Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sistemul medical ar putea avea în 2-3 ani o platformă digitală care să încorporeze mai multe baze de date, promite un secretar de stat

Publicat

in

Sistemul medical ar putea avea funcţională, în termen de doi – trei ani, o platformă digitală cu informaţii în domeniu care să încorporeze mai multe baze de date, a declarat miercuri Tiberius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Card de sănătateFoto: AGERPRES

„În momentul de faţă există dorinţa la nivelul Ministerului Sănătăţii, având în vedere că prin componenta PNRR pe partea de informatizare putem să primim fonduri, să dezvoltăm sistemul informatic, să avem un proiect de program naţional numit SEGIS. Este un serviciu de gestionare a informaţiilor din sănătate care va cuprinde o platformă de date foarte multe, foarte importante legate atât de activitatea spitalelor, cât şi de partea de activitate în care este implicată şi CNAS, dar mai mult legat de costurile care se fac în sănătate atât legate de personal, adică angajările din sănătate şi costurile efective generate de acest lucru, cât şi partea de activitate spitalicească. În momentul în care vom avea această platformă, toate datele – cantităţi uriaşe de date vor putea fi prelucrate în funcţie de interesul de moment al celor care lucrează în sănătate. Nu va fi un acces liber, ci ierarhizat în funcţie de nivelul de la care se accesează sistemul”, a afirmat Tiberius Brădățan în cadrul dezbaterii Speranţa de viaţă sănătoasă şi productivitatea în economie: problema României, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat mai spune că se încearcă integrarea mai multor baze de date din sănătate, pentru a rezulta o imagine de ansamblu. “Provocarea pentru noi este ca în următorii doi – trei ani să avem această bază de date”, a transmis Brădăţan.

Tiberius Brădățan a subliniat că pentru înfiinţarea acestei baze de date este necesară o legislaţie specifică: „Deocamdată suntem în faza în care trebuie să avem şi din punct de vedere legislativ baza pentru a putea să o înfiinţăm în aşa fel încât să poată fi eficient securizată.”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății adaugă că este necesară o îmbunătăţire a programului informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi interconectarea lui în cadrul viitoarei platforme: „Programul CNAS este un program vechi, de 20 de ani. Este normal că trebuie să sufere nişte îmbunătăţiri, să se treacă la alt nivel. Mai importantă va fi interconectarea lui în cadrul platformei mari. (…) De data aceasta, faţă de alte dăţi, există şi banii care pot fi accesaţi pentru că de multe ori ne izbeam de lipsa de finanţare.”

Declarația secretarului de stat în Ministerul Sănătății vine în contextul în care, în ultimele zile, au existat din nou probleme cu funcționarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate (PIAS) continuă.

CNAS a anunțat miercuri că „disfuncționalitățile” din ultimele zile „nu au fost rezolvate în totalitate”. Casa de Asigurări de Sănătate a mai precizat că „face eforturi pentru remedierea cât mai urgentă a situației” și spune că „sistemul informatic al asigurărilor sociale de sănătate este subdimensionat şi construit pe tehnologii şi echipamente învechite”.

Citește și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

SUA au schimbat strategia și atacă puternic direct în Yemen

Publicat

in

Statele Unite au efectuat miercuri patru atacuri asupra unor sisteme de rachete aparţinând rebelilor huthi din Yemen, a anunţat comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu, Centcom, informează News.ro.

“La 21 februarie, între orele 00:00 şi 18:45 (ora Sanaa), forţele Centcom au efectuat patru lovituri de autoapărare împotriva a şapte sisteme de rachete de croazieră anti-navă huthi şi a unui lansator mobil de rachete balistice anti-navă care erau pregătite pentru a fi lansate în Marea Roşie”, a precizat Centcom într-un comunicat.

“În plus, în acest timp, forţele Centcom au doborât în mod defensiv o (dronă explozivă)”, a adăugat acesta.

Aceste rachete, lansatoare şi dronă au fost “identificate în zonele controlate de huthi în Yemen” şi reprezentau “o ameninţare iminentă” la adresa navigaţiei în regiune, a mai spus Centcom.

Rebelii houthi atacă navele din Marea Roșie

Rebelii efectuează din noiembrie atacuri asupra unor nave pe care le consideră legate de Israel în largul coastelor Yemenului. Ei pretind că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, unde Israelul duce un război sângeros împotriva Hamas, ca represalii la atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian la 7 octombrie.

Ca răspuns la atacurile huthi, în decembrie, Statele Unite au înfiinţat o forţă multinaţională de protecţie maritimă în Marea Roşie, numită “Prosperity Guardian” şi, cu ajutorul Regatului Unit, au lansat atacuri în Yemen împotriva huthi. De atunci, huthis şi-au extins atacurile asupra navelor legate de Statele Unite şi de Regatul Unit.

Luni, Uniunea Europeană a anunţat lansarea propriei sale misiuni de protecţie maritimă, planificată pentru un an şi posibil de reînnoit.

Citeste mai mult

NATIONAL

Alin Nica, președintele CJ Timiș: La noi nu se mai vorbește de acum 6 ani despre școli cu toaleta în curte

Publicat

in

Alin Nica, președinte CJ Timiș: “La noi în Timiș încă de acum 6 ani nu se mai vorbește despre școli cu toaleta în curte. Vorbim despre lucruri de bază, pentru care am investit bani europeni.”

Șeful liberalilor din județ a vorbit într-o emisiune TV despre impactul fondurilor europene în viața timișorenilor și cum a reușit administrația pe care o conduce să dezvolte comunitatea locală accesând banii europeni în primul rând.

“Vă dau câteva exemple de investiții majore: Timișoara nu a avut o conexiune rezonabilă cu autostrada. Am reușit în doar 6 luni lărgirea unui drum județean, cu fonduri europene, iar acum șoseaua de centură are conexiune cu autostrada. De asemenea, avem în scurt timp cea mai modernă maternitate construită în ultimii 50 de ani. Un alt exemplu îl reprezintă unirea vămilor Jimbolia și Nădlac – acum poți parcurge distanța dintre ele fără ocol pe trasee complicate”, a declarat Nica.

Acesta a vorbit despre strategia PNL în domeniul dezvoltării locale. În centrul acesteia stau în continuare fondurile europene. Iar aici intră atât proiecte ce țin de infrastructură și domenii vitale, ca sănătatea și educația, cât și proiecte ce țin de viața culturală.

“Expoziția Brâncuși ne-a adus în atenția oamenilor la nivel internațional. Am fost pe billboardurile din capitalele europene, am primit mesaje de la românii din străinătate, că ne-au văzut acolo”, a adăugat președintele CJ Timiș, subliniind importanța titlului de Capitală europeană a culturii care a adus Timișoarei recunoașterea internațională și un imbold important turismului local.

Nica este mulțumit de implementarea proiectelor în județ, atât pe fonduri europene, de coeziune, pe PNRR şi proiectele din PNDL şi Anghel Saligny.

Amintim că, potrivit unui studiu recent care analizează situația economică a județelor, în vârful clasamentului PIB/cap de locuitor pe țară se află județe conduse de un președinte al Consiliului Județean din partea PNL. După București, clasamentul este ocupat de Cluj, Ilfov, Timiș, Brașov, Constanța, Prahova, Sibiu și Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend