Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Secretar de stat: ‘Ne dorim ca până în anul 2035 România să devină o destinație turistică cunoscută, de înaltă calitate pe tot parcursul anului, axată pe unicitatea patrimoniului său cultural și natural’

Publicat

in

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Lucian-Ioan Rus, este de părere că turismul rural este unul dintre cele şase produse turistice principale ale României, pe lângă turismul cultural, de city break, turismul în natură, turismul activ şi de aventură, turismul balnear şi wellness.

În perioada 16 – 20 octombrie, Rus a condus delegaţia României, care a participat la Adunarea Generală a Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO), la întrunirea Comisiei pentru Europa, Forumul pentru Investiţii în Turism, Forumul pentru Educaţie în Turism, evenimente care au avut loc la Samarkand, în Uzbekistan.

Potrivit unui comunicat al MEAT, România este membră cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale a Turismului încă de la înfiinţarea acestei organizaţii în anul 1975.

În cadrul evenimentelor, au avut loc discuţii cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Turismului, ai ministerelor responsabile de turism, precum şi cu cei ai Ambasadei României în Uzbekistan, în vederea identificării unor colaborări pentru dezvoltarea turismului la nivel naţional.

În discursul său, secretarul de stat Lucian-Ioan Rus a vorbit despre promovarea formelor de turism din ţara noastră, cu accent pe turismul rural şi cel cultural. Totodată demnitarul român a precizat că până în prezent în ţara noastră au fost recunoscute 133 de trasee cultural-turistice. În plus, România este inclusă în 11 rute culturale ale Consiliului Europei şi 5 rute transnaţionale.

Conform Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Turismului aflată în elaborare, ne dorim ca până în anul 2035 România să devină o destinaţie turistică cunoscută, de înaltă calitate pe tot parcursul anului, axată pe unicitatea patrimoniului său cultural şi natural, oferind servicii de calibru internaţional„, a declarat Lucian-Ioan Rus.

În cadrul evenimentului au fost premiate satele desemnate Best Tourism Villages, în urma participării la concursul organizat în anul 2023. Premiul recunoaşte satele cu realizări deosebite în dezvoltarea rurală, în domeniul conservării peisajelor, diversităţii culturale, valorilor locale şi tradiţiilor culinare, fiind selectate 54 de sate din aproape 260 de candidaturi. Satul Ciocăneşti din judeţul Suceava a fost inclus în Programul Upgrade, alături de alte 19 sate. Toate cele 74 sate fac acum parte din Reţeaua UNWTO Best Tourism Villages, la care România participă cu Ciocăneşti si Răşinari (desemnat Best Tourism Village în cadrul concursului din anul 2022).

Salutăm desemnarea ca Best Tourism Village şi includerea în reţea, a satului Văleni din Republica Moldova„, se mai arată în comunicatul MEAT, potrivit agerpres.ro.

România a participat cu 5 sate în cadrul concursului din anul 2023: Biertan (jud. Sibiu), Ciocăneşti (jud. Suceava), Eibenthal (jud. Mehedinţi), Gura Siriului (jud. Buzău) şi Polovragi (jud. Gorj).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Ministrul Energiei: Am solicitat atât oficial, cât şi public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile

Publicat

in

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că instituţia pe care o conduce nu are drept de control asupra furnizorilor din energie, dar a cerut ANRE, încă din vară, să facă acest lucru.

”Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât şi public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile OUG27/2022. Avem un dialog constant şi pozitiv cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă legislaţia în vigoare, ANRE fiind singura instituţie abilitată să efectueze aceste verificări. De altfel, sesizările pe care le primim de la persoane fizice şi juridice privind astfel de situaţii le înaintăm în atenţia ANRE. Cu respectarea mandatului instituţional al fiecărei instituţii, ANRE efectuează verificările sumelor pe care furnizorii le solicită în cadrul schemei de compensare-plafonare, doar cererile de decontare validate de ANRE ajungând să fie decontate de către Ministerul Energiei, respectiv de către Ministerul Muncii, în limita sumelor puse la dispoziţie de către Ministerul de Finanţe”, a transmis, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta a precizatr că, în luna august, a transmis o solicitare către ANRE, în calitate de ministru al Energiei, să verifice dacă în special furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării preţurilor prin OUG 27/2022, având în vedere că această OUG menţionează că producătorii de gaze sunt obligaţi să vândă la preţ reglementat gazele naturale necesare pentru consumul consumatorilor casnici şi pentru producţia de energie termică.

”Vă reamintesc că ANRE nu se află în subordinea Ministerului Energiei, ci a Parlamentului, iar Ministerul Energiei nu are drept de control asupra ANRE. Ministerul Energiei susţine prin toate pârghiile instituţionale pe care le are la dispoziţie demersurile Guvernului României de a solicita respectarea plafonării preţurilor de către furnizorii de gaze”, a mai precizat ministrul.

Reprezentanţii instituţiei au transmis, totodată, că Ministerul Energiei este iniţiatorul OUG 27/2022, ”datorită căreia facturile românilor la curent electric şi gaze au fost plafonate încă de anul trecut.

”De asemenea, Ministerul Energiei a depus şi depune eforturi constante atât pentru respectarea legislaţiei în vigoare de către furnizori, cât şi pentru decontarea sumelor restante către aceştia, într-un termen cât mai scurt, pentru a asigura funcţionarea optimă a sistemului energetic naţional”, au mai transmis oficialii ministerului.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, vineri, ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenţie la ceea ce se întâmplă în privinţa preţului la gaze, el arătând că a văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut şi adăugând că speră că şi ANRE se va sesiza.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Anunț important al Ministrului Marcel Cioloș- Vor avea loc majorări de salarii și accize

Publicat

in

Veniturile profesorilor vor creste în două etape: 13%, de la 1 ianuarie și 7%, din august. Ministrul Boloș susține că anul 2024 este „anul educației”, care ajunge la 4,1% din PIB, cea mai importantă creștere din toate domeniile.

Pilonul 2 de pensii:

„Exact cum scrie în lege în momentul de față. 4,75% contribuția la Pilonul 2 de pensii va intra în vigoare și va produce efecte pentru toți cei care au calitatea de asigurat la fondurile private de pensii. Nu este nicio schimbare, legea își urmează cursul firesc, a fost jalon prevăzut în PNRR. Din acest punct de vedere, lucrurile merg mai departe așa cum erau.”

Accize

„Accizele, conform legii existente în vigoare, actualizarea cu prețul de consum este prevăzută de lege și an de an s-a întâmplat acest lucru. Se vor actualiza cu prețul de consum de la 1 ianuarie așa cum prevede articolul 342 din Codul fisca. Dacă va fi impactul prea mare pentru populație, poate fi o variantă de lucru, dar trebuie discutat în coaliție.”

Despre impactul bugetar al creșterii salariilor la stat:

„Nu pot să dau aceste cifre, dar sigur, cheltuielile cu salariile sunt mari în momentul de față în sectorul public și de aceea trebuie să avem prudență pentru cheltuielile cu salariile, pentru că sunt cheltuieli pe care trebuie să le onorăm lună de lună și crează presiunile de rigoare pe buget. Sumele sunt prinse în buget. Avem obligația legată ca să prevedem aceste cheltuieli în buget.”

Despre creșterea etapizată a salariilor în Educație:

„Domnul prim-ministru, în cursul zilei de luni, va mai avea o discuție cu reprezentanții sindicatelor și așteptăm acea întâlnire pentru definitivarea discuțiilor. Însă noi bugetul trebuie să îl elaborăm conform sarcinii pe care am primit-o de la domnul prim-ministru.”

Cine primește cei mai mulți bani:

„Anul 2024 este anul educației aș putea să spun, în care avem un buget record propus și creștere de 61%. Este anul cu cel mai bogat buget din istoria educației. Sper să îl poată cheltui în folosul educației și al tinerei generații. 4,1% din PIB.”

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend