Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rușii atacă Vuhledar, o bătălie „crâncenă” este în desfășurare

Publicat

in

​O bătălie „aprigă” este în curs de desfășurare pentru orașul Vuhledar din estul Ucrainei, pe care forțele rusești încearcă să îl cucerească, au declarat vineri ambele părți, Kievul insistând că Moscova „exagerează” succesul ofensivei sale, potrivit AFP.

Artilerie folosită de militari ucraineniFoto: Dmytro Smolienko/Ukrinform/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Șeful ocupației ruse din regiunea ucraineană Donețk, Denis Pușilin, a declarat peste noapte că „așteaptă vești bune” de la Vuhledar, un oraș minier cu o populație de 15.000 de locuitori înainte de invazia rusă.

„El a declarat pentru agenția Ria Novosti că o victorie ar „schimba echilibrul de forțe pe front”, deschizând calea unei ofensive spre orașele nordice Pokrovsk și Kurakhove.

Unul dintre consilierii săi, Ian Gagin, a declarat vineri pentru agenția Tass că sunt în curs „lupte serioase și brutale” și că forțele rusești „s-au stabilit în sud-estul și estul orașului”.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene pentru zona de est, Serghei Cherevatie, a confirmat „lupte violente”, dar a precizat că rușii au fost respinși.

„Inamicul încearcă, într-adevăr, să obțină succese în acest sector, dar nu reușește datorită eforturilor forțelor de apărare ucrainene”, a declarat el la televiziune.

„Inamicul își exagerează, ca să nu spunem altfel, succesul. În fața pierderilor suferite, inamicul se retrage”, a adăugat el.

Ucraina a declarat săptămâna aceasta că armata rusă, depășită numeric, și-a intensificat atacurile în est, în special la Vuhledar și Bahmut, acestea din urmă fiind ținta rușilor de luni de zile, în ciuda pierderilor grele.

Forțele rusești și trupele grupului paramilitar Wagner au capturat recent Soledar, un oraș la nord de Bahmut, primul succes în multe luni și o serie de eșecuri umilitoare pentru Kremlin.

Rusia a mobilizat sute de mii de rezerviști și deținuți în încercarea de a străpunge liniile ucrainene și de a cuceri restul Donbasului ucrainean.

Kievul spune că le provoacă pierderi uriașe rușilor, dar subliniază că superioritatea numerică a acestora face ca luptele să fie deosebit de dificile.

Se spune că atât Ucraina, cât și Rusia plănuiesc ofensive la sfârșitul iernii sau în primăvară pentru a încerca să obțină ceea ce speră că vor fi victorii decisive în război.

Urmărește ultimele evoluții din a 338-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

NATO cere Rusiei retragerea trupelor sale din Republica Moldova: Vom continua să oferim asistență pentru modernizarea sectorului de apărare

Publicat

in

Deciziile aprobate la summitul NATO din 9-11 iulie sunt foarte importante pentru securitatea regiunii, dar și pentru Republica Moldova, au declarat oficiali de la Chișinău și reprezentanți ai NATO în cadrul unei conferințe de presă de bilanț, organizată de Ambasada Poloniei în Republica Moldova. În Declarația finală a summitului NATO, cei 32 de membri au cerut din nou Moscovei retragerea trupelor ruse staționate ilegal în stânga Nistrului și au reiterat sprijinul pentru integrarea Rep. Moldova în Uniunea Europeană, transmite Radio Chișinău, conform stiripesurse.md.

Deciziile aprobate la summitul NATO sunt foarte importante pentru securitatea regională, pentru viitorul Ucrainei, bazinul Mării Negre, dar și pentru Rep. Moldova, care resimte efectele evoluției regionale în mod direct, a spus secretarul de stat Valeriu Mija.

Apreciem mult că statele NATO, în cadrul declarației de la Summit-ul de la Washington, în cadrul întrevederilor, au accentuat următoarele: au reconfirmat  angajamentul Alianței pentru parteneriatul cu Rep. Moldova, au salutat efortul Rep. Moldova în implementarea reformelor democratice în lansarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, statele NATO vor continua să ofere asistență pentru modernizarea sectorului de apărare și securitate, în vederea capacității de a răspunde la provocări și consolidarea rezilienței. (…) A fost chemată Federația Rusă să-și retragă forțele de pe teritoriul Rep. Moldova staționate ilegal. Importanța summitului și rezultatul acestuia pentru Rep. Moldova constă în faptul că statele NATO vor sprijini avansarea Rep. Moldova, pe cale democratică, în aderarea la Uniunea Europeană și în eforturile sale de modernizare și sporirea rezilienței statului”, a declarat Mija.

Războiul brutal de agresiune de pe continentul european afectează aliații și partenerii Alianței Nord-Atlantice. Summit-ul de la Washington a demonstrat, însă, unitatea și puterea pe care o are Alianța, a declarat Șefa Biroului de legătură NATO, Michaela Simak. Ea a enumerat mai multe decizii importante adoptate de liderii NATO:

Pentru siguranța faptului că aliații sunt pregătiți să descurajeze amenințările și să apere fiecare centimetru din teritoriul aliat, liderii au avansat implementarea planurilor de apărare ale NATO. Au crescut investițiile în domeniul apărării și au consolidat baza industrială de apărare. Liderii NATO au întreprins eforturi pentru a îmbunătăți reziliența națională și colectivă. Aliații au anunțat, de asemenea, crearea unui nou centru integrat de apărare cibernetică și intenția de a continua dezvoltarea capacității noastre de a contracara operațiunile ostile de dezinformare și manipulare a informațiilor”.

Aderarea Ucrainei la NATO este singura modalitate de a aduce pacea în Europa, a declarat ambasadorul Republicii Polone, Tomasz Kobzdej. Asigurarea credibilității din partea NATO pentru apărarea colectivă, precum și implicarea de lungă durată, constantă și efectivă în cazul Ucrainei, sunt printre prioritățile Poloniei expuse la Summit, a subliniat ambasadorul polonez:

Pe termen lung, NATO trebuie să fie pregătită să facă față unei agresiuni hibride sau militare. Aceasta înseamnă că flancul estic al Alianței este în centrul atenției pentru moment. Implicarea NATO pentru Ucraina trebuie să fie pe termen lung, constantă și eficientă. Rusia trebuie să plătească prețul pentru politica pe care o promovează. Ar trebui să ajutăm Ucraina prin asistență de securitate, trupe antrenate, sprijin financiar”.

Deciziile summit-ului NATO, care a avut loc săptămâna trecută la Washington, oferă garanții suplimentare pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova și Ucrainei, sublinia și Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cum trebuie setat aerul condiționat în aceste zile caniculare? Burduja: ‘E un sfat pe care îl regăsim nu doar în România, ci şi în alte state’

Publicat

in

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, le recomandă utilizatorilor de aer condiţionat să nu folosească aparatele intermitent, setându-le pe temperaturi foarte mici, el explicând că un aparat care funcţionează o perioadă mai lungă la o temperatură mai ridicată, dar constantă, consumă mai puţin decât un aparat setat pe temperaturi foarte mici, care funcţionează intermitent.

”Am dat o altă recomandare, nu am dat-o eu, o dau experţii: nu opriţi aparatele de aer condiţionat pe parcursul întregii zile şi seara să le daţi pe 16 grade că ne e foarte cald când ajungem acasă. E mult mai bine şi mai ieftin şi pentru consumatori să le ţinem la o temperatură constantă, ceva mai ridicată, 24 de grade, poate 25, cât alege fiecare, decât să facă aceste opriri, porniri în mod constant. E un sfat pe care îl regăsim nu doar în România, ci şi în alte state, dacă dăm o căutare pe internet cum pot să-mi eficientizez consumul, găsim un asemenea sfat”, a afirmat Sebastian Burduja, miercuri seară, la Digi 24.

Întrebat cu cât estimează că vor creşte facturile consumatorilor de electricitate, având în vedere creşterea consumului, ministrul a spus că ”e greu de făcut o estimare cu privire la facturi”, explicând că ”depinde de fiecare gospodărie” şi de economiile pe care fiecare le face.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend