Conecteaza-te cu noi

Educatie

Sindicaliștii din Educați trag un semnal pentru Guvern: Atenționare cu privire la majorarea salarială promisă de Executiv

Publicat

in

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), prin președintele Simion Hancescu, a transmis un mesaj cu ocazia deschiderii anului școlar 2023-2024.

Astfel, Hancescu avertizează că sindicaliștii vor continua, cu determinare, să ceară majorarea salarială promisă de Guvern.

„Mesajul Președintelui FSLI, Simion Hancescu, cu ocazia deschiderii noului an şcolar 2023-2024

Noul an şcolar, care debutează astăzi, 11 septembrie 2023, ne oferă tuturor, angajaţi ai sistemului de educaţie, elevi şi părinţi, noi oportunităţi şi speranţa că vom reuşi împreună să transformăm şcoala românească în cel mai potrivit mediu în care copiii să se poată dezvolta. Pentru a ajunge aici avem în continuare nevoie de mai multe resurse şi o implicare mai mare din partea autorităţilor statului. După luni pline în acţiuni sindicale am reuşit împreună să schimbăm măcar puţin optica guvernanţilor privind investiţiile în educaţia din România, dar mai ales modul în care se raportează la acest sistem.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, prin intermediul organizaţiilor sindicale judeţene afiliate, va continua cu determinare, munca depusă şi până acum, pentru a recâştiga angajaţilor din sistemul de învăţământ statutul profesional pe care îl merită, dar şi respectul din partea societăţii. Totodată, ne dorim ca elevii să beneficieze de dotări la clase, de materiale didactice care să ţină pasul cu lumea modernă, dar şi de siguranţă şi securitate.

Dragi colegi,

Fără implicarea şi dăruirea voastră, şcolile din România nu ar avea suflet. Voi sunteţi cei care aveţi grijă, an de an, ca generaţiile de elevi care vă trec pragul clasei să simtă că sunt iubiţi, apreciaţi şi sprijiniţi. Voi sunteţi cei care, cu pasiune, ştiţi să transformaţi educaţia într-un univers al cunoaşterii pe care elevii voştri abia aşteaptă să îl descopere. Vă mulţumim pentru tot ceea ce faceţi şi sperăm ca schimbările care au loc în educaţie să vină și în sprijinul vostru şi să însemne, în final, o creştere a calităţii.

Dragi elevi,

Sunteţi mândria noastră, a slujitorilor educaţiei! Fără voi, şcolile nu ar avea glas, nu ar avea culoare, nu ar avea viaţă! Voi sunteţi cei care transformaţi dascălii în oameni dedicaţi misiunii lor. Vă mulţumim pentru că ne-aţi fost alături tot timpul şi vă urăm succes în noul an şcolar!

Dragi părinţi,

Aduceţi stropul de echilibru de care învăţământul din România are nevoie. Ştim că vreţi tot ceea ce este mai bun pentru copiii voştri, iar noi vă asigurăm că facem tot ce putem pentru a le oferi cele mai bune condiţii şi cel mai bun mediu în care să se dezvolte. Avem nevoie de parteneriatul cu voi, de susţinerea, dar mai ales de încrederea pe care ne-o oferiţi.

‼️Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ vă urează, tuturor, succes în noul an şcolar, 2023-2024!

Președinte FSLI,
Simion Hancescu”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Educației, Ligia Deca, despre creșterea salariilor profesorilor: ‘Din ultimele discuții, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creștere pentru anul 2024’

Publicat

in

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că anul viitor este posibilă o majorare cu 20% a salariilor din învăţământ, care se va realiza în etape, ceea ce va conduce la venituri mai mari cu peste 50% faţă de luna iunie a anului curent.

Am avut anul acesta o creştere medie de 30%. Există ordonanţa din vară care vorbea de o creştere de 50% de la 1 ianuarie, raportată la noua grilă pentru educaţie care, din păcate, nu este încă în vigoare pentru că Legea salarizării unitare nu este finalizată.

În acest context, Guvernul şi federaţiile sindicale ale cadrelor didactice şi ale personalului din învăţământ au discutat, în ultimele săptămâni, care ar fi o creştere realistă bazată pe posibilităţile din anul viitor, dar care să şi arate semnul de respect pe care îl avem pentru profesia didactică. Din ultimele discuţii, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creştere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuţiile referitoare la etapele de acordare, ceea ce ar însemna că avem o creştere de peste 50% faţă de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an”, a afirmat Deca, la Parlament, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, există încă „o discuţie deschisă între Guvern şi federaţiile sindicale”.

Ceea ce eu ştiu clar, în acest moment, este că vom avea o creştere de peste 50% pe media salariilor din învăţământ faţă de ce aveam înainte de luna iunie şi, de asemenea, vom regla toate inechităţile pe care le-am identificat împreună cu reprezentanţii profesorilor.

Asta înseamnă inclusiv măsuri care să crească salariile directorilor, directorilor adjuncţi şi personalului de conducere, plus alte categorii care, fiind pe alte grile, nu au beneficiat în aceeaşi măsură de creşterile salariale„, a explicat Ligia Deca.

Ea a menţionat că la ultima discuţie avută între premierul şi reprezentanţii sindicatelor s-au analizat mai multe variante de etapizare.

Nu avem încă o variantă pe care s-o fi agreat (…) reprezentanţii federaţiilor sindicale şi domnul prim-ministru. (…) Ştiu care sunt propunerile de etapizare, dar aş vrea să nu inducem în opinia publică variante care nu sunt confirmate. Cred că, în scurt timp, vom putea face un anunţ public şi vor putea confirma şi reprezentanţii cadrelor didactice„, a transmis Deca, conform agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Vești importante pentru această categorie de tineri! Vor primi bani de la stat

Publicat

in

Vești importante pentru studenții români! Bursele sociale se acordă pe durata legală a programului de studii, până la împlinirea vârstei de 35 de ani. Cuantumul minim al bursei sociale pentru studenţii înmatriculaţi la programe de studii universitare, în anul universitar 2023-2024, creşte de la 580 de lei la 900 de lei.

Bursele sociale pentru studenți se acordă conform Legii învățământului superior și Ordinului Ministerului Educației nr. 6463/2023.

Legislația prevede că studenții care provin din medii defavorizate pot beneficia de burse sociale lunare, în valoare de 900 de lei.

Bursele se acordă pe baza unor criterii clare, care includ venitul familiei, situația socială și starea de sănătate a studentului.

În plus, studenții pot primi burse sociale ocazionale, pentru îmbrăcăminte, la nașterea unui copil sau la decesul unui membru al familiei.

Iată o prezentare mai detaliată a condițiilor de acordare a burselor sociale:

Bursele sociale lunare se acordă studenților care provin din familii cu venituri mici, din familii monoparentale sau din centre de plasament. De asemenea, pot beneficia de aceste burse studenții cu dizabilități sau cu afecțiuni medicale grave.

Bursele sociale ocazionale se acordă studenților care se confruntă cu situații dificile, cum ar fi necesitatea de a achiziționa îmbrăcăminte sau încălțăminte, de a face față cheltuielilor legate de nașterea unui copil sau de a face față decesului unui membru al familiei.Instituțiile de învățământ superior pot acorda, de asemenea, alte ajutoare financiare studenților în situație de risc.

Așadar, bursele sociale sunt o modalitate importantă de a sprijini accesul la educație al studenților defavorizați. Acestea le oferă studenților posibilitatea de a se concentra pe studii, fără a fi nevoiți să se preocupe de problemele financiare.

Alte burse de care pot beneficia studenții din medii defavorizate

Studenții mai pot beneficia, la cerere, pe baza documentelor justificative, și de următoarele tipuri de burse sociale ocazionale, indiferent dacă studentul beneficiază și de altă categorie de bursă:

– bursa pentru ajutor social ocazional pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, care se poate acorda studenților orfani de unul sau ambii părinți, studenților care provin din familii monoparentale, studenților proveniți din centre de plasament sau studenților defavorizați din punct de vedere socioeconomic, a căror familie nu a realizat în cele 12 luni dinaintea depunerii cererii pentru acordarea acestui tip de bursă un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net la nivel național. Această categorie de bursă se poate acorda aceluiași student de două ori în cursul unui an universitar;

– bursa pentru ajutor social ocazional de maternitate, care se acordă studentei sau studentului a cărui soție nu realizează deloc venituri sau venituri mai mari decât salariul de bază minim net la nivel național, constă într-o bursă pentru naștere și lăuzie și o bursă pentru procurarea îmbrăcăminții copilului nou-născut și care se acordă o singură dată în cursul anului universitar pentru fiecare copil născut;

– bursa pentru ajutor social ocazional în caz de deces se poate acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului(ei). Prin membru de familie se înțelege soț, soție, copil. În cazul decesului studentului(ei) necăsătorit(e)/căsătorit(e) cu soție/soț care nu realizează venituri, bursa se acordă rudelor de gradul I/ succesorului legal o singură dată în cursul anului universitar, conform dcbusiness.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend