Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sfaturi pentru occidentali curioși: Transilvania nu e o ficțiune horror cu vampiri, ci un loc real. Și poți să te îndrăgostești de ea

Publicat

in

A.C. Theodor • HotNews.ro

Puține locuri din Europa sunt deopotrivă pline de mister și la fel de puțin cunoscute. Transilvania nu e o ficțiune cu orori gotice și plină de vampiri, ci o provincie din România. Atenție: dacă o vizitezi, îți poate cădea cu tronc, a pățit-o și un rege!

Castelul Bran, BrasovFoto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

De ce e greu de găsit pe hartă

Da, chiar și pe harta României… Pentru că nu este o unitate administrativă, ci o provincie istorică. Iar hotarele ei sunt greu de trasat. Unele zone au fost mereu transilvănene, dar altele – din nord și vest – sunt incluse doar uneori. Depinde cu cine vorbești dacă afli că Oradea sau Timișoara sunt orașe din Transilvania.

Nu vă așteptați la vampiri

Mulțumită cărților și filmelor, cei mai mulți oameni asociază Transilvania cu vampiri. Dar numai după 1897, când irlandezul Bram Stoker a publicat celebrul roman „Dracula”.

Cealaltă legătură cu Transilvania a romanului este numele vampirului, purtat de o persoană reală, Vlad Dracul. Mai bine cunoscut ca Vlad Țepeș, a fost un prinț din Valahia vecină, cu o reputație cam brutală. Sunt multe locuri în România asociate cu ficționalul Dracula, dar și legate de Vlad Țepeș.

Sighișoara este orașul în care s-a născut, în Castelul Corvinilor ar fi fost ținut prizonier, iar la Castelul Poienari a trăit. Dar locul legendar este Castelul Bran. Deși este numit „castelul lui Dracula”, nu are mai nimic legat de om sau personaj, dar este foarte pitoresc.

Perioada potrivită pentru vizitare

Mai important este să știi când și unde să nu te duci. Desigur, în funcție de planurile pe care ți le faci. Cum România nu este asaltată de turiști, vara e o perioadă bună, pentru că nici nu este insuportabil de cald.

Pentru plimbări și peisaje, toamna sau primăvara târzie sunt mai potrivite. Iar dacă vă place frunzișul, nesfârșitele păduri sunt o încântare. La munte se face cam frig iarna, așa că nu este timpul ideal pentru plimbări, ci pentru ski, săniuș și târgurile locale de Crăciun.

Unele orașe sunt atrăgătoare

Deși regiunea este și muntoasă, și agricolă, cea mai bună cale de a cunoaște Transilvania este prin orașele ei.

Cel mai bun punct de start este Cluj-Napoca, cel mai mare oraș și capitala neoficială a provinciei. Deși are vestigii istorice, ca secțiuni din vechiul zid medieval sau Biserica Sf. Mihail, este un oraș foarte vesel și modern. Brașov, oraș în munți, este una din cele mai bune destinații din Europa. Oraș istoric, are o atmosferă grozavă și atrage mulți practicanți de sporturi de iarnă.

Printre orașele mai mici se numără Sibiu, Alba Iulia, Sighișoara și Târgu Mureș, fiecare cu atracțiile și farmecul lui. Multe merită o zi sau două, mai ales dacă aveți în vedere și atracțiile învecinate.

Faceți turul castelelor

Printre cele mai importante atuuri ale Transilvaniei sunt castelele uimitoare. Pot concura cu cele din Germania sau Franța ca frumusețe sau istorie. Și sunt mult mai puțin aglomerate de turiști decât cele occidentale.

Am amintit deja de cele legate cu Vlad Țepeș. Castelul Bran, de la poalele Munților Carpați, este unul medieval autentic. Găsiți toate scările ascunse peste tot în castel, deși nu este chiar ușor.

Castelul Corvinilor este de-a dreptul magnific. Cunoscut și drept Castelul Huniazilor, aceste castel gotic pare a-și avea locul mai degrabă într-un Disneyland, nu lângă un mic oraș din Transilvania. Perspectiva clasică este de pe podul suspendat, dar și coridoarele pietruite au farmecul lor.

Un alt castel de neuitat este Peleș, reședință regală de vară. Castel neo-renascentist, ar părea că este în Alpii Bavariei. Are un exterior impresionant, dar interioarele cu lemn și mobilier sculptat sunt și mai somptuoase, făcându-l un loc deosebit.

Atenție, urși!

Plimbările prin păduri sunt splendide, dar pot fi și periculoase. Nu din cauza vampirilor sau a vârcolacilor, ci a urșilor bruni. Sunt cam 6.000 în România, adică jumătate din cei din Europa, din care mulți în Transilvania. Este probabil cel mai bun sfat pentru siguranță în România, deoarece atacuri chiar au loc.

Urși nu sunt doar în locuri îndepărtate, ci chiar și lângă Brașov, pe muntele Tâmpa. Iar munții Piatra Craiului sunt cunoscuți pentru locurile de observare a urșilor sălbatici, îndeletnicire tot mai populară.

Cum să te deplasezi

Multe opțiuni sunt posibile, dar unele cu anumite limitări. Pentru transport public există trenuri și autobuze, în funcție de destinația aleasă.

Trenurile sunt ok, dar te poți aștepta la întârzieri. Autobuzele, autocare sau microbuze, sunt mai de încredere la aceleași costuri și durate de călătorie. Deși există zboruri interne ieftine în România, Transilvania este prea mică pentru curse aeriene.

Cel mai bun mijloc de transport în Transilvania este automobilul. Sunt unele destinații, ca Biertan cu imensa biserică fortificată, accesibile doar cu mașina. Este probabil cel mai bun sfat pentru călătorit în Transilvania!

Și doar la volan veți putea admira ceea ce Top Gear a numit cândva „cel mai frumos drum din lume”, șoseaua Transfăgărășan. Lungă și întortochiată, cu multe serpentine, urcă spre perspective superbe. Nu uitați că este deschisă doar câteva luni pe an, vara, când nu este zăpadă.

Stabiliți-vă undeva

Puteți veni cu o listă lungă de obiective de vizitat în Transilvania. Dar multe sunt mici și nu iau mai mult de o zi. Așa că nu au neapărat capacități de cazare adecvate, deci ar fi o idee bună să alegeți unul sau două locuri ca baze de plecare.

De la Brașov sau Sibiu puteți vizita mai multe locuri într-o singură zi. De exemplu, fortăreața Râșnov și castelul Bran pot fi vizitate cu ușurință de la Brașov într-o zi și nu merită o cazare peste noapte în fiecare loc.

Țineți minte să nu sunteți în Germania

Vizitând Transilvania, puteți crede uneori că sunteți de fapt în alt loc. Nu ați luat-o razna, ci sunteți doar sub impresia puternicei influențe avute în regiune de germani timp de secole.

Din secolul al 12-lea, oameni din actualele Germania, Luxemburg, Belgia și Țările de Jos s-au stabilit în Transilvania pentru a lupta cu invadatori străini și a lucra pământul. Aceștia au fost „saxonii din Transilvania” (sașii). Ei au clădit Siebenbürgen, șapte orașe fortificate printre care sunt Brașov și Sibiu.

Chiar dacă majoritatea sașilor au părăsit Transilvania, toate acele orașe au încă nume germane: Brașov – Kronstadt, Sibiu – Hermannstadt, etc.

Răspândiți informația

Chiar dacă România și Transilvania devin mai populare pentru turiști, încă primesc prea puțini vizitatori în comparație cu alte țări. Nu din cauză că n-ar fi de văzut, ci pentru că oamenii nu știu cât de fantastic este acest loc de pe glob. Dacă aveți șansa să veniți în Transilvania, dați de știre și spuneți altora cum este cu adevărat!

Sursa: Road Affair

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Cristian Tudor Popescu îl compară pe Donald Trump cu Adolf Hitler: Imaginea Marelui rănit sub veghea dumnezeiască

Publicat

in

Cristian Tudor Popescu îl compară pe fostul președinte american Donald Trump cu Adolf Hitler. CTP analizează un moment din viața de soldat a lui Adolf Hilter, în care dictatorul german a fost sub bătaia puștii unui militar american. Faptul că a scăpat i-a conferit lui Hitler un aer providențial, despre care CTP spune că s-ar putea repeta și în cazul lui Donald Trump.

Biden versus Mâna lui Dumnezeu

Pe 28 septembrie 1918, soldatul britanic identificat apoi ca Henry Tandey nu a tras în caporalul rănit Adolf Hitler, deși l-a avut în bătaia puștii de la câțiva metri distanță, potrivit relatării lui Hitler însuși. Episodul a devenit apoi, în propaganda germană, Mâna lui Dumnezeu care l-a salvat pe viitorul Führer pentru destinul lui uriaș.

E încă una dintre paralelele ce se pot face între dictatorul nazist și dictatorul D.J. Trump, protejat și el acum de Atotputernic în atentatul din Pennsylvania. Cuplată cu alunecările mentale ale președintelui Biden la întâlnirea televizată cu adversarul său, imaginea Marelui Rănit sub veghea dumnezeiască și steagul american îl face pe Trump ca și câștigător în clipa de față, dincolo de faptele sale și de orice considerente raționale. Tot ca Mâna lui Dumnezeu este luată acum și scăparea lui Trump de dosarul documentelor top secret cărate de el la reședința sa privată, prin hotărârea oamenilor lui din Curtea Supremă a SUA și a unei judecătoare din Florida pusă de el… Nu te joci cu voința vădită a Domnului.

Ce le rămâne de făcut lui Biden și democraților în această situație? După părerea mea, un singur lucru.

Biden nu se poate retrage pur și simplu, din considerente tehnice – este extrem de greu de redirecționat financiar-administrativ și politic campania într-un timp atât de scurt. Ce poate face însă, este să își schimbe candidatura, concurând pentru postul de vicepreședinte. La președinție să fie desemnat un candidat de preferință mult mai tânăr decât Trump, vârsta fiind singurul argument de imagine pe care l-ar mai putea folosi democrații. Iar Biden, în trecut unul dintre cei mai buni vicepreședinți din istoria Americii, își poate continua campania din postura de susținător și sfătuitor al candidatului proaspăt.

Iar acesta (sau aceasta!…) ar trebui să aibă și el o poveste, o legătură puternică cu religia. Dacă n-are, să i se construiască – trebuie să lupte cu pronia cerească..

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Rea intenție sau gafă de tip ‘Garcea’ în cazul Trump? Atacatorul a fost semnalat drept ‘suspect’ de către Serviciul Secret cu o oră înainte de lovitură

Publicat

in

Apar noi date revoltătoare după tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump.

Atacatorul lui Donald Trump a fost semnalat ca „suspect” de către Serviciul Secret cu până la o oră înainte de a trage cu arma, dar ”a fost pierdut în mulțime”, informează BBC, potrivit Rador Radio România.

În două ședințe închise adresate parlamentarilor miercuri, oficialii de aplicare a legii, inclusiv Serviciul Secret, au prezentat informații limitate despre securitate și despre bărbatul care a deschis focul la un miting al lui Trump din Pennsylvania.

Senatorul din Wyoming, John Barrasso, a spus că Serviciul Secret le-a spus că ”l-au zărit pe atacator cu o oră înainte de atac, dar apoi l-au pierdut din vedere”.

Vezi și:

Declarația integrală a directorului Secret Service, după împușcarea lui Donald Trump

Secret Service își recunoaște vina: Tentativa de asasinat împotriva lui Trump s-a produs din cauza unei ‘breşe’ de securitate

VIDEO Imaginile incompetenței la Secret Service – Agenți debusolați în jurul lui Trump, după tentativa de asasinat

Atacul

Un tânăr de 20 de ani a tras asupra lui Donald Trump cu o puşcă semiautomată sâmbătă la mitingul din Butler, Pennsylvania, glonţul străpungându-i vârful urechii drepte, înainte ca Secret Service sa-l împuşte pe atacator, al cărui motiv este încă necunoscut. Tânărul a tras de pe un acoperiş foarte aproape de locul mitingului, la câteva momente după ce mai multe persoane au alertat serviciile de securitate cu privire la prezenţa sa suspectă.

Guvernul american deschide o anchetă cu privire la Secret Service în urma tentativei de asasinare a lui Trump

Departamentul american al Securităţii Interne anunţă miercuri deschiderea unei anchete cu privire la Secret Service, însărcinat să garanteze securitatea republicanului Donald Trump în ziua în care un atacator a încercat să-l asasineze, la un miting în Pennsylvania, relatează The Associated Press, informează News.ro.

Într-un aviz publicat pe site-ul Inspectorului General, departamentul anunţă că obiectul anchetei este ”să evalueze procesul Serviciilor Secerete ale Statelor Unite (Secret Service) de asigurarea securităţii evenimentului de campanie al fostului preşedinte Trump la 13 iulie 2024”. În text nu se precizează însă data lansării anchetei, potrivit AP.

Secret Service se află de câteva zile în centrul unor critici. Întrebările se concentrează asupra motivelor pentru care clădirea pe acoperişul căreia atacatorul a luat poziţie pentru a trage în candidatul republican a fost plasată în afara ”perimetrului” Secret Service şi motivelor pentru care securizarea acesteia a fost delegară poliţeii locale.

Thomas Matthew Crooks s-a putut apropia astfel la 135 de metri de estrada pe care se afla Trump. Acesta este motivul pentru care preşedintele Joe Biden anunţa duminică faptul că a ordonat o anchetă independentă cu privire la circumstanţele tentativei de asasinat.

Marţi seara, Secret Service a dezvăluit că a consolidat protecţia lui Donald Trump – în urmă cu mai multe săptămâni -, din cauza unei ”ameninţări” a unui plan iranian vizând ucierea candidatului republican – fără nicio legătură cu tentativa de asasinare de sâmbătă -, scrie presa americană.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend