Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia și Arabia Saudită și-au anunțat planurile pentru următorii ani

Publicat

in

OPEC, organizație marilor producători de petrol și în care Rusia și Arabia Saudită sunt principalii jucători, şi-a redus marţi previziunile privind creşterea cererii globale de petrol în 2024, reflectând datele primite până în prezent în acest an. De asemenea, OPEC şi-a redus aşteptările şi pentru anul viitor, marcând a doua revizuire descendentă consecutivă a grupului de producători, transmite Reuters.

Perspectivele mai slabe subliniază şi mai mult provocarea cu care se confruntă OPEC+, care cuprinde Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţi precum Rusia, în echilibrarea pieţei.

Săptămâna trecută, OPEC+ a amânat planul de a începe pomparea a mai mult petrol, după ce preţurile au atins cel mai redus nivel din 2024.

OPEC revizuiește în scădere cererea mondială de petrol

Marţi, OPEC a declarat într-un raport lunar că cererea mondială de petrol va creşte cu 2,03 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024, în scădere faţă de creşterea de 2,11 milioane bpd estimată luna trecută.

Până luna trecută, OPEC a păstrat prognoza neschimbată de când a fost făcută pentru prima dată în iulie 2023.

China a reprezentat cel mai important motiv al celei mai recente retrogradări, deoarece OPEC şi-a redus prognoza de creştere a cererii Chinei la 650.000 bpd în 2024, de la 700.000 bpd.

Utilizarea petrolului în cea de-a doua economie a lumii se confruntă cu factori contrari din cauza provocărilor economice şi a trecerii la combustibili mai curaţi, a spus OPEC.

”Privind în perspectivă, creşterea economică a Chinei este aşteptată să rămână bine susţinută. Cu toate acestea, factorii contrari din sectorul imobiliar şi penetrarea din ce în ce mai mare a camioanelor cu GNL şi a vehiculelor electrice sunt probabil să influenţeze cererea de motorină şi benzină în viitor”, a spus OPEC în raport.

Scade și prețul petrolului la nivel mondial

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 2,62 USD, sau cu 3,65%, la 69,22 USD pe baril, la ora 17:15 GMT, cel mai redus nivel din decembrie 2021. Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a pierdut 2,90 dolari, sau 4,22%, până la 65,81 dolari. Ambele benchmark-uri au scăzut cu mai mult de 3 USD în timpul sesiunii, după ce fiecare a crescut cu aproximativ 1% luni. Contractele futures pentru ţiţeiul WTI au scăzut cu mai mult de 5% marţi, atingând cel mai redus nivel din mai 2023.

Există o mare împărţire între previziunile de creştere a cererii de petrol pentru 2024, din cauza diferenţelor de opinie faţă de China şi a ritmului de tranziţie a lumii către combustibili mai curaţi.

OPEC este încă în fruntea estimărilor industriei şi are un drum lung de parcurs pentru a se potrivi cu viziunea mult mai scăzută a Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

OPEC a declarat că creşterea cererii din acest an a fost încă peste media istorică de 1,4 milioane bpd observată înainte de pandemia de COVID-19 din 2019, care a provocat o scădere a utilizării petrolului.

Grupul este optimist pe frontul economic, îmbunătăţind prognoza de creştere economică pentru 2024 la 3%, de la 2,9%.

OPEC şi-a lăsat neschimbată previziunea pentru 2025 la 2,9% şi a spus că există potenţialul de a revizui în creştere cifra de anul viitor.

Pentru anul viitor, OPEC şi-a redus estimarea de creştere a cererii globale de petrol la 1,74 milioane bpd, de la 1,78 milioane bpd, aceasta fiind tot la vârful aşteptărilor industriei.

OPEC+ a implementat o serie de reduceri de producţie de la sfârşitul anului 2022, pentru a sprijini piaţa, majoritatea fiind în vigoare până la sfârşitul anului 2025.

Grupul urma să înceapă atenuarea reducerii producţiei de 2,2 milioane bpd, din octombrie, dar a decis săptămâna trecută să amâne planul cu două luni după ce preţurile petrolului au scăzut.

Raportul OPEC a arătat că producţia reală a scăzut în august, în principal din cauza tulburărilor din Libia, care au perturbat producţia.

OPEC+ a pompat 40,66 milioane bpd în august, în scădere cu 304.000 bpd faţă de iulie, condusă de un declin în Libia.

Raportul OPEC prevede că cererea de ţiţei al OPEC+, sau ţiţei de la OPEC plus ţările aliate care lucrează cu acesta, va fi de 43,8 milioane bpd în trimestrul al patrulea, permiţând, teoretic, spaţiu pentru o producţie mai mare a grupului.

Alte prognoze includ mai puţin spaţiu pentru petrolul OPEC. AIE, care reprezintă ţările industrializate, vede o creştere a cererii mult mai mică decât OPEC, de 970.000 bpd în 2024. AIE a programat să îşi actualizeze cifrele joi.

Loading

NATIONAL

Francesco Bagnaia, de la Ducati, a câștigat Marele Premiu al Japoniei la MotoGP

Publicat

in

Francesco Bagnaia (Ducati) s-a impus, duminică, la Marele Premiu al Japoniei la MotoGP, pe circuitul Motegi, în faţa liderului Campionatului Mondial, spaniolul Jorge Martin (Ducati Pramac), conform news.ro.

Pe locul trei la Motegi s-a clasat un alt spaniol, Marc Marquez (Ducati).

În clasamentul general, Bagnaia s-a apropiat la zece puncte de liderul Martin. Italianul are 382 puncte, iar spaniolul conduce cu 392 puncte.

Locul trei este ocupat de italianul Enea Bastianini (313 puncte).

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Video Pictorul bărbaţilor, la Muzeul d’Orsay din Paris. Expoziție Gustave Caillebotte

Publicat

in

Pictorul bărbaţilor, la Muzeul d’Orsay din Paris. Expoziție Gustave Caillebotte. Gustave Caillebotte (1848-1894), căruia Muzeul d’Orsay îi dedică o expoziţie inedită, a pictat bărbaţi care rindeluiesc un parchet, ies din baie sau se plimbă prin ploaie, ca şi cum s-ar fi lăsat surprinşi de un prieten fotograf, conform news.ro.

Aproximativ 140 de lucrări şi documente, dintre care 65 de tablouri reprezentând „majoritatea capodoperelor sale”, precum şi o serie de desene şi studii pregătitoare sunt expuse de marţi până în 19 ianuarie, potrivit lui Paul Perrin, director al colecţiilor muzeului şi curator al expoziţiei, intitulată „Caillebotte, peindre les hommes”.

Expoziţia are la bază două lucrări emblematice ale lui Caillebotte: „Partie de bateau”, achiziţionată de Orsay în 2022, şi „Jeune homme a sa fenetre”, achiziţionată în 2021 de J. Paul Getty Museum din Los Angeles, partener al Muzeului d’Orsay alături de Art Institute of Chicago, care vor găzdui expoziţia în 2025.

Acesta prezintă doi bărbaţi, pictaţi cu „încadrarea genială care îl face pe Caillebotte atât de unic”, potrivit lui Perrin. Primul vâsleşte energic, cu mânecile suflecate, cu faţa spre „privitor”, care pare să stea în aceeaşi barcă. Al doilea observă acoperişurile Parisului de la fereastra sa, din spate, urmărit îndeaproape de pictor.

Expoziţia, prima consacrată pictorului la Orsay de la deschiderea sa în 1986, este construită cronologic, din anii 1870 până în 1894, în jurul acestor figuri masculine: fraţi, prieteni, sportivi cu care vâsleşte şi navighează, muncitori, trecători pe care îi întâlneşte în drumul său spre cafenea, lângă Gara Saint-Lazare sau pe Grands Boulevards.

Acestea reprezintă „două treimi din pictura sa de figuri, spre deosebire de Manet, Degas sau Renoir, pentru care modernitatea este mai degrabă întruchipată de figuri feminine” şi alcătuiesc „un fel de autoficţiune personală, o reflectare a propriei sale identităţi”, explică Perrin.

Printre capodoperele expuse se numără „Les Raboteurs de parquet” (1875), expus de obicei la Orsay, şi studiile sale pregătitoare, care arată măsura în care artistul a observat şi a lucrat la fiecare gest şi postură înainte de a-şi realiza pictura.

O altă bijuterie este versiunea din 1876 a tabloului „Le Pont de l’Europe”, care înfăţişează trecători şi un câine plimbându-se de-a lungul structurilor grele de fier şi a balustradelor de deasupra gării Saint-Lazare, precum şi versiunea din 1877, cu detaliu, care înfăţişează trei bărbaţi privind prin structurile metalice din care iese fumul unui tren.

“Rue de Paris, temps de pluie” (1877) şi faimoasele sale umbrele albastre domină scene de interior mai puţin cunoscute, cum ar fi unul dintre cei trei fraţi ai pictorului, în prim-plan, tăindu-şi carnea la un prânz în familie, sau un bărbat şi o femeie citind într-un salon, ale căror roluri par inversate.

“Boulevard vu d’en haut” (1880) şi “Un refuge, boulevard Haussmann” evocă perspective demne de drone.

Caillebotte a fost mult timp considerat, pe nedrept, „un pictor amator din cauza bogăţiei sale”, o avere de familie pe care a moştenit-o şi care i-a permis să susţină foarte puternic mişcarea impresionistă, ai cărei 150 de ani sunt marcaţi în acest an, cultivând în acelaşi timp şi alte pasiuni: navigaţia, filatelia şi horticultura, potrivit curatorului.

Una dintre cele mai uimitoare săli este dedicată nudităţii, ale cărei coduri sociale artistul le deconstruieşte: bărbaţii goi înlocuiesc scăldătorii tradiţionali şi nu au nimic în comun cu naiadele.

În „L’Homme au bain” (1884), un bărbat din spate, uşor aplecat în faţă, se şterge energic într-o postură neavantajoasă, în timp ce urme de apă pătrund pe podeaua băii.

“Este atât de radical, încât nici măcar Degas nu a făcut-o niciodată”, a declarat pentru AFP Gloria Groom, conservator şef al picturii şi sculpturii europene la Institutul de Artă din Chicago.

Deşi erotismul este evident, „nu există nicio dovadă că pictorul era homosexual”, potrivit lui Perrin. Caillebotte nu s-a căsătorit niciodată şi nu a avut copii. El a trăit cu o singură femeie, Charlotte Berthier.

În expoziţie, un „Nu au divan” înfăţişează o tânără întinzându-se pe un divan înflorat care apare şi în alte lucrări. Acoperindu-şi faţa cu un braţ, ea îşi îndoaie cu nonşalanţă un picior, părând să nu acorde atenţie privitorului.

Acest eveniment este organizat în anul în care se împlinesc 130 de ani de la moartea artistului (1894), care coincide şi cu data la care incredibila sa colecţie de picturi impresioniste a fost lăsată moştenire statului.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Diana Șoșoacă dă semnalul regrupării: ‘Niciodată să nu votați cu Simion, trădătorul neamului românesc’

Publicat

in

Președința partidului SOS România, Diana Șoșoacă, pare hotărâtă să dea peste cap calculele după ce i s-a interzis candidatura la alegerile prezidențiale. În condițiile în care se presupune că electoratul ei se va reorienta spre George Simion, Șoșoacă lansează un apel total contrar.

„Niciodată să nu votați cu Simion, trădătorul neamului românesc, cel mai mare trădător al neamului. Niciodată! Dacă vreți ceva, salvați-vă țara, nu stați în case, nu stați pe TikTok, nu stați pe Facebook. Se vede foarte clar că nu mai avem democrație, nici măcar nu mai avem România”, a afirmat Șoșoacă, după hotărârea CCR.

Curtea Constituțională a României a admis sâmbătă contestațiile împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Hotărârea CCR este definitivă, în acest moment Diana Șoșoacă fiind exclusă din cursa prezidențială.

Dacă electoratul suveranist al lui Șoșoacă s-ar reorienta spre George Simion, liderul AUR ar avea mai multe șanse să intre în turul 2 al alegerilor prezidențiale, alături de Marcel Ciolacu, în dauna lui Nicolae Ciucă.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Fost judecător CCR, ‘siderat’ de hotărârea în cazul Șoșoacă: ‘Nu ai voie să faci treaba asta. Este un joc politic’

Publicat

in

Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională, critică în termeni duri hotărârea Curții de a invalida candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Acesta consideră că la mijloc este un joc politic în care Curtea nu avea voie să intre, dacă într-adevăr hotărârea a fost luată în considerarea pozițiilor publice ale candidatei.

„Indiferent care ar fi motivele, ele nu trebuie să existe. Deci eu sunt siderat că judecătorii Curții au intrat într-un joc politic, adică indiferent ce dovezi ar fi, dreptul unui cetățean de a candida la președenția României este sacru. Nici nu discut, că se vorbește, că a trădat, că e omul rușilor, nu există așa ceva.  Asta înseamnă că lor probabil le este teamă de Șoșoacă, adică politicienilor, pentru că nu se explică. Că vorbește mult, că vorbește prost, e problema dumneaei, dar lăsați-i pe români până la urmă să aleagă, să hotărască. Dar românii să știți că sunt oameni deștepți, inteligenți, și știu să aprecieze. Pe mine mă uluiește această decizie, vă spun cinstit.

Nu pot să îmi imaginez ce ar putea scrie judecătorii în motivație. Domnule, indiferent ce vorbește omul, cât vorbește, nu ai voie să faci treaba asta. Este un joc politic. Nu ai voie să intri în jocul politic. A, dacă era o instanță care spunea că o condamnăm pentru asta și asta, da, înțelegeam, dar doar pentru niște chestii care se vehiculează în spațiul public… Decizia nu se mai poate întoarce, din păcate este definitivă, răul deja s-a produs, un om a fost scos din cursa prezidențială pentru că CCR a intrat în jocul politic, ceea ce este de nepermis”, a declarat Petre Lăzăroriu la Antena 3 CNN.

Curtea Constituțională a României a admis sâmbătă contestațiile împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Hotărârea CCR este definitivă, în acest moment Diana Șoșoacă fiind exclusă din cursa prezidențială.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Victorie chinuită pentru Inter Milano în etapa a 7-a din Serie A. Triplă semnată de Marcus Thuram

Publicat

in

Victorie chinuită pentru Inter Milano cu AC Torino. Tripla semnată de Marcus Thuram a adus cele trei puncte gazdelor, scor 3-2 în etapa a 7-a din Serie A, conform Agerpres.

Pe Stadio “Giuseppe Meazza”, tripla lui Marcus Thuram (25, 35, 60) a adus cele trei puncte gazdelor, oaspeţii punctând prin Duvan Zapata (36) şi Nikola Vlasic (86, penalty). Torino a terminat partida cu un jucător mai puţin pe teren după ce Guillermo Maripan a văzut cartonaşul roşu în minutul 20. Cu 14 puncte, Inter este momentan pe locul 2 în clasament, Torino fiind pe locul 6, cu 11 puncte.

Atalanta a zdrobit, în faţa propriilor suporteri, cu 5-1, pe Genoa. Hat-trick-ul lui Mateo Retegui (24, 50, 74, penalty), Ederson (60) şi Marten de Roon (80) au adus victoria echipei din Bergamo, care acum ocupă locul 9 în clasament cu 10 puncte. Golul de onoare al genovezilor, locul 18 în clasament cu 5 puncte, a fost reuşit de Jeff Ekhator (83). Golul lui Jordan Zemura (75) pentru gazde a fost singurul înscris în partida dintre Udinese şi Lecce. Portarii români Răzvan Sava (Udinese), respectiv Alexandru Borbei (Lecce) s-au aflat pe banca de rezerve a echipelor lor. Udinese este deocamdată pe locul 3, cu 13 puncte, iar Lecce este pe 17, cu 5 puncte.

Aşa cum se ştie, vineri, în primele două meciuri ale etapei, Napoli a învins pe Como cu 3-1, iar Verona s-a impus cu 2-1 în faţa Veneziei.

Etapa va continua cu meciurile programate duminică, derby-ul fiind partida dintre Fiorentina şi AC Milan, de duminică seara.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Un nou studiu clinic împotriva cancerului ar putea oferi o imagine în timp real a eficacităţii tratamentelor

Publicat

in

Un nou studiu clinic pe scară largă al terapiilor personalizate împotriva cancerului, ar putea oferi o imagine în timp real a eficacităţii tratamentelor, scrie The Guardian, citat de news.ro.

Oamenii de ştiinţă au început un studiu clinic pe scară largă al noilor terapii personalizate împotriva cancerului, care ar putea oferi clinicienilor o imagine în timp real a eficacităţii tratamentelor, scrie The Guardian.

Parteneriatul în valoare de 9 milioane de lire sterline dintre Institutul Francis Crick, cinci trusturi NHS, organizaţii caritabile şi companii din domeniul bioştiinţei va examina timp de patru ani eficacitatea noilor tratamente de imunoterapie şi va explora noi modalităţi de a detecta cancerul.

Programul este unul dintre noile proiecte de cercetare care au primit undă verde din partea Departamentului pentru Ştiinţă, Inovare şi Tehnologie, ca parte a unui pachet de 118 milioane de lire sterline care va crea cinci noi centre în Marea Britanie pentru a dezvolta noi tehnologii în domeniul sănătăţii, inclusiv scanere mai ieftine, diagnosticarea cancerului prin inteligenţă artificială şi testarea mai rapidă a noilor medicamente prin microdozare.

Proiectul Manifest, condus de Institutul Crick, va examina tumori şi probe de sânge de la 3.000 de pacienţi care au suferit de cancer, în încercarea de a identifica biomarkerii – cum ar fi gene, proteine sau molecule – care ar putea indica dacă cineva are un cancer nedepistat sau dacă boala ar putea reveni.

Acest lucru ar putea face ca noul val de tratamente de imunoterapie împotriva cancerului să fie mai eficient. Imunoterapia este considerată o formă promiţătoare de tratament al cancerului, deoarece stimulează sistemul imunitar al pacientului să distrugă tumorile, mai degrabă decât abordările „taie, arde, otrăveşte” ale chirurgiei, radioterapiei şi chimioterapiei.

A existat o explozie de tratamente de imunoterapie în întreaga lume, dar studiile sunt adesea efectuate la o scară atât de mică încât medicilor le poate fi greu să ştie care va fi eficient pentru anumiţi pacienţi. Biomarkerii oferă o potenţială soluţie.

„Cancerul este o boală devastatoare care a afectat fiecare familie din Marea Britanie, inclusiv pe a mea”, a declarat Peter Kyle, secretarul pentru ştiinţă şi tehnologie.

Aceste „inovaţii uimitoare… ar putea transforma modul în care tratăm această boală îngrozitoare şi ar putea da speranţă celor care se confruntă cu ea”, a adăugat el.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend