Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Suedia a descoperit cel mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa

Publicat

in

LKAB, compania de stat a Suediei în domeniul mineritului, a anunțat joi că a identificat zăcăminte de peste un milion de tone de pământuri rare în zona Kiruna din nordul țării, acesta fiind cel mai mare astfel de zăcământ cunoscut în Europa, relatează Reuters.

Exploatarea unor pamanturi rare in ChinaFoto: STR / AFP / Profimedia

Pământurile rare sunt un grup de metale esențiale pentru procesele industriale moderne, fiind necesare pentru producerea unor componente ale mașinilor electrice, turbinelor eoliene și dispozitivelor electronice de ultimă generație.

„Aceasta este o veste bună, nu doar pentru KLAB, regiune și poporul suedez, dar și pentru Europa și schimbările climatice”, a declarat directorul companiei de stat a Suediei, Jan Mostrom.

„[Zăcământul] ar putea deveni o cărămidă semnificativă în procesul de producere a materialelor critice absolut cruciale pentru tranziția către energia verde”, a declarat acesta.

Vestea este cu atât mai importantă întrucât în prezent în Europa nu sunt exploatate pământuri rare, ceea ce înseamnă că regiunea este dependentă de importurile din alte părți ale lumii, cu precădere China, care deține vasta majoritate a rezervelor mondiale.

Europa este dependentă de importurile de pământuri rare

Groenlanda, o regiune autonomă a Danemarcei, a închis una dintre cele mai mari mine de pământuri rare din lume în noiembrie 2021 după ce indigenii inuiți au militat pentru acest lucru.

Măsura a provocat noi îngrijorări după ce Afganistanul, un alt furnizor important de pământuri rare pentru industria din Occident, a căzut din nou în mâinile talibanilor cu doar câteva luni înainte.

„Electrificarea, independența UE față de Rusia și China vor începe din [această] mină”, a declarat joi ministrul suedez pentru energie, Ebba Busch, într-un comunicat remis presei.

Însă drumul către exploatarea zăcământului din Suedia ar putea fi unul lung, LKAB afirmând că intenționează să depună o cerere în acest sens în 2023 dar că ar putea trece până la 10-15 ani înainte să înceapă propriu-zis activitățile de minerit și livrările către piețe.

Comisia Europeană consideră pământurile rare printre cele mai importante resurse din regiune.

Pe același subiect:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Aproape 70 de companii mari consumatoare de energie sunt în risc de relocare / De ce este important un preț mic la energie pentru industria românească

Publicat

in

​Industria românească suferă în competitivitate din cauza prețurilor mari la energie, iar evoluțiile pieței de energie din 2022-2023 a determinat mari producători, în special din industria chimică, să își suspende activitatea, arată datele din ultimul draft al strategiei energetice, obținut și analizat de către HotNews.ro.

FabricăFoto: AGERPRES

Potrivit acestuia, energia ieftină este esențială consumatorilor industriali pentru a fi competitivi în piața globală.

Strategia energetică este elaborată de Ministerul Energiei.

Povara costurilor energiei va crește

În ultimii ani, competitivitatea economiei românești a fost erodată și de creșterea prețului certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, se arată în document. Prețul carbonului în cadrul ETS, la nivel european, s-a ridicat la niveluri nepreconizate, atingând în 2023 niveluri record de aproximativ EUR 100/tonă CO2. În aceste condiții, deținătorii instalațiilor cuprinse în schema EU ETS s-au văzut în situații din ce în ce mai dificile în ceea ce privește plata certificatelor.

Având în vedere noul calendar de eliminare a certificatelor de emisii cu titlu gratuit pentru industrie până în 2034, ca parte a Directivei pentru Comercializarea Certificatelor de Emisii, și eliminarea lichidității pe piața primară de certificate din 2039, industria va trebui să achiziționeze certificate de emisii din ce în ce mai costisitoare. Astfel, povara costurilor energiei este de așteptat să crească, se precizează în document.

Potrivit strategiei, se estimează că un număr de aproximativ 70 de companii mari consumatoare de energie, care asigură aproximativ 300.000 locuri de muncă directe și indirecte, ar fi expuse unui risc de relocare în absența unei forme de sprijin în ceea ce privește costurile cu energia.

În condițiile în care ponderea industriei în economia națională este mai mare decât media europeană (20,5% vs. 17,9% în 2021), este necesară sprijinirea marilor consumatori industriali de energie, arată strategia. Există încă regiuni și județe din România care au în continuare un caracter monoindustrial (ex: Galați, Gorj, Hunedoara, etc.).

În acest context, anual în medie 70 de companii beneficiază de schema de ajutor de stat de ajutor de stat destinată sprijinirii întreprinderilor mari, inclusiv industria grea, care sunt afectate de costurile crescute ale energiei, având un buget anual de 75 milioane euro.

Reformarea structurii tarifare – un punct din strategia energetică

Proiectul de strategie energetică vorbește despre necesitatea reformării structurii tarifare pentru energia electrică și gaze naturale.

Astfel, un obiectiv este ca până în 2035, structura tarifară să fie ajustată pentru a oferi prețuri competitive pentru consumatorii industriali, inclusiv evaluarea și ajustarea periodică a taxelor și impozitelor aplicate consumului de energie.

Alte măsuri legate de tarifele pentru consumatorii industriali:

  • Menținerea unei politici de prețuri adaptative până în 2050, care să reflecte schimbările tehnologice și de piață, asigurând costuri optimizate pentru industrie.
  • Introducerea și extinderea măsurilor de compensare a costurilor energetice pentru consumatori industriali
  • Implementarea de scheme de plafonare a prețurilor și mecanisme de compensare pentru a proteja consumatorii industriali împotriva volatilității prețurilor pe piața de energie.
  • Optimizarea gestionării și alocării certificatelor de emisii
  • Până în 2035, optimizarea procesului de alocare și costuri ale certificatelor de emisii pentru sectoarele industriale, asigurând un acces echitabil și reducerea impactului financiar asupra consumatorilor industriali.
  • Asigurarea transparenței și predictibilității legislației în domeniul energetic
  • Clarificarea și simplificarea legislației energetice pentru a elimina incertitudinile și a îmbunătăți predictibilitatea pentru consumatorii industriali.

Din strategia energetică mai citește și:

Citeste mai mult

NATIONAL

Cum profită Gigi Becali de realegerea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei: „Am câștigat și eu vreo câteva zeci de milioane”

Publicat

in

Omul de afaceri l-a reevaluat pe Nicușor Dan după ce acesta a câștigat un nou mandat de primar al Bucureștiului. Și spune că deși a ținut cu fina sa, Gabriela Firea, i-a cerut scuze lui Nicușor Dan după ce a văzut un interviu cu acesta, scrie Digisport.

George BecaliFoto: Hotnews

”Știi de ce a câștigat el Primăria (n.r.- alegerile la Primăria Generală)? Eu tot îl criticam și-l vorbeam de rău, dar l-am văzut la un interviu, împreună cu soția lui și cu copiii. Atunci, la prima intervenție publică, mi-am cerut scuze. Mi-a plăcut familia lui. Am zis că nu ai cum să-l mai critici pe omul ăsta.

Știi cu ce a mai câștigat? Mafie imobiliară (n.r.- a luptat contra mafiei imobiliare), n-a dat voie să se construiască deloc în București și să fie parcuri. Apoi, a doua zi după alegeri…

Bine, țineam cu Gabriela Firea, e fina mea. Dar din punct de vedere economic, am câștigat și eu vreo câteva zeci de milioane. A doua zi (n.r.- după alegeri), au venit vreo 5 să cumpere teren. Patru ani de zile nu mai am treabă”, a spus Gigi Becali, la emisiunea Digi Sport Special.

Citește și cum Gigi Becali a contribuit la suma de 9 milioane de euro cheltuită de PSD-PNL la alegeri, dar nu pierde niciun leu

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend