Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Sărbătorile zile din 11 aprilie – Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului; Sf. Sfinţit Mc. Antipa, episcopul Pergamului

Publicat

in

Sărbătorile zilei din 11 aprilie – Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului; Sf. Sfinţit Mc. Antipa, episcopul Pergamului

Ortodoxe

Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului; Sf. Sfinţit Mc. Antipa, episcopul Pergamului

Greco-catolice

Sf. ep. m. Antipa al Pergamului

Romano-catolice

Ss. Stanislau, ep. m.; Gemma Galgani, fc.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 11 aprilie. A fost canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955.

Sfântul Calinic s-a născut la 7 octombrie, 1787 în Bucureşti, aproape de biserica Sfântul Visarion. Din sfântul botez a primit numele de Constantin.

Părinţii săi se numeau Antonie şi Floarea şi erau foarte evlavioşi. Cel mai mare dintre copiii lor a fost în tinereţe preot de mir; apoi, intrând în viaţa monahală, s-a călugărit sub numele de Acachie. De asemenea şi mama Sfântului Calinic, după ce şi-a crescut copiii, s-a retras în Mănăstirea Pasărea, primind marele şi îngerescul chip sub numele de schimonahia Filoteia.

În jurul vârstei de 20 de ani, Constantin s-a călugărit la Mănăstirea Cernica, sub numele de Calinic.

Îndrumat de duhovnicul său, Pimen, tânărul monah a început o perioadă de aspre nevoinţe, cu post, rugăciuni, lecturi din Sfânta Scriptură şi din operele Sfinţilor Părinţi.

Era un mare postitor, hrănindu-se cu legume şi pâine o dată pe zi, spunea părintele Cleopa Ilie. De la slujbele bisericii nu lipsea niciodată, vorbea puţin cu oamenii şi neîncetat cu Dumnezeu, prin rugăciunea inimii, şi avea darul lacrimilor.

“Mărturisesc părinţii care l-au cunoscut pe Sfântul Calinic că faţa îi era mereu palidă de multa postire şi ochii adânciţi în orbite din pricina multor privegheri şi a atâtor lacrimi. Căci dobândise de la Dumnezeu darul lacrimilor la sfânta rugăciune”. (Vieţile Sfinţilor)

“Ucenicul său, arhimandritul Anastasie Baldovin, mărturisea că toată viaţa sa, cuviosul nu dormea întins pe pat, ci aţipea câteva ceasuri pe un scaun, îmbrăcat şi încins cu o curea lată de piele. Era ca o adevărată santinelă, gata oricând de luptă, veghind neîncetat asupra nevăzuţilor vrăjmaşi care încercau să-l ispitească, fie prin trup, fie prin gânduri”. (Vieţile Sfinţilor)

Dobândind astfel o viaţă curată, Sfântul Calinic a fost hirotonit preot şi duhovnic al mănăstirii. A fost plecat pentru un an la Muntele Athos. La întoarcerea de la Sfântul Munte, după moartea stareţului Dorotei, obştea l-a ales, la 14 decembrie 1818, la conducerea mănăstirii, deşi avea numai 31 de ani.

De atunci, a condus mănăstirea 32 de ani, timp în care s-a străduit neîncetat să îmbunătăţească viaţa duhovnicească, astfel încât, după un timp, numărul călugărilor ajunsese la 350.

În 1850, Sfântul Calinic a fost hirotonit arhiereu în scaunul episcopal de la Râmnicu Vâlcea. După 18 ani de păstorire în eparhia Râmnicului, s-a retras, în 1867, la Cernica, simţindu-şi sfârşitul aproape. Pe 11 aprilie 1868, s-a mutat la cele veşnice, fiind îngropat în tinda bisericii “Sfântul Gheorghe”, ctitoria sa.

* Sfântul Sfinţit Mucenic Antipa, episcop al Pergamului, a trăit în zilele Sfinţilor Apostoli, în perioada în care creştinii au suferit persecuţii declanşate de împăratul roman Domiţian (81-96).

“Atunci s-a arătat mulţime de credincioşi şi de mucenici, care fără de frică mărturiseau Cuvântul lui Dumnezeu, pretutindeni nevoindu-se pentru Hristos Mântuitorul”. (Vieţile Sfinţilor)

În acel timp, Sfântul Ioan Evanghelistul, marele stâlp al credinţei, a fost surghiunit în insula Patmos, unde i s-a arătat Domnul în descoperire, între cele şapte sfeşnice, poruncindu-i să scrie către cei şapte îngeri, adică episcopi ai celor şapte biserici ale Asiei, care întăresc adunările mucenicilor.

În scrierea Sfântului Ioan Evanghelistul, prin gura Domnului, se face pomenirea arhiereului Antipa, astfel: “Ştiu unde sălăşluieşti: unde este scaunul satanei; şi ţii numele Meu şi n-ai tăgăduit credinţa Mea, în zilele lui Antipa, martorul Meu cel credincios, care a fost ucis la voi, unde locuieşte satana”. (Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul; 2, 13)

Sfântul Antipa a fost episcop al bisericii Pergamului, iar Sfântul Ioan Evanghelistul arată în ce fel a fost el “credinciosul mărturisitor al lui Hristos şi în ce fel au fost locuitorii Pergamului, având sataniceasca petrecere între ei”.

Căci “acolo nici legea firii nu se păzea, nici nu era judecata lucrurilor, ci fiecare lucra pentru sine; şi pe cât cineva putea, pe atât năpăstuia pe alţii. Fiecăruia i se părea că este viteaz, bun şi drept, dacă biruia pe cineva din creştini, sau îl pierdea de pe pământul celor vii. Acolo, fiind creştineasca adunare, erau creştinii în mare chinuire şi tulburare din pricina acelor necredincioşi”. (surse: vol. “Vieţile Sfinţilor”; “Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, Arhimandrit Cleopa Ilie, Ed. Episcopiei Romanului, 1996)

Loading

NATIONAL

Miza electorală a hotărârii CCR – Planul PSD pentru o finală preziențială Ciolacu-Simion și subordonarea întregii mișcări suveraniste

Publicat

in

Hotărârea CCR care interzice Dianei Șoșoacă dreptul de a candida la alegerile prezidențiale a fost luată cu voturile judecătorilor care au fost sprijiniți de-a lungul timpului de PSD. Aceasta a fost o primă concluzie a analizelor de ieri.

A doua concluzie a fost aceea că este o decizie extrem de importantă, dar și gravă prin consecințele sale asupra viitorului democrației. Eliminarea „la masa verde” a unei candidate din cursa prezidențială, care a fost aleasă cu câteva luni înainte prin votul românilor, a fost primită extrem de negativ, inclusiv de mediul profesional al magistraților.

Dar dincolo de aceste concluzii, analiza politică cea mai răspândită a fost că decizia CCR a venit în asentimentul triadei Viorel Hrebenciu-Marcel Ciolacu-George Simion, visul acestora fiind că îi va netezi calea lui Ciolacu spre președinția României și a PSD spre puterea absolută în România.

Planul PSD ar fi o finală preziențială Ciolacu-Simion, subordonarea întregii mișcări suveraniste lui Simion și, după alegeri, guvern monocolor PSD susținut în Parlament de AUR și potențiali defectori din alte partide.

Cu PSD în control la Cotroceni, în Piața Victoriei și la Parlament, România va fi sub cizma unui regim autoritar pesedist așa cum nu am mai văzut decât poate pe vremea tandemului Iliescu – Năstase.

Cei care cred că nu se poate întâmpla așa ceva într-un stat membru UE și NATO să se uite la vecinii noștri, în Ungaria, acolo unde statul e subordonat regimului Orban.

Simion era în pierdere de viteză în sondaje, căzuse deja la sub 15% și risca să piardă controlul asupra AUR și influența asupra mișcării suverniste. Odată cu eliminarea Dianei Șoșoacă, Simion revine în bătălia pentru turul 2.

La rândul său, Ciolacu poate spera într-o victorie în turul 2 doar într-o bătălie cu George Simion, pe modelul patentat în 2000, atunci când în finala prezidențială s-au întâlnit Iliescu și Vadim.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Forțele armate rusești au atacat Kievul pe mai multe flancuri: au fost mai multe valuri de lovituri

Publicat

in

Atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei au ținut jumătatea de est a țării în alertă de raid aerian timp de mai bine de cinci ore, a declarat armata ucraineană duminică dimineața, informează Reuters, potrivit Rador Radio România.

Moscova a lansat mai multe valuri de atacuri împotriva Kievului și a altor orașe.

„Inamicul și-a folosit din nou dronele împotriva Kievului azi-noapte!”, a spus Serhii Popko, șeful administrației militare din Kiev, în aplicația de mesagerie Telegram.

„Dronele rusești au vizat capitala Ucrainei în mai multe valuri și din direcții diferite”.

Toate armele aeriene au fost distruse de apărarea antiaeriană și, conform informațiilor preliminare, nu s-au raportat pagube sau răniți, a spus Popko.

Detalii privind amploarea atacului vor veni mai târziu în cursul zilei, a mai spus el.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Francesco Bagnaia, de la Ducati, a câștigat Marele Premiu al Japoniei la MotoGP

Publicat

in

Francesco Bagnaia (Ducati) s-a impus, duminică, la Marele Premiu al Japoniei la MotoGP, pe circuitul Motegi, în faţa liderului Campionatului Mondial, spaniolul Jorge Martin (Ducati Pramac), conform news.ro.

Pe locul trei la Motegi s-a clasat un alt spaniol, Marc Marquez (Ducati).

În clasamentul general, Bagnaia s-a apropiat la zece puncte de liderul Martin. Italianul are 382 puncte, iar spaniolul conduce cu 392 puncte.

Locul trei este ocupat de italianul Enea Bastianini (313 puncte).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Video Pictorul bărbaţilor, la Muzeul d’Orsay din Paris. Expoziție Gustave Caillebotte

Publicat

in

Pictorul bărbaţilor, la Muzeul d’Orsay din Paris. Expoziție Gustave Caillebotte. Gustave Caillebotte (1848-1894), căruia Muzeul d’Orsay îi dedică o expoziţie inedită, a pictat bărbaţi care rindeluiesc un parchet, ies din baie sau se plimbă prin ploaie, ca şi cum s-ar fi lăsat surprinşi de un prieten fotograf, conform news.ro.

Aproximativ 140 de lucrări şi documente, dintre care 65 de tablouri reprezentând „majoritatea capodoperelor sale”, precum şi o serie de desene şi studii pregătitoare sunt expuse de marţi până în 19 ianuarie, potrivit lui Paul Perrin, director al colecţiilor muzeului şi curator al expoziţiei, intitulată „Caillebotte, peindre les hommes”.

Expoziţia are la bază două lucrări emblematice ale lui Caillebotte: „Partie de bateau”, achiziţionată de Orsay în 2022, şi „Jeune homme a sa fenetre”, achiziţionată în 2021 de J. Paul Getty Museum din Los Angeles, partener al Muzeului d’Orsay alături de Art Institute of Chicago, care vor găzdui expoziţia în 2025.

Acesta prezintă doi bărbaţi, pictaţi cu „încadrarea genială care îl face pe Caillebotte atât de unic”, potrivit lui Perrin. Primul vâsleşte energic, cu mânecile suflecate, cu faţa spre „privitor”, care pare să stea în aceeaşi barcă. Al doilea observă acoperişurile Parisului de la fereastra sa, din spate, urmărit îndeaproape de pictor.

Expoziţia, prima consacrată pictorului la Orsay de la deschiderea sa în 1986, este construită cronologic, din anii 1870 până în 1894, în jurul acestor figuri masculine: fraţi, prieteni, sportivi cu care vâsleşte şi navighează, muncitori, trecători pe care îi întâlneşte în drumul său spre cafenea, lângă Gara Saint-Lazare sau pe Grands Boulevards.

Acestea reprezintă „două treimi din pictura sa de figuri, spre deosebire de Manet, Degas sau Renoir, pentru care modernitatea este mai degrabă întruchipată de figuri feminine” şi alcătuiesc „un fel de autoficţiune personală, o reflectare a propriei sale identităţi”, explică Perrin.

Printre capodoperele expuse se numără „Les Raboteurs de parquet” (1875), expus de obicei la Orsay, şi studiile sale pregătitoare, care arată măsura în care artistul a observat şi a lucrat la fiecare gest şi postură înainte de a-şi realiza pictura.

O altă bijuterie este versiunea din 1876 a tabloului „Le Pont de l’Europe”, care înfăţişează trecători şi un câine plimbându-se de-a lungul structurilor grele de fier şi a balustradelor de deasupra gării Saint-Lazare, precum şi versiunea din 1877, cu detaliu, care înfăţişează trei bărbaţi privind prin structurile metalice din care iese fumul unui tren.

“Rue de Paris, temps de pluie” (1877) şi faimoasele sale umbrele albastre domină scene de interior mai puţin cunoscute, cum ar fi unul dintre cei trei fraţi ai pictorului, în prim-plan, tăindu-şi carnea la un prânz în familie, sau un bărbat şi o femeie citind într-un salon, ale căror roluri par inversate.

“Boulevard vu d’en haut” (1880) şi “Un refuge, boulevard Haussmann” evocă perspective demne de drone.

Caillebotte a fost mult timp considerat, pe nedrept, „un pictor amator din cauza bogăţiei sale”, o avere de familie pe care a moştenit-o şi care i-a permis să susţină foarte puternic mişcarea impresionistă, ai cărei 150 de ani sunt marcaţi în acest an, cultivând în acelaşi timp şi alte pasiuni: navigaţia, filatelia şi horticultura, potrivit curatorului.

Una dintre cele mai uimitoare săli este dedicată nudităţii, ale cărei coduri sociale artistul le deconstruieşte: bărbaţii goi înlocuiesc scăldătorii tradiţionali şi nu au nimic în comun cu naiadele.

În „L’Homme au bain” (1884), un bărbat din spate, uşor aplecat în faţă, se şterge energic într-o postură neavantajoasă, în timp ce urme de apă pătrund pe podeaua băii.

“Este atât de radical, încât nici măcar Degas nu a făcut-o niciodată”, a declarat pentru AFP Gloria Groom, conservator şef al picturii şi sculpturii europene la Institutul de Artă din Chicago.

Deşi erotismul este evident, „nu există nicio dovadă că pictorul era homosexual”, potrivit lui Perrin. Caillebotte nu s-a căsătorit niciodată şi nu a avut copii. El a trăit cu o singură femeie, Charlotte Berthier.

În expoziţie, un „Nu au divan” înfăţişează o tânără întinzându-se pe un divan înflorat care apare şi în alte lucrări. Acoperindu-şi faţa cu un braţ, ea îşi îndoaie cu nonşalanţă un picior, părând să nu acorde atenţie privitorului.

Acest eveniment este organizat în anul în care se împlinesc 130 de ani de la moartea artistului (1894), care coincide şi cu data la care incredibila sa colecţie de picturi impresioniste a fost lăsată moştenire statului.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Diana Șoșoacă dă semnalul regrupării: ‘Niciodată să nu votați cu Simion, trădătorul neamului românesc’

Publicat

in

Președința partidului SOS România, Diana Șoșoacă, pare hotărâtă să dea peste cap calculele după ce i s-a interzis candidatura la alegerile prezidențiale. În condițiile în care se presupune că electoratul ei se va reorienta spre George Simion, Șoșoacă lansează un apel total contrar.

„Niciodată să nu votați cu Simion, trădătorul neamului românesc, cel mai mare trădător al neamului. Niciodată! Dacă vreți ceva, salvați-vă țara, nu stați în case, nu stați pe TikTok, nu stați pe Facebook. Se vede foarte clar că nu mai avem democrație, nici măcar nu mai avem România”, a afirmat Șoșoacă, după hotărârea CCR.

Curtea Constituțională a României a admis sâmbătă contestațiile împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Hotărârea CCR este definitivă, în acest moment Diana Șoșoacă fiind exclusă din cursa prezidențială.

Dacă electoratul suveranist al lui Șoșoacă s-ar reorienta spre George Simion, liderul AUR ar avea mai multe șanse să intre în turul 2 al alegerilor prezidențiale, alături de Marcel Ciolacu, în dauna lui Nicolae Ciucă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Fost judecător CCR, ‘siderat’ de hotărârea în cazul Șoșoacă: ‘Nu ai voie să faci treaba asta. Este un joc politic’

Publicat

in

Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională, critică în termeni duri hotărârea Curții de a invalida candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Acesta consideră că la mijloc este un joc politic în care Curtea nu avea voie să intre, dacă într-adevăr hotărârea a fost luată în considerarea pozițiilor publice ale candidatei.

„Indiferent care ar fi motivele, ele nu trebuie să existe. Deci eu sunt siderat că judecătorii Curții au intrat într-un joc politic, adică indiferent ce dovezi ar fi, dreptul unui cetățean de a candida la președenția României este sacru. Nici nu discut, că se vorbește, că a trădat, că e omul rușilor, nu există așa ceva.  Asta înseamnă că lor probabil le este teamă de Șoșoacă, adică politicienilor, pentru că nu se explică. Că vorbește mult, că vorbește prost, e problema dumneaei, dar lăsați-i pe români până la urmă să aleagă, să hotărască. Dar românii să știți că sunt oameni deștepți, inteligenți, și știu să aprecieze. Pe mine mă uluiește această decizie, vă spun cinstit.

Nu pot să îmi imaginez ce ar putea scrie judecătorii în motivație. Domnule, indiferent ce vorbește omul, cât vorbește, nu ai voie să faci treaba asta. Este un joc politic. Nu ai voie să intri în jocul politic. A, dacă era o instanță care spunea că o condamnăm pentru asta și asta, da, înțelegeam, dar doar pentru niște chestii care se vehiculează în spațiul public… Decizia nu se mai poate întoarce, din păcate este definitivă, răul deja s-a produs, un om a fost scos din cursa prezidențială pentru că CCR a intrat în jocul politic, ceea ce este de nepermis”, a declarat Petre Lăzăroriu la Antena 3 CNN.

Curtea Constituțională a României a admis sâmbătă contestațiile împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Hotărârea CCR este definitivă, în acest moment Diana Șoșoacă fiind exclusă din cursa prezidențială.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend