Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Schimbare de lider – Cum arată noul clasament ATP

Publicat

in

Novak Djokovic este începând de luni noul lider al ierarhiei ATP, sârbul detronându-l pe Carlos Alcaraz. Campion la US Open 2023 (6-3, 7-6(5), 6-3, după trei ore și 17 minute de joc contra lui Daniil Medvedev), sârbul și-a trecut în CV săptămâna 390 din postura de ocupant al locului 1 mondial.

Novak DjokovicFoto: COREY SIPKIN / AFP / Profimedia

Novak Djokovic, noul lider ATP

În afară de rocada dintre Alcaraz și Djokovic, în top 10 ATP au mai avut loc alte șase modificări.

Djokerul domină cu autoritate și ierarhia săptămânilor ocupate pe locul 1 ATP, el ajungând la cota 390.

1 Novak Djokovic 390 de săptămâni ca lider ATP

2 Roger Federer 310

3 Pete Sampras 286

4 Ivan Lendl 270

5 Jimmy Connors 268

6 Rafael Nadal 209

7 John McEnroe 170

8 Bjorn Borg 109

9 Andre Agassi 101

10 Lleyton Hewitt 90 etc

TOP 10 ATP, modificările produse după încheierea US Open 2023

1 Novak Djokovic 11.795 puncte (+1 loc)

2 Carlos Alcaraz 8535 (-1)

3 Daniil Medvedev 7280

4 Holger Rune 4710

5 Stefanos Tsitsipas 4615 (+2)

6 Andrey Rublev 4515 (+2)

7 Jannik Sinner 4465 (-1)

8 Taylor Fritz 3955 (+1)

9 Casper Ruud 3560 (-4)

10 Alexander Zverev 3030 (+2)

………….

239 Rafael Nadal 255 (-100)

Jucători din România în ierarhia ATP

Nicholas David Ionel este primul jucător din România în ierarhia ATP, el ocupând locul 226 mondial, în coborâre de două poziții.

Urmează Marius Copil (327) și Filip Cristian Jianu (356).

226 Nicholas David Ionel 280 puncte (-2)

327 Marius Copil 160 (-13)

356 Filip Cristian Jianu 142 (-9)

384 Cezar Crețu 128 (-14) etc.

De știut după finala de la US Open 2023

  • Novak Djokovic l-a detronat pe Carlos Alcaraz și este lider mondial începând de luni.
  • Djokovic s-a desprins în fruntea ierarhiei titlurilor de Grand Slam câștigate. Cu 24 de trofee majore, sârbul îi lasă în urmă pe rivalii Rafael Nadal (22) și Roger Federer (20 – retras din tenis).
  • Novak are 96 de titluri în palmares (24 de Grand Slam – un record), în timp ce Daniil Medvedev rămâne cu 20 de trofee (unul de Grand Slam – US Open 2021, chiar după o finală cu Djokovic).
  • Aceasta a fost a patra finală de Grand Slam disputată de Novak Djokovic în 2023. Sârbul s-a impus la Australian Open, Roland Garros și US Open și a fost învins de Carlos Alcaraz în ultimul act de la Wimbledon.
  • Djokovic a jucat zece finale la US Open și a câștigat patru: 2011, 2015, 2018 și 2023.

>> Daniil Medveved și cheia meciului pierdut cu Novak Djokovic: „Păcat, am simțit că l-am dominat”

>> Doboară toate recordurile? Vârsta până la care Novak Djokovic vrea să joace tenis în circuitul ATP

>> Novak Djokovic, visul copilăriei și cele 24 de titluri de Grand Slam câștigate

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Alertă emisă de meteorologi: ‘Terra se încălzește tot mai tare’ / Se anunță temperaturi record

Publicat

in

Alertă mondială emisă de meteorologi: ‘Terra se va încălzi cu 1,4 grade Celsius în 2023′ / Temperaturi record în acest an

Cu doar o lună rămasă până la sfârşitul acestui an, 2023 va înregistra o încălzire globală de aproximativ 1,4 grade Celsius peste nivelurile din era preindustrială, o situaţie care se adaugă „unei cacofonii asurzitoare” de recorduri climatice deja doborâte, a anunţat joi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), citată de Reuters, informează Agerpres.

Raportul provizoriu al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) privind starea climei globale confirmă faptul că 2023 va fi cel mai călduros an înregistrat vreodată, înlocuind anul 2016, care deţinea până acum acest record, când clima planetei noastre a fost cu aproximativ 1,2 grade Celsius mai caldă decât media termică din era preindustrială.

Acest aspect se adaugă la urgenţa cu care se confruntă liderii mondiali care depun mari eforturi pentru a asigura eliminarea treptată a combustibililor fosili în cadrul Conferinţei Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28), care a început joi la Dubai.

„Nivelurile de gaze cu efect de seră sunt la un nivel record. Temperaturile globale sunt la un nivel record. Creşterea nivelului mării este la un nivel record. Gheaţa marină din Antarctica este la un nivel scăzut record’, a declarat secretarul general al OMM, Peterri Taalas.

Concluzia

Cu toate acestea, concluzia raportului nu înseamnă că omenirea este pe cale să depăşească pragul de încălzire pe termen lung de 1,5°C, despre care oamenii de ştiinţă spun că ar reprezenta plafonul necesar pentru evitarea unor schimbări climatice catastrofale, conform Acordului de la Paris din 2015.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, nivelul de încălzire ar trebui să fie susţinut pentru o perioadă mai lungă.

Însă un an cu o încălzire de 1,4°C a oferit deja o previziune înspăimântătoare a ceea ce ar putea însemna depăşirea permanentă a pragului de 1,5°C.

În acest an, gheaţa marină din Antarctica a atins cea mai mică extindere maximă înregistrată în timpul iernii, cu aproximativ 1 milion de kilometri pătraţi mai puţin decât recordul anterior. Gheţarii elveţieni au pierdut aproximativ 10% din volumul lor rămas în ultimii doi ani, se arată în raport. Iar incendiile de vegetaţie au ars o suprafaţă record în Canada, însumând aproximativ 5% din pădurile ţării.

Schimbările climatice, determinate de arderea combustibililor fosili, combinate cu apariţia fenomenului climatic natural El Nino în Pacificul de Est, au împins omenirea într-un teritoriu al recordurilor în acest an.

Ce urmează?

Anul viitor ar putea fi şi mai rău, au spus oamenii de ştiinţă, deoarece este posibil ca impactul El Nino să atingă apogeul în această iarnă şi să determine temperaturi mai ridicate în 2024.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Marcel Ciolacu deplânge moartea lui Henry Kissinger: ‘Contribuţia sa va continua prin moştenirea sa în domeniul politicii externe’

Publicat

in

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, joi, că regretă trecerea în nefiinţă a unui mare om de stat, dr. Henry Kissinger, arătând că contribuţia sa va continua prin moştenirea sa în domeniul politicii externe şi al ideilor politice.

”Regret trecerea în nefiinţă a unui mare om de stat, dr. Henry Kissinger. Contribuţia sa va continua prin moştenirea sa în domeniul politicii externe şi al ideilor politice şi va rămâne o sursă de inspiraţie pentru generaţiile viitoare de diplomaţi şi lideri”, este mesajul premierului pe X.

Henry Kissinger, o figură controversată a diplomaţiei americane, care a fost secretar de stat în mandatele lui Richard Nixon şi Gerald Ford, a murit miercuri la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend