Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sărbătorile zilei din 13 septembrie 2024 – Târnosirea bisericii Învierii din Ierusalim; Sf. Sfinţiţi Mc. Corneliu Sutaşul şi Ciprian, episcopul Cartaginei

Publicat

in

Sărbătorile zilei din 13 septembrie 2024 – Târnosirea bisericii Învierii din Ierusalim; Sf. Sfinţiţi Mc. Corneliu Sutaşul şi Ciprian, episcopul Cartaginei

Ortodoxe

Târnosirea bisericii Învierii din Ierusalim; Sf. Sfinţiţi Mc. Corneliu Sutaşul şi Ciprian, episcopul Cartaginei; Sf. Cuv. Ioan de la Prislop; Sf. Mc. din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian şi Valerian

Greco-catolice

Sfinţirea Bisericii Învierii din Ierusalim; Sf. m. Corneliu Sutaşul

Romano-catolice

Sf. Ioan Gură de Aur, ep. înv.

Târnosirea bisericii Învierii din Ierusalim este sărbătorită de Biserică în ziua de 13 septembrie.

Biserica Învierii sau Biserica Sfântului Mormânt este o construcţie ridicată de Sfânta împărăteasă Elena, mama Sfântului împărat Constantin cel Mare (306-337), la Ierusalim, pe muntele Golgota, deasupra Sfântului Mormânt.

“După patima cea de bunăvoie a lui Hristos, după înviere şi după înălţarea la ceruri, acel loc sfânt pe care s-a săvârşit mântuirea noastră era urât şi întinat de oamenii cei urâtori de Hristos.

Mai ales Adrian, împăratul necurat (117-138), toate aceste sfinte locuri le-a batjocorit cu necuraţi idoli şi jertfe. Şi mai cu seamă când în locul celei mai frumoase cetăţi a Ierusalimului, cea risipită de Tit (79-81), a zidit cetatea în numele său, numind-o Elia Capitolina, fiindcă el se numea Eliu Adrian, atunci mormântul Domnului a poruncit să-l astupe cu ţărână şi cu pietre, iar pe muntele acela unde Domnul s-a răstignit, a zidit o capişte spurcatei sale zeiţe Venera şi a pus într-însa idol, iar deasupra mormântului celui dumnezeiesc a pus un alt idol al zeiţei. (…) Şi unde era biserica lui Solomon a zidit o capişte idolească şi a poruncit ca nimeni să nu îndrăznească a numi cetatea aceea Ierusalim, ci să o numească Elia.

Acestea toate le-a făcut vrând ca şi pomenirea numelui lui Iisus Hristos să o piardă pe pământ; pentru aceea i-a schimbat numele şi cetăţii în care Hristos a făcut multe semne, şi în locurile unde s-a născut, unde s-a răstignit şi s-a îngropat, a făcut locuinţe idoleşti ca urmaşii să uite cu totul pe Hristos şi locurile acelea, pe care au umblat picioarele lui Hristos, să nu le mai pomenească niciodată”. (Vieţile Sfinţilor)

“Însă ticălosul singur a pierit şi locul cel sfânt iarăşi l-a proslăvit Împăratul slavei”, pentru că au fost ridicaţi Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena, şi le-a fost pus în inimă sfânta cetate a Ierusalimului ca să o înnoiască şi biserică prea frumoasă să zidească lui Dumnezeu în acel loc şi pe toate sfintele locuri de spurcăciunile idolilor să le curăţească şi să le sfinţească.

Deci, a trimis binecredinciosul împărat Constantin pe sfânta maica sa Elena, cu mulţime de aur la Ierusalim, şi a scris patriarhului Macarie (314-333) ca să adauge sârguinţă pentru zidirea bisericii.

Sfânta Elena a dărâmat construcţiile ridicate de împăratul necredincios, curăţind şi înnoind cetatea. A aflat Crucea pe care a fost răstignit Hristos şi mormântul şi a întemeiat o biserică minunată, îngrădind cu un zid locurile unde S-a răstignit Hristos şi unde S-a îngropat, pentru că nu erau departe unul de altul, aşa cum arată Sfântul Evanghelist Ioan: “Iar în locul unde a fost răstignit era o grădină, şi în grădină un mormânt nou, în care nu mai fusese nimeni îngropat” (Ioan 19, 41).

Finalizarea construcţiei şi sfinţirea ei, Sfânta Elena nu le-a mai văzut, căci întoarsă la Roma a trecut în veşnicie.

În urma definitivării lucrărilor de construcţie, care au durat zece ani, împăratul Constantin cel Mare a invitat episcopii din toate ţările în Ierusalim, la sfinţirea bisericii.

“Şi era multă mulţime de arhierei adunaţi, din Vithinia, din Cilicia şi Cappadocia, din Siria şi Mesopotamia, din Finicia şi Arabia, din Palestina, din Egipt, Africa, Thivania şi din Persia a venit un episcop. Şi credincioşi, mulţime fără de număr, din toată lumea s-a adunat, încât hotarele Ierusalimului nu-i încăpeau pe ei. Şi s-a sfinţit Biserica Învierii lui Hristos în luna septembrie în 13 zile şi tot Ierusalimul s-a înnoit, la treizeci de ani ai împărăţiei lui Constantin”. (Vieţile Sfinţilor)

Sfântul şi întocmai cu apostolii împărat Constantin cel Mare a hotărât în acea zi, împreună cu sfinţii părinţi, ca sfinţirea Bisericii Învierii din Ierusalim să fie sărbătorită de toate bisericile din toată lumea, în fiecare an.

* Sfântul Sfinţit Mucenic Corneliu Sutaşul a fost unul din centurionii împăratului Tiberiu (14-37) din cohorta “Italica” din oraşul Cezareea Palestinei.

Corneliu era un om bun şi milostiv aşa cum se arată în Faptele Apostolilor: “Iar în Cezareea era un bărbat cu numele Corneliu, sutaş, din cohorta ce se chema Italica. Cucernic şi temător de Dumnezeu, cu toată casa lui şi care făcea multe milostenii poporului şi se ruga lui Dumnezeu totdeauna” (Fap. Ap. 10 ; 1, 2).

“Corneliu este cel dintâi din păgâni care a crezut în Domnul nostru Iisus Hristos; iar după botezul său a părăsit toate cele păgâneşti şi a mers în urma lui Petru şi a fost pus episcop de dânsul”. (Vieţile Sfinţilor)

După primirea sfântului botez, Corneliu l-a însoţit pe Sfântul Apostol Petru în misiunea de propovăduire, iar mai pe urmă a fost hirotonit episcop. A fost prins în oraşul Schepsia de către senatorul Dimitrie, care l-a obligat să jertfească idolilor. Arătându-şi în faţa acestuia puterea rugăciunii sale la adevăratul Dumnezeu, Iisus Hristos, Dimitrie s-a botezat împreună cu familia sa şi alte 277 de persoane.

“A petrecut Sfântul Cornelie în acea cetate vreme îndelungată, dezrădăcinând spinii necredinţei din inimile omeneşti şi semănând sămânţa bunei credinţe. Şi, în scurtă vreme a adus la Hristos toată cetatea şi pe oarecare bărbat cinstit, anume Evnomie, pe care l-a făcut preot. Apoi, plin fiind de zile, a sosit la fericitul său sfârşit, de care fiind înştiinţat mai înainte de vreme, se nevoia la rugăciune cu osârdie, gătindu-se mai înainte spre calea pe care avea să meargă la Dumnezeul său”. (Vieţile Sfinţilor)

Aşa, Sfântul Corneliu a plecat la Domnul în pace.

“Iar dregătorul Dimitrie cu Evantia soţia sa, cu fiul Dimitrie, cu Evnomie preotul şi cu toţi credincioşii, plângând mult deasupra părintelui şi învăţătorului lor şi aprinzând lumânări şi cântând cântări deasupra mormântului, l-au îngropat pe el cu cinste aproape de capiştea cea căzută a lui Die. Şi în toate zilele credincioşii mergeau la mormântul lui, cădelniţau cu tămâie şi se rugau şi multe tămăduiri se da bolnavilor de la mormântul lui” (Vieţile Sfinţilor).

* Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop era originar din satul Silvaşul de Sus. Părăsind casa părintească s-a călugărit de tânăr la Mănăstirea Prislop.

După un număr de ani petrecuţi aici, dorind să ducă o viaţă şi mai liniştită, a găsit un loc mai depărtat, unde şi-a săpat singur, o chilie în piatră, cunoscută până azi sub numele de “chilia” sau “casa sfântului”. Acolo şi-a petrecut restul zilelor în neîncetate rugăciuni şi post, până când viaţa i-a fost curmată de nişte vânători, care l-au împuşcat fără voie.

Nu se ştie cu precizie când a trăit Cuviosul Ioan de la Prislop, dar se presupune că a vieţuit în secolul al XV-lea sau în prima jumătate a celui următor. La 20-21 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea Sfântului Cuvios Ioan de la Prislop.

* Sfântul Sfinţit Mucenic Gordian şi Sfinţii Mucenici Macrobie, Ilie, Valerian, Zotic şi Lucian au pătimit prin anii 323-324, în timpul persecuţiei împăratului roman Liciniu.

Sfinţii Macrobie şi Gordian erau doi tineri de prin părţile Asiei Mici, care slujeau la curtea împăratului Liciniu. Dar, într-o zi aflându-se că sunt creştini, au fost exilaţi în Scythia Minor, la Tomis.

Aici a avut loc judecarea şi execuţia Sfinţilor Zotic, Lucian şi Ilie, care au refuzat să se lepede de credinţa creştină. La acestea au fost nevoiţi să asiste şi cei doi sfinţi exilaţi de Liciniu.

În urmă, Macrobie şi Gordian au primit şi ei mucenicia, fiind condamnaţi la moarte prin ardere în foc. Ultimul dintre cei prăznuiţi în această zi, Sfântul Mucenic Valerian, a murit plângând pe mormintele fraţilor săi de credinţă. (surse: vol. “Vieţile Sfinţilor”; “Monahismul ortodox românesc”, vol. II, 2016; https://doxologia.ro)

Loading

ACTUAL

Milioane de euro zac în farmacii. Proiectul lui Alexandru Rafila în cazul unui dezastru nuclear nu a avut rezultatul scontat

Publicat

in

În urmă cu doi, ministrul sănătății Alexandru Rafila anunța o campanie de distribuire gratuită de pastile de iodură de potasiu. 30 de milioane de comprimate pentru șase milioane de euro. Cele mai multe cutii de medicamente zac acum în farmacii.

Cifrele obținute de HotNews.ro în urmă cu un an arătau că primul mare proiect de care și-a legat numele Alexandru Rafila în mandatul său de ministru al Sănătății s-a dovedit un fiasco: doar puțin peste 3% dintre pastilele de iodură de potasiu destinate să fie distribuite populației în cadrul campaniei gratuite – pastile care au costat aproximativ 6 milioane de euro – au ajuns la români.

Ministerul Sănătăţii a început distribuirea către populaţie a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor comunitare, în luna iunie 2022, în conformitate cu Ordinul nr. 1.648 privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populaţie.

Lucrurile nu s-au îmbunătăți prea mult între timp. Ministerul Sănătăţii a precizat la solicitarea News.ro câte comprimate de iodură de potasiu au fost distribuite populaţiei până la data de 11 septembrie 2024, explicând şi procedura prin care se face raportarea.

„Conform legislaţiei în vigoare, în primele 7 zile lucrătoare ale fiecărei luni, farmaciile comunitare înscrise în program trimit către Direcţia de Sănătate Publică în raza căreia se află o situaţie care cuprinde numărul de persoane cărora le-au fost eliberate comprimate de iodură de potasiu 65 mg, precum şi numărul de comprimate eliberate. Astfel, până la data de 11 septembrie 2024, au fost distribuite la nivel naţional 914.899 comprimate de iodură de potasiu 65 mg”, au declarat reprezentanții ministerului.

Un număr similar de comprimate distribuite era anunţat în urmă cu un an de către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care estima la „circa un milion” pastilele de iod ridicate de români din farmacii.

„S-au dat circa un milion de pastile, a existat şi o donaţie către Republica Moldova care ne-a solicitat şi ea un ajutor. (…) Ăsta este nivelul de înţelegere la nivelul populaţiei şi atitudinea faţă de prevenţie, pentru că aici am discutat de prevenţie. Nu le-a spus nimeni să le ia, le-a spus să le ia să le ţină acasă şi, în caz de incident sau accident nuclear, să poată să le ia, există o categorie de persoane eligibile”, afirma, în 9 octombrie 2023, la Medika Tv, Alexandru Rafila.

România a donat Republicii Moldova peste un milion de comprimate de iodură de potasiu.

Conform ministerului, scrie News.ro, termenul de valabilitate al comprimatelor de iodură de potasiu este martie 2028.

Anul trecut, Ministerul Sănătății în răspunsul formulat la solicitarea HotNews.ro, arăta că termenul de valabilitate al comprimatelor iodură de potasiu din cadrul campaniei gratuite Sănătății este 31.03.2025.

Reprezentanții ministerului au mai spus că achiziția pastilelor de iodura de potasiu a fost făcută de altă instituție a statului.

„La nivelul Ministerului Sănătăţii nu au fost realizate proceduri de achiziţie pentru iodura de potasiu, acestea realizându-se de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale în baza unei Hotărâri de Guvern aprobate la secţiunea acte normative cu caracter secret, iar numărul iniţial de comprimate achiziţionate de aceasta instituţie este de 30 milioane de comprimate. La data de 11.09.2024 în stocul Direcţiilor de sănătate publică şi a farmaciilor comunitare înscrise în program, se mai aflau 27.936.239 comprimate iodură de potasiu 65 mg, păstrate în farmaciile comunitare”, au precizat reprezentanţii instituţiei

Comprimatele de iodură de potasiu 65 mg care sunt produse de Antibiotice Iaşi se iau numai în caz de incident nuclear şi la indicaţiile autorităţilor. Modalitatea de administrare, dozajul şi grupele de vârstă la care se administrează pastilele sunt explicate într-un ghid de informare generală creat de Ministerul Sănătăţii, care poate fi consultat la adresa: https://oldsite.ms.ro/campanie-distributie-iodura-de-potasiu/

De asemenea cei care vor să solicite mai multe informaţii au la dispoziţie adresa de email iodura@ms.ro.

Cum a ajuns Alexandru Rafila să vrea să distribuie iod

Campania de distribuire gratuită a pastilelor de iodură de potasiu își are originile în primele luni ale lui Alexandru Rafila la conducerea Ministerului Sănătății, peste care s-a suprapus începerea războiului din Ucraina.

În primele săptămâni de război, de teama unui eventual atac nuclear, o parte dintre români au dat iama în farmacii după pastile de iod, iar într-o primă fază, Ministerul Sănătății nu a reacționat în niciun fel, cu toate că iodul luat „după ureche” poate face mai mult rău decât bine.

Relativ târziu și cu pandemia aflată pe sfârșite și transformată peste noapte într-o temă lipsită de interes, Rafila a început să vorbească îndelung, în toate aparițiile sale publice și în special în emisiunile tv, despre iod. O vreme, iodul a devenit, practic, tema favorită a ministrului Sănătății.

Alexandru Rafila a promis în primăvara anului 2022 o campanie gratuită de distribuire a pastilelor de iod, însă campania a început cu stângul: deși Antibiotice Iași a produs în regim de urgență 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu, Rafila nu a reușit să îi convingă pe medicii de familie să distribuie pastilele.

Refuzul medicilor de familie – care au motivat că aglomerația și birocrația iscate ar fi riscat să blocheze activitatea medicală a cabinetelor – a dus la întârzierea începerii campaniei.

Abia în vara anului 2022, în iunie – iulie, Ministerul Sănătății anunța începerea campaniei gratuite de distribuire a iodului, dar nu prin medicii de familie, ci prin farmacii. Procedura nu i-a exclus însă nici pe medicii de familie – pastilele de iod pot fi eliberate gratuit într-o serie de farmacii (nu în toate) dar numai cu rețetă de la medicul de familie.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Turcia a trecut la limită de Muntenegru, iar Islanda și Ţara Galilor au făcut egal grație unui autogol al portarului

Publicat

in

Echipa naţională a Turciei a învins vineri seara, pe teren propriu, scor 1-0, echipa naţională din Muntenegru, în grupa B4 a Ligii Naţiunilor. Într-un alt meci, Islanda şi Ţara Galilor au terminat 2-2.

Turcia s-a impus la Samsun, cu golul marcat de Irfan Can Kahveci, în minutul 69, din pasa lui Kenan Yildiz, scrie news.ro.

La Reykjavik, galezii au condus cu 2-0, după ce Brennan Johnson (min. 11) şi Harry Wilson (min. 29) au stabilit scorul primei părţi. Intrat la pauză, fundaşul Logi Tomasson a dat semnalul revenirii nordicilor. A înscris în minutul 69, iar trei minute mai târziu l-a obligat pe portarul oaspeţilor, Danny Ward, să înscrie în propria poartă.

S-a terminat Islanda – Ţara Galilor 2-2, iar în grupa B4 conduce Turcia, cu 7 puncte. Pe locul al doilea este Ţara Galilor, cu 5 puncte, urmată de Islanda, care are patru puncte. Muntenegru a pierdut toate cele trei meciuri disputate.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Sărbătorile zilei din 12 octombrie – Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Ier. Cosma, episcopul Maiumei

Publicat

in

Sărbătorile zilei din 12 octombrie – Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Ier. Cosma, episcopul Maiumei

Ortodoxe

Sf. Mc. Prov, Tarah şi Andronic; Sf. Ier. Cosma, episcopul Maiumei

Greco-catolice

Ss. Serafim, călug.; Felix al IV-lea, pp.; Fer. Carlo Acutis

Romano-catolice

Ss. Serafim, călug.; Felix al IV-lea, pp.

Sfinţii Mucenici Prov, Tarah şi Andronic sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 12 octombrie.

Au suferit martiriul în timpul persecuţiilor lui Diocleţian (284-305), în Tarsul Ciliciei.

Născut în Claudiopol, o cetate din Siria, Tarah era de neam roman şi a fost ostaş. Pentru faptul că era creştin a cerut să fie eliberat din armată. Tarah era cel mai în vârstă dintre cei trei Sfinţi Mucenici. Prov era din Tracia, iar Andronic era fiul unuia dintre cei mai de frunte cetăţeni ai Efesului.

Au fost duşi la judecată înaintea antipatului Maxim (care avea şi rolul de judecător) şi, refuzând să-şi lepede credinţa în Hristos, au fost torturaţi.

“Cruţă-ţi bătrâneţile tale şi ascultă porunca împăraţilor noştri ca să ai cinste de la mine. Apropie-te şi jertfeşte zeilor noştri, de vreme ce şi împăraţii care stăpânesc lumea se închină lor”, îl îndemna judecătorul pe Tarah. Şi Sfântul Tarah a răspuns: “S-au rătăcit, fiind înşelaţi de Satana”. (Vieţile Sfinţilor)

Când Sfântul Prov era mult chinuit, “antipatul a zis: ‘Înroşiţi în foc piroane ascuţite, ca să le bateţi în mâinile lui’.

Prov a grăit: ‘Mulţumesc Ţie, Doamne, că ai făcut ca şi mâinile mele să pătimească pentru numele Tău’.

Antipatul a zis: ‘Pentru chinurile cele multe ţi-ai pierdut mintea’. A răspuns Prov: ‘Stăpânirea ta cea mare nu numai că te-a înnebunit, ci te-a şi orbit, pentru că nu ştii ce faci’. Antipatul a zis: ‘Neputinciosule cu trupul, îndrăzneşti a grăi unele ca acestea asupra mea, căci ţi-am lăsat ochii nevătămaţi?’. Şi a poruncit să-i scoată ochii.

Făcându-se şi aceasta, Prov a zis: ‘Deşi ochii trupului meu i-ai luat, însă ochii cei vii ai credinţei nu vei putea să-i iei niciodată’ “. (Vieţile Sfinţilor)

Sfinţii Mucenici au fost duşi în privelişte mulţimii, purtaţi de oameni din pricina rănilor celor multe, pentru a fi omorâţi de fiare, dar au fost tăiaţi cu săbiile, la ordinul antipatului, căci animalele sălbatice nu s-au atins de sfinţi.

“Terentian, temându-se de Maxim Antipatul, se străduia să dea drumul asupra mucenicilor unei leoaice care era trimisă din Antiohia de Irod. Şi dând drumul la leoaică, priveliştea a înfricoşat pe cei adunaţi acolo, pentru că leoaica, fugind încoace şi în colo, voia să scape. Dar, venind la mucenici, şi-a plecat genunchii şi s-a culcat înaintea lui Tarah, iar el, alungând-o cu mâna, o întărâta ca să-l mănânce, dar leoaica stătea lângă Tarah de parcă era o oaie blândă. Şi s-a făcut zgomot mare atunci pentru acea minune. Şi Maxim Antipatul, încruntându-se şi mâniindu-se cumplit, a poruncit slujitorilor săi s-o întărâte pe leoaică. Şi leoaica, răcnind tare, s-a dus la uşă şi a început să roadă uşa cu dinţii. Şi poporul, temându-se, a început a striga: ‘Deschideţi uşa că leoaica o va sfărâma’. Maxim, mâniindu-se, a chemat pe Terentian şi i-a poruncit să-i ucidă pe sfinţii mucenici şi el i-a împuns cu săbiile şi a tăiat în bucăţi pe Tarah, Prov şi Andronic”. (Vieţile Sfinţilor)

Pătimirile Sfinţilor Mucenici Prov, Tarah şi Andronic au fost scrise de notarii judecătorilor, chiar în vremea când sfinţii erau judecaţi şi chinuiţi. Manuscrisul s-a răscumpărat cu mare preţ de către credincioşi şi a fost transcris, după care, mai pe urmă a fost scris de Sfântul Simeon Metafrast.

Celelalte pătimiri, precum şi moartea sfinţilor au fost scrise de trei bărbaţi dreptcredincioşi: Macarie, Felix şi Verie, care au fost de faţă la sfârşitul sfinţilor mucenici şi au scris o carte pentru cei credincioşi. (sursă: vol. “Vieţile Sfinţilor”)

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Cehia a bătut Albania, iar Ucraina a învins Georgia în Grupa B1 a Ligii Națiunilor

Publicat

in

Echipa naţională a Cehiei s-a impus vineri seara, pe teren propriu, scor 2-0, în faţa Albaniei, în vreme ce Ucraina a dispus la limită de Georgia, scor 1-0.

În meciul de la Poznan, din Polonia, ucrainenii – socotiţi echipa gazdă – au înscris unicul gol al înfruntării în minutul 35, prin Mudryk, scrie news.ro.

În celălalt meci al grupei B1 echipa Cehiei a învins Albania cu 2-0, cu dubla reuşită de Tomas Chory, în minutele 3 şi 63.

Cu această victorie, Cehia face şase puncte şi o egalează pe Georgia, care rămâne lider datorită golaverajului. Albania ocupă poziţia a treia în grupa B1, cu 3 puncte, urmată de Ucraina, aflată la prima victorie stagională, tot cu trei puncte.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Boeing va concedia 17.000 de angajaţi și va amâna livrările avioanelor de tipul 777X

Publicat

in

Producătorul american de avioane Boeing va concedia 17.000 de angajaţi, sau 10% din forța sa de muncă globală, amânând totodată cu un an primele livrări ale avioanelor de tipul 77X și se așteaptă la noi pierderi substanțiale în afacerile sale din industria de apărare, deoarece o grevă care durează de o lună a afectat finanțele companiei, a declarat vineri directorul executiv al companiei, Kelly Ortberg. Dl Ortberg a precizat într-un mesaj adresat angajaților că Boeing trebuie să-și reseteze nivelul forței de muncă “pentru a se alinia cu realitatea noastră financiară”, după ce o grevă a aproximativ 30.000 de muncitori de pe Coasta de Vest a SUA a oprit producția avioanelor 737 MAX, 767 și 777.

content-image

content-image

“Ne resetăm nivelurile forței de muncă pentru a se alinia cu realitatea noastră financiară și la un set mai concentrat de priorități. În următoarele luni, plănuim să reducem dimensiunea forței noastre totale de muncă cu aproximativ 10 la sută. Aceste reduceri vor include directori, manageri și angajați”, se menţionează în mesajul dlui Ortberg.

Acesta a mai spus că Boeing a notificat clienții că primele livrări de avioane 777X vor avea loc în 2026, din cauza provocărilor de dezvoltare cu care se confruntă compania, precum și din cauza întreruperii testelor de zbor și a opririi continue a activităţii de producţie.

content-image

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

În apărarea lui Viktor Orban, Diana Șoșoacă sare la gâtul Ursulei von der Leyen: ‘Nimeni nu are dreptul să interfereze în treburile interne’

Publicat

in

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a catalogat dezbaterea controversată din Parlamentul European la care a participat în această săptămână drept o „încercare de crucificare” din partea Uniunii Europene, afirmând că Ursula von der Leyen vrea să îl „detroneze”. Diana Șoșoacă i-a scris din nou președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, de această dată pentru a-i lua apărarea lui Viktor Orban, care a acuzat-o pe șefa CE că vrea să „răstoarne guvernul suveranist ungar”.

„Dezavuez total eforturile pe care Parlamentul European și Comisia Europeană le întreprind pentru schimbarea conducerii legitime a Ungariei, în fapt a premierului Viktor Orban, pentru că acesta se opune politicilor multiculturalist-globaliste impuse de eurocrații de la Bruxelles. În fapt, am simțit pe pielea mea influența conducerii UE prin acapararea Curții Constituțională a României cu ajutorul serviciilor secrete care mi-au anulat candidatura la președinția României din cauza convingerilor mele suveraniste, naționale și creștine care nu coincid cu interesele UE. Nimeni nu are dreptul să interfereze în treburile interne sau în alegerile altor țări, așadar nici funcționarii nealeși de la Bruxelles, care nu pot decide pentru vreo țară membră a Uniunii Europene, nu au voie să schimbe puterea aleasă în mod legitim nici în Ungaria, nici în alt stat”, precizează Șoșoacă, în scrisoare adresată președintei CE și cea a Parlamentului European, Roberta Metsola.

Ea le-a transmis președintei Comisiei Europene și președintei Parlamentului European că prin eforturile lor de a schimba Guvernul Orban, „Bruxelles-ul își continuă politica de distrugere a suveranităților naționale și a valorilor creștine, așa cum, în România, mi-ați interzis candidatura la președinția României de teamă să nu pierdeți controlul asupra resurselor României și asupra actualei clase politice care îndeplinește toate diktatele Bruxelles-ului”.

„E clar acum de ce m-ați îndepărtat din sala de plen de la Strasbourg tocmai când venea premierul Ungariei, și anume ca să nu fiu de față și să nu îi iau apărarea lui Viktor Orban atunci când vorbește în plenul PE despre pace și despre un viitor suveranist și creștin pentru Europa. În schimb, l-ați atacat pe Viktor Orban cu un scandal în plen, permițând întreruperea ședinței cu cântece de extrema stângă fără să aplicați aceleași sancțiuni pe care mi le-ați impus mie, pentru că atunci când aveți nevoie și vă slujește jocurilor politice anti-suveraniste și anti-creștine, permiteți orice derogare și orice scandal. Doar atunci când e vorba de credință și de icoane, cum a fost cazul meu, nu mai tolerați nimic, semn că creștinismul nu are ce să caute în Europa voastră!”, mai spune Șoșoacă, în scrisoare.

Eurodeputata SOS România mai spune că Europa are nevoie de credință, de creștinism, de patriotism și „de guverne suverane și creștine care să apere interesul cetățenilor, nu al suprastructurii de la Bruxelles, iar lupta Comisiei Europene și a conducerii Parlamentului European împotriva suveraniștilor și a credincioșilor din întreaga Europă arată dorința unor lideri numiți, iar nu aleși, de a instaura dictatura în toate țările UE, cu politicieni aleși din afara țării lor și care să îndeplinească ordinele unor entități asociative externe”.

„Vă solicit ferm să respectați suveranitatea și valorile creștine ale tuturor popoarelor europene! Avem dreptul de a candida și de a fi aleși, iar cei care au fost aleși, precum Viktor Orban în Ungaria, au dreptul să își îndeplinească mandatul dat de către popor fără interferențe externe. Amestecul Parlamentului European și al Comisiei Europene în alegeri și în politica țărilor membre ale UE încalcă în mod flagrant Tratatul de înființare și Tratatul de Aderare la UE! Nicăieri în Tratatul de înființare și în Tratatul de Aderare la UE nu se precizează că Parlamentul European sau Comisia Europeană au dreptul să anuleze alegeri și candidați sau au dreptul să schimbe guverne! Noi, națiunile suverane și creștine care am aderat la UE, nu permitem impunerea din afară a niciunui politican și a niciunei marionete pentru a servi interesele organizațiilor și organismelor din care facem parte. Suntem state membre independente, naționale, suverane și creștine! Dumnezeu să binecuvânteze România, Ungaria și Europa creștină!”, a conchis Șoșoacă.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend