Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Spargeri spectaculoase la seifurile de bănci din Gaza, s-au furat zeci de milioane de euro / Hamas ar fi și ea implicată

Publicat

in

Grupări armate palestiniene, inclusiv una care afirmă că face parte din organizația islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare din Gaza, au relatat sâmbătă Le Monde și AFP.

Sediu al Băncii Palestinei din Fâșia GazaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cotidianul francez a avut acces la un document trimis de Banca Palestinei „către anumiți parteneri internaționali”, în care sunt descrise spargerile spectaculoase, inclusiv una la sucursala sa principală din orașul Gaza.

Pe 16 aprilie, angajații „au observat că o gaură fusese făcută în tavanul seifului”, explică ziarul, adăugând că „infractorii au pus mâna pe casete din bancomate care conțineau echivalentul a 2,8 milioane de euro în shekeli israelieni”.

Hamas ar fi și ea implicată

Chiar în dimineața următoare, 17 aprilie, `grupuri înarmate` înarmate cu explozibili au intrat din nou în clădire, scrie Le Monde.

De data aceasta pentru a arunca în aer învelișul de ciment turnat cu o zi înainte pentru a proteja banii și au deschis trei seifuri, „luând echivalentul a 29 de milioane de euro în diferite valute”.

Pe 18 aprilie, o a doua sucursală, cea mai mare din centrul orașului, a fost atacată de un „comando” de bărbați care au pretins că sunt „de la cele mai înalte autorități din Gaza”, termen care se referă la Hamas, după cum subliniază ziarul, și au plecat „cu echivalentul a 33,6 milioane de euro în shekeli israelieni”.

Armata israeliană a confiscat și ea sume importante din Gaza

Armata israeliană a confiscat de asemenea „ sumă importantă de bani aparținând instituției” din enclavă, potrivit Le Monde.

Presa israeliană „a relatat în februarie că suma confiscată se ridica la câteva zeci de milioane de dolari și că operațiunea a avut ca scop să împiedice Hamas să pună mâna pe această sumă”.

Clienții de la bancomate sunt „taxați” de bărbați mascați

Le Monde descrie, de asemenea, modul în care războiul a îngreunat păstrarea în siguranță a numerarului de către Banca Palestinei și obținerea de numerar de către locuitorii din Gaza.

„Doar două bancomate mai funcționează, la Rafah și la Deir Al-Balah (sud), când au curent electric”, subliniază ziarul.

Mai mult, „potrivit mărturiilor unor locuitori din Gaza, coroborate cu înregistrările camerelor de supraveghere, bărbați înarmați mascați amenință clienții în fața bancomatelor, cerând un procent din retragerile lor”, explică ziarul.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

Catalog online pentru câinii fără stăpân ce pot fi adoptați în București / Anunțul făcut de Nicușor Dan

Publicat

in

ASPA a lansat joi un catalog online unde se află peste 1000 de câini, pentru a fi dați spre adopție. Anunțul a fost făcut de primarul Capitalei, Nicuşor Dan, pe pagina sa de Facebook. 

Catalogul conţine fotografii cu căţeii disponibili pentru adopţie şi informaţii detaliate despre aceştia – vârstă, sex, culoare sau talie.

„În catalog veţi găsi datele de contact, dar şi procedura şi actele necesare pentru adopţie. După ce aţi identificat un căţel care vă place, puteţi contacta ASPA pentru detalii şi finalizarea adopţiei”, menţionează Nicuşor Dan.

Cel mai bătrân câine din adăpost, care așteaptă sa fie adoptat, are aproape 15 ani. 

ASPA este o instituție din subordinea primăriei București, care se ocupă de câinii fără stăpân. ASPA deține trei adăposturi pentru câini: ASPA Pallady, ASPA Bragadiru și ASPA Mihăilești. În prezent, ASPA Pallady este închis pentru modernizări, iar în cele două centre funcționale se află aproximativ 2.000 de câini.

Citeste mai mult

NATIONAL

Alexandru Rafila îi dă replica lui Raed Arafat, în scandalul mutării Centrului Operativ la MS

Publicat

in

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reacționat, pentru B1 TV, la criticile lansate de Raed Arafat în urma mutării Centrului Operativ la Ministerul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a precizat că nu este normal ca o structură operativă a Ministerului Sănătății să nu poată să funcționeze în sediul Ministerului Sănătății.

Alexandru Rafila, replică pentru Raed Arafat

“Domnul Arafat întotdeauna prezintă lucrurile într-un mod particular. Întotdeauna suntem în pragul unei crize majore, nu vreau să intru în genul acesta de discuții.

Centrul Operativ pentru Situații de Urgențe este o structură a Ministerului Sănătății. Eu când am venit la Minister acest centru era la nivelul unui birou. Pentru că avem o responsabilitate pentru dezvoltarea medicinei de urgență, am crescut structura de personal a acestui centru. În momentul de față discutăm despre o direcție de medicină de urgență. Nu este normal ca o structură operativă a Ministerului Sănătății să nu poată să funcționeze în sediul Ministerului Sănătății. Mai mult decât atât, și noi ca și Minister suntem găzduiți chiar în clădirea Ministerului de Interne.

Noi am oferit condiții de lucru acestor oameni care lucrează 24 don 24 încât să poată să facă lucrul ăsta așa cum trebuie, să se poată odihni, să se poată spăla, să aibă acces la condiții igenico-sanitare de bună calitate”, spune ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a mai spus că mutarea Centrului Operativ nu va avea drept consecință împiedicarea colaborării între structurile serviciilor de urgență

“În ceea ce privește colaborarea, ea continuă exact ca și până acum. Mi se pare ciudat ca domnul Arafat care este un specialist în comunicare să facă comentarii legate de faptul că nu se poate comunica în timp real, pentru că discutăm de mijloace de comunicare avansate în momentul de față și nu se pune problema că această coordonare nu este posibil”.

Rafila a mai precizat că nu crede că este o coincidență faptul că acest centru s-a mutat de la Ministerul Sănătății, la Ministerul de Interne exact când Arafat s-a mutat în 2014 în funcția de secretar de stat la MAI:

“Acest centru operativ pentru situații de urgență s-a mutat de la Ministerul Sănătății, la Ministerul de Interne exact când domnul Arafat s-a mutat în 2014 din funcția de secretar de stat de la Ministerul Sănătății, la Ministerul de Interne. Probabil e o coincidență, dar eu nu prea cred în coincidențe de felul ăsta și cred că toți avem responsabilități. Noi avem responsabilități în dezvoltarea medicinei de urgență a părții medicale a urgențelor. Am exstins foarte mult competențele în această direcție, am informatizat spitalele din țară. În momentul de față avem resurse să putem face repartiția rapidă a pacienților la secțiile performante de ATI sau la secțiile de mari arși. Lucrul ăsta nu se face fără să ne coordonăm cu DSU. Coordonearea și cooperarea cel puțin din punctul nostru de vedere este exact la fel. Am instalat mijloace de comunicații foarte puternice la acest centru și nu văd o problemă”, spune Rafila.

Alexandru Rafila a criticat faptul că serviciile de ambulanță funcționează fără ambulanțe noi, iar coordonarea achiziției de ambulanțe este la DSU:

“Rezultatele acestei integrări s-au reflectat de-a lungul timpului și în situații mai puțin plăcute, cea de la Colectiv, știți bine ce s-a întâmplat atunci, știți bine ce s-a întâmplat și în pandemie. De foarte multe ori suntem în situația în care avem servicii de ambulanță fără ambulanțe noi, cu foarte multe ambulanțe vechi, iar coordonarea achiziției de ambulanțe este la DSU. Una este să lucrezi integrat, și altceva este să neglijezi serviciul de medicină de urgență”.

Citește și: Raed Arafat tună și fulgeră după lovitura primită de la Rafila: ‘Este o problemă care ar putea să coste vieţi la un anumit moment’

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend