Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Studiu: Longevitatea unor dinozauri, care trăiau în urmă cu 190 de milioane de ani, ar putea fi consecinţa faptului că trăiau în turme

Publicat

in

Un studiu publicat joi în revista britanică Scientific Reports confirmă că unii dintre primii dinozauri trăiau în turme şi sugerează că acest comportament ”social” ar fi putut fi ”una dintre cheile longevităţii lor”, potrivit unui comunicat difuzat de European Synchrotron Radiation Facility (ESRF), relatează AFP.

Analiza cu raze X efectuată de către ESRF pe 30 de ouă fosilizate dintr-un uriaş cuib de dinozaur, vechi de 190 de milioane de ani – găsit în Patagonia la începutul anilor 2.000 – a relevat prezenţa în interiorul embrionilor a uneia şi aceleiaşi specii: Mussaurus patagonicus, un gigant erbivor cu gât lung.

”Această descoperire a făcut posibil să se demonstreze că toate fosilele găsite la locul de reproducere aparţineau aceleiaşi specii de dinozauri” şi să se confirme că aceşti strămoşi ai diplodocus, care trăiau şi se deplasau în colonii, ”aveau comportamente sociale”, explică ESRF.

Cercetări efectuate în paralel asupra sitului de fosile din Patagonia, şi în special descoperirea de fosile în ”mai multe straturi succesive de rocă”, demonstrează că Mussaurus ”reveneau în acelaşi loc, în mai multe sezoane, pentru a se reproduce”.

Scheletele de dinozauri au fost ”regrupate în funcţie de vârsta lor”, cum ar fi cele de pui de dinozaur găsite ”lângă cuiburi” sau exemplare cu vârsta estimată la un an ”strâns regrupate”, sugerând că această specie ”formase turme de indivizi tineri”, potrivit Agerpres.ro.

Pentru oamenii de ştiinţă, aceste descoperiri demonstrează existenţa unei ”structuri de turmă bine organizate”.

”Aceasta este cea mai veche dovadă a acestui tip de comportament social complex la un dinozaur primitiv, care permite ca datarea comportamentului social la dinozauri să fie în urmă cu mai bine de 40 de milioane de ani”, precizează ESRF.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Oamenii cu această grupă de sânge au o abilitate unică: studiile recente confirmă o teorie din anii 1930

Publicat

in

De

Descoperirea recentă despre grupele de sânge a adus la lumină un aspect fascinant al personalității umane. Aceste grupe nu numai că oferă informații despre compatibilitatea medicală, ci și despre abilitățile și comportamentele individuale. Un studiu a arătat că persoanele cu anumite grupe de sânge pot avea abilități și reacții diferite în diverse situații, scrie actualno.com.

De exemplu, unii pot fi mai eficienți în îndeplinirea mai multor sarcini simultan, în timp ce alții pot avea o rezistență mai mare la stres sau pot fi mai empatici. Astfel, cunoașterea grupei de sânge poate oferi o perspectivă surprinzătoare asupra personalității și comportamentului unei persoane.

Cu toate astea, experții au aflat că o singură grupă se remarcă cu adevărat și are o abilitate unică. Este vorba despre persoanele care au grupa AB. Iar lucrurile nu sunt chiar atât de noi.

Studiile recente confirmă dezvăluirile făcute de un profesor japonez în anii 1930. Acesta spunea că grupa noastră de sânge ar putea reflecta unele dintre trăsăturile noastre de personalitate.

content-image

Motivul pentru care persoanele cu grupa AB sunt speciale

Ce abilitate ai dacă ai această grupă de sânge? Persoanele care au grupa AB moștenesc gena A de la un părinte și gena B de la celălalt părinte. Asta înseamnă că cei care au grupa AB pozitiv pot primi sânge de la orice altă grupă.

De altfel aceste persoane sunt cunoscute și ca find ”primitori universali”. Ce au așa special? Pot excela la multitasking. Altfel spus, aceste persoane pot face mai multe lucruri în același timp. De asemenea, spre deosebire de alții, cei care au această grupa AB reușesc să termine rapid orice sarcină.

Mai mult de atât, știu cum să facă lucrurile și chiar dacă se mișcă repede, rezultatul este unul corect. O altă capacitate pe care aceste persoane este că se adaptează rapid la orice situație și în fața oricărei persoană. Totuși, în general sunt persoane sensibile, dar și timide.

În momentul în care cunosc oamenii mai bine, se pot deschide. Până atunci, însă, atitudinea lor ar putea părea destul de rece. De asemenea, au standarde înalte și aleg să fie tratate cu grijă de alte persoane.

Citeste mai mult

NATIONAL

YouTube vine cu o schimbare care îi va bucura mult pe utilizatori. Modalitatea prin care poate fi descărcată muzica de pe platformă

Publicat

in

De

YouTube Music, platforma de streaming muzical a Google, aduce o nouă funcționalitate utilizatorilor săi: posibilitatea de a descărca muzică pentru a fi ascultată offline, chiar și atunci când este accesată direct din browser-ul mobil.

Îmbunătățirea funcționalităților vine să alinieze versiunea web a serviciului cu aplicațiile mobile, care permit de ceva timp salvarea albumelor și playlist-urilor pentru ascultarea offline.

Funcția de download a fost inițial în faza de testare și a început să fie disponibilă la scară mai largă către sfârșitul lunii martie. Utilizatorii pot căuta butonul de „Download” — reprezentat printr-o săgeată îndreptată în jos înconjurată de un cerc — lângă opțiunea „Save to Library”.

Acesta va fi implementat treptat, devenind accesibil unui număr din ce în ce mai mare de utilizatori.

Cum funcționează noua funcție de pe YouTube

Conținutul descărcat prin această nouă funcție poate fi accesat prin tab-ul Downloads din secțiunea Library a platformei, unde utilizatorii pot aplica filtre pentru organizarea conținutului în playlist-uri, podcast-uri, melodii sau albume, scrie Android Authority.

De asemenea, este important de menționat că conținutul descărcat va expira dacă dispozitivul pe care este folosit browserul pentru accesarea YouTube Music nu se conectează la internet cel puțin o dată la fiecare 30 de zile, potrivit ziare.com.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend