Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Șase moduri de a gestiona situațiile în care un străin țipă la copilul tău: Evaluați înainte de a răspunde, folosiți-vă de umor!

Publicat

in

O parte a parentingului, poate nu cea mai frumoasă, o reprezintă disciplinarea copiilor. Modul în care fiecare părinte o face este o alegere foarte personală. Dar ce se întâmplă când altcineva din familie sau chiar un străin țipă la copilul tău? Care ar trebui să fie reacția?

Dacă la copilul tău țipă un adult străin ori un prieten sau un membru al familiei, trebuie să vorbiți cu cel mic despre ceea ce s-a întâmplatFoto: Hotnews

În avion, în parc, într-un restaurant sau la o petrecere aniversară – nu contează unde se întâmplă – este foarte deranjant când un alt părinte țipă la copilul tău. Aceste situații sunt stresante și pot face pe oricine să se simtă fie confuz (să nu știe cum să reacționeze), fie furios ori supărat. Toate aceste sentimente sunt normale. În situații extreme, cum ar fi cele în care copilul este într-un real pericol, atunci este acceptabil ca un străin să țipe la el.

Dar ce se întâmplă dacă un străin țipă la copil pentru că este prea gălăgios la un restaurant sau într-un magazin? Sau dacă un străin țipă la copilul vostru pentru că nu-i place comportamentul lui la locul de joacă? Ați putea trece direct la acțiune, să-l confruntați imediat pe celălalt adult sau ați fi atât de șocat încât nu ați spune nimic? Sau dacă cel care țipă la copil este un membru al familiei – cum reacționați? Iată câteva sfaturi pentru a gestiona astfel de situații.

1. Evaluați situația înainte de a răspunde

Când un alt părinte țipă la copilul tău – indiferent dacă a făcut sau nu ceva greșit – este firesc ca instinctele protectoare să se activeze. Dar o escaladare a conflictului nu va face bine nimănui, nici măcar copilului tău, deși ați putea crede asta. Detensionarea situației este mult mai indicată. Chiar dacă este oarecum jenant pentru voi, ca părinți, că modul în care s-a purtat copilul nu a fost văzut bine, prima prioritate este copilul vostru, nu voi sau celălalt adult. Întrebați mai întâi copilul ce s-a întâmplat și, deși s-ar putea să nu vă faceți o imagine clară a ceea ce s-a întâmplat, cel puțin veți înțelege cum a perceput copilul această situație.

Pentru a-i arăta celuilalt părinte cum v-ar plăcea să decurgă discuția, îl puteți întreba cum se simte copilul lui. Acest lucru aduce discuția între adulți la un nivel politicos și grijuliu. Puteți chiar să vă cereți scuze dacă simțiți că acestea sunt justificate. Dar nu vă puneți copilul să facă ceea ce vrea celălalt părinte.

Când ajută această strategie: când nu ați fost pe fază la ceea ce s-a întâmplat și aveți nevoie de câteva minute pentru a vă gândi cum să abordați situația.

Ce puteți spune: punând întrebări precum „Ce s-a întâmplat aici?” sau „Care este problema?” vă asigurați că înțelegeți povestea completă înainte de a acționa.

De ce funcționează această strategie: vă oferă timpul necesar pentru a vedea cum să abordați discuția cu celălalt părinte. Și, de asemenea, răgazul de a afla sentimentele copilului. Urmăriți limbajul corpului și tonul vocii.

2. Răspundeți cu umor

Un alt mod de a degaja situația este de a folosi umorul. Această abordare depinde de personalitatea voastră și de persoana căreia vă adresați, dar și de dimensiunea conflictului.

Când ajută această strategie: când este o situație minoră peste care vreți doar să treceți sau nu când nu vă simțiți confortabil cu confruntarea celuilalt părinte. Sănătatea voastră mintală și fericirea copilului tău sunt prioritare.

Ce puteți spune: „Ei se ceartă, ei se împacă… așa sunt copiii”, îi puteți spune celuilalt părinte. Ori „e remiză în lupta pentru găletușă, dacă plâng amândoi ca niște caraghioși, de acord?”. Nu toți părinții însă reacționează bine la umor în situația în care copilul lor plânge. Dacă nu merge cu umor, rămâneți la prima strategie sau alegeți din cele de mai jos ceva care să vi se potrivească.

De ce funcționează această strategie: (dacă funcționează) este pentru că umorul are capacitatea de a dezamorsa bombe care stau să explodeze.

3. Fii pasiv agresiv

Uneori, părinții sunt cei care reacționează mai dur decât o fac copiii între ei. În aceste situații, încercați să purtați discuția cu părintele care a țipat la copilul vostru într-un mod pasiv agresiv. Vă adresați lui ca și cum ați vorbi cu un copil mai mărișor care a greșit.

Când ajută această strategie: când aveți de-a face cu un părinte dispus să pornească un scandal, iar voi nu sunteți deloc pregătit pentru asta.

Ce puteți spune: îi spuneți părintelui „Noi nu țipăm la străini” sau „Noi nu ne certăm, pentru că nu este frumos”.

De ce funcționează această strategie: comentariile pasiv-agresive sunt greu de gestionat (chiar și de un adult), deoarece cealaltă persoană nu știe cum să răspundă. De asemenea, vă ajută să păreți că reușiți să vă păstrați calmul, chiar dacă vă simțiți ca un vulcan care erupe.

4. Vorbiți direct cu copilul vostru

Indiferent de vârsta copilului, când un adult țipă la el – mai ales unul care este străin – poate fi înfricoșător și copleșitor. De aceea, copiii au nevoie, înainte de toate, să le arătăm afecțiune și sprijin. Și să-i ascultăm. Abordați conversația cu ei ca și cum ați vorbi cu un prieten sau cu un membru al familiei.

Când ajută această strategie: când copilul este vizibil supărat că a fost certat de un străin. Nu mai contează educația, în această situație, primul lucru este să vă asigurați copilul că este ascultat, înțeles și iubit. Chiar dacă a greșit. Întâi îl liniștim, apoi stăm de vorbă și reglăm comportamentele nedorite.

Ce puteți spune: o întrebare directă copilului „Ești bine? Vrei să plecăm?”. Luați-l în brațe și liniștiți-l, asigurați-l de dragostea voastră.

De ce funcționează această strategie: în orice situație, copilul vostru este mai important decât cealaltă persoană. Acesta este motivul pentru care ar trebui să vă ocupați mai întâi de nevoile copilului înainte de a trece la persoana care a țipat la el. De asemenea, dacă adultul care a țipat vede cât de supărat este copilul, s-ar putea gândi de două ori înainte de a mai țipa la vreun copil.

5. Fiți fermi și adresați-vă direct adultului

A avea o conversație despre ce s-a întâmplat și de ce s-a țipat la copilul vostru nu este o sarcină ușoară – dar este una care trebuie să se întâmple. De aceea, uneori, singura modalitate de a putea vorbi cu un astfel de adult este să vă adresați direct acestuia.

Când ajută această strategie: când cineva și-a depășit limitele, a țipat la copilul vostru și continuă să o facă și în prezența voastră.

Ce puteți spune: într-o manieră calmă, dar fermă, spuneți-i celeilalte persoane: „Acesta este copilul meu și eu mă ocup de disciplinarea lui”. Dacă escaladează, plecați, pur și simplu.

De ce funcționează: de multe ori, oamenii nu se așteaptă la răspunsuri directe de la alte persoane și pot fi șocați de abordarea directă. De asemenea, este important pentru copii să vă vadă că le luați apărarea, dar și că evitați conflictele.

6. Stabiliți limite

Strategia aceasta se aplică atunci când vine vorba de prieteni, persoane cunoscute cu care copilul interacționează frecvent, dar și în cazul celorlalți membri ai familiei. Țipatul poate avea efecte psihologice negative și de lungă durată, cu atât mai mult cu cât este însoțit de cuvinte jignitoare la adresa copilului, de vină sau de rușine.

Potrivit unui studiu din 2013, publicat în The Journal of Child Develepoment, copiii la care se țipă în mod constant sunt mai predispuși de a dezvolta probleme comportamentale, stimă de sine scăzută și depresie.

Când ajută această strategie: ori de câte ori lăsați copilul în grija bunicilor, mătușilor sau altor membri ai familiei ori prieteni apropiați.

Ce puteți spune: asigurați-vă că atât bunicii, cât și alte rude care supraveghează copilul în lipsa voastră știu regulile casei. Spuneți-le: „Când ai grijă de copiii mei, aș vrea să folosești aceleași tehnici de disciplină pe care le folosim noi”. Sau și mai bine „Când stai cu copilul meu aș vrea să nu țipi la el sau la alte persoane când e el de față. Noi nu țipăm acasă și el așa vreau să fie educat, că nu e frumos să țipăm”.

De ce funcționează: pentru că se discută deschis și sincer de la ce ajutor vă așteptați să primiți de la cei care vor să vă ajute. Și e corect pentru ambele părți să cunoască limitele care nu sunt discutabile. Limitele sunt o parte necesară și sănătoasă în toate relațiile. Ele oferă parametri și așteptări cu privire la ceea ce este și ceea ce nu este adecvat.

Cum să vorbiți cu copilul despre incident

Dacă la copil țipă un adult străin ori un prieten sau un membru al familiei, trebuie să vorbiți cu cel mic despre ceea ce s-a întâmplat. Întrebați-l cum s-a simțit, la ce s-a gândit în acel moment. Dați-i voie să pună și el întrebări despre ceea ce s-a întâmplat și explicați-i de ce nu trebuie să țipăm unii la alții. Faceți împreună un plan de acțiune pentru o dată viitoare când s-ar afla într-o situație similară. Amintiți-le că sunteți lângă ei și că îi veți ajuta, dar subliniați că astfel de comportamente nu sunt de dorit.

Situațiile stresante sunt oportunități de învățare, iar noi, ca adulți, suntem cel mai bun model și instrument pentru copii. Vorbiți-le despre greșeli și învățați-i cum să-și ceară scuze și, mai ales, cum să evite să ajungă într-o astfel de situație. Nu uitați, modul în care reacționați ca părinți în situații stresante reprezintă un bun exemplu pentru cei mici. Procedând astfel, îi arătați copilului că, deși există situații care pot fi supărătoare, poți alege totuși să răspunzi într-un mod calm.

Sursa foto: Dreamstime.com

Loading

NATIONAL

FOTO ‘Poarta către lumea de dincolo’ se deschide tot mai mult: Craterul crește cu 1 milion de metri cubi anual

Publicat

in

O prăpastie uriașă se extinde rapid în Siberia, fiind vizibilă chiar și din spațiu. Ceea ce a început ca o fisură abia perceptibilă în imagini satelitare din anii 1960 s-a transformat într-un crater imens, cu margini abrupte.

Conform US Geological Survey, Craterul Batagay și-a triplat dimensiunea între 1991 și 2018, devenind cunoscut drept „Poarta către iad”. Acest fenomen este reprezentativ pentru o problemă globală majoră – dezghețarea permafrostului, conform Descoperă.ro.

Arctica se încălzește mai rapid decât restul lumii, ducând la topirea stratului de sol înghețat permanent, cunoscut drept permafrost. Craterul Batagay, de fapt o „prăbușire retrogradă de dezgheț”, este cea mai mare de acest fel din lume și se formează când solul cedează în urma dezghețului, declanșând alunecări de teren.

content-image

Astfel de prăbușiri sunt comune în Arctica, însă dimensiunile craterului Batagay, numit după orașul vecin, l-au transformat într-un „megaslump”. Potrivit geofizicianului Roger Michaelides, această expunere rară a permafrostului oferă o oportunitate unică de studiu.

Pe măsură ce permafrostul se dezgheață, eliberează în atmosferă dioxid de carbon și metan din plante și animale înghețate timp de secole. Aceste gaze cu efect de seră accelerează încălzirea globală, declanșând un ciclu periculos de topire și emisii suplimentare.

Permafrostul acoperă 15% din emisfera nordică și stochează de două ori mai mult carbon decât atmosfera. Un studiu estimează că, până în 2100, dezghețul ar putea emite gaze cu efect de seră echivalente cu cele produse de o națiune industrializată, dacă nu sunt luate măsuri urgente pentru reducerea emisiilor.

Pentru a înțelege mai bine acest proces, cercetătorii studiază locații extreme, precum craterul Batagay. Un studiu publicat în Geomorphology a utilizat date satelitare și drone pentru a crea modele 3D ale craterului și a monitoriza extinderea acestuia. Cercetătorii au descoperit că, craterul crește cu aproximativ un milion de metri cubi anual, echivalentul a 14 piramide din Giza în gheață și permafrost topite. În plus, craterul eliberează anual 4.000-5.000 de tone de carbon, similar cu emisiile a 1.700-2.100 de locuințe din SUA.

content-image

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ponta, despre Iohannis: ‘Eşti nebun? Nici Trump nu a zis chestia asta în America’

Publicat

in

Fostul premier Victor Ponta susţine că în România sunt doar doi oameni care au şi timp, şi bani să joace golf: el şi preşedintele Klaus Iohannis.

Fostul premier Victor Ponta a fost întrebat sâmbătă, la Prima TV, dacă şi-ar dori să joace golf cu preşedintele Klaus Iohannis, golful fiind pasiunea comună a celor doi.

„În România sunt doar doi oameni care au şi timp, şi bani să joace golf: Iohannis şi Ponta. E un sport destul de scump. Când l-am auzit pe Iohannis care spunea să joace toţi românii. Eşti nebun? Nici Trump nu a zis chestia asta în America. Şi e un sport care îţi consumă mult timp. Ce serviciu ai? Al meu, da. Plec la ora 10.00, mă duc, joc până la ora 3.00 PM, joc cu nişte oameni deştepţi, cu care vorbesc afaceri!”, a explicat Victor Ponta.

Întrebat dacă joacă golf în România, Victor Ponta a răspuns: ”Acum, da. La Bucureşti sunt două terenuri nou-nouţe, nu mai merge lumea în Bulgaria. La Alba Iulia sunt terenuri. Dar e o chestie totuşi elitistă”.

„O să renunţ la libertatea mea când o să cred într-un proiect”

Fostul lider PSD a menționat că nu va candida la alegerile parlamentare din decembrie, însă nu exclude total implicarea într-un proiect politic.

Întrebat dacă şi-a încheiat cariera politică, fostul premier a răspuns: ”Nu ştiu dacă am încheiat-o. Să mă fac iar deputat de Gorj? Am fost patru mandate, am ajutat Gorjul”.

La remarca moderatorului, potrivit căreia ar putea ajunge preşedintele Camerei Deputaţilor în cazul în care va fi ales din nou deputat PSD, Victor Ponta a declarat că nu i-a propus nimeni din PSD un asemenea scenariu. ”Nu mi-a propus nimeni chestia asta. Să mă pun singur preşedinte nu merge. Sunt un om liber şi îmi place libertatea mea. O să renunţ la libertatea mea atunci când o să cred într-un proiect”, a conchis Victor Ponta.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Gluma făcută de Ciolacu atunci când este întrebat dacă el și Geoană se adresează aceluiaşi bazin electoral

Publicat

in

Candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, a glumit sâmbătă, la Cornu, pe seama faptului că Mircea Geoană ar putea lua din electoratul său în cursa pentru funcţia de preşedinte al României.

Ciolacu a fost întrebat dacă anunţul privind candidatura unui fost preşedinte al PSD Mircea Geoană pentru preşedinţia României îl îngrijorează, având în vedere că cei doi se adresează aceluiaşi bazin electoral.

„Nu l-am găsit la bazin. Nu era, aşa că nu îl împărţim. E bine, o să fie foarte mulţi candidaţi în perioada următoare, e un lucru foarte bun pentru democraţie” a declarat Marcel Ciolacu, sâmbătă, în timpul unei vizite în comuna Cornu din judeţul Prahova.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Procesul femeii drogate de soţ pentru a fi violată de zeci de bărbați: Mărturisiri tulburătoare în instanță ale fiicei cuplului

Publicat

in

Fiica victimei şi a principalului inculpat din procesul care s-a deschis luni la Avignon a depus vineri prima sa mărturie în instanţă, povestind ce a însemnat pentru ea să afle că tatăl său i-a drogat mama ani de zile şi a oferit-o unor străini ca să o violeze, în timp ce el filma scenele de sex. Mai mult chiar, bărbatul a fotografiat-o şi pe ea, fără să ştie, probabil tot cu ajutorul drogurilor, în ipostaze nud, scrie news.ro.

Emoţionată, dar hotărâtă, Caroline Darian a depus mărturie pe culoarul central al sălii de judecată, în timp ce de-o parte şi de alta erau aşezaţi numeroşii coinculpaţi din proces. Vineri a fost a cincea zi a procesului de viol de la Mazan, cum a fost denumit de presa franceză, şi a fost prima dată când tribunalul penal din Vaucluse a ascultat mărturia fiicei lui Gisèle şi Dominique Pélicot.

„Vorbesc în numele fraţilor mei”, a început ea, sub ochii celor doi fraţi ai săi, David şi Florian, care erau foarte emoţionaţi.

„Sunt fiica acuzatului principal şi a victimei dovedite, care a fost supusă unor acte de o atrocitate insuportabilă”, a continuat ea, pe un ton calm.

Pentru a-şi proteja familia, ea vorbeşte public sub un pseudonim, folosit şi pentru a publica o carte, în aprilie 2022, despre trauma suferită de familie. „Şi am încetat să-şi mai spun tată” se intitulează volumul.

Solemnitatea mărturiei sale a contrastat cu fluxul rapid al cuvintelor mamei sale, auzite joi, când victima a depus mărturie.

MOMENTUL ÎN CARE A AFLAT

La 2 noiembrie 2020, viaţa Carolinei „s-a întors literalmente cu susul în jos”.

„A existat un înainte şi un după” în ziua în care mama sa a sunat-o de la Mazan pentru a-i spune ceea ce era insuportabil. „Era ora 20.25”, îşi aminteşte ea.

„Înainte de 2 noiembrie 2020, aveam o familie unită. Trecusem prin atât de multe împreună. L-am iubit pe tatăl meu. Am iubit imaginea bărbatului pe care credeam că îl cunosc. Imaginea acestui bărbat sănătos, grijuliu, atent”, a mărturisit Caroline în faţa tatălui ei, care era în lacrimi în boxa acuzaţilor.

„Caroline, trebuie să stai jos, am ceva foarte serios să-ţi spun şi îl priveşte pe tatăl tău”, a avertizat-o mama ei în ziua apelului telefonic. La acea vreme, tatăl ei era tratat pentru probleme respiratorii. „Mi l-am imaginat la terapie intensivă, credeam că e pe cale să moară”, îşi aminteşte ea.

Însă ce a aflat de la mamă era cu totul altceva. „Tatăl tău mă droga de ani de zile pentru ca eu să fiu violată de străini”, i-a spus Gisèle Pélicot.

„Este exact ceea ce numim un punct de cotitură în viaţă, începutul unei coborâri lente în iad, unde nu ai idee cât de jos te vei afunda”, a mărturisit Caroline, izbucnind în lacrimi. Soţul ei era acolo în acel moment, la fel şi fiul ei în vârstă de 6 ani. „L-a dus într-o cameră separată pentru a nu auzi ţipetele mamei sale, care se prăbuşea în sufragerie”, a povestit ea.

A doua zi, ea şi-a dus fiul la şcoală. Băieţelul tocmai începuse clasa pregătitoare. „Nu-i pot spune că nu-şi va mai vedea bunicul niciodată. Nu-i pot spune că sunt deja o femeie distrusă şi o mamă care, fără îndoială, va avea mari dificultăţi în a continua să mai fie cine era în acel moment”, s-a gândit Caroline Darian în lacrimi.

TATĂL A DROGAT-O ŞI PE FIICĂ ŞI I-A FĂCUT FOTOGRAFII DEZBRĂCATĂ

Ea a luat apoi un tren spre Mazan împreună cu fraţii ei. Când au găsit-o pe mama lor, „era distrusă”, a povestit Caroline.

Au fost întâmpinaţi de comisarul de poliţie din Carpentras, care îi dezvăluise lui Gisèle Pélicot toată grozăvia, cu o zi înainte. „Din privirea lui, mi-am dat seama că acest om nu ştia ce cuvinte va trebui să aleagă pentru a ne spune”, a continuat Caroline. Apoi a venit această frază teribilă: „Credem că sunt între 30 şi 50, dar nu vă putem spune câţi”, a spus poliţistul vorbind despre bărbaţii pe care Dominique Pélicot îi recrutase de pe site-ul „coco.gg” pentru a-i viola soţia.

„Îl voi vedea mereu pe David (fratele ei), alb la faţă şi stoic, şi pe fratele meu mai mic, Florian, prăbuşit, nu pot să vă spun altceva”, a spus Caroline Darian în mărturia din instanţă.

Li s-au dat câteva detalii despre caz, în special despre reţetele pentru Temesta, medicamentul anxiolitic pe care tatăl lor îl folosea pentru a o seda pe mama lor.

În aceeaşi zi, comisarul de poliţie a sunat-o din nou pe Caroline şi i-a spus că trebuie să vină la secţie. „Mi-am dat seama imediat că va trebui să văd lucruri care chiar nu mă vor face fericită”, îşi aminteşte ea. În timp ce urca scările către biroul comisarului, picioarele îi tremurau.

I-a fost arătată o primă fotografie, despre care anchetatorii credeau că o reprezintă. Fotografia arăta „o femeie care părea să doarmă, întinsă pe o parte, cu lumina aprinsă, cu un prim-plan al feselor şi cu plapuma trasă de partea cealaltă”, a explicat Caroline Darian, asigurând că iniţial nu a recunoscut-o pe această persoană. „Nu, nu sunt eu”, a spus ea.

I s-a arătat apoi o a doua fotografie. „Aceeaşi poziţie, aceeaşi femeie. Aceiaşi chiloţi. Aceeaşi punere în scenă”. Ea tot nu s-a recunoscut. Până când comisarul a întrebat-o: „Doamnă, dumneavoastră sunteţi cea cu pata maro pe obrazul drept, nu-i aşa?” „Am început să mă descopăr”, a continuat ea, în şoc.

„Am descoperit că el mă fotografiase fără ştirea mea, goală. De ce a făcut asta? Mi-am dat seama imediat, înainte să fac o criză, că eu însămi fusesem drogată pentru aceste fotografii, pentru că eu nu dorm aşa”, a mărturisit Caroline Darian.

Marţi, Caroline părăsise sala în lacrimi după mai puţin de 20 de minute, în cea de-a doua zi a procesului, în timp ce preşedintele completului de judecată a menţionat că fotomontaje cu ea goală au fost găsite pe calculatorul lui Dominique Pélicot, într-un fişier denumit „În jurul fiicei mele, goală”.

„SUPUNERE CHIMICĂ”

„Astăzi, nu vreau să îl pun la pământ pe tatăl meu. Instanţele îl vor judeca pe baza faptelor şi a dovezilor concrete. Ceea ce pot să vă spun este că, în acest caz, este într-adevăr un caz de supunere chimică”, a afirmat Caroline Darian în instanţă, subliniind că în majoritatea cazurilor de victime ale supunerii chimice, dovezi precum cele din cazul mamei sale nu există.

În vârstă de 45 de ani, ea a înfiinţat între timp asociaţia „Nu dormiţi: opriţi supunerea chimică” pentru a ajuta victimele.

Ea şi-a încheiat mărturia adresându-se direct preşedintelui completului de judecată, Roger Arata: „Cum poate cineva ca mine să se facă bine? Cum poţi spera să ai o viaţă normală ca femeie, o viaţă sexuală normală? Cum să te reconstruieşti din cenuşă, când ştii că tatăl tău este fără îndoială unul dintre…”. Face o pauză şi respiră: „Când ştii că tatăl tău este fără îndoială unul dintre cei mai mari prădători sexuali din ultimii douăzeci de ani”.

Dominique Pélicot, un pensionar în vârstă de 71 de ani, a recunoscut că şi-a abuzat soţia fără ştirea acesteia între 2011 şi 2020, drogând-o cu somnifere şi apoi recrutând zeci de străini pentru a o viola în propria casă. Pélicot a ţinut o evidenţă meticuloasă a abuzurilor asupra soţiei sale, pe care poliţia le-a descoperit doar din întâmplare, după ce a fost surprins filmând sub fustele femeilor într-un supermarket.

Anchetatorii au numărat circa 200 de cazuri de viol, majoritatea comise de soţul lui Gisèle Pélicot şi de peste 90 de străini. Poliţiştii au întocmit o listă de 72 de suspecţi, în afară de soţ, şi au reuşit până în prezent să identifice 50 dintre aceştia, cu vârste cuprinse între 26 şi 74 de ani, toţi judecaţi.

Majoritatea suspecţilor riscă până la 20 de ani de închisoare pentru viol calificat, dacă sunt găsiţi vinovaţi.

Gisèle Pélicot a cerut ca procesul soţului său să fie public pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la utilizarea drogurilor pentru comiterea de abuzuri sexuale. Cazul a zguduit Franţa, mulţi comentând şi unii chiar făcând să circule online presupuse liste ale acuzaţilor.

Procesul va dura până la 20 decembrie.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Tensiunile escaladează! Kosovo închide încă două puncte de trecere a frontierei cu Serbia

Publicat

in

Kosovo a anunţat sâmbătă că a închis două puncte de trecere a frontierei cu Serbia, după ce protestatari de pe teritoriul sârb au blocat parţial drumurile şi au obligat pasagerii cu documente kosovare să se întoarcă, în semn de protest faţă de noile tensiuni recente din nordul volatil al fostei provincii sârbe devenite independente, relatează Reuters.

Un mic grup de protestatari s-au adunat la câţiva kilometri în interiorul Serbiei, în apropierea a cel puţin trei puncte de trecere a frontierei cu Kosovo, şi verificau dacă şoferii aveau documente de călătorie emise de Kosovo.

„Grupuri de extremişti mascaţi din interiorul teritoriului sârbesc îi opresc selectiv şi cu o abordare fascistă pe cetăţenii care folosesc Serbia ca punct de tranzit”, a declarat ministrul de interne din Kosovo, Xhelal Svecla, pe pagina sa de Facebook, anunţând închiderea punctelor de trecere din Merdare şi Bernjak.

Alte patru puncte de frontieră au rămas deschise.

Grupul a protestat faţă de acţiunile recente ale Pristinei din nordul Kosovo, locuit în principal de etnici sârbi, care a închis instituţiile paralele conduse de Belgrad. Aproximativ 50.000 de sârbi trăiesc în această zonă şi, la fel ca Serbia, nu recunosc independenţa Kosovo. Ei consideră Belgradul capitala lor.

În ultimii doi ani, nordul Kosovo a cunoscut cele mai grave tensiuni etnice de când ţara cu majoritate albaneză şi-a declarat independenţa în 2008, după o revoltă de gherilă de ani de zile împotriva regimului represiv sârb.

Deşi Kosovo este recunoscut de mai mult de 100 de ţări, Serbia consideră că face parte din teritoriul sârb. Belgradul acuză guvernul central din Kosovo că încalcă drepturile etnicilor sârbi şi neagă acuzaţiile de provocare a conflictelor în interiorul graniţelor vecinului său.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ce a răspuns Victor Ponta când a fost întrebat dacă Ion Iliescu ar mai câștiga și astăzi alegerile prezidențiale

Publicat

in

Fostul preşedinte PSD Victor Ponta susţine că Ion Iliescu nu ar mai câştiga astăzi alegerile prezidenţiale. Pus să aleagă între Traian Băsescu şi Klaus Iohannis, Victor Ponta l-a ales pe actualul preşedinte, transmite News.ro.

Fostul lider PSD Victor Ponta a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă Ion Iliescu ar mai câştiga astăzi alegerile prezidenţiale. 

”Nu! Şi le-a câştigat în 2000 numai în măsura în care a intrat cu Vadim Tudor în turul doi. Dacă intra cu Isărescu sau cu Stolojan, le pierdea”, a răspuns fostul premier. 

Victor Ponta, care din postura de prim-ministru a coabitat şi cu preşedintele Traian Băsescu, şi cu preşedintele Klaus Iohannis, a fost pus să aleagă între cei doi.

”Vai de capul meu! Totuşi, Iohannis. Dacă numai ăştia doi ar mai fi pe lume…”, a răspuns, amuzat, Ponta. 

Fostul premier a mai fost întrebat cu cine a avut o relaţie politică mai contondentă. 

”Contondentă a fost cu amândoi, dar, atenţie, de la Iohannis nu am avut aşteptări. Nu m-a dezamăgit pentru că nu am avut nicio aşteptare. Băsescu e un tip foarte deştept şi foarte talentat politic, care şi-a folosit mintea şi talentul pentru a face rău, nu pentru a face bine”, a afirmat Victor Ponta. 

Victor Ponta a fost numit prim-ministru în mai 2012 de preşedintele Traian Băsescu, după căderea Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu. La alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, Victor Ponta a fost învins de Klaus Iohannis. A rezistat ca prim-ministru încă un an. A demisionat din fruntea Guvernului în urma tragediei de la Colectiv.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend