintre aceștia au murit.

Îi pare sau nu rău liderului Hamas pentru atacuri

Persoane aflate în contact cu Sinwar au declarat că acesta nu regretă atacurile din 7 octombrie, în ciuda faptului că acestea au provocat o invazie israeliană, soldată cu zeci de mii de morți palestinieni, distrugerea țării sale și izolarea aliatului Hezbollah.

Printre liderii Hamas uciși în lunile care au urmat se numără Mohammed Deif, comandantul Brigăzilor al-Qassam, aripa militară a grupului, eliminat într-un atac aerian în Gaza.

În iulie, liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis într-o explozie, cel mai probabil orchestrată de Israel, în timpul unei vizite la Teheran, unde participa la ceremonia de învestire a președintelui Iranului.

După eliminarea lui Haniyeh, Sinwar a fost numit lider al Hamas.

De asemenea, Saleh al-Arouri, unul dintre fondatorii Brigăzilor al-Qassam, a fost asasinat într-o explozie în Dahiyeh, o suburbie din sudul Beirutului, cunoscută drept bastion Hezbollah, un aliat al Hamas în cadrul „Axei de rezistență” iraniene.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

[P] PURINA® își întărește angajamentele față de animalele de companie, oamenii care le iubesc și planetă

Publicat

in

De 130 de ani, pentru noi, la Purina, alimentația animalelor de companie este în centrul a ceea ce facem, dar nu este tot ceea ce facem. Ne angajăm să facem mai mult din ceea ce contează pentru animalele de companie, pentru oamenii care le iubesc și pentru planetă.

Cu ocazia împlinirii a 130 de ani de când Purina folosește expertiza sa nutrițională, împreună cu cei mai buni specialiști din domeniu pentru a oferi cea mai bună hrană prietenilor patrupezi, s-a lansat cel de-al patrulea raportPurina in Society Commitmentsla nivel European. Raportul urmărește rezultatele și acțiunile pe care brand-ul le-a realizat în urma obiectivelor setate în 2016 și întărește angajamentele lansate atunci, ce vizează trei arii importante: grija față de animalele de companie și oamenii care le iubesc, comunitate și planetă. 

Prioritatea Purina este întotdeauna de a îmbunătăți sănătatea fizică și bunăstarea emoțională a animalelor de companie. Cei 130 de inovație și cercetare continua au condus la dezvoltarea de produse unice pe piață, iar la nivel European, în ultimii 6 ani s-au lansat peste 25 de noi produse, precum și o serie de noi formate și rețete noi pentru produsele existente. Cele peste 4,3 milioane de pisici din România se pot bucura și ele de una dintre inovații începând din acest an – PURINA® PRO PLAN® a lansat Hydra Care™, un supliment inovator ce favorizează hidratarea optimă a pisicilor, ajutând la menținerea rinichilor sănătoși și la funcționarea corectă a sistemului urinar. 

Să deții un animăluț de companie este una dintre cele mai mari bucurii, precum și o mare responsabilitate. Unul din angajamentele Purina este acela de a oferi viitoarei generații de părinți de animale de companie informații de la specialisti, sfaturi și instruire despre cum să crești în mod responsabil un animal. Peste 3 milioane de copii din Europa au participat în programe de responsabilizare în acest scop. În România, prin proiectul educațional PURINA® Pet School, ce a obținut în România Premiul Gold în cadrul Community Index 2020, peste 30.000 de elevi din 58 de școli din București și Prahova au beneficiat până în prezent de informații și activități despre creșterea responsabilă a animalelor de companie. Proiectul se extinde anul acesta la nivel național, astfel încât un număr mai mare de copii să aibă o mai bună înțelegere asupra a ce înseamnă să fii un părinte mai responsabil pentru animăluțul de companie.

”Pe fondul pandemiei de COVID-19, am fost martorii unei creșteri semnificative a numărului animalelor de companie, oamenii fiind din ce în ce mai conștienți de beneficiile pe care acestea le poate aduce în viața lor. Această relație din ce în ce mai strânsă dintre animalele de companie și oameni, precum și o creștere continuă a pieței locale de hrană pentru animale de companie, ne responsabilizează și ne oferă o nouă perspectivă asupra rolului nostru în societate. De aceea, continuăm să ne implicăm activ în proiecte educaționale și facem chiar și un pas mai departe. Un exemplu în acest sens este proiectul Better Together, început în 2023,prin carePurinaoferă sprijin, resurse și sfaturi deținătorilor de animale din România. Anul acesta, în sprijinul acestei inițiative s-au alăturat patru medici veterinari (dr. Rares Capitan, dr. Raluca Zvorasteanu, dr. Florin Leca și dr. Gonçalo da Graça Pereira), ca parte din proiectul VetTalks, prin care comunitatea Purina are acces la conținut video cu cele mai bune informații despre sănătatea animalelor de companie. Considerăm că partenerii noștri, medicii veterinari, sunt cea mai de încredere sursă de cunoștințe nutriționale pentru proprietarii de animale de companie și ne dorim ca împreună să contribuim la o societate în care proprietarii de animale de companie să aibă la dispoziție toate informațiile necesare pentru a lua cele mai bune decizii pentru prietenii lor patrupezi”, spune Diana Bejan, Business Executive Officer PURINA® Romania, Bulgaria, Adriatic, Nestlé.

Nu în ultimul rând, important de menționat sunt angajamentele pe care Purina le are față de Planetă. Conform raportului Purina in Society Commitments, până în 2023, 90% din ingredientele din mare folosite în produsele Purina provin din surse responsabile, ceea ce ne aduce mai aproape de obiectivul ca până în 2030, să folosim doar pește obținut prin practici responsabile (pește de captură și acvacultură). Aceste obiective sunt în spiritul responsabilității față de consumatori și față de mediul înconjurător și au ca scop menținerea vie a ecosistemelor prin practici responsabile și sustenabile. 

Despre PURINA®

PURINA® a fost fondată în anul 1894 de către William H. Danforth și era inițial cunoscută drept Compania Robinson-Danforth. Pasionat și vizionar, Danforth și-a dorit să găsească o soluție prin care să îmbine deopotrivă puritatea hranei pentru animale, cu accesibilitatea în folosirea ei. Astfel s-a născut ”PURINA®”, nume care își trage originile din sloganul de atunci al companiei: ”Unde puritatea este mai presus de orice” (”Where purity is paramount”). PURINA® a fost pionier în studiile de nutriție. După 30 de ani de la apariție, PURINA® a deschis primul centru de îngrijire al animalelor de companie. Acesta a fost momentul în care au început cercetările de nutriție pentru perfecționarea produselor. După doi ani de studii, apare pe piață prima hrană completă pentru câini și pisici. Pasiunea pentru animale a pus PURINA® în top în momentul în care a apărut prima mâncare pentru câini cu bulete, a cărui formă distinctă este obținută prin presare. În 1958 a apărut prima hrană uscată pentru pisici: Friskies. Câțiva ani mai târziu, PURINA® lansează prima gamă de hrană semi-umedă pentru pisici: Tendler Vittles. Entuziasmul realizărilor inițiale a crescut în 1973 când a fost lansată prima hrană umedă pentru câini (ambalată în conservă, cu conținut pentru o singură servire). Cea dintâi în inovații, PURINA® a scos pe rând, în anii care au urmat, sortimente care conțin carne nedeshitratată în bulete de hrană (PRO PLAN®), prima rețetă care utilizează proteina hidrolizată sau prima hrană pentru pui de câine care conține anticorpi naturali (PRO PLAN® Puppy cu OPTISTART®). Toate aceste realizări au contribuit în poziționarea PURINA® ca unul dintre cei mai  importanți producători recunoscuți pentru nivelul de inovație pe care îl aduce în domeniul hranei pentru animale.

Despre Nestlé

Grupul Nestlé este prezent în România din 1995, printre brandurile din portofoliul său numărându-se NESCAFÉ, Nespresso, Nesquik, Chocapic, KitKat, Lion, JOE, After Eight, Maggi, Purina sau NAN. În România, Nestlé s-a implicat și în inițiative ecologice și de responsabilitate socială. În ultimii 3 ani compania a plantat 90.000 de copaci, care vor contribui la atingerea obiectivului de net zero emisii de carbon până în 2050.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend