NATIONAL
Studenții sesizează nereguli grave după scandalurile sexuale din universități: propuneri pentru Ministerul Educației
Publicat
acum 2 luniin
De
adminAlianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis, miercuri, Ministerului Educaţiei o serie de propuneri de modificare a legislaţiei în sensul prevenirii şi combaterii hărţuirii sexuale în universităţi, totul în contexl scandalului în care e implicat sociologul Alfred Bulai sau Marius Pieleanu.
“Cadrul legislativ naţional trebuie să prevadă definiţii cuprinzătoare şi mecanisme specifice pentru a putea reduce posibilitatea ca alte cazuri de hărţuire şi violenţă psihologică să aibă loc la nivelul învăţământului superior. (…) La nivelul Legii nr. 199/2023, ANOSR solicită modificarea definiţiei hărţuirii sexuale, în vederea eliminării necesităţii caracterului repetitiv al unei fapte pentru ca aceasta să fie considerată hărţuire sexuală şi pentru a exprima specificul faptelor de hărţuire sexuală din mediul academic, încadrate distinct faţă de infracţiunea de hărţuire sexuală prevăzută în Codul penal”, a informat ANOSR, printr-un comunicat de presă remis AGERPRES.
ANOSR a transmis următoarele propuneri privind Codul-cadru de etică şi deontologie universitară:
* reglementarea necesităţii ca instituţiile de învăţământ superior să implementeze activ politici specifice, măsuri distincte şi mecanisme concrete de combatere şi prevenţie a hărţuirii, inclusiv sexuale;
* introducerea definiţiilor hărţuirii, hărţuirii sexuale şi a discriminării de gen;
* asigurarea posibilităţii tuturor membrilor comunităţii universitare de a înainta sesizări către Comisia de etică, în format online;
* introducerea posibilităţii membrilor comunităţii universitare de a formula sesizări cu privire la abaterile de etică şi integritate academică săvârşite asupra altor persoane;
* protejarea membrilor comunităţii universitare care sesizează abateri de etică, pentru a evita apariţia consecinţelor nefavorabile asupra acestora;
* reglementarea admisibilităţii sesizărilor anonime cu privire la abaterile de etică şi deontologie universitară;
* prioritizarea soluţionării sesizărilor care vizează siguranţa şi demnitatea membrilor comunităţii universitare, precum şi a celor care vizează reprezentanţi din conducerea instituţiei de învăţământ superior.
Potrivit ANOSR, ar trebui reglementată şi posibilitatea autosesizării Comisiei de etică de la nivelul instituţiei de învăţământ superior şi demarării de către aceasta a procedurilor de cercetare în consecinţă. De asemenea, în opinia federaţiei, Comisia de etică ar trebui să poată suspenda un membru al comunităţii universitare de la susţinerea activităţilor didactice pe durata cercetării faptei, în cazul în care s-a înaintat o sesizare cu privire la săvârşirea unei fapte de hărţuire, violenţă sau agresiune.
ANOSR mai susţine reglementarea obligaţiei personalului didactic, auxiliar şi de cercetare de a sesiza Comisiei de etică toate abaterile de care au cunoştinţă şi care vizează discriminarea sau hărţuirea unui student, cu acordul persoanei vătămate, şi includerea unor prevederi specifice care să definească acţiunile de hărţuire şi abuzul de autoritate drept abateri de etică.
Printre propunerile ANOSR se numără şi reglementarea unor sancţiuni specifice abaterilor care constau în acte de hărţuire sexuală, reglementarea sancţionării membrilor comunităţii universitare care ajută făptuitorul în scopul ascunderii actelor de hărţuire sau a persoanelor care ocupă funcţii de conducere cu responsabilităţi în combaterea faptelor de hărţuire şi nu îşi îndeplinesc obligaţiile în acest sens, precum şi reglementarea obligaţiei instituţiilor de învăţământ superior de a asigura consiliere psihologică şi alte forme de sprijin pentru victimele abuzului sau hărţuirii.
Introducerea responsabilităţii instituţiilor de învăţământ superior de a implementa mecanisme distincte în ceea ce priveşte protecţia şi sprijinirea victimelor abuzului sau hărţuirii, inclusiv de natură sexuală, este o altă propunere a ANOSR. “ANOSR solicită Ministerului Educaţiei, Guvernului României şi Parlamentului României integrarea propunerilor federaţiei în Legea învăţământului superior şi în Codul-cadru de etică, în vederea asigurării unui cadru legislativ naţional care prevede mecanisme concrete pentru prevenirea şi combaterea fenomenului de hărţuire sexuală din mediul universitar, susţinând o politică de zero toleranţă pentru orice faptă care poate pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a membrilor comunităţii academice”, se subliniază în comunicatul citat.
Alfred Bulai, dat afară de la SNSPA
Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a anunţat, marţi, că a semnat dispoziţia de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai, cu efect imediat. ”Sper ca acţiunea fermă a SNSPA împotriva celor care nu respectă normele etice şi demnitatea fiecărui membru al comunităţii academice să fie un exemplu şi pentru alte universităţi”, a susţinut acesta. Pricopie a precizat că SNSPA va continua analiza situaţiei, iar Comisia de Etică va evalua în ce măsură există argumente legale pentru a extinde cercetările. ”Am demarat procedurile pentru a realiza un audit intern, care va începe de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Departamentul de Sociologie”, a menţionat el.
Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a transmis un mesaj, marţi, după ce Comisia de Etică a adoptat hotărârea după analizarea ”cazului Bulai”.
”Am primit astăzi hotărârea Comisiei de Etică a SNSPA privind reclamaţiile de hărţuire sexuală, aduse profesorului Alfred Bulai. Am informat decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, preşedintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, şi Consiliul de Administraţie că, în calitate de rector SNSPA şi în conformitate cu Art. 172 din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, pun în aplicare această hotărâre, cu efect imediat. Prin urmare, am semnat dispoziţia de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai, începând de azi, 6 august 2024”, a transmis Pricopie, scrie News.ro.
El a adăugat că a semnat ”cu gândul la victimele ştiute şi neştiute ale celui care, în loc să fie profesor, un mentor pentru tinerele generaţii, a ales să încalce principiile de bază ale oricărei comunităţi civilizate şi să supună mai multe persoane unui tratament nedemn şi abuziv”.
”Sper ca acţiunea fermă a SNSPA împotriva celor care nu respectă normele etice şi demnitatea fiecărui membru al comunităţii academice să fie un exemplu şi pentru alte universităţi sau instituţii publice din România. Din experienţa mea profesională de trei decenii, nu cunosc un alt caz de hărţuire sexuală care să fi fost soluţionat în 8 zile de la momentul sesizării, cu respectarea tuturor cerinţelor legale”, a adăugat Pricopie.
Potrivit rectorului SNSPA, România rămâne ”una dintre ţările din Uniunea Europeană în care misoginismul, agresivitatea verbală şi hărţuirea sexuală sunt în general tolerate, prin lipsa de reacţie instituţională şi prin inexistenţa unor instrumente reale de ordin civil sau penal de pedepsire a agresorilor şi protejare a victimelor”.
”Această boală socială, care se manifestă prin misoginism, hărţuire sau chiar agresiune sexuală, nu poate fi eradicată fără mărturiile victimelor şi implicarea tuturor instanţelor competente. Trebuie să fim alături de victime şi familiile lor, prin toate mijloacele care ne stau la dispoziţie şi să le încurajăm să expună orice situaţie pe care o consideră abuzivă. Azi, în timp ce discutăm despre «cazul Bulai», există, din păcate, şi alte cazuri de hărţuire sexuală în universităţi, instituţii de cultură, presă, partide politice, autorităţi locale, poliţie, sport etc. care nu sunt semnalate sau care sunt tolerate prin inacţiune. Este nevoie de o revizuire a întregii legislaţii din domeniu – nu numai cea specifică universităţilor – , atât în materie de drept administrativ, dar şi de drept penal. Fără instrumente instituţionale şi legale puternice, nu există tratament eficient pentru fenomenul hărţuirii sexuale. De exemplu, atât timp cât intervine prescrierea cu o viteză greu de imaginat, iar pedepsele, acolo unde se pot aplica, sunt simbolice, fenomenul hărţuirii sexuale va continua să afecteze anual mii de femei, majoritatea la vârste foarte tinere, fără măcar ca aceste cazuri să fie sesizate”, a continuat Remus Pricopie.
El a precizat că, din perspectiva universităţii pe care o conduce, subiectul declanşat de ”cazul Bulai” nu se închide aici
”SNSPA va continua analiza situaţiei create, pe mai multe planuri, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pe de o parte, Comisia de Etică va evalua în ce măsură există argumente legale pentru a extinde cercetările. De asemenea, toate datele adunate la SNSPA vor fi trimise cu celeritate către organele de anchetă penală, pentru a contribui la derularea investigaţiilor deja demarate. Pe de altă parte, suntem conştienţi de gravitatea «cazului Bulai», iar identificarea vulnerabilităţilor interne care au permis acest lucru este fundamentală pentru noi. În acest sens, am demarat procedurile pentru a realiza un audit intern, care va începe de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Departamentul de Sociologie, şi care va trebui să dea nu doar răspunsuri cu privire la ceea ce s-a întâmplat, ci şi să propună măsuri pentru viitor. Este important să ştim că forţa unei organizaţii este dată nu numai de succesele sale, dar mai ales de modul în care ştie să treacă prin crize. Prin urmare, identificarea şi tratarea imediată a derapajelor, de orice fel, trebuie să fie o prioritate”, a arătat Remus Procopie.
El a continuat cu alte precizări:
”1. Afirmaţia potrivit căreia «toţi ştiau» este mincinoasă şi calomnioasă. Nu există niciun element care să o susţină. Vina colectivă funcţionează doar în regimurile totalitare. A acuza in corpore o întreagă comunitate academică, cu mii de membri, şi a arunca cu noroi asupra tuturor profesorilor dedicaţi de la SNSPA poate fi util doar celor care nu au legătură cu educaţia, ci eventual cu interesele unor politici extremist-radicale, pe care SNSPA le-a combătut în mod constant şi va continua să le combată. Astfel de abordări generalizatoare şi simplificatoare, bazate pe părerile şi impresiile celor care comentează pe margine, dăunează grav interesului legitim ca învăţământul românesc şi societatea, în ansamblul său, să facă paşi înainte.
2. Al doilea este cel legat de atacul nejustificat la persoane care au contribuit nu doar la construcţia SNSPA ca instituţie, una dintre cele mai respectate şi apreciate universităţi româneşti la nivel internaţional, ci care au definit concepte, atitudini şi norme etice în învăţământul românesc. Mă refer aici la profesorii fondatori, dar şi la cei care s-au alăturat mai târziu proiectului SNSPA. Un exemplu particular este cel al d-nei prof. univ. dr. Mihaela Miroiu. Astăzi nu am fi discutat deschis despre hărţuirea în şcoli şi universităţi dacă Mihaela Miroiu, în urmă cu peste 20 de ani, nu ar fi atras atenţia asupra unui fenomen larg răspândit în societatea românească, dar ţinut «sub preş», în mod sistematic. Mihaela Miroiu a fost atacată şi în 2004-2006, când a expus public nevoia de a aborda frontal tema misoginismului din societatea românească, începând cu mediul politic şi cel ştiinţific, până la mediile dezavantajate socio-economic. În 2005, Mihaela Miroiu a propus Ministerului Educaţiei adoptarea unui Cod Etic la nivel naţional, ceea ce, câteva luni mai târziu, s-a şi întâmplat. La acel moment, nu exista nici măcar legislaţie de natură penală, ea fiind oarecum completată insuficient aproape zece ani mai târziu. Prin urmare, să o învinovăţeşti azi, în 2024, pe Mihaela Miroiu pentru «lipsă de acţiune» sau «tăinuire» este ca şi cum am vrea să rescriem istoria. Munca sa trebuie apreciată, nu denigrată”.
Pricopie a subliniat că SNSPA ”a fost, încă de la înfiinţare, şi va rămâne în slujba valorilor fundamentale democratice, în slujba ţării şi a cetăţenilor săi, atât în zilele senine, dar şi pe timp de furtună”.
”SNSPA este mai mult decât o instituţie de învăţământ superior. Este o comunitate formată din oameni cu valori şi aspiraţii comune, care au contribuit la construcţia a ceea ce noi vedeam azi în jurul nostru: o Românie euro-atlantică. Istoria va consemna acest lucru în mod distinct. Absolvenţii noştri au avut şi au un rol bine definit în tot ceea ce înseamnă administraţie publică, politică, relaţii internaţionale, diplomaţie, spaţiul public, politici publice, iar lista poate continua. Ne dorim ca fiecare student şi studentă să ştie aceste lucruri şi să simtă preocuparea noastră pentru siguranţa şi respectul lor”, a conchis rectorul.
Context
Sociologul Alfred Bulai, profesor şi cunoscut analist politic la TV, în vârstă de 61 de ani, le cere studentelor să se dezbrace în faţa lui, în practică, în camera unde este cazat şi unde le cheamă să le ofere feedback academic, a scris, în urmă cu o săptămână, site-ul de investigaţii snoop.ro. după ce a discutat cu 18 victime şi martori din perioada 1995-2024 despre comportamentul profesorului de-a lungul carierei sale de aproape trei decenii, dintre care mai mult de 20 de ani în SNSPA.
Poliţia Capitalei a deschis un dosar de cercetare penală pentru ”folosirea funcţiei în scop sexual”, iar ulterior acesta a fost suspendat din toate activităţile didactice şi din toate funcţiile deţinute la SNSPA. De asemenea, instituţia anunţa, marţi, că a luat act de cererea sa de pensionare, începând cu 1 octombrie, dar ancheta Comisiei de Etică va continua, ”cu sau fără participarea” profesorului.
Procurorii care instrumentează dosarul au făcut apel la persoanele care au informaţii cu privire la acest caz să contacteze Ministerul Public. Instituţia sublinia că există, potrivit legii, mijloace pentru protejarea victimelor, dar şi a martorilor în astfel de situaţii.
De asemenea, au apărut acuzaţii la adresa sociologului Marius Pieleanu, acesta anunţând că va pleca de la SNSPA.
Poate vrei sa citesti
România riscă să piardă 500 de milioane de euro din PNRR: Probleme mari în zona marilor jucători din energie
Jucătorul francez de tenis Richard Gasquet şi-a anunţat retragerea din activitate în 2025, după Roland Garros
Consuela Colțan, o învățătoare altfel, într-o școală de stat. Lecțiile ei îi fac pe copii să spună: „Doamna, a fost cea mai tare zi!”
Ursula von der Leyen ajunge la Chișinău, într-un gest de sprijin pentru Maia Sandu înaintea alegerilor și a referendumului pentru UE
Ce a pățit, chiar în țara ei, handbalista din Ungaria xenofobă la adresa României
Referendumul, pe ultima sută de metri! Ursula von der Leyen vine la Chișinău
NATIONAL
România riscă să piardă 500 de milioane de euro din PNRR: Probleme mari în zona marilor jucători din energie
Publicat
acum 5 minutein
10 octombrie 2024De
adminGuvernul României se confruntă cu o posibilă pierdere de până la 500 de milioane de euro din tranșa a treia de plată a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform unor surse guvernamentale. Motivul principal invocat este nerealizarea reformei privind managementul la companiile energetice de stat.
Comisia Europeană a identificat probleme la companii precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz și Transelectrica, unde au fost numite în consiliile de administrație persoane considerate incompatibile cu funcțiile pe care le dețin. Procedurile de selecție nu au fost considerate suficient de transparente, iar un exemplu de incompatibilitate este numirea la conducerea acestor companii a unor persoane care fac parte din comitetul de nominalizare și remunerare. Guvernul nu are în intenție să îmbunătățească legislația privind guvernanța corporativă, OUG 109/2011, aprobată prin Legea 111/2016, și nici nu vrea să rezilieze contractele persoanelor considerate incompatibile de către Comisia Europeană, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro din zona guvernamentală. Aceasta, în ciuda faptului că suma pe care România o va pierde este semnificativă: 500 milioane de euro din 2,7 miliarde de euro cât reprezintă cea de-a treia cerere de plată, conform hotnews.ro.
Dacă persoanele considerate incompatibile ar fi demise, despăgubirile pe care le-ar primi ar fi mult mai mici decât sumele pierdute. Circa 5-6 milioane de euro ar reprezenta despăgubirile, conform surselor guvernamentale. Totuși, numirile sunt puternic susținute politic, iar nimeni nu pare dispus să își asume rezilierea contractelor cu probleme.
Noi probleme menționate în discuția cu Bruxelles-ul
Faptul că România va pierde bani a fost recunoscut de ministrul proiectelor europene, Adrian Câciu, în urmă cu o săptămână. „Sunt trei jaloane care au rămas în discuție cu Comisia Europeană. Ne așteptăm acolo la o plată parțială. Vom avea șase luni la dispoziție privind reglementarea acelor probleme și, evident, însoțite de decizii politice”, a spus Câciu.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în urmă cu două săptămâni, că reprezentanții Comisiei sunt nemulțumiți de modul în care se face selecția managerilor în companiile energetice. „Comisia a zis: Nu putem accepta așa ceva, nu putem accepta ca un subordonat al unui secretar de stat să facă procedura de selecție, fiindcă este un caz de incompatibilitate majoră”, a spus Ciolacu.
Deși aceste probleme sunt recunoscute, Guvernul nu intenționează să le rezolve, conform surselor guvernamentale. În acest context, noi numiri controversate continuă să apară.
Transelectrica a anunțat săptămâna trecută, la Bursa de Valori București, numirea, în calitate de membri ai Directoratului, a următoarelor persoane: Florin-Cristian Tătaru, Victor Moraru, Stefăniță Munteanu, Cătălin-Constantin Nadolu și Vasile-Cosmin Nicula. Procedura de selecție a directoratului Transelectrica va trebui reluată, după ce Corpul de control al primului-ministru a găsit nereguli, constatând că procedura a fost viciată și că nu a fost respectată procedura pe formă, potrivit unor surse citate de Economedia.
Directoratul va fi condus de Ștefăniță Munteanu, un fost consilier județean fără experiență în energie, susținut de premierul Marcel Ciolacu, scrie Economedia. De asemenea, Victor Moraru, un apropiat al vicepremierului Marian Neacșu, va ajunge membru al Directoratului.
Moraru și-a dat demisia de la super-agenția care controlează companiile de stat AMEPIP din cauza unor suspiciuni de incompatibilitate, după ce a numit membri ai comisiei care l-a selectat, iar acum s-a aflat aproximativ în aceeași situație și în cadrul procedurii de selecție pentru șefia Transelectrica.
În ceea ce privește Ministerul Energiei, oficialii nu recunosc existența problemelor. Potrivit surselor guvernamentale, sunt șase companii energetice la care numirile nu au respectat cerințele Comisiei Europene. HotNews.ro a solicitat Ministerului Energiei detalii despre aceste companii și despre măsurile luate pentru rezolvarea situației. Ministerul Energiei nu a dorit să răspundă clar, limitându-se să transmită că „Documentele care au stat la baza îndeplinirii obiectivelor și țintelor asumate au fost transmise Comisiei Europene, reprezentanții statului român participând la discuțiile tehnice privind o serie de clarificări, pe toate cele trei jaloane care fac obiectul Cererii de plată nr.3 cu reprezentanții COM”. De asemenea, a adăugat că „întreaga documentație se află în proces de evaluare, până în prezent nefiind transmis niciun punct de vedere al Comisiei Europene cu privire la gradul de îndeplinire a celor trei jaloane”.
În cadrul Componentei C6 Energie se regăsesc următoarele reforme care fac obiectul Cererii de plată 3 din PNRR:
– Reforma 1. Reforma pieței de energie electrică, prin înlocuirea cărbunelui din mixul energetic și susținerea unui cadru legislativ și de reglementare stimulativ pentru investițiile private în producția de electricitate din surse regenerabile.
– Reforma 2. Îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor de stat din sectorul energetic.
– Reforma 5. Reducerea intensității energetice a economiei prin dezvoltarea unui mecanism sustenabil de stimulare a eficienței energetice în industrie.
NATIONAL
Jucătorul francez de tenis Richard Gasquet şi-a anunţat retragerea din activitate în 2025, după Roland Garros
Publicat
acum 8 minutein
10 octombrie 2024De
adminJucătorul francez de tenis Richard Gasquet, în vârstă de 38 de ani, a anunţat într-un interviu acordat L’Équipe, că a decis să îşi încheie cariera la Roland Garros, în mai 2025, potrivit news.ro
„Cred că acesta este cel mai bun moment pentru mine să o fac. Este cel mai bun turneu pentru a o face. Este magnific, iar noi, francezii, suntem norocoşi să ne putem retrage în locuri atât de incredibile. Finalul este întotdeauna complicat, aşa cum mi-au spus de multe ori toţi foştii mari jucători, şi nu este uşor să îl anunţi. Nu ştii niciodată când, cum, unde… În orice caz, este o concluzie inevitabilă”, a spus el.
Aflat acum pe locul 133 în lume, sportivul din Béziers nu vede această decizie ca pe „o durere în inimă”, fiind în continuare motivat de pasiunea sa, care l-a determinat să cutreiere turneele Challenger în ultimele luni, departe de glamour-ul de altădată.
„Tenisul nu se rezumă doar la meciurile mari, este visceral. Când am câştigat challengerul de la Cassis (acum câteva săptămâni), am devenit unul dintre cei mai tineri şi cei mai bătrâni trei jucători care au câştigat un challenger. Asta mă reprezintă bine”, mărturiseşte fostul numărul 7 mondial, semifinalist la Wimbledon (2007 şi 2015) şi la US Open (2013).
Câştigător a 16 turnee, toate în ATP 250, Gasquet a petrecut aproape 19 ani la rând în top 100 (956 de săptămâni consecutive).
Educatie
Consuela Colțan, o învățătoare altfel, într-o școală de stat. Lecțiile ei îi fac pe copii să spună: „Doamna, a fost cea mai tare zi!”
Publicat
acum 14 minutein
10 octombrie 2024De
adminConsuela Colțan este învățătoare de 25 de ani și predă la Școala Gimnazială Nr. 280 din Sectorul 5 al Capitalei. A înțeles că elevii vremurilor noastre nu mai învață stând cuminți în bănci, cu stiloul în mână și ochii la tablă, ci că au nevoie de suport vizual, stimuli colorați, mișcare. Iar lecțiile ei sunt adevărate aventuri pentru copii, în care sunt provocați să descopere, să experimenteze, să întrebe.
Marea provocare pentru Consuela Colțan este să organizeze lecțiile interactive într-o clasă cu 35 de elevi, într-o școală în care se lucrează în trei schimburi. Pentru a pregăti clasele, ea merge la școală seara, după 8, sau dimineața, la 6.30, să mute băncile, să pregătească materialele. Mai în glumă, mai în serios, e întrebată de cei din jur: ”Iar ai inspecție?” Iar adevărul este că are, zilnic, iar evaluatorii ei au 6-7 ani și nu-și permite să nu fie pregătită în fața lor.
Totul Despre Mame: Sunteți învățătoare în sistemul de stat și reușiți să ieșiți din linie și să predați altfel decât folosindu-vă exclusiv de cretă și tablă. Când ați început să predați altfel și care au fost efectele asupra copiilor?
Încă de pe băncile Şcolii Normale “Elena Cuza”, m-am străduit să concept lecţii cât mai atractive pentru elevi, care să le stârnească interesul şi să le menţină atenţia trează. Mereu m-am pus în ”pielea” elevului, gândindu-mă ce mi-ar plăcea să aflu nou, cum s-ar întâmpla acest lucru şi prin ce mijloace. Cu toţii am fost elevi şi ne amintim cum tremuram atunci când intra în clasă un anumit profesor, cum înţepeneam în bancă ore întregi, nemişcaţi, eventual şi cu mâinile le spate, cum scriam, după dictare, expunerea conţinutului lecţiei, cum eram unii lăudaţi, alţii umiliţi, chiar loviţi. Mi-ar plăcea să cred că acest mod de a face educaţie nu mai există, că elevul este în centrul procesului educațional, că preocuparea pentru dezvoltarea lui armonioasă este prioritară.
Stilul meu de predare se bazează pe învăţarea afectivă, care constă în inducerea unor dispoziţii afective pozitive, propice învăţăturii. Avem datoria, ca educatori, să valorizăm curiozitatea şi bucuria cu care micul şcolar de 6 ani păşeşte pentru prima dată pragul clasei şi să dezvoltăm componentele motivaţionale de ordin afectiv: încrederea în forţele proprii, siguranţa în rezolvarea problemelor; bucuria descoperirii şi satisfacţia succesului.
Din punctul meu de vedere, afectivitatea transpusă în motivaţie şi învăţare reprezintă unul dintre factorii importanţi în formarea personalităţii elevilor. În activitatea şcolară, educaţia prin iubire este cea mai eficientă cale de dezvoltare şi de formare, mai ales în ciclul primar.
Citiți continuarea articolului pe site-ul nostru de parenting www.totuldespremame.ro
NATIONAL
Ursula von der Leyen ajunge la Chișinău, într-un gest de sprijin pentru Maia Sandu înaintea alegerilor și a referendumului pentru UE
Publicat
acum 17 minutein
10 octombrie 2024De
adminVizita șefei executivului european vine cu 10 zile înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, în care Maia Sandu este favorită, scrie Reuters.
Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va vizita Republica Moldova joi pentru a discuta cu președinta Maia Sandu, într-un gest de sprijin înaintea alegerilor prezidențiale din 20 octombrie și a referendumului pentru UE.
„Vizita subliniază relațiile tot mai apropiată dintre Chișinău și Bruxelles”, a declarat președinția moldoveană.
Maia Sandu candidează pentru un al doilea mandat prezidențial în cadrul unor alegeri care au loc în paralel cu un referendum privind consacrarea aderării la UE ca „obiectiv strategic” în constituție.
Sandu, care a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina vecină, a condus eforturile Moldovei de a adera la UE și speră să atingă acest obiecitv până în 2030, scrie Reuters. Republica Moldova a început în iunie negocierile oficiale pentru aderare, care se anunță a fi lungi și dificile.
Sondajele arată că Sandu este favorită la câștigarea alegerilor și are un avans confortabil față de ceilalți 10 candidați. Sondajele indică, de asemenea, faptul că majoritatea moldovenilor sprijină aderarea la Uniunea Europeană.
Relațiile Moldovei cu Rusia s-au deteriorat în ultimii ani. Guvernul pro-occidental de la Chișinău a acuzat Moscova că urmărește răsturnarea sa și că se amestecă în afacerile sale interne. De partea celaltă, Moscova a acuzat-o pe Sandu și echipa sa că alimentează „rusofobia”.
Autoritățile de la Chișinău au acuzat în mod repetat că Rusia s-a amestecat în alegeri, ceea ce Moscova neagă.
Parlamentul UE condamnă ingerința Rusiei în alegerile din Republica Moldova
Miercuri, deputații parlamentului European au adoptat o rezoluție prin care transmit un avertisment puternic împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova, arată un comunicat oficial.
Rezoluția, adoptată cu 508 voturi pentru, 53 împotrivă și 104 abțineri, condamnă cu vehemență tentativele de ingerință și operațiunile hibride ale Rusiei, ce au devenit mai agresive în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din Republica Moldova, scrutine electorale ce vor avea loc pe 20 octombrie.
Europdeputații au scos în evidență rolul actorilor pro-ruși, inclusiv oligarhii moldoveni și grupul de presă Russia Today – companie finanțată de statul rus, în desfășurarea unor scheme de fraudare a voturilor, acțiuni cibernetice și război informațional.
Aceștia solicită statelor membre să se asigure că Republica Moldova beneficiază de toată asistența necesară pentru consolidarea instituțiilor, astfel încât țara să facă față amenințărilor hibride.
Acțiuni de destabilizare ale Rusiei în Republica Moldova
Potrivit deputaților, Serviciul de Securitate și Informații din Republica Moldova a declarat recent că Rusia a investit aproximativ 100 de milioane de euro pentru a submina procesul electoral, cu scopul de a-i convinge pe moldoveni să voteze împotriva aderării la Uniunea Europeană.
Pe 3 octombrie 2024, autoritățile moldovenești au descoperit o schemă de fraudă a votului la scară largă, finanțată de oligarhul fugar Ilan Șor, care a transferat 15 milioane de dolari către 130.000 de moldoveni, ca parte a unei operațiuni de mită electorală.
Condamnând aceste acțiuni, Parlamentul solicită Rusiei să respecte independența Republicii Moldova, să înceteze destabilizările și să retragă forțele militare de pe teritoriul țării. În plus, acesta reiterează apelurile anterioare pentru distrugerea tuturor munițiilor depozitate în comuna Cobasna, aflată în regiunea transnistreană.
NATIONAL
Ce a pățit, chiar în țara ei, handbalista din Ungaria xenofobă la adresa României
Publicat
acum 18 minutein
10 octombrie 2024De
adminGabriella Kota (26 de ani), jucătoare maghiară de teqball și futsal, a fost suspendată un an de către Federația Maghiară de Fotbal. Jucătoarea a postat un mesaj pe rețelele de socializare cu textul „Urâm România”, pe care l-a șters ulterior.
NATIONAL
Referendumul, pe ultima sută de metri! Ursula von der Leyen vine la Chișinău
Publicat
acum 25 de minutein
10 octombrie 2024De
adminPreședintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va afla astăzi la Chișinău. Va anunța lansarea unui nou mecanism de asistență financiară pentru Republica Moldova, conform stiripesurse.md.
Este vorba de Mecanismul de Reformă și Creștere folosit de UE pentru a stimula transformările din țările din Vestul Balcanilor, care a fost lansat în luna mai a anului curent.
„Vizita subliniază relația tot mai apropiată între Chișinău și Bruxelles. Republica Moldova a obținut statutul de stat candidat la UE în iunie 2022, și a început oficial negocierile de aderare în iunie, curent”, se menționează în comunicatul Președinției.
De menționat că aceasta va fi prima ei vizită în Republica Moldova, după ce a fost realeasă la șefia Comisiei Europene.
România riscă să piardă 500 de milioane de euro din PNRR: Probleme mari în zona marilor jucători din energie
Jucătorul francez de tenis Richard Gasquet şi-a anunţat retragerea din activitate în 2025, după Roland Garros
Consuela Colțan, o învățătoare altfel, într-o școală de stat. Lecțiile ei îi fac pe copii să spună: „Doamna, a fost cea mai tare zi!”
Ursula von der Leyen ajunge la Chișinău, într-un gest de sprijin pentru Maia Sandu înaintea alegerilor și a referendumului pentru UE
Ce a pățit, chiar în țara ei, handbalista din Ungaria xenofobă la adresa României
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
VIDEO | PRINȘI ÎN FLAGRANT CÂND VINDEAU DROGURI ÎN APARTAMENTUL DIRECTORULUI MITUCĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc
PITEȘTI
ITM ARGEȘ, ANUNȚ DE MAXIM INTERES: CUM PUTEȚI INTRA ÎN POSESIA CARNETELOR DE MUNCĂ – VEZI DETALII
Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş anunţă angajatoriide pe raza judeţului Argeş că se pot prezenta la instituția noastră situată în...
ARGEȘ | Femeie tâlhărită în miezul zilei – VIDEO
În ziua de 8 octombrie a.c., polițiștii piteșteni au fost sesizați prin Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112, de...
Președintele Klaus Iohannis a decorat un colegiu și două școli din Argeș – „Zinca Golescu”, Școala din Rucăr și „Tudor Vladimirescu”
Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Colegiului Național ”Zinca Golescu” din Pitești Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer,...
OFICIAL! Ministrul Simona Bucura-Oprescu, deschide lista candidaților PSD Argeș pentru Parlament – Vezi lista finală pentru Senat și camera Deputaților
PSD Argeș a depus astăzi la Biroul Electoral Județean listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Alături...
Curtea de Argeș
VIDEO | PRINȘI ÎN FLAGRANT CÂND VINDEAU DROGURI ÎN APARTAMENTUL DIRECTORULUI MITUCĂ DIN CURTEA DE ARGEȘ
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, au...
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
O pană de curent electric fără precedent a paralizat duminică orașul regal, provocând haos și panică printre locuitori și turiști....
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
Pompierii de la Detașamentul Pitești au fost solicitați să intervină cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD de...
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
Acțiune în forță la Curtea de Arges , miercuri seara, a mascaților într-un dosar care vizeaza traficul de droguri de...
ACUM! TIR răsturnat la Ciofrângeni pe DN 73 C
Un grav accident rutier s-a produs în urmă cu puțin timp pe DN 73 C, în localitatea Ciofrângeni, unde un...
Mioveni
VEȘTI BUNE! Au “bubuit” salariile in Argeș! Salariul mediu brut a ajuns la 1800 Euro – Un argeșean ia 1000 euro în mână
Salariile din Argeș, în creștere semnificativă, dar încă sub media națională potrivit datelor oficiale O veste bună pentru angajații din...
Bucuria constructorilor! Magazinul Leroy Merlin din Pitesti se deschide săptămâna viitoare – VEZI DETALII și PROGRAM
Lantul de magazine de bricolaj Leroy Merlin, al doilea jucator de pe piata de bricolaj din Romania, cu o retea...
PRO ARGEŞ TV – O nouă televiziune pentru argeșeni a primit undă verde de la CNA
Consiliul Național al Audiovizualului a adus o veste bună pentru telespectatorii din Argeș, aprobând în ședința de ier, în unanimitate,...
DSV a făcut prăpăd! Zeci de amenzi și zeci de tone de alimente retrase din magazinele din Argeș
Inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș au efectuat 154 controale în cursul lunii august...
Câmpulung
ARGEȘ – Pensionar de 93 ani accidentat grav de un șofer neatent
Un grav accident rutier în care un pieton a fost acroșat a avut loc in această după amiază în localitatea...
TIR răsturnat într-o prăpastie în Argeș
În urmă cu puțin timp pompierii argeșeni au fost anunțați prin 112 despre un accident între n care un cap...
ARGEȘ | Un bărbat de 38 ani și-a snopit mama în bătaie, în plină stradă
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria...
În Trend
- ACTUALacum 2 săptămâni
Se înființează o funcție importantă și bine plătită în Primăria Curtea de Argeș – CINE VA FI NOUL ȘEF NUMIT DE PRIMAR?
- ACTUALacum 5 zile
VIDEO | Accident mortal în Argeș – Fata de 15 ani și șoferul de 22 ani au murit pe loc
- ACTUALacum 7 zile
EXCLUSIV! Mascații au descins în apartamentul directorului Mitucă de la Spitalul Curtea de Argeș – Droguri deținute de chiriași
- ACTUALacum 5 zile
ACUM! Grav accident de tren pe ruta Curtea de Argeș- Pitești
- ACTUALacum 4 zile
Haos la Curtea de Argeș: Pana de curent masivă paralizează orașul
- NATIONALacum o săptămână
Atac armat de tip execuție în una dintre țările considerate cele mai sigure: Trei persoane au murit
- ACTUALacum 2 săptămâni
VIDEO | Incendiu devastator în Argeș – 3 gospodării făcute scrum
- ACTUALacum 2 săptămâni
Condamnare record: un dezvoltător imobiliar a primit 865 de ani de închisoare, după devastatorul cutremur din Turcia