Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Studiu: Zgomotele inaudibile care provin din interiorul unui vulcan ar putea prezice momentul în care acesta va erupe

Publicat

in

Oamenii de ştiinţă au anunţat joi că zgomotele inaudibile care provin din interiorul unui vulcan ar putea prezice momentul în care acesta va erupe, avertizându-i astfel pe locuitorii aflaţi în pericol, informează AFP.

O echipă care studiază “infrasunetele” – sunete cu o frecvenţă foarte slabă pentru a fi percepute de urechea omului – emise de vulcani precum Etna din Italia, a constatat că zgomotul magmatic suferă modificări considerabile la apropierea unei erupţii.

Când magma se precipită, undele sonore reverberează în crater şi, “ca într-un instrument din familia alămurilor, un trombon spre exemplu, se obţin anumite note”, a explicat Leighton Watson, cercetător la Universitatea din Canterbury, Anglia, care s-a numărat printre membrii grupului multinaţional. Pe măsură ce magma se înalţă, nota se schimbă, a explicat el pentru AFP.

În februarie 2021, înainte ca Etna să ejecteze fum şi cenuşă în atmosferă, “melodia” acestuia începuse să se schimbe. “Frecvenţa de vârf a crescut şi a crescut, iar motivul pentru aceasta a fost că magma urca în crater”, a spus Watson, potrivit Agerpres.

Prin determinarea notelor ce corespund fiecărui nivel de magmă, s-ar putea realiza predicţii cu privire la viitoarele erupţii.

Watson şi echipa de oameni de ştiinţă cu sediul în Italia şi Statele Unite estimează că aceste note ar putea oferi un preaviz cu “mai multe ore” înaintea unei erupţii.

Metodele actuale de monitorizare a nivelurilor magmei implică survolarea craterului cu elicopterul sau escaladarea acestuia pentru efectuarea măsurătorilor în interior, ambele fiind atât periculoase, cât şi costisitoare şi neputând fi realizate în mod continuu.

Noua metodă necesită sonde care pot fi amplasate la câţiva kilometri de vulcan.

Rezultatele grupului, publicate săptămâna aceasta în jurnalul Scientific Reports, indică, însă, că mai este mult drum de parcurs până când astfel de previziuni vor fi fiabile. În plus, metoda nu funcţionează în cazul tuturor vulcanilor.

Pe lângă Etna, vulcanii Piton de la Fournaise din insula Reunion din Oceanul Indian, Kilauea din Hawaii sau chiar Villarrica din Chile sunt cu toţii candidaţi pentru studii mai aprofundate, notează AFP.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

România dă lovitura și intră în cel mai mare proiect din Europa: va schimba ‘regulile’ pe continent

Publicat

in

De

România urmăreşte să obţină o cotă din pachetul de acţiuni al Gastrade, consorţiul care administrează FSRU Alexandroupoli. Mai precis, această țară balcanică își propune să achiziționeze 10% din capitalul social al companiei care a dezvoltat și va opera noua unitate plutitoare de „primire” a navelor cu GNL.

Scenariul cel mai probabil este ca participarea țării la FSRU să aibă loc prin intermediul companiei de stat Transgaz, care administrează sistemul de transport al gazelor naturale din România. Poziţia celor 5 acționari existenți este pozitivă față de perspectiva extinderii parteneriatului, ceea ce înseamnă că, dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut, formatul va fi extins, prin includerea unui al șaselea participant.

Într-un astfel de caz, România va fi a doua țară balcanică – după Bulgaria prin Bulgartransgaz – care va participa cu capital la acest proiect, fapt care arată importanța noii unități plutitoare pentru asigurarea diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale pentru întreaga Europă de Sud-Est.

Se reamintește că ceilalţi patru acționari ai Gastrade sunt Elmina Kopelouzou şi companiile elene DESFA, DEPA Emporias și GasLog, fiecare deținând 20% din companie. Dacă intrarea României va avea loc, atunci cota de 10% pe care această țară o va dobândi va proveni din reducerea în mod egal a pachetului de acțiuni deţinut de actualii acționari.

Intrarea în funcţiune a platformei GNL

Infrastructura GNL de la Alexandroupoli va fi pusă în funcțiune în scop comercial la sfârșitul acestei luni. Ultimele lucrări de construcţie au fost finalizate, astfel încât totul este pregătit pentru „debutul” comercial al proiectului. Se reamintește că testele de probă au început pe 16 februarie, odată cu sosirea primei cantităţi de GNL, livrată de către DEPA Emporias, care face parte din acţionariatul Gastrade.

Conform declarațiilor recente ale unui director al Gastrade pentru site-ul LNG Prime, a fost programată prima navă încărcată cu GNL în vederea operării comerciale a platformei. GNL-ul va ajunge la mijlocul lunii mai, urmând a fi livrat apoi în sistemul grecesc de unde va fi transportat către beneficiari, după ce gazul natural va fi mai întâi regazificat.

Infrastructura constă dintr-o unitate plutitoare de stocare și regazificare a gazelor naturale, ancorată permanent la 17,6 km sud-vest de portul Alexandroupoli. Are o capacitate de stocare GNL de până la 170.000 de metri cubi și o capacitate de regazificare de 22,7 milioane de metri cubi pe zi (8,3 miliarde m.c. pe an).

Odată cu începerea funcționării, Grecia va dobândi o a doua „poartă de intrare” a gazului lichefiat, după terminalul de la Revythoussa, iar acest fapt va spori diversificarea surselor de energie și a furnizorilor de gaze naturale.

„Coridorul vertical” – pe masa discuţiilor

Perspectivele de export ale celor două terminale, dar și transformarea Greciei într-un hub de tranzit al gazelor către regiunea mai largă vor dobândi o dinamică şi mai mare în cazul implementării „Coridorului Vertical”. Coridorul Vertical vizează crearea unei „rute de aprovizionare” cu gaze – pentru cantități de până la 10 miliarde de metri cubi (bcm) pe an – rută care va începe din Grecia și va ajunge în Slovacia (tronsonul vestic) și Ucraina (tronsonul estic).

Pe lângă cele trei țări mai sus menţionate, la inițiativă participă și Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia și Moldova. De notat faptul că sistemul național de gaze al Greciei nu are nevoie de nicio modernizare, pentru a fi prima „veriga” din lanțul Coridorului Vertical.

În ceea ce privește restul țărilor implicate, chiar dacă în principiu vor valorifica de asemenea sistemele lor naționale, este nevoie de realizarea unor lucrări punctuale de modernizare pentru a ajunge la capacitatea de a transporta 10 bcm de gaze. În acest context, Testele de piaţă realizate periodic de cele opt țări pentru a înregistra interesul investitorilor faţă de realizarea investițiilor respective, vor fi efectuate în mod coordonat de această dată pe perioada verii.

Finanţare europeană

Scopul este ca un „jucător” de pe piaţă să poată depune oferte angajante pentru întregul traseu de care este interesat, astfel încât, de exemplu, să poată transporta în Slovacia gazul pe care îl va importa prin Grecia. Testele de piață coordonate vor fi depuse la Bruxelles, marți, 16 aprilie – în marja reuniunii informale a miniștrilor energiei – pentru a constata progresele care au fost înregistrate pentru pregătirea acestora.

Costul lucrărilor de modernizare necesare pentru tot „Coridorul Vertical” sunt estimate la 450 de milioane de euro. Dintre aceste fonduri, aproximativ 200 de milioane sunt necesare pentru proiecte în Bulgaria, în timp ce lucrări de modernizare vor fi necesare şi pe tronsonul vestic (România, Ungaria, Slovacia).

Scopul este obţinerea unei finanțări de 50% din fonduri europene, iar orizontul de timp stabilit pentru finalizarea acestora este de aproximativ un an.

Citeste mai mult

NATIONAL

Specialiștii ANM au emis Cod Galben pentru jumătate de țară: ploi puternice și scad temperaturile/ HARTĂ

Publicat

in

De

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis o avertizare meteo cod galben de vreme rea în România.

Avertizarea meteo ANM este valabilă de astăzi, 16 aprilie, ora 15:00, până mâine, 17 aprilie, la aceeași oră.

În intervalul menționat, în Banat, sudul Crișanei, Transilvania și în zonele montane, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 55…70 km/h, izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

content-image

Informare meteorologică de vreme rea pentru toată țara

Începând de astăzi, ora 14, până joi, la ora 20, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, la început în regiunile vestice și centrale, apoi și în rest.

Aceasta se va manifesta prin averse, trecător descărcări electrice și izolat grindină și vijelii, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 15…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp.

Vântul va avea local și temporar intensificări, marți (16 aprilie) în toate zonele, iar miercuri (17 aprilie) cu precădere în sud-est, cu viteze în general între 45 și 55 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h.

Vremea se va răci semnificativ, iar de miercuri după-amiază (17 aprilie), la altitudini de peste 1500 m precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

Furtuna Renata, care face ravagii în Europa, se apropie de România. Va aduce frig, ploi şi vijelii puternice

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend