Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

SUA: Avorturile pot fi reluate în Texas, după blocarea de către un judecător a aplicării unei interdicţii vechi de aproape un secol

Publicat

in

Avorturile pot reluate în statul american Texas, după ce un judecător a interzis marţi autorităţilor să aplice o interdicţie veche de aproape un secol, despre care procurorul general republican al statului a spus că a reintrat în vigoare după ce Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul constituţional la această procedură la nivel naţional, relatează News.ro.

Protest impotriva legii anti-avort din TexasFoto: AFP / Getty Images / Profimedia

Ordinul de restricţie temporar al judecătorului Christine Weems, din comitatul Harris, a venit într-o ultimă încercare a furnizorilor de servicii de avort de a-şi relua activitatea, după ce Curtea Supremă a SUA a anulat vineri hotărârea Roe v. Wade din 1973, care garanta dreptul femeilor de a avorta.

Ordinul permite clinicilor să reia serviciile, deocamdată, într-un stat în care avortul era deja sever limitat până la şase săptămâni de sarcină, în temeiul unei legi din Texas care a intrat în vigoare în septembrie, pe care Curtea Supremă a SUA a refuzat să o blocheze.

„Fiecare oră în care avortul este accesibil în Texas este o victorie”, a declarat Marc Hearron, avocatul furnizorilor de avort de la Centrul pentru Drepturile Reproductive, într-un comunicat.

O altă audiere este programată pentru 12 iulie.

Biroul procurorului general din Texas, Ken Paxton, nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Decizia a venit pe fondul unui val de litigii în instanţele de stat din partea grupurilor pentru drepturile la avort, care încearcă să încetinească sau să oprească restricţiile susţinute de republicani privind capacitatea femeilor de a întrerupe sarcinile, care acum intră în vigoare sau sunt gata să facă acest lucru în 22 de state.

Aceste state includ 13 care, la fel ca Texas, au promulgat aşa-numitele legi ”declanşatoare”, menite să intre în vigoare în cazul în care Roe v. Wade ar fi fost răsturnată, potrivit Institutului Guttmacher, un grup de cercetare care susţine drepturile la avort.

În urma deciziei Curţii Supreme, instanţele federale au ridicat ordinele care blocau restricţiile la avort susţinute de republicani.

Marţi, o curte federală de apel a deschis calea pentru intrarea în vigoare a unei limitări la şase săptămâni în Tennessee.

Paxton, într-un aviz emis după hotărârea Curţii Supreme a SUA, a declarat că legea statului din 2021, care interzice aproape în întregime avorturile, nu va avea efect imediat.

Furnizorii de servicii de avort afirmă că ar putea dura două luni sau mai mult. Dar Paxton a spus că procurorii ar putea alege să urmărească imediat aducerea de acuzaţii penale împotriva furnizorilor de avort, pe baza unei legi vechi, care a rămas neaplicată în timp ce Roe v. Wade era în vigoare.

Furnizorii de servicii de avort din Texas, au susţinut, într-un proces intentat luni, că interdicţia din 1925 a fost abrogată şi era în contradicţie cu cea mai recentă interdicţie adoptată de legislativul dominat de republicani.

Procesul a fost înregistrat în aceeaşi zi în care judecătorii din Louisiana şi Utah au blocat oficialii să aplice interdicţiile ”declanşatoare” din statele lor, iar furnizorii de avorturi din Idaho, Kentucky şi Mississippi au dat în judecată pentru a obţine o scutire similară.

Curtea Supremă din Oklahoma, într-o decizie de 8-1, a respins luni cererea furnizorilor de avorturi de a bloca implementarea unei interdicţii aproape totale a avorturilor, care a intrat în vigoare în mai, înainte de hotărârea Curţii Supreme din SUA, dar după scurgerea unei versiuni preliminare.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Actrița Anya Taylor-Joy din „The Queen’s Gambit” s-a căsătorit

Publicat

in

Actrița americană Anya Taylor-Joy, devenit un nume recunoscut în întreaga lume datorită interpretării rolului principal din miniseria „The Queen’s Gambit” de pe Netflix, s-a căsătorit cu prietenul ei, muzicianul Malcolm McRae, relatează revista People.

Netflix-The-Queens-GambitFoto: Netflix

Actrița în vârstă de 27 de ani și muzicianul în vârstă de 29 născut în statul american Alabama și-au legat destinele weekendul acesta la Veneția, potrivit tabloidului britanic Daily Mail, care a obținut fotografii de la nuntă.

Cuplul s-ar fi căsătorit la elegantul Palazzo Pisani Moretta înainte de a sărbători alături de familie și prieteni la recepție. Printre actorii de la Hollywood apropiați de Taylor-Joy care au celebrat alături de cuplu s-au numărat Miles Teller, Julia Garner, Cara Delevingne, Nicolas Hoult și Evan Ross.

Vestea nunții vine după ce mai devreme în cursul acestui an presa tabloidă a scris că McRae și Taylor Joy au fost văzuți în Italia, căutând un loc unde să țină ceremonia.

Anya Taylor-Joy și-a cunoscut soțul la premiera serialului Netflix

Cei doi s-au întâlnit pentru prima oară în martie 2021 la premiera serialului „The Queen’s Gambit”, McRae scriind două zile mai târziu o melodie originală dedicată actriței.

„Am scris această melodie pentru Anya la două zile după ce am cunoscut-o. Este intitulată ‘Chiar vreau să te văd din nou’”, a notat la momentul respectiv într-o postare făcută pe Instagram, alături de o înregistrare video cu el cântând piesa.

O lună mai târziu, Taylor-Joy a făcut referire la „partenerul” ei într-un interviu acordat revistei Elle. „Partenerul meu tocmai s-a întors de la muncă și își mută în jur toate echipamentele”, a relatat ea.

Un an mai târziu, cei doi și-au făcut una dintre primele apariții în public împreună la o petrecere organizată la Hollywood înaintea galei de decernare a Premiilor Oscar.

Anya Taylor-Joy a devenit unul dintre cele mai în vogă nume de la Hollywood după succesul uriaș de care s-a bucurat The Queen’s Gambit, jucând apoi în mai multe filme de top precum Last Night in Soho (2021), The Northman (2022), The Menu (2022) și The Super Mario Bros. Movie.

McRae, care s-a mutat din sudul SUA la Los Angeles cu doar câțiva ani în urmă, este unul dintre cei doi membri ai trupei „More”, aflată sub contract cu Warner Records. Trupa și-a lansat primul album vara trecută, fiind prezentă pe Spotify.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Industrial producer prices drop 3.3 percent YoY in August

Publicat

in

Industrial producer prices (domestic and foreign market) were 0.7 percent down in August 2023 compared to the previous month, and 3.3 percent lower year-over-year, shows data released on Tuesday by the National Institute of Statistics (INS).

According to the cited source, the industrial price index for the domestic market dropped 1.3 percent in August compared to July 2023, and was up by 4.13 percent compared to August last year, Agerpres reports.

The industrial producer price index for the foreign market was 0.82 percent higher compared to July 2023, and 1.38 lower year-over-year.
By major industrial groups, the most important year-over-year increases were recorded this August in the consumer goods industry (+11.68 percent), the durables industry (+4.79 percent), and the capital goods industry (+4.73 percent), while in the intermediate goods industry prices went down by 3.91 percent, and by 11.6 percent in the energy industry.

By activity sections, the annual price increase in August was 19.15 percent for water supply, sewerage, waste management and remediation activities, and 0.59 percent in the manufacturing industry, while for the production and supply of electricity and heat, gas, hot water and air conditioning, prices dropped 8.95 percent, and in the mining industry 3.33 percent.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend