Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Se pregătește un nou protest de amploare în România! Peste 10.000 de persoane și-au anunțat prezența

Publicat

in

Federaţia Sanitas a transmis printr-un comunicat de presă că va organiza un miting de protest în data de 15 iunie, pe fondul nemulţumirilor privind probleme de natură salarială cu care se confruntă, în prezent, angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială. La protest şi-au anunţat participarea peste 10.000 de membri de sindicat din toată ţara.

„Liderii judeţeni reprezentând cei peste 100.000 de membri de sindicat din Sănătate şi din Asistenţa socială au analizat multitudinea de probleme de natură salarială cu care se confruntă, în prezent, angajații din cele două sisteme.
Discuțiile s-au raportat inclusiv la obiectivele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de reformare a sistemului public de salarizare și la modul în care guvernanții își propun să construiască un nou cadru legislativ în acest domeniu.

În opinia membrilor Consiliului Național, autoritățile s-au angajat, prin PNRR, să modifice sistemul de salarizare, inclusiv cel de acordare a sporurilor, fără să țină seama de specificul muncii în domeniul Sănătății și al Asistenței sociale – care diferă semnificativ de celelalte sectoare bugetare (de exemplu, să plafoneze sporurile la 20% din salariul de bază și să le acorde în cuantum fix, ca procent din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată). În situația în care viitoarea lege a salarizării va fi construită pe baza principiilor asumate în capitolul ”Bună guvernanță” din PNRR, principalii perdanți vor fi angajații din Sănătate și din Asistență socială.

În urma discuțiilor și în concordanță cu cererile repetate ale membrilor noștri de sindicat, Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a hotărât organizarea de acţiuni sindicale revendicative, începând cu un miting de protest în data de 15 iunie 2022, unde și-au anunțat deja participarea peste 10.000 de membri SANITAS din toată țara”, se arată în comunicat

Revendicările Federaţiei SANITAS

1. Aplicarea corectă și în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaților din Sănătate și din Asistență socială: creșterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor și plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată etc.;

2. Asigurarea finanțării voucherelor de vacanță de la bugetul de stat, pentru angajații din Sănătate;

3. Eliminarea din Legea-cadru nr. 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensațiilor, primelor, indemnizațiilor și a altor drepturi salariale pentru angajații din Sănătate și Asistență socială;

4. Rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorități prin PNRR în ceea ce privește buna guvernanță în sectorul public, cel puțin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.

Constatăm că autoritățile și-au asumat, prin PNRR, modificarea politicii de salarizare în sectorul public și adoptarea unei noi legi a salarizării până în vara anului 2023. Până la apariția unui nou cadru legal, Federația SANITAS din România cere aplicarea de urgență a legii actuale – Legea nr. 153/2017, în totalitatea ei, pentru toți angajații din Sănătate și din Asistență socială.

Revendicările Federației Sanitas urmăresc exclusiv aplicarea corectă, echitabilă și completă a unei legi care este în vigoare, pentru toți angajații din Sănătate și Asistență socială. Nu cerem drepturi suplimentare pentru membrii noștri de sindicat.

Vrem doar ca autoritățile să respecte ceea ce ele însele au legiferat!
Vrem ca angajaților să li se recunoască valoarea muncii, să fie tratați corect din punct de vedere salarial, fără discriminări.

Sunt o mulțime de prevederi ale Legii 153/2017 care au fost suspendate în ultimii doi ani, efectul fiind că mai mult de 60% dintre angajați au suportat pierderi de venituri salariale, ceea ce nu este normal!
În aceste condiții, este perfect îndreptățită nemulțumirea membrilor noștri și decizia lor de a nu se limita la proteste de stradă, dacă legea nu va fi aplicată corect”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS

NATIONAL

Incendii de vegetație în Australia: Mii de persoane au primit ordine de evacuare

Publicat

in

Peste 2.000 de persoane au primit joi ordine de evacuare din oraşe situate în statul australian Victoria din cauza unui incendiu de vegetaţie care a scăpat de sub control, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Serviciile de urgenţă regionale le-au ordonat rezidenţilor din oraşele Raglan şi Beaufort, unde locuiesc circa 2.000 de persoane, precum şi celor din regiunile învecinate să-şi părăsească locuinţele cât încă mai pot face acest lucru în siguranţă şi să se îndrepte spre est, către centrul regional din apropiere, Ballarat, situat la o distanţă de 95 de kilometri vest de Melbourne.

Flăcările au cuprins o suprafaţă de circa 50 de kilometri pătraţi la nord-vest de Ballarat. O suprafaţă de mărime similară a fost cuprinsă de flăcările scăpate de sub control puţin mai departe spre vest.

Prim-ministrul acestui stat, Jacinta Allan, a spus că au fost mobilizaţi peste 1.000 de pompieri, asistaţi de 24 de aeronave şi peste 100 de vehicule. Efectivele vor fi suplimentate în curând.

”Evacuarea imediată este cea mai sigură opţiune pentru aceste comunităţi”, a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă. ”Dacă sunteţi localizaţi în aceste zone, vă rog să ţineţi cont de acest sfat, vă rog să acţionaţi acum ca să vă salvaţi viaţa”, a adăugat Jacinta Allan.

Potrivit oficialilor australieni, nu au fost raportate daune ale proprietăţilor, dar este încă prea devreme pentru o evaluare precisă.

Regiuni extinse de pe teritoriul acestui stat sunt vizate de o alertă pentru incendii, iar Biroul de Meteorologie a emis joi avertizări privind pericol de incendii extreme ce vizează mai multe districte din cauza vânturilor uscate şi fierbinţi, precum şi a potenţialului de furtuni.

Incendiile de la vest de Ballarat s-ar putea înrăutăţi în timpul serii serii de joi până aproape de miezul nopţii, când vânturile vor începe să se domolească, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Jason Heffernan, comandantul Country Fire Authority.

Temperaturile depăşeau 40 de grade Celsius în nord-vestul statului Victoria joi la ora locală 15:00 (04:00 GMT).

Citeste mai mult

NATIONAL

Soțul Gabrielei Firea rupe tăcerea: ‘Sotia mea nu va mai fi candidat la Primaria Capitalei!’

Publicat

in

Primarul comunei Voluntari, Florentin Pandele, susține că subiectul privind o eventuală candidatură a Gabrielei Firea la Primăria Capitalei a fost tranșat.

„Sotia mea nu va mai fi candidat la Primaria Capitalei, eu ma simt extraordinar de bine ca va avea timp sa se ocupe de copii. În ultimele sondaje reale are peste 32%. Azi va fi un alt candidat.”, a spus Pandele, la postul de televiziune România TV.

Întrebat dacă Firea vrea să candideze pentru un post de europarlamentar, Pandele a spus: „Nu stiu absolut nimic.”

Ce sanse are Sebastian Burduja la Primaria Capitalei?

„Pai dansul a spus ca ii bate mar pe Gabriela Firea si Nicusor Dan. Poate dansul se crede a fi foarte puternic. Dacă e puternic, pe Gabi nu mai are cum sa o bata, pentru ca nu mai e in aceasta disputa.

Si ar fi dorit Gabriela Firea sa mai candideze pentru Primaria Capitalei?

„Da, Gabi isi dorea, eu nu imi doream. Absolut deloc, pentru ca am realizat din iulie ce se intampla si ca va fi destul de greu, oricum si a revenit, din punct de vedere electoral a avut o curba descendenta, al intentiei de vot, apoi si-a revenit. Daca ar fi candidat Firea, parerea mea este ca ea avea sa castige”, a declarat Pandele.

Context

Declarațiile lui Florentin Pandele apar în contextul în care se discută despre alte nume cu privire la candidatul pentru alegerile din Capitală.

Liderii coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, încă nu au luat o decizie privind un posibil candidat comun PNL şi PSD la Primăria Capitalei şi nu au ajuns să discute în detaliu pe marginea acestui subiect. „Dacă ar fi să stabilim un candidat comun, avem nevoie de evaluare, de sondare ca să vedem care este poziţionarea candidaţilor”, a explicat Ciucă. De asemenea, Ciolacu a spus că „în următoarea perioadă o să venim cu deciziile politice cela mai bune”. De asemenea, circulă zvonuri pe surse că PSD și PNL caută deja un alt om pentru Primărie, în locul Gabrielei Firea sau a lui Sebastian Burduja (vezi și: Finul lui Traian Băsescu, favorit pentru a deveni candidatul PSD-PNL la Capitală – Surse și PNL pregătește o mare lovitură: Dan Șucu, candidat la Primăria Capitalei – Surse).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend