Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Slujbă cu detector de metale. Biserica Ucrainei celebrează Crăciunul ortodox pe stil vechi în mănăstirea contestată din Kiev

Publicat

in

La Kiev, noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei a ţinut prima slujbă de Crăciun în contestata Mănăstire a Peşterii (Lavra Pecerska), dependentă anterior de Patriarhia Moscovei dar revendicată de Ucraina ca urmare a războiului, relatează sâmbătă DPA şi France Presse, potrivit Agerpres.

Mitropolitul Epifanie a tinut slujba de CraciunFoto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Câteva sute de credincioşi, zeci de jurnalişti şi ministrul culturii Oleksandr Tkacenko au acceptat invitaţia la serviciul divin sâmbătă în Catedrala Adormirii Maicii Domnului (Uspenski Sobor). Slujba a fost de asemenea transmisă în direct la televiziunea ucraineană.

Pentru prima dată, mitropolitul Epifanie, şeful Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, autocefală şi creată în 2018-2019 după o schismă cu Biserica Rusă, a condus slujba de Crăciun în Catedrala Adormirii Maicii Domnului a acestei mănăstiri din secolul al XI-lea, cea mai mare din ţară.

Credincioşii, inclusiv bărbaţi în uniformă militară, erau adunaţi sub o prezenţă puternică a poliţiei, au remarcat jurnalişti AFP.

Participanţilor li se cerea să-şi arate paşapoartele şi să treacă prin detectoare de metale.

Până la sfârşitul anului 2022, cea mai importantă catedrală a Ucrainei era folosită de Biserica Ortodoxă Ucraineană rivală, care a fost multă vreme legată de Patriarhia Moscovei. Însă contractul acesteia nu a fost reînnoit pentru folosirea a două din cele 10 biserici principale din mănăstire, care este un sit înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Biserica rivală critică procesul ca fiind ilegal.

Situată în capitala Ucrainei, această mănăstire a fost sediul Bisericii Ortodoxe Ucrainene dependente de Patriarhia Moscovei, care a rupt legăturile cu Rusia în luna mai.

Deşi s-au distanţat, responsabilii acestei ramuri sunt sub presiunea autorităţilor ucrainene, care au efectuat mai multe percheziţii în ultimele săptămâni în edificii religioase şi au sancţionat duhovnici pentru poziţiile lor considerate pro-ruse.

Lavra Pecerska din Kiev, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost de asemenea percheziţionată. În decembrie, mănăstirea a fost transferată sub jurisdicţia Bisericii Ucrainei, independentă de Patriarhia Moscovei.

Cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, sărbătorit în Ucraina ca şi în Rusia, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat forţelor sale să respecte o încetare a focului unilaterală de 36 de ore. Ostilităţile au continuat totuşi vineri în mai multe puncte ale frontului, chiar dacă intensitatea lor a fost mai mică faţă de zilele precedente.

Bisericile ortodoxe din Ucraina – ca şi în Rusia ostilă – nu sărbătoresc Crăciunul până în perioada 6-7 ianuarie, aminteşte DPA.

Pentru a tăia legăturile cu Rusia, noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei a fost fondată în 2018 cu ajutor de stat. Autocefalia ei a fost recunoscută de Patriarhia Constantinopolului, nu de Moscova.

NATIONAL

Un pasager aflat într-o maşină care circula în Capitală a sunat la 112 şi a anunţat, printr-un limbaj codificat, o infracţiune în derulare. Ce au constatat agenţii când au oprit maşina

Publicat

in

Un bărbat care se afla, vineri, într-o maşină care circula în Sectorul 6 al Capitalei a sunat la 112 şi a anunţat, printr-un limbaj codificat, o infracţiune în derulare. Când au oprit maşina, agenţii au constatat că şoferul avea permisul suspendat şi avea o alcoolemie de 0.28 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Control in traficFoto: AGERPRES

„În această dimineaţă, 23 februarie 2024, Secţia 25 Poliţie a fost sesizată, în jurul orei 06.00, prin sistem 112, cu privire la faptul că o persoană, pasager într-un autoturism ce se deplasează pe un segment de drum din Sectorul 6, sesizează o posibilă stare de pericol. Pentru a da mai multe detalii privind posibila infracţiune, fără ca şoferul să observe acest aspect, aceasta a folosit un limbaj codificat, în sensul că «a comandat o pizza», expresie recunoscută ca o posibilă infracţiune în desfăşurare”, a transmis vineri Poliţia Capitalei, potrivit News.ro.

Sursa citată a precizat că poliţiştii au luat legătura cu operatorul 112 care a preluat apelul, reuşind oprirea autoturismului în cauză, pe o stradă din acelaşi sector.

„Astfel, a fost depistat şi identificat conducătorul auto, un bărbat, în vârstă de 45 de ani, precum şi pasagerul care a apelat sistemul 112. În urma efectuării verificărilor aferente, s-a stabilit că bărbatul conducea autoturismul cu permisul de conducere suspendat şi sub influenţa băuturilor alcoolice, având un rezultat de 0.28 mg/l alcool pur în aerul expirat, în urma testării cu aparatul alcooltest”, a mai transmis sursa citată.

Ulterior, atât conducătorul auto, cât şi pasagerul care a apelat 112 au fost conduşi la sediul subunităţii în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi luării măsurilor legale ce se impun.

Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 25 Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul cu permisul de conducere suspendat.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ministerul Finanțelor face anunțul pentru antreprenori: Se dau peste 12 miliarde de lei, pe IMM Plus

Publicat

in

Ministerul Finanţelor anunţă, vineri seară, un buget de12,5 miliarde lei pentru sprijinul antreprenorilor, prin Ărogramul IMM PLUS. ”Proiectul asigură, până la 30 iunie 2024, accesul la finanţare al firmelor care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investiţii şi pentru continuarea activităţii. Bugetul propus este de maximum 12,5 miliarde lei şi se pot acorda garanţii în limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, pentru 11.500 beneficiari. Actul normativ este publicat în consultare AICI.”, anunţă, vineri seară, Ministerul Finanţelor.

Boloș spune că e unul din cele mai bune programe

Ministrul Marcel Boloş a apreciat că este unul dintre cele mai de succes programe implementate de România până acum, care oferă IMM-urilor libertatea să ia acele decizii care să le asigure dinamica pozitivă în ceea ce priveşte creşterea numărului de angajaţi, a cifrei de afaceri, a profitului net şi a marjei de profit raportate la vânzări.

”Datele ne-au arătat că firmele care au beneficiat până acum de finanţare cu ajutorul garanţiilor oferite de MF au raportat o creştere medie a veniturilor de 9%. Concret, 9 din 10 companii beneficiare de garanţii de stat au raportat creşteri ale venitului. Tocmai de aceea am alocat 12,5 miliarde lei pentru IMM Plus, pentru a continua să susţinem şi să încurajăm dezvoltarea IMM-urilor şi a mediului de afaceri în ansamblu” , a explicat ministrul Marcel Boloş.

IMM Plus prelungește măsurile de sprijin

Potrivit Ministerului Finanţelor, Programul IMM Plus prelungeşte măsurile de sprijin instituite prin vechea schemă de ajutor de stat IMM INVEST PLUS şi se derulează prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Valorile maxime ale ajutoarelor de stat au fost majorate de la 2.000.000 euro la 2.250.000 euro per întreprindere/UAT, respectiv de la 250.000 euro la 280.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agriculturii primare şi de la 300.000 euro la 335.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii.

Elaborarea actului normativ este fundamentată de situaţia în care schemele de ajutor de stat elaborate în temeiul Cadrului temporar în materie de ajutor de stat în contextul pandemiei COVID-19 (2020/C91I/01) şi-au încetat valabilitatea la data de 30 iunie 2022, iar cele elaborate în temeiul Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (2022/C131/01) la data de 31 decembrie 2023.

Componentele Programului IMM PLUS

Componenta IMM ROMÂNIA PLUS facilitează accesul la finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniştii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiţii sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanţarea altor credite de investiţii sau cheltuieli destinate achiziţiei de părţi sociale şi acţiuni.

Componenta AGRO PLUS este dedicată întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniştii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar.

Componenta IMM PROD PLUS are ca obiectiv acordarea de garanţii guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive.

Componenta CONSTRUCT PLUS are ca obiectiv acordarea de garanţii guvernamentale pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, susţinerea investiţiilor în domeniul energiei verzi şi alinierea la obiectivele de mediu implementate de:

  • IMM-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcţiilor, inclusiv start-up-uri, precum şi arhitecţi şi birouri individuale de arhitectură;
  • Unităţi Administrativ Teritoriale (municipii, oraşe, comune)

Statul acordă facilități speciale pentru afaceriști

Componenta RURAL PLUS are ca obiectiv acordarea de facilităţi de garantare de către stat în mod transparent şi nediscriminatoriu pentru creditele de investiţii şi creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi întreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar.

Componenta INNOVATION PLUS are ca obiectiv acordarea de garanţii guvernamentale pentru companiile româneşti inovative şi/sau care îşi promovează produsele şi serviciile destinate exportului.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend