Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova este condiționat, în cazul unui eșec al referendumului din toamnă

Publicat

in

Sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova ar putea scădea în cazul unui eșec al referendumului din toamnă. Despre acest lucru a vorbit la postul nostru de televiziune, în cadrul emisiunii „Secretele puterii”, președintele Maia Sandu, conform stiripesurse.md.

Președinta a fost întrebată care ar fi atitudinea Uniunii Europene în condițiile în care nu ar ieși suficineți oameni la referendum.

Problema nu este discuțiile mele cu liderii europeni. Problema este care va fi impactul asupra cetățenilor noștri și bineînțeles că nu vom putea conta pe sprijinul Uniunii Europene în măsura în care putem conta atunci când continuăm procesul de aderare și mai ales dorim să devenim stat membru“, a spus președinta.

Maia Sandu a fost întrebată dacă planul de pace, pe care îl pregătește Ucraina vizează și regiunea transnistreană. Președintele a spus că autoritățile de la Chișinău rămân pe aceeași poziție și își doresc o rezolvare pașnică a conflictului transnistrean.

Noi de fiecare dată când avem ocazia vorbim despre necesitatea ca trupele ruse, care staționează ilegal în Republica Moldova, care ne încalcă și neutralitatea, și suveranitatea statului nostru să se retragă, și bineînțeles, noi optăm de fiecare dată pentru soluționarea pașnică a conflictului din regiunea transnistreană și asta va rămâne poziția noastră și în momentul în care se va ajunge la această discuție.”

În context, Maia Sandu a declarat că războiul de la graniță rămâne a fi o problemă pentru investiții. „Este greu să-i convingi pe investitorii străini, dar și pe cei locali, să investească în afaceri, când în apropiere este un război. Doar sfârșitul războiului va permite relansarea economiei în Republica Moldova”, a subliniat șefa statului. Reportajul VIDEO realizat de Jurnal TV poate fi urmărit aici.

Loading

NATIONAL

Vește uriașă pentru toți proprietarii de imobile – Guvernul amână măsura care ar duce la explozia impozitelor

Publicat

in

Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, a decis amânarea impozitării imobilelor (apartamente și case) la valoarea de piață până la 1 ianuarie 2026, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență. Această modificare legislativă ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025, conform actualei legislații, însă implementarea este amânată pentru a permite finalizarea sistemului informatic necesar și a altor măsuri administrative esențiale.

Contextul amânării

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat încă din august, într-un interviu pentru Profit.ro, că sistemul informatic necesar pentru impozitarea proprietăților la valoarea de piață nu va fi pregătit până la sfârșitul acestui an. În acest sens, amânarea termenului a devenit inevitabilă. Noua măsură de impozitare, care este și un obiectiv al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), implică dezvoltarea unui sistem complex, capabil să coreleze impozitele cu valoarea reală de piață a proprietăților.

“Îndeplinirea angajamentului din PNRR cu privire la impozitarea proprietății presupune și dezvoltarea unui sistem informatic care permite implementarea unor modele specifice. În prezent, se află în derulare asistența tehnică din partea Băncii Mondiale, ceea ce impune prorogarea termenului de aplicare a prevederilor din Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 de la 1 ianuarie 2025 la 1 ianuarie 2026,” a precizat Ministerul Finanțelor în proiectul de ordonanță.

Impactul asupra localităților și populației

Impozitarea proprietăților la valoarea de piață ar urma să ducă la o majorare semnificativă a impozitelor în localitățile mai dezvoltate, unde prețurile imobiliare sunt mai ridicate. Aceasta este o schimbare care va afecta în special proprietarii din orașele mari, unde piața imobiliară este dinamică și valorile de tranzacționare sunt mult peste cele actuale de evaluare pentru impozitare.

Prin amânarea acestei măsuri până în 2026, autoritățile oferă un răgaz atât contribuabililor, cât și administrațiilor locale, care vor trebui să se pregătească pentru noile proceduri și valori de impozitare. În caz contrar, noul sistem ar fi intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025, așa cum era inițial planificat.

Noua structură pentru implementarea reformei

Pentru a asigura implementarea acestei reforme complexe, Ministerul Finanțelor va înființa o structură dedicată gestionării bazei de date naționale cu proprietățile imobiliare. Aceasta va colabora cu unitățile administrativ-teritoriale și alte instituții pentru a colecta și procesa informații esențiale despre proprietăți, creând astfel modele specifice de impozitare.

Noua structură va avea responsabilitatea de a coordona și instrui organele fiscale locale în vederea implementării noilor proceduri. De asemenea, se va ocupa de elaborarea formularelor specifice pentru administrarea creanțelor fiscale asociate impozitelor pe proprietate.

Numărul de posturi din Ministerul Finanțelor va fi suplimentat pentru a susține această reformă, urmând ca detaliile să fie stabilite printr-un act normativ ulterior.

Colaborarea cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va avea un rol în această reformă, furnizând acces la sistemele sale informatice, inclusiv Sistemul integrat de cadastru și carte funciară și Registrul electronic național al nomenclaturilor stradale. De asemenea, ANCPI va asigura accesul la baza de date e-Terra, care gestionează informațiile cadastrale spațiale.

În funcție de necesitățile procesului de implementare, Ministerul Finanțelor ar putea solicita acces și la alte sisteme gestionate de ANCPI, pentru a susține impozitarea imobilelor la valoarea de piață.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Comisarul european pentru energie: ‘Nu există scuze pentru cei care încă iau gaze ruseşti’

Publicat

in

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, le-a spus marţi jurnaliştilor că blocul comunitar va putea înlocui fluxul de gaze ruseşti care trece prin Ucraina către Europa Centrală, când contractul de tranzit va expira în decembrie, transmite Reuters.

“Reafirm, alături de miniştri, că suntem pregătiţi pentru finalul contractului dintre Rusia şi Naftogaz (Ucraina). Există opţiuni pentru înlocuirea fluxului de 14 miliarde metri cubi de gaze ruseşti care încă sunt livrate”, a declarat Simson la o conferinţă de presă după reuniunea miniştrilor Energiei din UE, scrie Agerpres.

“Nu există scuze. UE poate trăi fără gaze ruseşti…Vreau să fie clar că nu este o necesitate ci o decizie politică, şi una periculoasă”, a avertizat comisarul european pentru energie.

În prezent, depozitele de gaze din UE sunt aproape pline şi livrările de gaze ruseşti prin Ucraina sunt responsabile pentru mai puţin de 5% din consumul continentului.

Cu toate acestea, pentru ţări precum Slovacia şi Austria, găsirea de noi furnizori ar putea însemna preţuri mai mari, un lucru pe care politicienii vor să îl evite.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Salariaţii Radio Iaşi ameninţă cu greva, șefii de la București le răspund: ‘Media venitului net lunar va fi de 6.000 de lei’

Publicat

in

Ca urmare a anunţului Filialei MediaSind Radio România Iaşi că va continua acţiunile greviste pe fondul conflictului de muncă declanşat în această vară şi a faptului că „banii au fost acordaţi arbitrar şi că „actualele fonduri prevăzute de SRR nu contribuie semnificativ la obiectivul de reducere a decalajelor salariale”, Radio România precizează, într-un comunicat transmis News.ro, că „media venitului net lunar va fi de 6.000 de lei”.

„La Studioul Teritorial Iaşi, după majorarea de 1.500 de lei brut, acordată începând cu 16 octombrie 2024, cel mai mic venit net va fi de 4.900 lei (inclusiv tichete de masă), acordat unor reporteri fără vechime în câmpul muncii. Media venitului net lunar va fi de 6.000 de lei. Dacă ne raportăm strict la personalul editorial din cadrul Radio România Iaşi, cel mai mic venit net lunar (fără ore de weekend, ore de noapte şi sărbători legale) va fi de 4.900 de lei (pentru personalul fără vechime), iar venitul mediu net lunar pentru funcţiile de execuţie va fi de 6.000 lei. La nivelul întregii Societăţi Române de Radiodifuziune, venitul minim net pentru angajaţii cu studii medii şi cu vechime în câmpul muncii va fi de 4.985 lei, iar pentru cei cu studii superioare va fi de 5.900 de lei. De menţionat că, la 1 noiembrie 2024, cu prilejul Zilei Naţionale a Radioului – salariaţii SRR vor primi o primă în cuantum de 3.500 de lei brut (2.047 lei net)”, subliniază conducerea Radio România.

Ministerul de Finanţe a majorat bugetul instituţiei noastre cu destinaţia explicită a producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice

Potrivit acesteia, prin act normativ, Ministerul de Finanţe a majorat bugetul instituţiei noastre cu destinaţia explicită a producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice, ceea ce înseamnă o alocarea a fondurilor atât pentru resurse umane şi buna funcţionare a SRR, cât şi pentru transmiterea semnalului de către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), serviciu care trebuie plătit cu prioritate conform Legii Bugetului de stat pentru anul 2024.

De asemenea, „în ultimii doi ani, la nivelul SRR, doar pentru funcţiile de execuţie majorarea salarială a fost, în medie, de 70%”, se arată în comunicat.

Radio România aminteşte că „în anul 2024, au fost indexate doar salariile personalului de execuţie, în medie, cu 40%. Luând în calcul ultima indexare salarială, veniturile unor angajaţi pe funcţii de execuţie vor depăşi veniturile anumitor angajaţi cu funcţii de conducere. Deşi la nivelul SRR nu există în acest moment un Contract Colectiv de Muncă valabil încheiat, chiar dacă angajatorul şi-a manifestat disponibilitatea în acest sens pe toată durata negocierilor, s-au identificat soluţii pentru a fi acordate toate drepturile existente la momentul încetării valabilităţii vechiului CCM”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

LIVE România înfruntă, în deplasare, Lituania, în Liga Națiunilor – O singură schimbare în echipa de start

Publicat

in

România întâlnește în această seară Lituania, în etapa a patra a Ligii Națiunilor. România este lider detașat în grupă cu trei victorii din tot atâtea meciuri.

Echipele de start

Lituania

12. Edvinas Gertmonas – 2. Rokas Lekiatas, 4. Edvinas Girdvainis, 3. Artemijus Tutyskinas – 17. Pijus Sirvys, 14. Vykintas Slivka, 6. Modestas Vorobjovas, 15. Gvidas Gineitis, 13. Justas Lasickas (căpitan) – 22. Paulius Golubickas, 11. Armandas Kucys. Selecţioner: Edgaras Jankauskas.

Rezerve: 1. Mantas Bertasius, 16. Deividas Mikelionis – 5. Klaudijus Upstas, 7. Tomas Kalinauskas, 8. Giedrius Matulevicius, 9. Gytis Paulauskas, 10. Fedor Cernych, 18. Domantas Antanavicius, 19. Valdas Paulauskas, 20. Titas Milasius, 21. Dominykas Barauskas, 23. Artur Dolznikov.

România

1. Florin Niţă – 2. Andrei Raţiu, 3. Radu Drăguşin, 15. Andrei Burcă, 23. Deian Sorescu – 10. Nicolae Stanciu (căpitan), 6. Marius Marin, 18. Răzvan Marin – 20. Dennis Man, 19. Denis Drăguş, 13. Valentin Mihăilă. Selecţioner: Mircea Lucescu.
Rezerve: 12. Horaţiu Moldovan, 16. Ştefan Târnovanu – 4. Cristian Manea, 5. Virgil Ghiţă, 7. Denis Alibec, 8. Alexandru Chipciu, 9. George Puşcaş, 11. Victor Dican, 14. Ianis Hagi, 17. Florinel Coman, 21. Darius Olaru, 22. Alexandru Mitriţă.

Arbitru: Nicholas Walsh; arbitri asistenţi: Graeme Stewart, Calum Spence; al patrulea oficial: Christopher Graham (toţi din Scoţia)
Arbitru video: John Beaton; arbitru asistent video: Ross Hardie (ambii din Scoţia)
Observator UEFA pentru arbitri: Viktor Kassai (Ungaria); Delegat UEFA: Hayri Cavuşoglu (Turcia)

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Dovada că Austria a dat degeaba vina pe România! Frontex desființează datele cu care Karl Nehammer a defilat pentru a bloca țara noastră în Schengen

Publicat

in

Ceea ce cancelarul austriac Karl Nehammer a susținut, ani la rând, pentru a bloca intrarea României în Schengen, se dovedește acum a fi fost doar o chestiune politică și atât, nu ceva ce s-ar fi întâmplat în realitate.

Numărul traversărilor clandestine descoperite la frontierele Uniunii Europene a scăzut cu 42% începând din ianuarie, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, anunţă, marţi, Agenţia Europeană pentru Supravegherea Frontierelor (FRONTEX).

Cele mai semnificative scăderi au fost observate pe ruta Balcanilor de Vest (minus 79%) şi pe ruta Mediteranei centrale (minus 64%), potrivit unor date FRONTEX.

Trecerile ilegale din Africa de Vest s-au dublat (plus 100%), iar pe ruta terestră din estul UE, în estul Poloniei, s-au triplat (plus 192%), arată aceste date.

Agenţia cu sediul la Varşovia precizează că aceste se referă la numărul descopririlor trecerilor ilegale, în contextul în care o persoană poate traversa frontiera externă a UE de mai multe ori şi în locuri diferite.

Cea mai mare parte a trecerilor migranţilor sau refugiaţilor descoperite de către Frontex are loc la Marea Mediterană şi la Canalul Mânecii, către Marea Britanie

Din ianuarie şi până în septembrie au avut loc 47.710 (minus 64%) treceri ilegale înregistrate la Mediterana centrală, către Italia; 45.610 (plus 15%) la Mediterana de est către Turcia sau Grecia şi 11.483 (minus 1%) la Mediterana de vest către Spania.

În Canalul Mânecii, numărul trecerilor descoperite a crescut la 47.514 din ianuarie în septembrie, cu 2% în plus faţă de primele luni din 2023.

Trecerile clandestine detectate din Africa de vest către Spania au crescut la 30.616 (100%).

Pe ruta din Balcanii de Vest – Bulgaria, România, Ungaria şi Croaţia -, FRONTEX a înregistrat 16.698 treceri ilegale, mai puţine cu 7,9% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2023.

La frontiera terestră de est a UE, de 6.000 de kilometri, între Uniune şi Belarus, Republica Moldova, Ucraina, ţările baltice, Polonia, România, Norvegia şi Rusia, numărul trecerilor ilegale detectate a crescut la 13.195 (192%).

Principalele trei ţări den origine ale migranţilor ilegali la frontierele UE sunt Siria, Mali şi Ucraina.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VICTORIE! România bate spectaculos Elveția în Giulești și se califică la Campionatul European U21

Publicat

in

Reprezentativa U21 a României s-a calificat, marţi, la Campionatul European U21 din 2025, după ce a învins Elveţia, scor 3-1, pe Stadionul Giuleşti, în ultimul meci din Grupa E preliminară. Este a patra calificare consecutivă la turneul continental pentru tricolorii U21.

România a terminat pe primul loc grupa E, cu 22 de puncte. Pe locul al doilea s-a clasat Finlanda, cu 20 de puncte, iar Elveția ratează calificarea după ce a terminat pe locul al treilea, cu 18 puncte.

Cum s-a desfășurat partida

Pe stadionul Giuleşti, tricolorii mici au început în atac meciul decisiv cu Elveţia, iar în minutul 16 Ianis Stoica a înscris din pasa lui Louis Munteanu, deschizând scorul. A urmat o ocazie mare a oaspeţilor, în minutul 21, când Fink a trimis pe lângă poartă, deşi scăpase singur cu portarul nostru. În minutul 28 Jaquez l-a faultat pe Louis Munteanu, Daniel Pancu a protestat, intrând în teren şi ducându-se ameninţător către arbitrul central, şi a primit pe loc cartonaş roşu, acelaşi lucru întâmplându-se şi în cazul unei alte rezerve din lotul tricolor, Vladislav Blănuţă. Arbitrul olandez i-a arătat cartonaşul roşu şi lui Jaquez, iar oaspeţii au rămas în zece. Ianis Stoica a stabilit scorul pauzei în minutul 35, dintr-o fază superbă la care au participat Octavian Popescu, Grameni şi Louis Munteanu, autorul pasei decisive.

În repriza secundă Albian Hajdari a înscris pentru elveţieni, însă după numai trei minute Umit Akdag, jucătorul lui Toulouse, a trimis în plasă un balon respins de Keller şi scorul a devenit 3-1 pentru România. Acesta a fost şi rezultatul final al partidei şi tricolorii se califică pentru a patra oară consecutiv la Campionatul European U21, care va avea loc de această dată în Slovacia, anul viitor.

România a câştigat grupa E a calificărilor pentru Euro U21 2025, cu 22 de puncte. Finlanda a fost a doua, cu 20 de puncte, Elveţia a încheiat pe locul 3, cu 18 puncte. În continuare s-au clasat Albania (16 puncte), Muntenegru (7 puncte) şi Armenia (2 puncte).

ROMÂNIA U21: R. Sava – A. Pantea (D. Maftei 83), Cr. Ignat, Akdag, Borza – Perianu, Grameni (Vulturar 87) – I. Stoica (R. Silaghi 76), R. Ilie (Corbu 76), Oct. Popescu (M. Rădulescu 76) – L. Munteanu. SELECŢIONER: Daniel Pancu

ELVEŢIA U21: M. Keller – Jaquez, Amenda, Hajdari – Athekame, Matoshi (Villiger 61), Avdullahu, Surdez (A. Keller 85) – A. Sanches (N. Muci 81), Dos Santos (Fosso 85) – Fink (Okoh 46). SELECŢIONER: Sascha Stauch

Cartonaşe galbene: Pantea 38, Ianis Stoica 64 / Matoshi 59, Villiger 82, Fosso 89

Cartonaşe roşii: Daniel Pancu (min. 28), Vladislav Blănuţă (de pe bancă, min. 28) / Luca Jaquez (min. 28)

Arbitru: Marc Nagtegaal (Ţările de Jos)

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend