Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Situație tensionată în PNL din cauza noilor măsuri fiscale! Raluca Turcan îi atrage atenția lui Marcel Boloș: ‘Peste 61% vor fi desfiinţate prin aplicarea acestor măsuri’

Publicat

in

Situație tensionată în PNL din cauza noilor măsuri fiscale! Ministrul Culturii Raluca Turcan a transmis o adresă către ministrul Finanţelor Marcel Boloş în care atrage atenţia asupra faptului că, în cazul în care măsurile fiscale anunţate de către Executiv, atunci 61% din instituţiile publice de cultură vor fi desfiinţate.

„Reţeaua de infrastructură culturală publică a fost diminuată sistematic din 1990. Numărul bibliotecilor publice, a scăzut de la 4.458 în 1990, la 1.962 de biblioteci publice în anul 2021.  Similar numărul aşezămintelor culturale din mediul rural a scăzut de la 7.110 clădiri cu funcţie de cămin cultural în 1990 la 4.984 de clădiri funcţionale în 2020. Astfel, dintre cele 469 de instituţii publice de cultură cu personalitate juridică care îşi desfăşoară activitatea în prezent, peste 61% vor fi desfiinţate prin aplicarea acestor măsuri”, arată ministrul Raluca Turcan, în documentul transmis către Marcel Boloş şi premierul Marcel Ciolacu, publicat de News.ro.

Turcan mai spune că măsurile fiscale avute în vedere de către Guvern prin ordonanţa de urgenţă care este încă în lucru vor avea consecinţe grave asupra sectorului public cultural.

Prin prezenta adresă vă informăm asupra consecinţelor grave pe care le va avea implementarea prevederilor documentului de lucru privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, asupra sectorului public cultural, fiind create permisele intrării în colaps a acestuia cu toate consecinţele negative aferente asupra celorlalte sectoare, fiind afectat, totodată Dreptul de acces la cultură, reglementat prin Constituţia României”, conform sursei citate.

Raluca Turcan mai precizează că prin acest document nu solicită excepţii pentru sectorul cultural, „fiind conştienţi şi preocupaţi de situaţia financiară dificilă a României potrivit contului de execuţie bugetară, menţionată în preambulul documentului de lucru”

Ne dorim ca măsurile care vor fi implementate să asigure, pe lângă scăderea cheltuielilor publice, funcţionarea eficientă a instituţiilor publice de cultură în vederea asigurării garantării dreptului de acces la cultură potrivit prevederilor Constituţiei României”, mai prevede sursa menţionată.

”Numărul de posturi vacante se anulează”

Ea mai precizează că unul dintre articole ale OUG pregătit de Marcel Boloş şi anume cel care stipulează că „numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcţii aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se anulează”, va avea impact asupra bibliotecilor publice, muzeelor, instituţiilor publice de spectacole şi concerte cum ar fi teatrele, operele şi filarmonicile, centrele culturale, şcolile populare, centrele pentru promovarea şi conservarea culturii tradiţionale, căminele şi casele culturale.

Citeste mai mult

ACTUAL

Tărăboi la târla regală! Tovarășul Moisescu l-a penalizat dur pe ciobanul Petrescu: SĂ FACĂ CIOCUL MIC!

Publicat

in

Tărăboiul regal de la curtea primarului PIC pare a nu se mai sfârși nici după afișarea rezultatului votului de dumincă 9 iunie. Astfel, astazi dimineață, consilierul PSD Marius Moisescu, cel căruia îi place să fie alintat cu apelativul “tovarășul” a semnat, in calitate de președinte de ședință, Procesul Verbal al ședinței cu scântei de dinaintea alegerilor. Informația ne-a fost furnizată chiar de tovarășul Moisescu, cel care ne-a dat asigurari că, din această lună, nu va mai permite scandaluri în plenul ședințelor. “Gata cu scandalurile celor care orăcăie fără să spună nimic concret, inteligibil. L-am sancționat cu avertisment pe domnul Daniel Petrescu și, de asemenea, i-am interzis să mai ia cuvantul la următoarele ședințe. Să facă ciocul mic și să zică merci că a prins la limită încă un mandat de consilier local. O să vedeți ce mielușel va fi”, ne-a declarat consilierul Marius Moisescu.

Citeste mai mult

ACTUAL

SCANDALUL LIFTURILOR LA SPITALUL JUDEȚEAN ARGEȘ – CONDUCEREA SJU VINE CU CLARIFICARI

Publicat

in

În urma unor informații false difuzate în cadrul unei pagini de social media, conducerea Spitalului Județean de Urgență Pitești (SJU Piteşti) transmite următoarele clarificări:

Din respect pentru pacienţii noştri şi pentru toţi cetăţenii argeşeni, revenim, pentru a informa corect opinia publică, aşa cum am făcut-o şi într-un comunicat anterior.

Astfel, precizăm că în 29.05.2024, după reluarea procedurilor, a fost încheiat Contractul de reparații capitale și pentru ultimele 2 ascensoare de 6 persoane, care necesitau acest lucru, fiind vorba despre ascensoarele destinate exclusiv aparținătorilor, contract în valoare de 194.652,37 lei (inclusiv T.V.A.), finanțat integral din bugetul județului Argeș.

Menționăm că, în acest moment, în cadrul SJU Piteşti, funcționează 3 lifturi mari, atât pentru pacienţi, cât şi pentru aparţinători, având în vedere că reparația capitală/ punerea în funcțiune a 2 lifturi mari a fost realizată la sfârșitul anului 2023.

După finalizarea reparației capitale la cele 2 lifturi destinate, exclusiv, aparținătorilor, vor fi funcționale toate cele 5 lifturi.

Conform contractului încheiat de SJU Piteşti, executarea lucrărilor se va efectua în 75 de zile lucrătoare, având ordin de începere a lucrărilor, din data de 05.06.2024.

Informăm, pe această cale, pacienţii şi aparţinătorii, că există o preocupare permanentă de a remedia, în cel mai scurt timp, toate problemele care apar şi vă asigurăm că depunem toate eforturile, în acest sens.

Toate schimbările pe care le generăm la nivelul Spitalului

Judeţean de Urgenţă Piteşti vin pentru argeşeni şi nu numai, iar, prin ceea ce facem, ţinem cont de nevoile şi părerile acestora.

Creşterea calităţii serviciilor medicale furnizate şi asigurarea

condiţiilor necesare a reprezentat și reprezintă o prioritate, atât pentru SJUP, cât și pentru Consiliul Județean Argeș.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Pitești

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend