Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Slăbiciunile economice devin ocazii pentru promisiuni electorale: avem cei mai mulți cetățeni în risc de sărăcie. „Strategiile care au redus sărăcia- nesustenabile”, arată Banca Mondială

Publicat

in

În ultimii 8 ani România a reușit performanța de a fi pe ultima poziție în clasamentul european cu cea mai mare pondere a populației aflată în risc de sărăcie, după ce bulgarii au reușit să combată mai eficient mai eficient sărăcia, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

În plin an electoral, această vulnerabilitate economică este exploatată de politicieni, care promit creșteri de pensii, salarii mai bune, deși un raport al unei organizații independente (Banca Mondială) atrage atenția că măsuri similare din trecut doar au agravat problema bugetară, iar strategiile care au făcut posibilă în trecut înregistrarea de progrese înspre reducerea sărăciei „sunt nesustenabile din punct de vedere structural”

R​ata sărăciei din România rămâne cea mai ridicată din UE, depășind-o pe cea a unor țări cu venituri similare sau mai mici pe cap de locuitor — de exemplu Bulgaria, Croația, Ungaria și Polonia, arată un raport al Băncii Mondiale.

Slaba guvernanță a României rămâne principala constrângere care stă în calea eficacității și a eficienței guvernului, mai notează autorii raportului.

În plus, strategiile care au făcut posibilă în trecut înregistrarea de progrese înspre reducerea sărăciei sunt nesustenabile din punct de vedere structural. O mare parte din reducerea sărăciei înregistrată în anii de dinaintea pandemiei a rezultat din creșterea veniturilor din muncă și din pensii ca urmare a reformelor fiscale și a celor legate de salariul minim și de pensii.

În zonele rurale, ratele naționale ale riscului de sărăcie sunt de aproape șase ori mai mari decât în orașe

Mai exact, au scăzut cota unică a impozitului pe venitul persoanelor fizice (IVPF), contribuțiile la asigurările sociale și taxa pe valoarea adăugată (TVA), a fost extinsă acoperirea scutirii de IVPF, a crescut salariul minim și a fost restructurat sistemul de pensii, cu efectul combinat că multe gospodării au fost scoase din sărăcie.

Sărăcia este concentrată puternic în zonele rurale, unde trăiesc aproximativ 70% dintre persoanele sărace din România. În zonele rurale, ratele naționale ale riscului de sărăcie sunt de aproape șase ori mai mari decât în orașe. Disparitățile în ceea ce privește nivelul de trai sunt mari: venitul mediu pe cap de locuitor în zonele urbane a fost cu peste 60 % mai mare decât în zonele rurale — un decalaj accentuat care a rămas aproape nemodificat în ultimul deceniu.

Decalajul dintre mediul urban și cel rural este vizibil și la nivelul serviciilor publice.În 2020, România era singura țară din UE care nu avea acces universal la apă curentă. Dacă în mediul urban serviciile de alimentare cu apă deservesc aproape 100% din populație, în mediul rural doar 39% și 15% din populație este racordată la sistemul de alimentare cu apă și, respectiv, la sistemul de canalizare.

Pentru a elimina decalajul de învățare față de colegii lor din București-Ilfov, elevii din restul țării ar avea nevoie de peste doi ani de școlarizare suplimentară

În ceea ce privește infrastructura de transport, în pofida marilor investiții publice stimulate de fondurile UE, regiunile României sunt slab interconectate, iar indicele competitivității infrastructurii de transport se află cu mult sub media UE.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (2020), 15% din populația țării nu are asigurare de sănătate, ponderea fiind mai mare la cei cu venituri mici. Disparitatea rezultatelor educaționale este de asemenea mare: pentru a elimina decalajul de învățare față de colegii lor din București-Ilfov (măsurat prin punctajele armonizate obținute la teste), elevii din restul țării ar avea nevoie, în medie, de peste doi ani de școlarizare suplimentară. În plus, indicele capitalului uman (ICU) la nivel de județ este de 0,68 în București-Ilfov, dar scade la 0,51 în județul vecin Giurgiu — indicând un decalaj de aproape 20% între productivitățile potențiale ale copiilor născuți în cele două județe.

Aceste măsuri au exercitat însă o presiune tot mai mare asupra bugetului public, agravând dezechilibrele din cadrul acestuia. În plus, reducerile IVPF și TVA au contribuit la creșterea inegalității, deoarece cea mai mare parte a scutirilor fiscale au fost resimțite de gospodăriile din topul distribuției veniturilor.

Mulți români săraci nu au avut niciun beneficiu de pe urma dezvoltării puternice a pieței forței de muncă, în fruntea căreia se aflau sectoare înfloritoare precum cel al comerțului, al industriei prelucrătoare, și sectorul TIC.

Agricultura și activitățile comerciale agricole rămân principalele surse de venit pentru mulți români din mediul rural, dar productivitatea muncii agricole este cea mai scăzută din UE, iar productivitatea terenurilor (măsurată ca producție pe hectar) este doar cu un loc mai sus în clasament.

Creșterile operate în ultimii ani asupra salariului minim au crescut diferențele de venit dintre lucrătorii informali și cei formali. Economia și-a revenit din șocul provocat de pandemie, dar riscurile fiscale și financiare rămân semnificative.

Loading

ACTUAL

„Fără precedent”. Șase pacienți au contractat HIV de la organe infectate, în urma unor transplanturi, în Brazilia

Publicat

in

Șase pacienți care au beneficiat de transplanturi au fost testați pozitiv pentru HIV, după ce au primit organe infectate de la serviciul de donare de organe din Rio de Janeiro, au anunțat vineri oficiali de stat din Brazilia, potrivit Reuters.

Biroul secretarului pentru sănătate din Rio a precizat că un laborator responsabil cu efectuarea testelor pe organele donate a fost suspendat, după ce organele de la doi donatori au fost transplantate la șase persoane aflate pe lista de așteptare a statului.

Alți pacienți care au fost supuși unor transplanturi au fost examinați pentru a se stabili dacă organele pe care le-au primit au fost infectate, iar toate organele stocate de la donatori până în decembrie 2023, când a fost angajat respectivul laborator, sunt testate, a mai transmis Ministerul sănătății din statul Rio de Janeiro.

„Acest lucru nu are precedent”, a afirmat ministerul, într-un comunicat de presă.

Poliția investighează cine a fost responsabil pentru testările eronate ale organelor.

Autoritățile sanitare au fost alertate cu privire la problemă atunci când un beneficiar de transplant de inimă s-a plâns că are probleme de sănătate și a fost testat pozitiv pentru HIV. Alți doi pacienți care au primit fiecare câte un rinichi au fost, de asemenea, testați pozitiv, au precizat autoritățile.

Medicii și-au exprimat îngrijorarea că această greșeală gravă ar putea submina încrederea publicului în serviciul de donare de organe și ar putea reduce numărul de donatori.

Serviciul de transplant din Rio de Janeiro datează din 2006, peste 16.000 de persoane beneficiind de atunci de organe donate, a adăugat guvernul statal.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Accident mortal în Neamț. O fată de 16 ani și un bărbat de 62 de ani au murit după ce au intrat cu mașina într-un tir

Publicat

in

O adolescentă de 16 ani și un bărbat de 62 de ani au murit într-un accident rutier pe DN2, în județul Neamț. Alte două persoane au fost rănite și transportate la spital, conform publicației locale Știri de Neamț.

Șoferul de 62 de ani, care a decedat, nu a acordat prioritate unui tir, iar „în urma evenimentului rutier, a rezultat decesul conducătorului auto și a unei minore de 16 ani, pasager în autoturism”, conform Poliției Neamț. 

Alte două persoane, o femeie de 57 de ani și o minoră de 17 ani, pasagere și ele în autoturism, au avut nevoie de intervenția pompierilor pentru a fi descarcerate și au fost transportate la spital. Pompierii au acționat și pentru a preveni riscul de incendiu la locul accidentului.

https://www.facebook.com/share/p/qyUv3V1xbF2wtkQw

Șoferului tirului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. 

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili exact circumstanțele în care s-a produs accidentul, fiind deschis un dosar pentru infracțiuni de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Donald Trump a cerut să fie protejat cu avioane militare, de teama presupusei amenințări din partea Iranului, dezvăluie presa americană

Publicat

in

Staff-ul de campanie al lui Donald Trump a solicitat utilizarea de aeronave și vehicule militare pentru a-l proteja pe fostul președinte în ultimele săptămâni ale campaniei electorale din SUA, scriu vineri The New York Times și The Washington Post, potrivit Reuters.

Solicitarea vine în urma celor două tentative recente de asasinare a candidatului republican la președinție. De asemenea, luna trecută, reprezentanții campaniei lui Trump au afirmat că au fost informați de oficiali ai serviciilor americane de informații cu privire la presupuse amenințări din partea Iranului, care ar încerca să-l asasineze.

Un reprezentant al Secret Service, care este însărcinat cu protejarea candidaților prezidențiali, a declarat că „fostul președinte beneficiază de cele mai înalte niveluri de protecție”, dar a confirmat că staff-ul de campanie al lui Trump a solicitat mai mult.

„Secret Service va rămâne vigilent și va continua să își ajusteze și să își îmbunătățească dispozitivul de protecție, după cum este necesar, pentru a atenua amenințările în continuă evoluție”, a declarat reprezentantul agenției.

Președintele Joe Biden le-a declarat reporterilor că a autorizat serviciile de securitate să-l protejeze pe Trump ca și cum ar fi un președinte în exercițiu, iar dacă solicitarea lui Trump se încadrează în această categorie, atunci cererea ar trebui să fie aprobată.

Potrivit The New York Times (NYT), staff-ul de campanie al lui Trump a discutat cu șeful de cabinet al Casei Albe, Jeff Zients, și cu Ronald Rowe, directorul interimar al Secret Service, solicitând resurse militare pentru a-l proteja pe candidatul republican, care o înfruntă pe vicepreședinta american Kamala Harris în scrutinul prezidențial din 5 noiembrie.

Reprezentanții campaniei lui Trump le-au spus oficialilor americani că au trebuit să mute, să reprogrameze sau să anuleze evenimente de campanie din cauza lipsei unei protecții adecvate, a mai scris NYT, citând patru persoane informate cu privire la acest subiect.

Staff-ul lui Trump a solicitat, de asemenea, extinderea restricțiilor de zbor deasupra locuințelor republicanului și a mitingurilor de campanie, precum și prepoziționarea de sticlă balistică la evenimentele din statele-cheie, relatează The Washington Post, citând e-mailuri obținute și surse a căror identitate nu a fost dezvăluită.

Biroul Directorului National Intelligence a recunoscut că Trump a primit o informare din partea serviciului, în septembrie, dar nu a confirmat niciun detaliu. Presupușii atacatori din cele două tentative separate nu au legături cunoscute cu Iranul.

Secret Service s-a confruntat cu numeroase critici după prima tentativă de asasinat asupra lui Trump, în iulie, care a dus la demisia directorului său și la alte schimbări în domeniul securității.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Bătaie între muncitorii români și albanezi pe unul dintre cele mai mari stadioane ale Europei

Publicat

in

Aproximativ 20 de muncitori din România și Albania s-au luat la bătaie, vineri, pe șantierul stadionului Spotify Camp Nou. Șase dintre ei au suferit răni ușoare.

Lucrările pentru noul stadion al echipei FC Barcelona au început în luna iunie 2023, iar arena începe să prindă contur.

Citește continuarea pe GOLAZO.ro

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Ambasada SUA emite o alertă de securitate pentru România. „Amenințări care ar putea viza o sinagogă, un templu sau o moschee” în acest weekend

Publicat

in

Ambasada SUA la București îndeamnă cetățenii americani să manifeste prudență sporită în apropierea instituțiilor religioase din România în perioada 11-13 octombrie, potrivit unei alerte de securitate publicată vineri seară pe pagina ambasadei.

Diplomația americană a emis o avertizare intitulată „amenințare împotriva instituțiilor religioase pentru weekendul 11-13 octombrie”. Alerta este încadrata la gradul de pericol 1 din 4, pentru care se impun „măsuri normale de precauție”.

„Ambasada Statelor Unite ale Americii a fost informată cu privire la amenințări care ar putea viza o sinagogă, un templu sau o moschee din România în weekend-ul 11-13 octombrie”, se menționează în alertă.

Reacția SRI

„În prezent, SRI nu are date și informații care ar putea conduce la solicitarea creșterii nivelului de alertă teroristă. Ținând cont, totuși, de contextul internațional de securitate și evenimente religioase care se întâmplă în acest weekend, SRI cu structurile competente, împreună cu toate celelalte structuri și instituții din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, va manifesta o atenție sporită pentru prezervarea stării de securitate în România”, a transmis SRI.

Recomandările ambasadei SUA

Ambasada îndeamnă cetățenii americani să manifeste prudență sporită în apropierea instituțiilor religioase din România pentru această perioadă.

Sunt menționate și o serie de măsuri recomandate pentru cetățenii americani:

  • Exercitați o prudență sporită și evitați instituțiile religioase în această perioadă.
  • Păstrați un profil scăzut.
  • Fiți conștienți de împrejurimi.
  • Reanalizați planurile de securitate personală.

Evreii sărbătoresc Iom Kippur

Alerta are loc în perioada în care evreii sărbătoresc Iom Kippur (Ziua ispășirii), cea mai însemnată dintre cele trei mari sărbători religioase evreiești.

„Iom Kippur este considerată ziua cea mai sfântă și mai însemnată din an, având un caracter aparte față de celelalte din cele zece zile de pocăință: o tradiție iudaică spune că, după ce poporul a păcătuit prin idolatrie, Yahve, Binecuvântat fie Numele, s-a răzgândit din intenția de a dărui poporului Legea cea sfântă”, potrivit descrierii de pe Holocaust Museum.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

Senatorul Eugen Pîrvulescu, plasat sub control judiciar de către DNA, în noul dosar în care este acuzat de instigare la cumpărare de influenţă

Publicat

in

Senatorul Eugen Pîrvulescu a fost pus sub urmărire penală şi urmează să fie cercetat sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de instigare la cumpărare de influenţă, au anunțat vineri seară procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un comunicat de presă.

Acesta este al doilea dosar pe care senatorul, fost lider al PNL Teleorman, îl are la DNA.

În același dosar mai sunt cercetați fostul director general al OSIM, Marian-Cătălin Burcescu, şi alte două persoane. Una dintre persoane, instigată de Pîrvulescu şi cu ajutorul celorlalţi inculpaţi, susțin procurorii, i-a cerut unui martor din dosar 60.000 de euro, pretinzând că poate interveni pentru urgentarea procedurii de eliberare a avizului de securitate ORNISS pentru acesta.

Anchetatorii precizează că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând cu ziua de vineri, faţă de Eugen Pîrvulescu, la data faptei şi în prezent senator în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la infracţiunea de cumpărare de influenţă, Marian-Cătălin Burcescu, la data faptei director general la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă şi faţă de alte două persoane, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influenţă, potrivit Agerpres.

DNA notează în ordonanţă că, în cursul anului 2022, persoana acuzată de trafic de influenţă, „la instigarea lui Eugen Pîrvulescu şi beneficiind de ajutorul celeilalte persoane inculpate şi Marian-Cătălin Burcescu, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 60.000 de euro din care martorul ar fi remis persoanei acuzată de trafic de influenţă suma de 150.000 lei (echivalentul a 30.000 euro), acesta din urmă lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei alte persoane care deţinea o funcţie importantă în cadrul instituţiei desemnate de securitate, afirmând că o va determina să urgenteze efectuarea verificărilor de securitate necesare în cadrul procedurii de eliberare a avizului de securitate ORNISS în beneficiul martorului respectiv”.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să se prezinte ori de câte ori sunt chemaţi la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, menţionează procurorii anticorupție.

Eugen Pîrvulescu a fost ridicat în cursul dimineții de vineri şi adus la la DNA. El le-a spus jurnaliștilor, la intrare, că nu ştie de ce a fost adus în faţa anchetatorilor.

Senatorul a fost trimis în judecată de DNA și în 2022, procurorii acuzându-l că ar fi încercat să aranjeze un concurs la Serviciul de ambulanță.

Pîrvulescu a fost ales senator în 2020 pe listele PNL și este la al doilea mandat. El a anunţat la începutul săptămânii, în şedinţa de plen, că va activa ca independent. Într-un comunicat de presă, el a precizat luni că se va alătura lui Mircea Geoană și echipei acestuia.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend