Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Șeful mercenarilor români din Africa, Horațiu Potra, candidează la parlamentare (presă)

Publicat

in

După ce a luptat în Legiunea Străină, a păzit oficiali și milionari străini și a antrenat trupe de mercenari în Africa, românul Horațiu Potra a obținut la alegerile locale (din partea Partidului Patrioților) un mandat de consilier local în Mediaș, iar acum candidează și la alegerile parlamentare.

Horațiu Potra, denumit în presă „șeful mercenarilor români din Africa”, figurează pe primul loc pe lista candidaților PSDI la Camera Deputaților în județul Sibiu. PSDI este partidul lui Marian Vanghelie. Conform Turnul Sfatului, Horațiu Potra conduce în Africa o grupare de mercenari plătită de guvernul congolez să antreneze armata locală și să apere țara de rebeli.

„Goma este un oraș congolez cu o populație de aproximativ două milioane de locuitori, dintre care mulți sunt refugiați din cauza luptelor din ultimii ani. Aici își au baza în jur de 1000 de agenți de securitate români. Potrivit lui Horațiu Potra, cel care i-a adus aici, misiunea acestora este să antreneze trupele guvernamentale care luptă cu rebelii grupării M23. Cam 10% dintre foștii militari români sunt instructori. Restul se ocupă de logistică, dar mai ales de pază, având inclusiv avanposturi în jurul orașului Goma. Românii sunt în Congo de la sfârșitul lui 2022”, informa TVR, într-un reportaj despre viața românilor conduși de Horațiu Potra în Africa.

Fără străini, doar cu români

Într-un interviu în Gândul, Potra declara în aprilie 2024:

„Ni s-au cerut trei sute de oameni și am ajuns la urmă la 1.000 de oameni prezenți acolo pentru a instrui armata congoleză, care are 150.000 de militari și marea majoritate au nevoie de o instrucție, o pregătire de specializare. Suntem prezenți în Congo din decembrie 2022 și, din nefericire, s-au întâmplat evenimentele care s-au întâmplat, în care doi din colegii noștri și-au pierdut viața, iar alți cinci au fost răniți. Sunt niște evenimente care nu depind de noi, imprevizibile”.

El a precizat că a preferat să lucreze doar cu luptători aduși din România.

Conform G4 Media, este președintele filialei Mediaș al Partidului Patrioților sub egida căruia a candidat pentru funcția de primar al acestui oraș, iar ipostaze de pe rețelele sociale îl arată, în trecut, la ședințe ale Alianței pentru Patrie, fosta formațiune a lui Liviu Dragnea.

În vârstă de 54 de ani și născut la Mediaş, Horațiu Potra a fost unul dintre românii care au activat în cadrul Legiunii Străine Franceze. Ulterior, a lucrat timp de mai mulți ani în Asia și Africa, în interviurile acordate sau diferite materiale de presă fiind amintite calitățile de bodyguard sau instructor militar în Qatar, Republica Centrafricană, Ciad, Sierra Leone, Congo etc.

Nu a avut buletin de România timp de 25 de ani

„Am făcut un sacrificiu mare. Majoritatea timpului am fost plecat din țară, n-am avut domiciliul în România. Din 1994 până în 2019, nu am avut buletin de România. M-am restabilit în țară în 2019, până atunci am avut reședința în Sierra Leone, în Burkina, în Republica Centrafricană, în Anglia. Cât am fost cu regele din Qatar, din 1997 până în 2002, nu am venit deloc în România, și am muncit fără o zi liberă. Patru ani și jumătate, cât am stat cu regele din Qatar, nu am avut nicio zi liberă, nu am avut nevoie, nu am cerut niciodată concediu. Consideram că munca pe care o făceam era atât de convenabilă, încât nu am avut nevoie de concediu. Am și stat numai prin hoteluri de 5 stele, la Paris, Londra, Durham, în Carolina de Nord, la Roma, în Bahrain, în Dubai. Stăteam câte trei luni în Spania, în Marbella, cinci luni la Londra, patru luni la Paris”, a mai povestit Potra.

Loading

NATIONAL

VIDEO Sorin Grindeanu dă un semnal puternic în coaliție: Liderii partidelor nu vor fi candidați la prezidențiale

Publicat

in

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, consideră că noua coaliție de guvernare ar trebui să susțină un candidat comun la prezidențiale, însă niciunul dintre liderii celor patru partide nu ar trebui să fie candidat, potrivit Mediafax.

„Cred următorul lucru: că în momentul în care se va constitui această coaliție guvernamentală, această coaliție trebuie să aibă un candidat unic. Dacă vrei să fii la guvernare, trebuie să ai candidat unic, dacă nu înseamnă că nu vrei să fii la guvernare”, a declarat vineri Sorin Grindeanu.

„Am văzut ce înseamnă alegerile prezidențiale trecute, în care Guvernul făcut dintr-o coaliție din două partide a avut doi candidați și a fost experiența cea mai bună”, a adăugat Grindeanu.

El susține că niciunul dintre președinții partidelor din noua coaliție nu ar trebui să candideze.

„Și mai spun ceva, tot din perspectiva mea personală, niciunul dintre cei patru președinți de partid, eventuale partide din această coaliție, nu trebuie să fie candidați. Candidat unic, da nici Ciolacu, nici Bolojan, nici Lasconi, nici Hunor nu au de ce să fie candidați, e părerea mea personală”, a mai spus ministrul social-democrat.

El susține că trebuie făcute sondaje, „care să scoată în față un candidat care să strângă voturile din partea tuturor, majoritatea voturilor”.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia lovește obiective strategice din Ucraina, inclusiv rețeaua energetică, ca răspuns la atacurile cu ATACMS

Publicat

in

Ministerul rus al apărării a transmis vineri că atacul său masiv împotriva sistemului energetic ucrainean este un răspuns la lansarea de către inamic în această săptămână a rachetelor americane ATACMS cu rază lungă de acţiune împotriva unui aerodrom din sudul Rusiei, informează EFE.

„Ca răspuns la utilizarea rachetelor americane cu rază lungă de acţiune, forţele armate ruse au lansat un atac masiv cu arme cu rază lungă de acţiune, de înaltă precizie, din locuri maritime şi terestre”, se spune într-un comunicat publicat de ministerul rus al apărării pe Telegram, conform agerpres.ro.

Comunicatul mai informează că în atac s-au folosit şi drone de asalt pentru a lovi „instalaţii vitale” ale reţelei energetice ce alimentează industria militară inamică.

„Obiectivele atacului au fost atinse. Toate facilităţile au fost lovite”, conform sursei citate.

De asemenea, în comunicat se aminteşte că „pe 11 decembrie a fost efectuat un atac de pe teritoriul Ucrainei cu şase rachete tactice ATACMS de fabricaţie americană împotriva unui aerodrom din oraşul Taganrog”, în regiunea Rostov din sudul Rusiei.

Potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, Rusia a atacat Ucraina vineri cu 93 de rachete şi aproape 200 de drone, unul dintre cele mai masive atacuri ale întregului război împotriva sistemului energetic ucrainean. Şeful statului ucrainean a subliniat că 11 dintre rachetele de croazieră lansate de Rusia au fost interceptate de aeronavele occidentale F-16 primite de Kiev.

În atacul ucrainean de miercuri asupra Taganrog, două rachete au fost doborâte şi alte patru au fost deviate de sistemele de luptă radio-electronică. Ca urmare a căderii fragmentelor de rachetă, au existat victime în rândul personalului militar de pe aerodrom.

Acesta este al patrulea atac cu ATACMS asupra teritoriului rus de la jumătatea lunii noiembrie, confirmat de autorităţile Rusiei, la care se adaugă atacurile cu rachete britanice Storm Shadow.

Kievul a lansat pentru prima dată aceste rachete împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei pe 19 noiembrie, atac la care Moscova a răspuns două zile mai târziu trăgând cu noua rachetă balistică hipersonică Oreşnik asupra unei fabrici militare ucrainene.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ger sever în Mongolia: Temperaturile nocturne coboară la minus 42°C în vest

Publicat

in

Temperaturile nocturne au scăzut până la minus 42 de grade Celsius în Otgon soum, o subdiviziune administrativă a provinciei Zavkhan din vestul Mongoliei, de joi până vineri, potrivit agenţiei de monitorizare a vremii din această ţară, informează Agerpres.

Acesta este cea mai scăzută temperatură înregistrată în Mongolia în această iarnă, a anunţat vineri într-un comunicat Agenţia de Meteorologie şi Monitorizare a Mediului.

Potrivit acesteia, cea mai mare parte a ţării se va confrunta cu temperaturi mai scăzute decât media pe parcursul iernii.

Mongolia este cunoscută pentru iernile sale aspre, puternic influenţate de sistemul de înaltă presiune siberian.

Iarna trecută, aproape toate cele 21 de provincii ale ţării au îndurat condiţii extreme de iarnă, cunoscute local sub numele de „dzud”, însoţite de căderi de zăpadă record, cele mai mari din 1975.

Circa 90% din teritoriul ţării a fost acoperit de zăpadă de până la 100 de centimetri grosime, ceea ce a dus la moartea a aproximativ 8 milioane de animale domestice.

„Dzud” este un termen mongol care descrie o iarnă severă în timpul căreia numeroase animale mor din cauza terenurilor de păşunat îngheţate sau acoperite de zăpadă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

România se scufundă în datorii. BNR publică cifre alarmante

Publicat

in

România, din ce în ce mai mult la mâna pieţelor externe. Datoria externă totală a crescut în primele zece luni cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

”În perioada ianuarie – octombrie 2024, datoria externă totală a crescut cu 18,013 miliarde euro, până la 186,348 miliarde euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 138,198 miliarde euro la 31 octombrie 2024 (74,2% din totalul datoriei externe), în creştere cu 13,2% faţă de 31 decembrie 2023; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 octombrie 2024 nivelul de 48,150 miliarde euro (25,8% din totalul datoriei externe), în creştere cu 4,2% faţă de 31 decembrie 2023”, arată datele BNR.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 5,512 miliarde euro (comparativ cu 5,904 miliarde euro în perioada ianuarie – octombrie 2023), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 4,246 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1,266 miliarde euro.

În perioada ianuarie-octombrie 2024 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 24,210 miliarde euro, comparativ cu 18,453 miliarde euro în perioada ianuarie-octombrie 2023. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 3,706 miliarde euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 1,690 miliarde euro, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 793 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 432 milioane euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,7% în luna octombrie 2024, comparativ cu 18% în anul 2023. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 octombrie 2024 a fost de 5,8 luni, în comparaţie cu 5,6 luni la 31 decembrie 2023.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 octombrie 2024 a fost de 103,5%, comparativ cu 99,7% la 31 decembrie 2023.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Sorin Grindeanu ar putea pleca de la Ministerul Transporturilor: Dorința mea nu e neapărat să continui

Publicat

in

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat că dorinţa sa nu este ”neapărat” să continue ca ministru al Transporturilor în următorul Guvern şi a menţionat că în cadrul negocierilor purtate până în prezent nu s-a stabilit dacă acest minister va merge la PSD sau la PNL sau la UDMR.

Sorin Grindeanu a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă PSD va cere la negocierile pentru formarea Guvernului să aibă Ministerul Transporturilor.

”Ponderea ministerelor: PSD-ul va avea şapte, PNL-ul – patru, USR-ul – trei şi UDMR-ul – două. Suntem în plină perioadă de negociere. Eu sunt deputat de Timiş, o să fiu, am un nou mandat. O să vedem. Să ştiţi că trei ani la Ministerul Transporturilor e foarte mult. Colegii mei ştiu că dorinţa mea nu e neapărat de a continua aici la Ministerul Transporturilor, dar pot să vă spun că sunt foarte interesat să rămână şi să vină oameni care să continue. Suntem în plină negociere. Nu pot să vă spun că Ministerul Transporturilor va reveni PSD-ului sau va merge la PNL sau va merge la UDMR. Încă nu se poate şti”, a declarat Sorin Grindeanu.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cum s-a refăcut un tânăr aflat în stare vegetativă, ajuns la o greutate de numai 36 kg

Publicat

in

George Nica mergea la farmacie, să cumpere ceva pentru fetița lui, născută de curând. Un accident rutier deosebit de grav a oprit totul în loc pentru George. Medicii i-au dat doar 1% șanse de supraviețuire. A fost operat, însă fără speranțe să-și revină vreodată. Era doar menținut în viață.

content-image

”L-am descoperit pe George în spitalul unde fusese operat, stând cu ochii fixați pe tavan. Pe vremea aceea, mă ocupam personal de bolnavi incurabili, în spitale publice sau la domiciliu. Primeam cele mai grele cazuri, de care fugeau toți ceilalți. George nu-și mișca nici măcar ochii. Îi vorbeam în fiecare zi, tot ce-mi trecea prin minte. Într-o zi, când îi povesteam despre fetița lui, mi s-a părut că văd în privirea lui o licărire. Copilul era cheia succesului.

Am spus: pe acest băiat îl iau eu și-l pun pe picioare. Se uitau toți la mine ca la un nebun. L-am luat la Spitalul ”Sfântul Sava”, pe care abia îl deschisesem. Într-o zi, am adus-o pe fetiță la el, în salon. S-a întâmplat exact ce mă așteptam: George a reacționat. Voia să-i vorbească și să-și sărute copilul, dar nu mai știa cum”, povestește Alina Ion, manager și fondatoarea Spitalului de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”, din Pantelimon.

Avea doar 36 kg la momentul internării în Spitalul ”Sfântul Sava”. L-am reînvățat să-și folosească ochii, am făcut recuperarea deglutiției, întrucât nu mai știa nici să înghită. După numai două luni, am reușit să-l facem să stea în șezut. Ușor-ușor l-am mobilizat și a început să facă primii pași. L-am recuperat medical, cu terapii intensive de kinetoterapie, fizioterapie, masaj medical și psihologic, inclusiv logopedic.

content-image

Astăzi, la 6 ani după acel moment, George merge singur, fără baston, fără cadru, iar vorbitul este din ce în ce mai bun. Insistăm cu recuperarea lui locomotorie, astfel încât să meargă din ce în ce mai sigur pe el. Fetița lui are acum aproape 7 ani și ne mulțumește pentru că i-am salvat tatăl”, povestește Alina Ion, de profesie psiholog, manager al Spitalului de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”.

Într-o înregistrare video pe care i-a transmis-o Alinei Ion, fetița lui George Nica îi promite acesteia că va învăța foarte bine și că va avea grijă de tatăl ei.

”Fetița vine în vizită la noi împreună cu tatăl ei, e numai un zâmbet și ne bucură mult fiecare prezență a ei. Când stă internat la noi, George ne vorbește des despre fetița lui și povestește că va merge cu ea în parc, atunci când se va externa.

Am făcut tot ce a fost posibil pentru recuperarea lui George. Este unul dintre numeroasele cazuri foarte grave care ajung la noi fără șanse de recuperare și pe care noi reușim să-I repunem pe picioare. Avem o echipă performantă de specialiști și cele mai bune echipamente medicale, inovative, multe dintre acestea fiind aduse la noi în premieră pentru România. Punem suflet în îngrijirea pacienților noștri, pe care îi tratăm ca pe membrii prorpiilor noastre familii. Îi susținem și moral, spiritual, nu doar fizic, iar fiecare succes al nostru este, de fapt, al lor”, încheie Alina Ion.

La Spitalul ”Sf. Sava”, terapiile pentru recuperare medicală se aplică 7 zile din 7, inclusiv în zilele de sărbătoare, în regim intensiv, cu mai multe ședințe pe zi de kinetoterapie, fizioterapie și masaj medical. Supravegherea pacienților este asigurată 24 ore/24, inclusiv prin monitorizare video și medic de gardă.

Spitalul de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava” acordă pacienților săi pachete de recuperare medicală intensivă adaptate condiției lor, cu mai multe ședințe de fizioterapie, masaj și kinetoterapie, zilnic.

Până la 1 februarie 2025, pacienții Spitalului de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava” beneficiază de pachete speciale de recuperare medicală intensivă, pentru orice tip de afecțiune: AVC, recuperare neurologică, recuperare ortopedică, recuperare respiratorie, recuperare după orice fel de intervenție chirurgicală.

Pacienții care au suferit AVC sau care au nevoie de susținere emoțională, beneficiază de ședințe de psihologie și logopedie gratuite.

Spitalul de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”, din județul Ilfov, este unul dintre cele mai mari și mai bine dotate centre de specialitate din țară. Este construit de la zero și deschis în urmă cu doar 6 ani, după standardele celor mai renumite clinici de profil din lume. Luna trecută, Spitalul ”Sfântul Sava” a fost inclus de Revista Capital în Top 100 Performeri în Sănătate.

Date de contact ale Spitalului de Recuperare Medicală ”Sfântul Sava”:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

Str.Cozieni nr 2, Pantelimon, Ilfov

Loading

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

În Trend