Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sindicatele din educație anunță proteste începând de luni, dacă Guvernul nu decide ca testele pe bază de salivă să fie făcute de părinți, nu de profesori

Publicat

in

​Începând de luni, sindicaliștii din învățământ vor picheta sediile Guvernului României și prefecturilor, dacă executivul nu va modifica instrucțiunile privind testarea în școli, așa încât testele cu salivă să fie administrate de părinți elevilor, și nu la școală, de către profesori, avertizează FSLI și Federația „Spiru Haret”.

„În situația în care, până vineri 19.11.2021, Guvernul României nu va interveni pentru modificarea Instrucțiunii privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ, astfel încât testarea elevilor să nu se realizeze de către salariații unităților de învățământ ci, cu prioritate de către părinți/reprezentanții legali ai acestora, luni, 22 noiembrie 2021, începând cu orele 13.00, membrii noștri de sindicat vor picheta sediile prefecturilor județene și al Ministerului Sănătății/ Guvernului României.

În plus, în condițiile în care nu se renunță la această decizie, colegii vor aplica ad litteram – pas cu pas – Instrucțiunea, ceea ce înseamnă că procesul de predare-învățare-evaluare va fi afectat grav din cauza acestei testări”, afirmă cele două federații, într-un comunicat de presă.

  • Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, va susține la ora 18.00 o declarație de presă pe această temă.

Cele două federații, care au amenințat cu proteste și imediat după ce Ministerul Sănătății a transmis, vineri, instrucțiunea privind testele cu salivă, reacționează la acuzațiile ministrului Sănătății Cseke Attila, care a făcut referire la fuga de răspundere a “pedagogilor”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri un nou termen la care testele de depistare a infecției cu Covid pe bază de salivă vor ajunge în școli – jumătatea săptămânii viitoare, deși ele erau așteptate la finalul acestei săptămâni. Această amânare vine în contextul în care nu este clar în acest moment dacă aceste teste vor putea fi făcute și acasă, de către părinți, sau doar la școală.

Ministerul Sănătății a anunțat, ca răspuns la solicitările Ministerului Educației de a veni cu clarificări, că legislația în vigoare nu exclude utilizarea la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, iar decizia utilizării la domiciliu a acestor teste “revine sistemului educațional”.

Ce spun FSLI și Federația „Spiru Haret”:

  • „Declaraţiile publice ale domnului Cseke Attila-Zoltan, ministrul sănătăţii, din data de 17.11.2021, conform cărora testele de salivă nu sunt un act medical şi este în responsabilitatea Ministerului Educaţiei de a decide cum se face aplicarea acestor teste, sunt contrazise de conţinutul Instrucţiunii nr. CAZ/3811/12.11.2021, care este aplicabilă.
  • Acuzaţiile domnului ministru Cseke Attila-Zoltan, referitoare la fuga de răspundere a “pedagogilor”, ne determină să îi reamintim acestuia că, în ultimii ani, Guvernul României a fugit de răspunderea care îi revedea, conform Legii cadru de salarizare, faţă de personalul didactic, amânând acordarea majorărilor salariale prevăzute de lege!
  • Înainte de a acuza o categorie socio-profesională că fuge de răspundere, ar trebui ca guvernanţii să îşi analizeze propriul comportament din ultimii ani!
  • Mai mult, încă înainte de semnarea Instrucţiunii, am atras atenţia că testarea nu se poate realiza la nivelul unităţilor de învăţământ – în forma propusă – deoarece va afecta semnificativ desfăşurarea procesului instructiv- educativ, cel care este în responsabilitatea unităţilor de învăţământ.
  • Toate aceste măsuri au fost dispuse cu ignorarea reprezentanţilor salariaţilor, părinţilor şi elevilor! De asemenea, ele nu au făcut decât să creeze o prăpastie între vaccinaţi şi nevaccinaţi, respectiv părinţi, elevi, pe de o parte, şi angajaţii din învăţământ, pe de altă parte.
  • În calitate de reprezentanţi ai salariaţilor din învăţământul preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie “SPIRU HARET” au atenţionat Ministerul Sănătăţii, încă din data de 10 noiembrie 2021, că testele rapide antigen din salivă nu pot fi administrate elevilor de către salariaţii din învăţământ, fără ca aceştia să fie supuşi riscului de contaminare, iar instrucţiunea emisă a ignorat total realităţile din unităţile de învăţământ şi creează premisele răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, nu pe cele ale combaterii acesteia.
  • În aceste condiţii, Colegiul Naţional al Liderilor FSLI şi Colegiul Liderilor al F.S.E. ” SPIRU HARET” au hotărât ca, în situaţia în care, până vineri 19.11.2021, Guvernul României nu va interveni pentru modificarea Instrucţiunii privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 a elevilor în unităţile de învăţământ, astfel încât testarea elevilor să nu se realizeze de către salariaţii unităţilor de învăţământ ci, cu prioritate de către părinţi/reprezentanţii legali ai acestora, luni, 22 noiembrie 2021, începând cu orele 13.00, membrii noştri de sindicat vor picheta sediile prefecturilor judeţene şi al Ministerului Sănătăţii/Guvernului României. În plus, în condiţiile în care nu se renunţă la această decizie, colegii vor aplica ad litteram – pas cu pas – Instrucţiunea, ceea ce înseamnă că procesul de predare-învăţare-evaluare va fi afectat grav din cauza acestei testări.
  • În calitate de reprezentanţi ai salariaţilor din sistemul educaţional, considerăm că politica de ignorare a salariaţilor din învăţământ, a drepturilor lor, inclusiv a dreptului la securitate şi sănătate în muncă, trebuie să înceteze, la toate nivelurile! Deciziile importante în domeniul educaţional nu pot fi adoptate cu ignorarea personalului din sistem sau a beneficiarilor primari ai educaţiei!”

Citește mai multe despre testele de salivă în școli:

NATIONAL

Lovitură de teatru: Ce post de televiziune din România va transmite Formula 1 în 2024

Publicat

in

Antena 1 va fi gazda Formulei 1 în România pentru următorii 3 ani, devenind principalul hub pentru acest sport în țară. Cel mai spectaculos sezon din istoria legendară a Formulei 1 va cuprinde 24 de curse și va fi transmis în întregime de posturile Antena 1, Antena Stars și platforma AntenaPLAY.

Antrenamentele desfășurate pe 29 februarie și 1 martie vor fi disponibile în întregime pe platforma online, iar sesiunea de calificare va fi difuzată pe 1 martie, la ora 18:00, pe Antena Stars, conform Gsp.

Sezonul 2024 din Formula 1 este programat să includă 24 de curse, începând cu prima etapă în Bahrain, pe 2 martie, și terminând cu ultima etapă în Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) pe 8 decembrie. Testele oficiale sunt planificate tot la Bahrain, între 21 și 23 februarie.

Citeste mai mult

NATIONAL

Thomas Tuchel: Nu sunt eu singura problemă în parcursul negativ al lui Bayern

Publicat

in

Antrenorul lui Bayern Munchen, Thomas Tuchel, a declarat că nu este singurul responsabil pentru forma proastă a echipei sale. Pe de altă parte speră că decizia clubului de a se despărți de el la finalul sezonului va fi una care va ajuta echipa.

Clubul bavarez a decis în această săptămână să rupă legăturile cu Tuchel la finalul sezonului, deși contractul său este valabil până în 2025. Decizia a venit după o serie de trei meciuri pierdute în toate competițiile, relatează Reuters.

Bayern, care a câștigat precedentele 11 tittluri de campioană, se află pe locul doi în Bundesliga, la opt puncte în spatele liderului Bayer Leverkusen.

“Nu contează dacă înțeleg decizia clubului sau dacă sunt mulțumit de ea”, a declarat Tuchel la o conferință de presă înaintea meciului de sâmbătă cu RB Leipzig. din Bundesliga.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend