Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia nu exclude amplasarea unor baze militare în Cuba și Venezuela dacă NATO nu îi acceptă revendicările

Publicat

in

Nu este exclus ca în cazul unui eşec al negocierilor cu Occidentul cu privire la garanţiile de securitate pe care Rusia le-a cerut din partea SUA şi NATO, Moscova să instaleze baze militare în Cuba şi Venezuela, a avertizat joi ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, relatează The Guardian și Agerpres.

„Nu vreau să confirm nimic sau să exclud nimic”, a declarat Riabkov într-un interviu acordat joi postului de radio rusesc RTVi, întrebat despre o astfel de evoluţie a evenimentelor.

„Totul depinde de acţiunile colegilor americani”, a afirmat Riabkov, adăugând că preşedintele rus (Vladimir Putin) s-a exprimat în repetate rânduri pe tema măsurilor Moscovei, bunăoară, pe linia Forţelor sale maritime în cazul în care vor continua provocările la adresa Rusiei şi va creşte presiunea militară împotriva sa.

Totuşi, Riabkov nu a oferit detalii în acest sens, limitându-se să spună că „noi nu dorim aceasta, diplomaţii trebuie să se pună de acord”.

Statele Unite şi ţările aliate lor în cadrul NATO nu sunt sub nicio formă dispuse să îndeplinească cerinţele cheie ale Rusiei în ceea ce priveşte garanţiile de securitate, a adăugat el.

Rusia acuză NATO că nu vrea să negocieze revendicările sale

„Principala problemă a SUA şi a ţărilor aliate din NATO este că nu sunt pregătite, sub nicio formă, sub niciun motiv, să vină în întâmpinarea cererilor noastre cheie ca Alianţa Nord-Atlantică să nu se mai extindă şi să-şi evacueze infrastructura (din noile state membre) pentru a reveni la situaţia din 1997”, a declarat Serghei Riabkov, citat de TASS.

Aceeaşi lipsă de disponibilitate se observă şi în privinţa garanţiile obligatorii din punct de vedere juridic cerute de Rusia privind nedesfăşurarea unor sisteme strategice în imediata vecinătate frontierelor ruse, a adăugat viceministrul rus.

Declaraţiile sale intervin chiar în ziua desfăşurării celei de-a treia runde de discuţii între Rusia şi Occident, la Viena, în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Serghei Riabkov a condus prima rundă de negocieri între Rusia şi SUA luni, la Geneva. De partea americană, delegaţia a fost condusă de subsecretarul de stat al SUA, Wendy Sherman, poreclită „vulpea argintie”.

Cea de-a doua rundă de discuţii cu privire la securitate a avut loc miercuri pe platforma Consiliului NATO-Rusia, în finalul cărora părţile au constat divergenţe profunde în problemele cheie.

Citește și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

VIDEO Nicolae Ciucă pasează pe părinți mutarea datei prezidențialelor: S-au plâns că se suprapune cu examenul de Capacitate!

Publicat

in

Nicolae Ciucă precizează că eventuala schimbare a datei pentru alegerile prezidențiale trebuie analizată din perspectiva părinților care s-au plâns că se apropie examenul de capacitate, iar alegerile se suprapun cu începerea anului școlar.

Nicolae Ciucă a spus, răspunzând unei întrebări despre declarația premierului Marcel Ciolacu cu privire la alegerile prezindențiale, care ar trebui să se desfășoare în septembrie, că „am văzut cu toții că cetățenii români nu se mai lasă induși în eroare”.

„Este o chestiune foarte serioasă, nu este vorba despre nicio șmecherie, nu am avut niciodată un astfel de comportament, iar problema care a venit din feedback-ul și din analize de președinților de filială și de altfel am văzut și analizele unor analiști, ale unor comentatori legate de ceea ce a însemnat procesul electoral și efectele asupra procesului de învățământ, sunt părinți care au ridicat această problemă că se apropie examenul de capacitate și în unele școlii nu s-a rezolvat procesul de învățământ. Este singura chestiune care trebuie să fie analizată, ținând cont de faptul că alegerile prezidențiale practic se suprapun cu începerea anului școlar”, a adăugat liderul liberal.

Citeste mai mult

NATIONAL

Armata sudaneză a anunţat uciderea comandantului Forţelor de Reacţie Rapidă din Darfur

Publicat

in

Armata sudaneză a anunţat vineri că l-a ucis pe comandantul formaţiuni paramilitare sudaneze Forțele de Sprijin Rapid (RSF) din Darfur, Ali Yagoub Gibril, în timpul unei bătălii din oraşul al-Fashir, informează Reuters.

Ali Yagoub Gibril era pe lista persoanelor supuse sancţiunilor SUA. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea RSF.

Gibril a fost un comandant de frunte pentru RSF în al-Fashir, ultimul oraș important din regiunea Darfur din Sudan pe care forța paramilitară nu îl controlează.

Armata a precizat într-o declarație că Yacoub a fost ucis în timp ce un atac RSF a fost dejucat vineri dimineața de trupele sale și de „forțele comune” aliate care luptă alături de ea – o referire la fostele grupuri rebele non-arabe din Darfur, care sunt aliniate cu armata.

RSF a asediat al-Fashir, un oraș de 1,8 milioane de locuitori, de câteva săptămâni, iar oficialii de rang înalt ale ONU au avertizat că agravarea conflictului de acolo ar putea declanșa violențe intercomunitare pe scară largă.

Consiliul de Securitate al ONU a cerut joi oprirea asediului.

Războiul dintre armată și RSF a izbucnit din cauza condițiilor pentru o tranziție la democrație la mijlocul lunii aprilie a anului trecut în capitala Khartoum, răspândindu-se în curând și în alte părți ale țării.

Conflictul a dus la cea mai mare criză de strămutare din lume, la reînnoirea violenței etnice în Darfur, pusă pe seama RSF și a aliaților săi și la o creștere bruscă a foametei extreme.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend