Conecteaza-te cu noi

CULTURA

Șapte personalități remarcabile ale lumii artistice mondiale au fost distinse ieri cu stele pe Aleea Celebrităților din Sibiu

Publicat

in

Șapte personalități remarcabile ale lumii artistice mondiale, în frunte cu actorul și regizorul american John Malkovich, au fost distinse ieri cu stele pe Aleea Celebrităților din Sibiu, în cadrul FITS, unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de teatru și artele spectacolului din lume. Alături de Malkovich, au mai primit câte o stea faimoasa actriță franceză Isabelle Adjani, regizoarea germană Susanne Kennedy, coregrafa Anne Teresa De Keersmaeker, regizorul grec Theodoros Terzopoulos, regizorul român David Esrig și dramaturgul norvegian Jon Fosse, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 2023. 

Evenimentul a continuat cu Gala Celebrităților, care a adus laolaltă mari personalități ale lumii culturale, într-o celebrare a Teatrului și a Prieteniei. Gala Celebrităților a avut loc după acordarea stelelor și a adus pe scenă personalitățile distinse cu o stea pe Aleea Celebrităților, precum și o selecție de momente de muzică, dans și circ prezente în FITS 2024, fiind un eveniment dedicat recunoașterii publice a meritelor marilor artiști distinși la Sibiu și un prilej pentru celebrarea activității profesionale.

Elma Esrig, fiica lui David Esrig, a fost prezentă la Sala Thalia şi a primit distincţia de la Alexandru Creanga, Head of Marketing Keepcalling după un laudatio al Ambasadorului României în Austria, Emil Hurezeanu. 

Steaua dedicată regizoarei Susanne Kennedy a fost oferită de Claudia Griech, directorul general al E.ON Energie România. În numele regizoarei Susanne Kennedy a preluat distincţia Christian Plate, Ministrul Plenipotentiar al Republicii Federale Germania in Romania, după un laudatio al lui Jochen Sandig.

Steaua dedicată lui Theodoros Terzopolous a fost oferită de Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank, şi preluată de Octavian Saiu.

Anne Teresa de Keersmaeker a primit distincţia din partea Gildei Lazăr, Head of Corporate Affairs & Communications, Romania, Moldova, Bulgaria JTI, care a susţinut şi laudatio-ul dedicat artistei.

Steaua pentru Jon Fosse a fost oferită de Bogdan Neacşu, CEO CEC Bank, şi primită de Andrei Terian, pro-rectorul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, care a susţinut şi laudatio-ul. 

Steaua pentru Isabelle Adjani a fost preluată de Julien Chiappone-Lucchesi – directorul Institutului Francez din România, care a primit distincţia de la Laura Mihăilă, Marketing Director la Raiffeisen Bank România.

John Malkovich a primit distincţia din partea Mihaelei Lupu, CEO UniCredit Bank, după un laudatio susţinut de dramaturgul american Neil LaBute.

Faust de Johann Wolfgang von Goethe, în regia lui Silviu Purcărete, s-a jucat din nou cu casa închisă la Fabrica de Cultură UniCredit. Spectacolul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu împlinește în curând 17 ani de la premiera din 19 septembrie 2007, iar în tot acest timp s-a jucat de fiecare dată cu sala plină. Spectacolul se distinge prin complexitatea tehnicilor artistice aplicate unui text clasic, aparținând lui Johann Wolfgang von Goethe. Faust e mai mult decât un spectacol de teatru. Este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală. La baza acestui Faust stă improvizaţia, textul lui Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziţie teatrală în care cuvântul nu este primordial. 

Tot la Fabrica de Cultură UniCredit s-a jucat si Domnișoara Iulia de August Strindberg, în regia Luminiței Țâcu de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Domnișoara Iulia a obținut premiul pentru Cel mai bun spectacol de forme mici la Gala Premiilor UNITEM 2024.

La Teatrul Gong s-a jucat Balena de Samuel D. Hunter, în regia lui Andrei Huțuleac de la Teatrul Metropolis din București. Spectacolul „Balena” ne transformă în martorii încercării unui om însingurat de a se împăca cu propriile alegeri și, mai ales, de a câștiga iertarea celor pe care îi iubește. Spectacolul a primit o nominalizare pentru Cel mai bun actor în rol principal la Gala Premiilor UNITER 2024, Sorin Miron.

Desigur nu au lipsit nici spectacolele de circ contemporan din spațiile în aer liber din Sibiu, precum Bodyguarzi, Jump Cut, Focul Pasiunii, Între vis și realitate, dar și cele de dans și muzică, precum Euforia, Inimă de lup, Basmele Grimm, Îngeri & Demoni. 

Seara s-a încheiat cu avanpremiera extraordinarului spectacol Ritualuri – Gala de închidere FITS – Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, în regia lui Emil Pantelimon, dirijor Anna Ungureanu. Un reper al vieții muzicale și diplomației culturale, Corul Madrigal este definit prin sonoritatea sa specifică și un repertoriul vast, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Distins cu numeroase premii internaționale, Corul Madrigal a fost prezent pe cele mai importante scene ale lumii, cu mii de concerte și spectacole. În anul 2023, la aniversarea a 60 de ani de existență, Madrigal a susținut al șaselea turneu în SUA, unde a cântat inclusiv în Congresul american, iar în 2024 a filmat la Machu Picchu, în cadrul primului său turneu în America de Sud.

Tot la sfârșitul zilei, în Piața Mare din Sibiu, zeci de mii de localnici și turiști s-au bucurat de un concert live din partea Vioricăi și a lui Ioniță de la Clejani & Taraful Clejanilor. Un spectacol unic prin structura și diversitatea programului, de la cântul din fir de păr de cal și țambal mic la alăturări insolite cu rock sau hip-hop, concertul lor este o întoarcere în timp și o călătorie în viitor.

Penultima zi de FITS a adus în fața publicului și o serie de conferințe speciale dintre care amintim lansarea cărții Monarhia Habsburgică (1848 – 1918), în prezența E.S. Emil Hurezeanu, ambasador al României în Austria și Rudolf Graf, lansarea cărții Unlikely Japan and other plays, un dialog între Octavian Saiu și Neil Labute, dramaturg, regizor de film și scenarist american, întâlnirea cu Jochen Sandig, antreprenor cultural german, fondator a patru instituții culturale în Berlin. 

Conferința Frațietatea – Dialogul cu aproapele a preotului prof. Constantin Necula s-a desfășurat la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime”. „Se pierd cuvinte. Unii oameni au început să urască tot ceea ce a constituit pentru generații conținut de umanitate. Pierdem cuvine ca „pace socială”, „camaraderie- tovărășie” ori pur și simplu ne irităm la astfel de cuvinte. Comuniunea în numele păcii lui Hristos (ecumenicitatea) își pierde sensul când e prezentată fără pace și fără Hristos. Rămân în viață cuvinte-simbol. Frățietatea este unul dintre ele. Să încercăm să-i aflăm conținutul”, a spus Constantin Necula.

Transcrieri ale conferințelor speciale FITS 2024, precum și multe alte articole dedicate secțiunilor din cadrul acestei ediții de Festival sunt disponibile pe blog.sibfest.ro.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, 830 de evenimente și 5000 de artiști din 82 de țări

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de teatru și artele spectacolului din lume, are loc anul acesta la Sibiu în perioada 21 iunie – 30 iunie, tema ediției cu numărul 31 fiind PRIETENIE. Până în acest moment, FITS are 830 evenimente incluse în program și așteaptă peste 5000 de artişti din 82 de țări. Printre noutăţile din acest an se numără o schimbare de structură pentru Bursa de Spectacole, evenimentul asociat FITS, care reprezintă o platformă de dialog între tinerii artişti, operatorii culturali, instituţiile de spectacole şi reţelele culturale. Ediţia din acest an va include şi un bogat sezon francez, care va celebra cei 100 de ani ai Institutului Francez în România, precum şi un amplu sezon polonez, care va oferi o avanpremieră a Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025. Aplicația FITS include în acest moment toate evenimentele programate în cadrul ediţiei din acest an şi permite personalizarea programului şi multe alte facilități. Aplicaţia FITS poate fi descărcată gratuit atât în Google Play, pentru Android, cât și în AppStore, pentru iOS.

Parteneriat media

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CULTURA

Alte scene, dintr-o altă căsnicie. Cronică de film

Publicat

in

Maria și Alex sunt doi tineri corporatiști. Oameni frumoși cărora, vorba heetului de odinioară, oficial le merge bine. Au cam tot ceea ce își doresc. Un apartament modern, bine dotat, cumpărat, desigur, cu un credit care acum are nevoie de o refinanțare, o mașină bunicică, bani cât să își permită vacanțe. Asta dacă le îngăduie să își ia vacanțe firma la care lucrează, desigur în departamente diferite. Firmă care le repetă angajaților ei, fie în română, fie în engleză, Suntem cu toții o mare familie. După care urmează din partea angajaților cu pricina obligatoriu aplauze, ovații. Obligatoriu fiindcă dacă nu aplauzi e semn că nu ești tocmai loial firmei.

Viața cotidiană a Mariei și a lui Alex (amândoi poartă ochelari, ochelarii au un design asemănător!)  începe cu un mic dejun pe fugă, cu mersul împreună la serviciu, mașina fiind condusă întotdeauna de Alex (Doamne ferește să se sesizeze de asta feministele din teatrul și filmul românesc în frunte cu Carmen Lidia Vidu că iar va începe un scandal!),  cu discuții amicale presărate cu tot felul de formule de adresare în limba engleză, cu idei și planuri niciodată detaliate până la capăt fiindcă intervin mereu apeluri telefonice.  Făcute din monosilabe ca și din fraze de genul , da, vedem, te sun eu, o rezolvăm noi și pe asta. Ș. a.m.d.  După care urmează iureșul curent de meetinguri, discuții cu colegii, telefoane, foarte multe telefoane și la fel de multe mailuri. Suficiente cât să mă îndreptățească să afirm că în filmul Weekend de vis, producție independentă, adică fără finanțare de la Stat, adică de la CNC și TVR, film regizat de Ovidiu Georgescu, făcut pe un scenariu scris de el și de Theodora Herghelegiu (în urmă cu ceva vreme o promițătoare și mai ales non-conformistă regizoare de teatru), adevăratele personaje principale  sunt nu doar Maria, Alex, ci și telefonul mobil și calculatorul.

Seara, în patul conjugal, Maria și Alex schimbă pe fugă idei și sentimente, însă parcă cel mai mult lucrează pe mai departe la laptop. După care sting lumina și își urează un cuviincios Noapte bună. Maria constată la un moment dat că nu au mai făcut sex de ceva vreme (de trei săptămâni !) și chiar dacă au făcut rezultatul nu se vede. Copilul mult dorit nu vine. Deși ambii potențiali părinți sunt cum nu se poate mai ok clinic.

Lucrurile se complică și mai mult în vreme de pandemie. Apar discuțiile în contradictoriu, certurile pe diferite teme, inclusiv pe cele legate de politica firmei în privința vaccinării anti-covid. Ocazie pentru scenariști și regizor să vrea să ne amuze copios pe seama ritualilor de socializare ale multinaționalelor. Numai că, ce să vezi?, exact după o doză de astfel de ritualuri al căror rost ar fi acela dea menține un tonus ridicat în rândul angajaților care lucrează de acasă în timpul pandemiei,  între cei doi soți intervine o stare de beligeranță, întreruptă după un număr de zile de un acord de pace. Urmează apelul la o mamă surogat. Firește, de origine ucraineană. Căci după pandemie a venit războiul și afluxul de refugiați ucrainieni. În sfârșit, copilul mult așteptat vine.  Numai că din căsnicia Mariei și a lui Alex s-a cam ales praful și pulberea fiindcă în viața fiecăruia a intervenit câte un amant. Urmează divorțul. Însă nu cu discuția despre iminența lui și vinderea mai sus amintitului apartament se încheie filmul, ci cu ceva de genul se va întâmpla în viitor. De aici și încărcătura metaforică și temele de meditație pe care aspiră să le avanseze realizatorii. Și astfel să ne emoționeze.   

Cam asta e povestea filmului Weekend de vis ce se cheamă astfel fiindcă prezintă o serie întreagă de weekenduri fie ratate, fie amânate ca și vieți la fel. Din cauza timpului care nici aici nu mai are răbdare ca și din cauza servituților impuse de condiția de corporatist.  
 WEEKEND DE VIS, Scenariul Ovidiu Georgescu și Theo Herghelegiu, Regia: Ovidiu Georgescu

Citeste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO, ACUM! Arde o gospodărie la Căpățâneni, Arefu

Publicat

in

Trei echipaje de pompieri de la Detașamentul Curtea de Argeș cu doua autospeciale de stingere și o autospecială de intervenție și salvate de la înălțime intervin, in aceasta seara la un incendiu izbucnit la o casă din comuna Arefu, Căpățâneni. Potrivit ISU Argeș , arde o locuință pe o suprafață de aproximativ 60 mp, acoperiș și bunurile din interiorul a trei încăperi.

revenim cu detalii…

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend