Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Science Report: Circa 30% dintre articolele științifice medicale sunt falsuri. China va folosi în premieră sateliți pentru a proteja rezervațiile naturale. O sabie indiană din secolul al XVIII-lea a devenit cea mai scumpă sabie din lume

Publicat

in

​Circa 30% dintre articolele științifice medicale sunt falsuri ● China va folosi în premieră sateliți pentru a proteja rezervațiile naturale ● O sabie indiană din secolul al XVIII-lea a devenit cea mai scumpă sabie din lume

bibliotecăFoto: PHOTOSTOCK-ISRAEL / Sciencephoto / Profimedia

Circa 30% dintre articolele științifice medicale sunt falsuri

Problema nu e una nouă. Procentajul este. Căci despre publicarea articolelor științifice false se vorbește de foarte mulți ani. În fapt, presiunea care se pune pe cercetători, sau pe cei care aspiră să ajungă la acest nivel, de a publica studii cu nemiluita, a dus adeseori la măsuri disperate. Recte furtul.

În acest sens, un grup de cercetători germani a folosit inteligența artificială pentru a depista anumite tipare care se repetă în cazul studiilor dubioase care sunt trimise spre publicare către revistele de specialitate. În cazul de față s-a vorbit strict despre articole din domeniul medical, cu precădere din cel al neuroștiințelor.

Nu mai puțin de 5.000 de articole au fost supuse acestui test, fiind vorba de articole publicate numai în anul 2020. Iar AI a spus că 28% dintre ele sunt falsuri. Având în vedere că numărul de studii de profil publicat în 2020 a fost de circa 1,3 milioane, facem un calcul simplu și vedem că în jur de 300.000 de studii nu sunt ceea ce ar trebui să fie.

Chiar și dacă luăm în calcul că inteligența artificială mai poate da și rateuri, la circa 100 de studii semnalate de AI, doar 37 ar putea fi autentice. Cum spuneau autorii, studiul de față se referă strict la articolele din domeniul medicinei. Cine știe câte falsuri pot exista în toate celelalte domenii?

Se știe că publicarea studiilor a devenit o afacere dextrem de profitabilă pentru unii. Așa au apărut pe piață tot felul de publicații dubioase care ar publica orice contra cost. Problema este că unele studii reușesc să își facă loc și să treacă de rigorile marilor publicații de profil. Aici e aici pentru astea trec de bune. Iar pașii până la retractarea unui astfel de pseudo studiu pot fi extrem de grei.

E clar că e nevoie de un sistem care să perie și să filtreze cât mai mult articolele care sunt trimise spre publicare. Cel actual e clar că nu funcționează cum trebuie. Numai că inovațiile au mers în direcția opusă. Asta dacă ne gândim numai la ChatGPT, care a făcut procesul de depistare a falsurilor și mai greu decât era.

China va folosi în premieră sateliți pentru a proteja rezervațiile naturale

Guvernul de la Beijing este primul din lume care va folosi sateliți pentru a monitoriza ariile naturale protejate pentru a preveni exploatarea lor ilegală. Un model pe care mai multe organizații ecologiste spun că l-ar dori implementat în cât mai multe țări. Puțină lume știe că Uniunea Internațională a Conservării Naturii (IUCN) a numit China drept cea de a treia țară din lume din punct de vedere al biodiversității. Asta se traduce prin circa 2.750 de rezervații naturale și zone protejate, și sute de specii de plante sau animale care trăiesc doar aici în mediul lor natural. Aș aminti doar de urșii panda, macacii tibetani sau tigrii din sudul Chinei.

Toată suprafața ocupată de rezervații sau zone protejate însumează cam 3 milioane de kilometri pătrați, sau cel puțin 30% din teritoriul Chinei. Plus 150.000 de kilometri pătrați de zone marine. E de la sine înțeles că ar fi nevoie de o armată de oameni care să se ocupe de toată suprafața asta.

Pentru a face misiunea ceva mai ușoară, China a lansat deja nu mai puțin de 30 de sateliți care folosesc un algoritm pentru a depista toate schimbările care apar în oricare din ariile protejate. Ca un exemplu, vor fi atent monitorizate toate activitățile de defrișare, de ridicare a unor construcții ilegale, minerit ilegal șamd.

Informațiile astea au fost deja publicate în revista Nature și mulți le-au descris ca fiind lăudabile. Există însă și o problemă. China nu va face publice toate informațiile pe care le va obține prin intermediul sateliților. Iar asta deranjează. Mai ales pe oamenii de știință care știu că o hartă a zonelor protejată a fost deja creată, că s-au trasat deja niște linii roșii, dar nu prea se știe care sunt alea. Iar asta ar putea duce, spun ei, la acțiuni discreționare din partea oficialilor, fapt care, în realitate, mai mult ar îngreuna munca cercetătorilor.

O sabie indiană din secolul al XVIII-lea a devenit cea mai scumpă sabie din lume

Sabia unui faimos sultan indian, Tipu pe numele său, care a condus cu mână de fier un regat din sudul Indiei în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a devenit cea mai scumpă sabie din lume după ce a fost achiziționată la o licitație din Londra cu suma de 14 miliarde de lire sterline. Asta în condițiile în care prețul pe care casa de licitații spera să îl obțină era de șapte ori mai mic.

Obiectul cu o uriașă valoare istorică reprezintă, în realitate, doar una dintre săbiile faimosului lider indian care a luptat împotriva britanicilor, care a folosit în premieră rachete de artilerie împotriva acestora, și care a fost ucis la 1799 în timp ce își apăra fortăreața de la Seringapatam.

Soldații britanici care au pătruns atunci în dormitorul său au găsit acolo sabia cu pricina, motiv pentru care, de atunci, a fost numită „sabia de dormitor” a sultanului. Cert este că Tipu dormea alături de ea și de două pistoale de colecție, și că nu a folosit-o niciodată în luptă.

Realizată din oțel Wootz, un oțel indian similar cu cel de Damasc, și dotată cu un mâner de aur pe care au fost încrustate mai multe inscripții în limba persană (ca de altfel și pe lamă), sabia a fost creată după un model de sabie german introdus de europeni în India în secolul al XVI-lea. Deși ține de domeniul legendelor, se spunea că sabia a fost atât de bine realizată încât ar fi putut tăia cu ușurință prin armurile vremii. Acum, na, nu trebuie să credem și noi chiar tot ce se spune.

Important este însă că sabia asta a fost oferită generalului britanic David Baird, ca semn de recunoștință pentru curajul cu care a condus trupele care l-au ucis pe sultanul Tipu. Ulterior a schimbat nenumărați proprietari, pentru a ajunge acum câțiva ani în posesia unui controversat afacerist indian, Vijay Vittal Mallya, pe care India tot încearcă să îl extrădeze din Marea Britanie pentru a-l judeca pentru tot felul de infracțiuni.

Mallya ar fi vândut sabia pe o sumă modică în 2018, pe motiv că îi aducea ghinion. Așa cum era de așteptat, casa de licitații Bonhams, cea care a organizat licitația, nu a dat informații nici despre fostul proprietar, nici despre cel actual. Cât despre returnarea unui bun de patrimoniu, știți și voi cum sunt englezii.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

David Popovici a dezvăluit ce a făcut după ce a ratat medaliile la CM de Înot

Publicat

in

David Popovici va participa la Campionatul European în bazin scurt de la Otopeni (5-10 decembrie), iar înotătorul român a vorbit despre 2023, care pentru el a fost „un an încărcat, cu suişuri şi coborâşuri”.

David PopoviciFoto: YUTAKA / AFLO / Profimedia

David Popovici: „Am avut o pauză de la piscină, dar am înotat în lacuri și râuri”

David a terminat pe locurile 6 (100 m liber) și 4 (200 m liber) la Campionatele Mondiale de la Fukuoka, după ce în 2022 câștigase mai multe titluri de campion european și mondial de seniori și juniori.

Sportivul a dezvăluit că nu a mai intrat în piscină după competiția din Japonia, dar nu a stat departe de apă: a înotat în lacuri și râuri.

„După cum văd eu lucrurile, aveam două opţiuni: să fiu trist sau supărat că nu am câştigat sau să încerc să învăţ de ce nu am câştigat. Eram atât de motivat încât am vrut să mă întorc direct la antrenamente a doua zi, dar antrenorul meu mi-a interzis să merg la piscină, aşa că mi-am luat o vacanţă.

Am călătorit atât de mult încât nu am avut niciodată timp să apreciez întreaga frumuseţe a ţării mele, cu munţii, peisajul rural şi oamenii, aşa că am rămas în România. Am înotat în lacuri şi râuri, aşa că, deşi am avut o pauză de la piscină, nu a fost o pauză de la apă, iar acum mă simt bine.

A fost un an încărcat, cu suişuri şi coborâşuri, dar sunt foarte motivat. Prefer să fiu un sportiv care poate învăţa ceva din înfrângeri şi să fiu un sportiv mai complet şi, odată cu asta, o fiinţă umană mai completă” – David Popovici, într-un interviu pentru European Aquatics.

David Popovici și competițiile în bazin scurt: „Pentru CE ne-am antrenat mai mult”

Obișnuit mai degrabă cu disciplinele în bazin lung (50 de metri), David a afirmat că a avut „așteptări mici” la competițiile în bazin scurt (25 de metri) la care a participat, dar acest lucru s-a schimbat înainte de Europenele de la Otopeni.

„Pentru Melbourne (CM 2022) nu ne-am antrenat cu adevărat, ne-am dus să vedem ce se va întâmpla, dar pentru asta (CE Otopeni 2023) ne-am antrenat mai mult şi am depus mult efort, ceea ce mă face să fiu entuziasmat.

Nu am fost niciodată la o competiţie în bazin scurt cu ambiţii mari, dar aceasta cred că va fi la înălţime. Mă simt bine, Europenele în bazin scurt vor fi interesante, sunt sigur că organizatorii vor fi grozavi, iar noi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a fi gazde bune şi pentru a face spectacol!

Cel mai important lucru este să facem spectacol, astfel încât să sperăm că mai mulţi copii vor vedea şi vor fi inspiraţi. Îmi amintesc că mergeam la competiţii când aveam 12 ani şi i-am întâlnit pe Danas Rapšys şi Katinka Hosszu; au venit la un Campionat Internaţional al României şi faptul că le-am văzut acolo m-a ajutat să îmi crească motivaţia. Dacă şi pe mine copiii mă pot vedea aşa, atunci este cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru ei” – David Popovici.

Programul lui David Popovici la CE Înot în bazin scurt de la Otopeni

8 decembrie: serii și semifinale 200 m liber

9 decembrie: serii și semifinale 100 m liber / finala 200 m liber

10 decembrie: finala 100 m liber.

România va găzdui ediţia cu numărul 22 a Campionatului European de înot în bazin scurt pentru seniori, în perioada 5-10 decembrie 2023 în incinta Complexului Sportiv de Nataţie Otopeni.

Lotul României pentru CE Înot în bazin scurt de la Otopeni

FEMININ: Diana Stiger, Ioana Știrbu, Aissia Prisecariu, Brigitta Vass, Maysa Rațiu, Anastasia Bako, Daria Silișteanu

MASCULIN: David Popovici, Vlad Stancu, Andrei Anghel, Patrick Dinu, Darius Coman, Robert Badea, Denis Popescu, , Andrei Ungur, Mihai Gergely, Daniel Nicușan, Vlad Mihalache, Andrei Proca, Nandor Nagy, Alexandru Stoica

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Sistemul Garanție-Returnare s-a lansat oficial în România. Află cum funcționează

Publicat

in

Astăzi, 30 noiembrie 2023, s-a lansat oficial în România Sistemul Garantie-Returnare (SGR), administrat de RetuRO, marcând un moment istoric în țara noastră, fiind un mare pas spre un viitor mai verde și mai sustenabil. Prin acest sistem, cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor achiziționa de la un comerciant orice produs din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau băuturi spirtoase, în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 l și 3 l inclusiv. Pentru facilitarea identificării, produsele care fac parte din sistem au fost marcate cu simbolul Ambalaj cu garanție.

Sticle goaleFoto: freepik.com

Cum funcționează SGR?

În momentul în care românii vor cumpăra un produs în ambalaj marcat cu simbolul Ambalaj cu garanție vor plăti o garanție în valoare de 50 de bani pentru acesta. Dupa golirea ambalajului, clientul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, iar in schimbul acestui ambalaj gol va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă produsul nu a fost cumpărat din locația respectivă.

Pentru a fi returnate, RetuRO recomandă ca ambalajele să fie intacte,nedegradate și nedeformate, adică să nu fie sparte, turtite sau presate, pentru ca ele să poată fi scanate după formă și dimensiuni de automatele de colectare sau de echipamentele de numărare și sortare. Totodată, recipientele trebuie sa fie golite, nu neapărat curate în sensul de a fi spălate. Orice cantitate de lichid care rămâne în aceste recipiente le afectează greutatea și există posibilitatea ca ele să fie refuzate de echipamentele automate, atunci când sunt scanate și cântărite. Desigur, există o marjă de greutate, dar este recomandat ca ambalajele de băuturi să fie golite complet, pentru a fi siguri de recuperarea garanției. Eticheta trebuie să fie vizibilă și intactă pentru că aceasta va avea imprimate simbolul SGR și codul de bare specific. În lipsa acestor elemente de identificare, ambalajele nu beneficiază de garanție și nu pot fi preluate prin Sistemul Garanție-Returnare.

Asa cum aminteam și într-un articol anterior, RetuRO funcționează pe baza principiului not-for-profit, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea Sistemului Garanție-Returnare. Compania a fost desemnată, prin lege, administrator al sistemului în 2022, singurul obiectiv fiind asigurarea funcționării optime a acestui sistem.

Colectarea ambalajelor SGR

Există două variante prin care se realizează colectarea ambalajelor SGR:

  • Colectare manuală – ambalajele SGR sunt preluate manual, valoarea garanției este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali, în numerar, prin voucher sau prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului și cu suportarea comisioanelor bancare de către solicitant;
  • Colectare automată – ambalajele SGR sunt preluate prin echipament automat de preluare, valoarea garanției este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali fie prin voucher pe care aceștia, în cadrul aceluiași comerciant care operează echipamentul automat de preluare, îl pot preschimba în numerar sau îl pot utiliza la efectuarea cumpărăturilor, în termen de maximum 12 luni de la eliberarea voucherului, fie prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului și cu suportarea comisioanelor bancare de către solicitant.

De reținut

Noile ambalaje vor apărea treptat în magazine, începând cu data de 30 noiembrie. Așadar, o perioadă vom găsi la raft și ambalaje fără simbol, ce fac parte din stocurile anterioare. Acestea nu sunt eligibile pentru Sistemul Garanție-Returnare.

Drept urmare, RetuRO recomandă tututor românilor să nu își facă provizii de ambalaje ce au fost comercializate înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor fi acceptate în punctele de returnare, nefiind marcate cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanție (Ambalaj cu garanție). Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată și până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiționale.

Articol susținut de RetuRO

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend