Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sorin Grindeanu: ‘Astăzi, când vorbim, avem în lucru aproximativ 800 de km de autostradă sau drum expres în România’

Publicat

in

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, la prezentarea programului de guvernare al PSD pe Transporturi, că astăzi, când vorbim, avem în lucru aproximativ 800 de km de autostradă sau drum expres în România iar până la încheierea mandatului său, la sfârşitul anului, o să ajungem cu numărul de kilometri pe care i-a dat el în circulaţie, cât a fost în funcţie, undeva 300 şi ceva spre 400 de km. Scenariul, într-o zonă mai optimistă, ar trebui să ne ducem pe la 2.300, deci să ne ducem pe la 1.200-1.300 de km în patru ani, a mai anunţat ministrul.

”Am trei ani de când conduc acest minister, dar e un domeniu în care România, şi mai ales oamenii politici, indiferent de guverne sau de miniştri, au rămas datori (..) pe acest domeniu al transportului şi a infrastructurii. Pot să spun că, după trei ani de zile, simt că s-au mişcat lucrurile pe acest domeniu”, a declarat Sorin Grindeanu într-o conferinţă de presă.

Grindeanu a anunţat că ”astăzi, când vorbim, avem în lucru aproximativ 800 de km de autostradă sau drum expres în România”. ”Până la sfârşitul anului, până la încheierea mandatului la Ministerul Transportului, o să ajung cu numărul de kilometri pe care i-am dat eu în circulaţie cât am ocupat această funcţie, undeva 300 şi ceva spre 400 de km, România având vreo 1.200 de km în total”, a explicat Grindeanu.

Ministrul a arătat că este mulţumit şi se gândeşte şi priveşte din această perspectivă lucrurile care trebuie să se întâmple pentru anul viitor, dincolo de culoarea politică a Guvernului sau a ministrul care vine la conducerea acestui minister. ”Ar trebui să ajungem undeva ca în patru ani să se circule pe încă cam 1.000 de km noi de autostradă şi drum expres. Scenariul, să zicem, într-o zonă mai optimistă ar trebui să ne ducem pe la 2.300, deci să ne ducem pe la 1.200-1.300 de km în patru ani”, a mai spus Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a declarat că ”sunt toate premizele ca anual să dăm în circulaţie în medie cam 250 de km de autostradă şi drum expres”.

”Pot să vă spun că până la sfârşitul anului acesta o să ajungem la ce mi-am propus, la 250 de km. Ba chiar pot să vă spun că, dacă lucrurile se aliniază, putem să ne apropiem chiar de 300”, a completat ministrul Transporturilor. Grindeanu a mai arătat că sunt kilometri importanţi de autostradă pe care putem să-i dăm în circulaţie, afirmând că o parte au fost daţi în circulaţie la începutul săptămânii trecute.

”Vineri iarăşi merg împreună cu primul ministru, tot pe Focşani-Buzău şi vom merge pe Loturile 1 şi 2, care de asemenea vor fi date în circulaţie acolo, în jur de 19 luna aceasta, deci într-o săptămână, 8 zile, de acum încolo, vom da în circulaţie încă două loturi pe autostrada A7”, a anunţat ministrul. Sorin Grindeanu a mai declarat că tot până la sfârşitul anului ar trebui să se dea în circulaţie cele două loturi de pe drumul expres Craiova-Piteşti.

”De asemenea, cele două loturi între Ploieşti şi Buzău sunt loturi care sunt avansate, undeva la 95% în acest moment, iarăşi sunt ultimele detalii de pus la punct. Şi lotul trei, ultimul, care lipseşte, între Focşani şi Buzău. Dacă le aduni, ajung aşa undeva pe la 180 de kilometri, dar hai să vedem, cum zice un clasic în viaţă, pas cu pas, să vedem cum ne ducem în săptămânile viitoare şi cum va fi şi vremea”, a spus Grindeanu.

Despre programul de guvernare al PSD, Grindeanu a afirmat că în primul rând PSD îşi propune să conecteze portul Constanţa şi implicit municipiul Bucureşti la reţeaua europeană de autostrăzi. ”Ce înseamnă lucrul ăsta? Înseamnă că vor fi finalizate toate loturile de autostradă din jurul Bucureştiului, adică A0, vor fi finalizate şi cele patru loturi care au rămas în lucru, acum, între Piteşti şi Sibiu, şi va fi finalizat celebrul tronson cu urşi, dar fără urşi, între Marginea şi Oldea, la graniţa dintre Timiş şi Hunedoara”, a anunţat ministrul.

El a precizat că în acel moment poţi să spui că intri în ţară la Nădlac şi mergi pe autostradă până la Constanţa. Ministrul Transporturilor a mai spus că, pe lotul 5, cel de la Piteşti la Curtea de Argeş, vor putea să dea în circulaţie cam jumătate din acest lot în această toamnă, adică de la Piteşti până la Boiculeşti.

Potrivit lui Grindeanu, ”toată această reţea ar trebui să ducă la conectarea polilor de creştere economică a României”.

El a menţionat că la fel de importante sunt lucrările care sunt în curs acum, şi care o parte dintre ele vor intra în execuţie, cum ar fi lucrările de pe A7 şi lucrările de pe A8, ceea ce ar lega Ploieştiul şi Bucureştiul implicit de nordul ţării până la Siret şi pe legătura Est-Vest Ungheni-Iaşi-Târgu-Neamţ-Târgu-Mureş. ”E o ţintă pe care noi ne-am pus-o, extrem de importantă, să legăm şi Moldova de Transilvania. Sigur, se lucrează în acest moment la legătura Munteniei cu Transilvania, se lucrează pe A7, Muntenia cu Moldova. La fel de importantă este şi legătura peste Carpaţii Orientali şi a lega Moldova de Transilvania şi implicit de Europa Centrală şi de Vest”, a completat Grindeanu.

Despre A0, ministrul a afirmat că la anul ar trebui să se închidă multe din sectoarele rămase în lucru. ”De fapt, ar trebui să mai rămână unul singur, cel care leagă A1 de DN1. Toate celelalte ar trebui să fie închise şi de jur împrejurul Bucureşti trebuie să avem această autostrada, A0”, a ţinut să sublinieze Sorin Grindeanu.

Pe zona feroviară, Grindeanu a spus că avem lucrări de investiţie în infrastructura feroviară. ”În acest moment, sumele pe care le primim sau le accesăm de la Comisia Europeană sunt sensibil egale dacă facem comparaţie între rutier şi feroviar. În timp, procentul va creşte în favoarea feroviarului, fiind un transport verde, aşa cum ştim cu toţii”, a spus Grindeanu, adăugând că în principiu, culoarele sunt cam aceleaşi, şi anume să legăm portul Constanţa pe zona feroviară de centrul şi vestul Europei.

”De asemenea, o prioritate pe care noi am prevăzut-o, de a moderniza magistrala 500, cea care se duce spre Ucraina. Eu sper să se ajungă la pace în Ucraina, să intrăm în zona de reconstrucţie, iar România, prin această infrastructură, când vorbim de cea feroviară, să joace un rol important în ceea ce înseamnă reconstrucţia Ucrainei”, a arătat Grindeanu.

Ministrul a mai anunţat că săptămâna viitoare, probabil în jurul datei de 20 noiembrie, va fi pus în circulaţie primul tren nou achiziţionat în România de vreo 25 de ani. ”Noi de 25 de ani n-am luat niciun tren nou, în România. De 25 de ani, s-au mai făcut modernizări de vagoane, e adevărat, sau modernizări de locomotive, dar trenuri noi n-am achiziţionat. În acest moment, sunt în diverse etape de achiziţie şi cu diverse surse de finanţare, că vorbim de Program Pperaţional, că vorbim de PNRR sau că vorbim de Fondul de modernizare, sunt cam 160, ca să fiu exact 161 de garnituri de tren nou în licitaţie, care începe să vină. (…) Săptămâna viitoare, dacă nu mă înşel pe ruta Bucureşti-Braşov, va fi introdus acest prim tren nou”, a spus Grindeanu în conferinţă.

Ministrul a mai spus că se lucrează şi la metrou şi ”se lucrează bine”.

”Se lucrează pe magistrala M6, cea care leagă 1 Mai de Aeroportul Hnri Coandă, bani care vin din PNRR, o parte, o parte avem finanţare japoneză, dar nu e singura magistrală pe care o avem prinsă ca modernizare, pentru anii viitori. Vorbim şi de M4 şi vorbim şi de M2, Berceni, linia de centură Sud, comuna Berceni, fiindcă e de asemenea importantă şi această zonă”, a mai spus Sorin Grindeanu

Ministrul s-a referit şi la zona navală

”Din păcate, în aceşti trei ani, şi trec pe zona cu minus acest lucru, fiindcă sunt şi lucruri bune, sunt şi lucruri rele, nu am reuşit să intrăm într-un dialog constructiv cu colegii de la sud de Dunăre, din Bulgaria, pentru a pune în aplicare un proiect la care noi ţinem foarte mult, Comisia Europeană ţine foarte mult, şi anume Dunărea navigabilă aproape întreg anul, 340 de zile, ca să fim mai exact. 365, am văzut că e în alt program de guvernare, vă spun eu, e imposibil. 340 de zile şi trebuie să fim realişti, putem să facem Dunărea navigabilă tot anul. Dar pentru asta trebuie investiţii”, a arătat Grindeanu.

El a explicat, atunci când a venit la acest minister, România termina studiul de fezabitate şi stătea după partea bulgară să finalizeze acest studiu. ”Bulgarii n-au mers în ritmul pe care mi l-aş fi dorit, dar, într-un final, au finalizat şi ei. Într-un final, intrăm pe o zonă de finanţare şi pe acest proiect”, a spus ministrul Transporturilor, el arătând că şi-ar fi dorit să depunem mai repede acest proiect.

”Sper acum să intrăm pe această zonă, pentru că Dunărea, şi navigaţia, ca să fiu mai exact, pe Dunăre, e un alt mod de transport pe care noi trebuie să-l folosim şi pe care avem obligaţia să-l folosim. Şi

Loading

NATIONAL

VIDEO Posibil război civil în Sudanul de Sud: acuzații că se folosesc bombe cu lichid inflamabil în atacuri aeriene

Publicat

in

Bombele despre care se crede că au un lichid foarte inflamabil au fost folosite recent în atacuri aeriene în Sudanul de Sud. Escaladarea violenței împinge țara în pragul unui alt război civil, transmite ONU, conform BBC.

Comentariile lui Nicholas Haysom, șeful misiunii ONU în Sudanul de Sud, urmează luptelor recente dintre armată și o miliție rebelă, cunoscută sub numele de Armata Albă, la o bază militară din orașul nordic Nasir, în statul Nilul Superior, bogat în petrol.

De când Armata Albă a invadat baza, au existat bombardamente aeriene persistente care au provocat „pierderi semnificative și arsuri îngrozitoare”, a spus el.

„Un conflict ar șterge toate câștigurile obținute cu greu de la semnarea acordului de pace din 2018”, a avertizat el.

„Ar devasta nu numai Sudanul de Sud, ci întreaga regiune, care pur și simplu nu își poate permite un alt război”, a adăugat el. Haysom a spus.

Guvernul nu a răspuns acuzațiilor privind folosirea unui astfel prototip de bombă.

Acordul din 2018

Președintele Salva Kiir și vicepreședintele rival Riek Machar au convenit în august 2018 să pună capăt unui război civil de cinci ani care a ucis aproape 400.000 de oameni.

Dar în ultimii șapte ani relația lor a devenit din ce în ce mai tensionată pe fondul tensiunilor etnice și al violenței sporadice.

Evoluția evenimentelor

La începutul lunii martie, câțiva dintre cei mai importanți aliați ai lui Machar au fost arestați de forțele de securitate, ceea ce aliații săi au numit o „încălcare gravă” a acordului de pace.

Acest lucru a urmat ciocnirilor dintre armată și Armata Albă, care a luptat alături de Machar în timpul războiului civil care a izbucnit în 2013 – la scurt timp după ce țara și-a câștigat independența față de Sudan.

„Ca represalii, comunitățile din Nilul Superior sunt supuse unor bombardamente aeriene persistente folosind dispozitive, bombe cu butoi, care se presupune că conțin un lichid foarte inflamabil care acționează ca un accelerator al exploziei”, a spus Haysom.

„Aceste atacuri nediscriminatorii asupra civililor provoacă victime semnificative și răni îngrozitoare, în special arsuri”.

Astfel de acuzații au fost făcute pentru prima dată săptămâna trecută de liderii locali din Nilul de Sus.

„Bombardamente chimice”

James Gatluak Lew, comisarul județului Nasir, a declarat pentru BBC că forțele de stat și aliații lor au efectuat „bombardamente chimice”.

Presa locală a raportat că acetatul de etil, un compus chimic foarte inflamabil, a fost găsit la locurile atacului.

Într-un interviu anterior acordat BBC, Edmund Yakani, șeful unei organizații non-guvernamentale locale, a spus că a auzit rapoarte similare.

Martori oculari, inclusiv lideri ai comunității locale și informatori de afaceri, au spus organizației sale Community Empowerment for Progress (CEPO) despre utilizarea unor „arme neobișnuite”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Michael Makuei, a confirmat că a avut loc o operațiune militară în Nilul Superior săptămâna trecută, insistând că „bombardamentul a fost strict împotriva pozițiilor Armatei Albe și nu a rănit civili”.

Dar Haysom a spus că civilii, inclusiv femeile și copiii, au fost grav afectați, aproximativ 63.000 de oameni fiind forțați să-și părăsească casele.

El a adăugat că astfel de violențe escaladează pe măsură ce țara se apropie de alegeri, așteptate anul viitor.

„Dezinformarea, dezinformarea și discursul instigator la ură sporesc, de asemenea, tensiunile și generează diviziuni etnice și frică”, a spus el.

Misiunea ONU, care supraveghează aproximativ 18.000 de forțe de menținere a păcii în Sudanul de Sud, se angajează într-o diplomație intensă pentru a încerca să prevină o revenire la războiul civil, a adăugat Haysom.

Între timp, Machar a acuzat Uganda de încălcarea embargoului ONU asupra Sudanului de Sud prin efectuarea de atacuri aeriene în țară.

Într-o scrisoare văzută de agenția de știri Reuters și adresată ONU, Uniunii Africane și blocului regional Igad, Machar a declarat că intervenția militară a Ugandei în Sudanul de Sud a încălcat acordul de pace.

„Forțele ugandeze iau parte în prezent la atacuri aeriene împotriva civililor în județele Nasir, Longechuk și Ulang din statul Nilul Superior și în județul Akobo din statul Jonglei”, se arată în comunicat.

La începutul acestei luni, Uganda a declarat că a desfășurat trupe în Sudanul de Sud la cererea guvernului președintelui Kiir, deși Juba a negat acest lucru.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Jaqueline Cristian joacă în optimile de finală la Puerto Vallarta

Publicat

in

Jaqueline Cristian s-a calificat în optimile de finală ale turneului WTA 125 de la Puerto Vallarta (Mexic), dotat cu premii totale de 115.000 de dolari, după ce a învins-o, marți, pe britanica Harriet Dart cu 6-3, 6-2.

Jaqueline Cristian (26 ani, 72 WTA), principala favorită, a obținut victoria după o oră și 24 de minute, la prima sa confruntare cu Dart (28 ani, 110 WTA).

Românca și-a asigurat un cec de 2.000 de dolari și 15 puncte WTA, iar în optimi o va întâlni pe japoneza Ena Shibahara (27 ani, 138 WTA).

Monica Niculescu va evolua la dublu, unde o va avea parteneră pe Harriet Dart. Principalele favorite vor juca în primul tur, sferturile de finală, contra perechii Maya Joint (Australia)/Ena Shibahara (Japonia).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Un submarin din Flota rusă a Pacificului a desfăşurat exerciţii în Marea Japoniei – Au fost lansate rechete Kalibr

Publicat

in

Un submarin din Flota rusă a Pacificului a desfăşurat exerciţii în Marea Japoniei, lansând rachete de croazieră asupra unor ţinte de pe mare şi de pe coastă, a relatat agenţia TASS preluată de Reuters, potrivit Agerpres.

„În cursul unui exerciţiu programat, submarinul diesel electric Ufa din Flota Pacificului a lansat rachete de croazieră Kalibr spre ţinte maritime şi de pe coastă din apele Mării Japoniei”, a precizat un comunicat al Ministerului Apărării rus.

Acesta mai menţionează că toate ţintele au fost atinse şi distanţa de tragere a fost de peste 1000 de kilometri.

Ufa, considerat unul dintre cele mai silenţioase submarine din lume şi care a intrat în serviciul forţelor navale ruse în noiembrie 2022, are o lungime de 74 de metri, un deplasament maxim de peste 3900 de tone şi poate coborî la maximum 300 de metri, adâncimea de lucru fiind de 240 de metri.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Regizorul palestinian Hamdan Ballal, premiat cu Oscar, a fost eliberat: ‘A fost încătuşat toată noaptea şi bătut într-o bază militară’ isreliană

Publicat

in

Palestinianul Hamdan Ballal, coregizorul documentarului „No Other Land”, premiat cu Oscar anul acesta, a fost eliberat marţi, după ce a fost arestat luni de armata israeliană, a anunţat Yuval Abraham, unul dintre cei doi coregizori israelieni ai filmului, notează news.ro.

„Hamdan Ballal este liber. Este în drum spre casă la familia sa”, a scris el pe contul său X, adăugând că regizorul „a fost încătuşat toată noaptea şi bătut într-o bază militară”.

Potrivit unui mesaj publicat luni de Yuval Abraham, „un grup de colonişti a atacat casa lui Hamdan Ballal”. Şi „în timp ce acesta era rănit şi sângera, soldaţii au intrat în ambulanţa pe care o chemase şi l-au arestat”, a adăugat el.

Evenimentele au avut loc în Susiya, în sudul Cisiordaniei, ocupată de Israel din 1967, potrivit Center for Jewish Nonviolence, un ONG care se opune ocupaţiei israeliene. Membrii care au fost acolo susţin că au filmat evenimentele.

Întrebată de AFP, armata israeliană a declarat că verifică aceste informaţii. Poliţia israeliană, citată de The New York Times, susţine că Hamdan Ballal ar fi aruncat cu pietre în maşini israeliene împreună cu alţi doi suspecţi. Aceştia neagă această afirmaţie.

Filmat în Massafer Yatta, un sat de lângă Susiya, „No other land” urmăreşte un tânăr palestinian care luptă împotriva a ceea ce ONU descrie ca fiind strămutarea forţată a locuitorilor din satele din jur.

Massafer Yatta, de unde este originar unul dintre cei doi coregizori palestinieni ai filmului, Basel Adra, a fost declarat zonă militară de către Israel. După o lungă bătălie juridică, Curtea Supremă s-a pronunţat în favoarea armatei israeliene în mai 2022, deschizând calea pentru evacuarea locuitorilor din cele opt sate în care armata doreşte să înfiinţeze un poligon de tragere.

Colonizarea Cisiordaniei de către Israel este denunţată în mod regulat de ONU ca fiind ilegală în conformitate cu dreptul internaţional.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

O parte dintre elementele de patrimoniu ale bisericii vechi de aproape 300 de ani, care a ars, nu se aflau în interiorul acesteia

Publicat

in

Reprezentanţii Muzeului Banatului din Timişoara anunţă că pictura de boltă, mai multe icoane, dar şi alte obiective de patrimoniu nu se aflau în biserica de lemn, veche de aproape 300 de ani, în timpul incendiului. Specialiştii au speranţa că monumentul va putea fi restaurat. Muzeul Satului va rămâne închis în perioada următoare.

”În noaptea de 25.03.2025 – 26.03.2025, în jurul orei 3.00, am fost anunţaţi de paza muzeului că s-a constatat un incendiu la obiectivul muzeal «Biserica de la Topla», monument istoric. Imediat au fost anunţate serviciile ISU şi ale Poliţiei, unităţile de intervenţie sosind la faţa locului şi reuşind să stingă focul în jurul orei 4.00. În urma intervenţiei s-au constatat pagube materiale ce urmează să fie evaluate, cel mai grav fiind afectat acoperişul şi turla bisericii. Nicio persoană nu a fost rănită în incendiu”, a transmis Muzeul Satului Bănăţean, într-un comunicat de presă, de miercuri.

O parte din obiectele de patrimoniu din biserică se aflau la restaurat, în momentul izbucnirii incendiului.

”O parte din elementele de patrimoniu ale obiectivului, pictura de boltă, o serie de icoane şi alte obiecte nu se aflau în biserică, fiind supuse unui proces de conservare în vederea restaurării integrale a obiectivului muzeal. Acest lucru ne dă speranţa că monumentul poate fi restaurat şi redat circuitului muzeal. Efectele incendiului asupra clădirii urmează să fie constate în zilele următoare de specialiştii în domeniu. Cauzele urmează să fie determinate în urma expertizei specialiştilor de la ISU Timiş. Muzeul va fi închis pentru public până la terminarea investigaţiilor preliminare”, a mai precizat MSB.

Un incendiu puternic a izbucnit noaptea trecută, în jurul orei 3.00, la Biserica de Lemn de la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. Această biserică a fost construită în 1746, în satul Topla, care aparţine de comuna Mănăştiur din judeţul Timiş şi avea hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

Lăcaşul a fost demontat în 1987 şi adus la Timişoara, unde a fost refăcut între 1994 şi 1996. După refacere, biserica a fost resfinţită şi i s-a schimbat hramul în ”Naşterea Maicii Domnului”.

Biserica figura pe lista monumentelor istorice.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Scene de western în restaurantul lui Dani Oțil: Un bărbat l-a amenințat pe amicul său cu pistolul

Publicat

in

Scene desprinse parcă din filmele cu Vestul Sălbatic au avut loc într-un restaurant din Sectorul 1 al Capitalei, acolo unde un bărbat și-a amenințat amicul cu pistolul.

Potrivit surselor STIRIPESURSE.RO, conflictul ar fi avut loc în restaurantul deținut de vedeta TV Dani Oțil, iar ,conform informațiilor, cei doi care au avut ceva de împărțit erau amici, iar atacatorul ar fi folosit un pistol, pentru care avea autorizație, dar care nu era încărcat și nu avea glonț pe țeavă.

Precizările Poliției Capitalei

„La data de 25 martie 2025, în jurul orei 14.45, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 2 Poliție au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că, un bărbat ar fi fost amenințat cu o armă de către un alt bărbat, în incinta unui restaurant din Sectorul 1.

Polițiștii care s-au deplasat cu operativitate la fața locului au constatat faptul că aspectele sesizate se confirmă.

Din primele verificări a reieșit faptul că, pe fondul unui conflict spontan, un bărbat ar fi amenințat cu o armă un alt bărbat, în incinta unui restaurant, din Sectorul 1, creându-i o stare de temere.

Totodată, menționăm faptul că bărbatul, bănuit de comiterea faptei, deține arma în mod legal, având permis de port armă.

De asemenea, arma în cauză nu deținea muniție.

În acest moment, toate persoanele implicate se află la sediul subunității de Poliție în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs fapta și luarea măsurilor legale care se impun”, a precizat, ieri, Poliția Capitalei.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend