Conecteaza-te cu noi

Alegeri 2024

Sondaj INSCOP: PSD scade sub 30% în intenția de vot pentru parlamentare. PNL și AUR, despărțite de câteva procente

Publicat

in

Dacă duminică ar avea loc alegerile parlamentare, 29,4% ar vota cu PSD, 18.9% cu PNL, 14.7% cu AUR, 12.2% cu USR, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Potrivit datelor, pragul electoral ar mai fi îndeplinit de SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, care ar obține 6.1%.

Potrivit sondajului, pentru UDMR ar vota 4.6%. REPER ar obţine 3.6% din totalul voturilor, Partidul Ecologist Român 2.2%, Partidul Verde 1.9%, PUSL 1.5%, iar Pro România 1.1%. 1.8% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid, iar 2% pentru un candidat independent.

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu” vor merge la vot şi 10 „sigur da” vor merge la vot, 11.1% dintre români au ales 1, 0.9% au ales 2, 1.5% au ales 3, 0.4% au ales 4, 5.7% au ales 5, 3.9% au ales 6, 2.6% au ales 7. 4.2% indică 8, 4.8% 9 şi 64.2% indică 10. 0.7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Intenţia de vot la alegerile parlamentare raportată la respondenţii care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă şi declară că vin sigur la vot – 56.2% din total eşantion

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă şi declară că vin sigur la vot (56.2% din total eşantion), 30.2% dintre alegători ar vota cu PSD, 17.4% cu PNL, 13.3% cu AUR, 12.4% cu USR. P

entru SOS Romania ar vota 6.6% dintre alegători, iar pentru UDMR ar vota 5.6%. REPER ar obţine 4.5% din totalul voturilor, PUSL 1.7%, Pro România 1.5%, Partidul Ecologist Român 1.5%, iar Partidul Verde 1.3%. 2.6% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid, iar 1.4% pentru un candidat independent.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 19 – 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alegeri 2024

Alegeri pentru funcția de primar în Costinești, duminică, după ce primul scrutin a fost anulat pentru că la fiecare numărătoare dădea alt rezultat

Publicat

in

Scrutinul pentru alegerea primarului se va repeta, duminică, în Costineşti, judeţul Constanţa, după ce au fost identificate mai multe probleme, iar diferenţa dintre primii doi candidaţi a fost extrem de mică şi econcludentă, după mai multe rânduri de numărare a voturilor, relatează News.ro.

„Având în vedere repetarea alegerilor pentru funcţia de primar la nivelul Circumscripţiei electorale nr. 29 – Costineşti, în data de 7 iulie 2024, conform Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 394 H/25.06.2024, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că secţiile de votare se vor deschide la ora 07:00 şi se vor închide la ora 22:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 22:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot”, anunţă, sâmbătă, AEP.

Datele privind prezenţa la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea secţiilor de votare, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro.

Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secţiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeaşi pagină, imediat după întocmirea acestora.

”După închiderea secţiilor de votare va avea loc activitatea de numărare a voturilor, de consemnare a acestora în procesele-verbale şi de efectuare a operaţiunilor de centralizare a rezultatelor votării, activitate de competenţa exclusivă a birourilor electorale ale secţiei de votare şi a birourilor electorale de circumscripţie locală”, a mai transmis AEP.

Biroul Electoral Central a decis, în 25 iunie, anularea alegerilor pentru funcţia de primar în comuna Costineşti şi a mai stabilit că scrutinul va fi repetat pe 7 iulie.

După cea de-a şasea numărare a buletinelor de vot la Costineşti candidatul PNL Gheorghe Mechenici a obţinut un vot în plus faţă de candidatul PSD, primarul în funcţie Dumitru Jeanu. Biroul Electoral Judeţean Constanţa a constatat că au fost mai multe buletine nule considerate valabile şi că au votat doi cetăţeni ucraineni deşi nu aveau acest drept. De asemenea, reprezentanţii BEJ au precizat că au fost făcute mai multe cereri de anulare a alegerilor de la Costineşti.

În prima fază, câştigător a fost Dumitru Jeanu de la PSD, actualul primar, la o diferenţă de un singur vot faţă de contracandidatul său, Gheorghe Mechenici, de la PNL. După renumărarea buletinelor, candidatul liberal avea mai multe voturi, dar decizia a fost contestată de adversarul său politic. De asemenea, o altă numărătoare a voturilor a arătat că este egalitate între cei doi candidaţi.

Citeste mai mult

ACTUAL

FOTO Mircea Geoană și-a înregistrat oficial sigla pentru candidatura la alegerile prezidențiale

Publicat

in

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a depus o cerere oficială pentru a-și înregistra sigla de campanie pentru o candidatură la alegerile prezidențiale ce vor avea loc la sfârșitul anului.

Mircea Geoană mai face un pas în drumul spre o nouă candidatură la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Fostul președinte al PSD, în prezent numărul 2 în NATO, a depus o cerere oficială pentru a-și înregistra sigla de campanie, după cum a sesizat Radu Bozocea, expert în drepturi de proprietate intelectuală și partener la agenția de proprietate intelectuală Weizmann si Ariana Partners.

Acesta a a descoperit sigla înregistrată de Mircea Geoană în Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuală pentru cererile depuse în perioada 28-30 iunie.

Mircea Geoană nu a anunțat deocamdată că intenționează să candideze la alegerile prezidențiale, deși, după cum a scris presa în ultimele luni, acesta se află în campanie electorală nedeclarată prin țară.

Guvernul a anunțat oficial joi că alegerile prezidențiale vor fi organizate în data de 24 noiembrie. Turul 2 al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 8 decembrie.

HotNews.ro a transmis echipei lui Mircea Geoană o solicitare de a comenta informațiile privind înregistrarea siglei de campanie, însă nu a primit un răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Mircea Geoană, pe primul loc în intenția de vot, potrivit ultimului sondaj INSCOP

Un sondaj realizat de INSCOP și publicat joi de News.ro îl indică pe actualul secretar general adjunct al NATO pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, cu o cotă de 26,7%.

El este urmat în sondajul realizat de INSCOP de preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu – 17,8%, de liderul USR Elena Lasconi – 14.3%, de liderul SOS România Diana Şoşoacă – 13.4%, liderul PNL Nicolae Ciucă – 11,9% şi de liderul AUR George Simion – 11,2%. Aproape trei sferturi dintre respondenți au răspuns că vor merge în mod cert la vot.

Sondajul INSCOP a fost publicat la o zi după un sondaj CURS în care Ciolacu era cotat cu cele mai multe intenții de vot – 30%, urmat de Ciucă -20% și Geoană 17%. CURS este deținut de Iosif Buble, proprietar al site-ului stiripesurse.ro și soțul deputatei PSD Diana Tușa.

Geoană, în mijlocul unui scandal de plagiat

Aceste sondaje de opinie au fost publicate după ce la începutul săptămânii o nouă investigație realizată de jurnalista Emilia Șercan pentru Press One a arătat că Mircea Geoană a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush.

Actualul secretar adjunct al NATO și-a obținut doctoratul în iulie 2005 la Academia de Studii Economice (ASE) din București cu o teză intitulată „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”. 

O investigație separată publicată de Press One o zi mai târziu a concluzionat de asemenea că fostul președinte PSD trebuia să fie exmatriculat de la doctorat înainte de a susține teza în care a plagiat prin traducere.

Mircea Geoană s-a înscris la doctorat la Academia de Studii Economice (ASE) în 1993 și și-a susținut teza în 2005 la capătul a 12 ani de parcurs doctoral marcat de un șir lung de ilegalități, concesii și derogării, potrivit investigației semnate de Emilia Șercan.

Astfel, Mircea Geoană ar fi trebuit să susțină teza în iunie 1997, dacă ar fi fost respectată perioada de finalizare a studiilor doctorale de 4 ani, prevăzută la înmatriculare. Luând în considerare și cererile de prelungire și de întrerupere a studiilor, termenul limită de susținere a tezei de doctorat se extinde până în iunie 1998. 

Geoană a calificat drept „atacuri murdare” și „invenții” aceste informații.

Geoană a mai candidat o dată la prezidențiale și a pierdut

Mircea Geoană a fost candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2009. A pierdut atunci în fața lui Traian Băsescu la o diferență de doar 70.000 de voturi. Geoană a rămas celebru pentru că în seara alegerilor, după închiderea urnelor, s-a anunțat câștigător, pentru ca în dimineața zilei de luni, după numărarea voturilor, acesta să fi pierdut scrutinul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend