Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Social-democrații suedezi s-au răzgândit și susțin aderarea României la spațiul Schengen

Publicat

in

Ardalan Shekarabi, purtătorul de cuvânt al Social democraților suedezi, a declarat că formațiunea sa nu se va opune intrării României în spațiul Schengen, după ce votaseră în Parlamentul suedez împotriva aderării.

Spațiul SchengenFoto: Karaboux / Dreamstime.com

Anunțul a fost dat atât de Bogdan Aurescu, ministrul român de externe, care salută decizia, cât și de social-democratul Victor Negrescu care laudă diplomația partidului său.

La începutul acestei toamne, social-democrații (S) au spus nu admiterii celor două țări în cadrul cooperării europene privind controlul frontierelor. Motivul a fost că nu au văzut evaluări de impact din partea autorităților relevante cu privire la modul în care a fost afectată, printre altele, lupta împotriva criminalității.

În prezent, guvernul a înaintat Comisiei pentru justiție a Parlamentului un rezumat al opiniilor diferitelor autorități:

  • Se pare că autoritățile nu au nicio obiecție în privința extinderii, spune Shekarabi.
  • „În acest context, suntem pregătiți să susținem o poziție suedeză care să deschidă calea pentru extinderea spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria”.

Stabilirea cerințelor pentru deciziile viitoare

Shekarabi adaugă că socialiștii suedezi vor continua să spună nu propunerilor UE dacă va considera că lipsesc analize solide cu privire la modul în care sunt afectate interesele suedeze.

„Vom cere acest lucru guvernului pe viitor în toate chestiunile legate de UE”, spune el.

Shekarabi subliniază că acest lucru este deosebit de important în timpul președinției suedeze a UE din prima jumătate a anului 2023.

El subliniază că nu trebuie să fie vorba doar de rezultatele bune ale Președinției suedeze a UE în ceea ce privește încheierea cu succes a diferitelor chestiuni în cadrul Consiliului de Miniștri al UE ci „trebuie să pornim de la ceea ce este mai bine pentru Suedia într-un context mai larg”.

Context

Guvernul Suediei este format din partide de dreapta, iar social-democrații aflați în opoziției s-au aliat cu extrema și au dat, în comisia pentru justiție, un vot negativ propunerii de extindere a Schengen, motivul principal fiind că nu a existat o consultare și o negociere înainte cu Guvernul.

Potrivit surselor citate, Bucureștiul i-a găsit ca aliați în acest sens pe șefii diplomației din Luxemburg și Finlanda, care au o relație bună cu social-democrații suedezi. De asemenea, a existat un lobby la nivel de europarlamentari.

Cu raportul pozitiv al Comisiei Europenecare recomandă ridicarea MCV, esențial în obiecțiile Olandei, la nivel guvernamental optimismul rămâne temperat. Chiar și în condițiile în care o a doua misiune de evaluare cerută de Olanda s-a încheiat săptămâna trecută, iar raportul este „foarte pozitiv”, susțin surse din guvernul de la București, iar negocierile cu Suedia și Austria lasă loc pentru vești bune.

Mai rămân Austria și Olanda de convins

Președinția cehă a Consiliului UE a făcut din extinderea Schengen una dintre prioritățile sale principale și dorește ca aceasta să fie votată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 8 decembrie. Trei țări – Olanda, Suedia și Austria – s-au opus însă până la declația socialiștilor suedezi de azi.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, și cancelarul Karl Nehammer au anunțat că sunt împotriva primirii României și Bulgariei în Schengen și s-ar putea opune prin veto, în timp ce susțin aderarea Croației.

Vicecancelarul austriac Werner Kogler, lider al partidului Verzii, partener al conservatorilor la guvernare, spunea însă că susține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, nefiind de acord cu poziția celor doi.

Preşedintele Klaus Iohannis spunea, acum două săptămâni, că vede posibil un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie cu privire la aderarea României la Schengen. Miercurea trecută, șeful statului afirmase că „există posibilitatea ca această decizie să fie amânată, cu o lună sau cu două luni”.

Referință:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Nebunie în Orientul Mijlociu: zeci de avioane și-au schimbat brusc traseul, după ce Israelul a declanșat atacul

Publicat

in

De

Mai multe avioane care survolează Iranul și-au schimbat brusc traseul. Decizia a fost luată imediat după exploziile din centrul Iranului, generate de un atac al Israelului. Principalul aeroport din Teheran a fost închis temporar, informează Mediafax.

Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran a fost închis pentru toate zborurile până la ora 07.00 GMT, potrivit unei notificări adresate aviatorilor postată de Administrația Federală a Aviației SUA.

Unele zboruri ale Emirates și Flydubai care survolau Iranul vineri dimineață au făcut viraje bruște pentru a ieși din spațiul aerian iranian, conform Flightradar24, anunță Reuters.

Aeroporturi închise, trafic aerian perturbat

Un zbor de la Dubai la Teheran a fost redirecționat, după ce Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran s-a închis. Un purtător de cuvânt al Flydubai a declarat pentru CNN că zborurile din Dubai către Iran au fost anulate.

„Zborul Flydubai FZ 1929 de la Dubai la Teheran pe 19 aprilie a revenit la Dubai din cauza închiderii Aeroportului Teheran (IKA). În conformitate cu NOTAM-ul emis, zborurile noastre către Iran astăzi au fost anulate. Siguranța pasagerilor și a echipajelor este prioritatea noastră”, a spus purtătorul de cuvânt.

Mai multe explozii au fost auzite în noaptea de joi spre vineri în Iran. Informațiile privind un atac al Israelului asupra Iranului sunt contradictorii și nu au fost confirmate de armata israeliană. Apărarea antiaeriană iraniană a fost folosită, iar Iranul a suspendat zborurile peste mai multe orașe.

Citeste mai mult

NATIONAL

Prima țară mare care le solicită cetățenilor să plece din Israel: se așteaptă un atac puternic al Iranului

Publicat

in

De

Australia își îndeamnă cetățenii să părăsească Israelul de urgență. Anunțul a fost făcut după incidentele nocturne din Iran care par să fie un atac israelian asupra unor ținte iraniene. Australienii avertozează că situația în regiune se poate deteriora rapid, informează Mediafax.

Departamentul de Afaceri Externe și Comerț al Guvernului Australian (DFAT) i-a îndemnat pe cetățenii săi din Israel „să plece dacă o pot face în siguranță”, potrivit CNN.

„Există o mare amenințare de represalii militare și atacuri teroriste împotriva Israelului și a intereselor israeliene în întreaga regiune. Situația de securitate s-ar putea deteriora rapid. Îndemnăm australienii din Israel sau din teritoriile palestiniene ocupate să plece dacă este sigur să facă acest lucru”, potrivit unui mesaj publicat pe contul Smart Traveler de pe X, care postează sfaturi de la DFAT.

S-ar putea închide spațiul aerian

Departamentul a avertizat că „atacurile militare pot duce la închiderea spațiului aerian, anularea zborurilor și devieri și alte întreruperi de călătorie”.

Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv „poate întrerupe operațiunile din cauza problemelor de securitate din zonă în orice moment și cu un preaviz scurt”, mai scrie în mesaj.

Mai multe explozii au fost auzite în noaptea de joi spre vineri în Iran. Informațiile privind un atac al Israelului asupra Iranului sunt contradictorii și nu au fost confirmate de armata israeliană. Apărarea antiaeriană iraniană a fost folosită, iar Iranul a suspendat zborurile peste mai multe orașe.

Explozii au fost auzite în apropierea aeroportului din orașul Isfahan din centrul Iranului. Mai multe investigații au fost lansate. Nu este clar dacă atacul aerian vizează mai multe regiuni sau doar baza de producție din Isfahan, unde probabil au fost fabricate dronele folosite pentru a ataca Israelul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend