Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia confirmă scenarii apocaliptice după mobilizarea Belarusului: Vor intra în război, cu o condiție

Publicat

in

Un oficial al Ministerului rus de Externe a declarat, vineri, că Belarus ar putea intra în conflictul din Ucraina, dacă Kievul va decide să „invadeze” vreuna dintre cele două ţări. Rusia a folosit Belarus drept rampă de lansare pentru a invada Ucraina, în februarie 2022, iar începând din octombrie a desfăşurat trupe în Belarus, pentru exerciţii militare comune. Cele două state au convenit să îşi intensifice cooperarea militară, ceea ce a alimentat temerile conform cărora Moscova şi-ar putea folosi aliatul apropiat pentru a lansa o nouă ofensivă în Ucraina, din nord. Într-un interviu acordat presei de stat, oficialul Ministerului de Externe Aleksei Polişciuk a declarat că exerciţiile comune ale Rusiei cu Belarus au avut scopul de a preveni escaladarea conflictului, însă a avertizat că Belarus ar putea intra în conflict, dacă teritoriul său sau al Rusiei ar fi invadate, scrie Rador.

NATIONAL

Rusia vrea să forțeze străinii care intră în țară să semneze un „acord de loialitate”

Publicat

in

Ministerul rus de interne a pregătit un proiect de lege care i-ar forța pe străinii care vor să intre în țară să semneze un „acord de loialitate” care le-ar interzice să critice politica statului rus, „discrediteze” istoria militară sovietică sau încalce „valorile de familie tradiționale”, relatează Reuters.

Vladimir Putin semnand un decretFoto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

Noile măsuri pregătite de guvernul rus vin după ce oficialii de la Moscova au introdus o serie de legi draconice după începerea invaziei în Ucraina anul trecut, cele mai cunoscute dintre acestea fiind cele privind „discreditarea” și răspândirea de informații „false” despre forțele armate ale țării și cea legată de „agenții străinătății”.

Deși a doua a fost introdusă încă din 2012 și extinsă treptat de atunci, noile amendamente adoptate de parlamentul rus după declanșarea războiului lasă la latitudinea autorităților să declare practic orice persoană considerată indezirabilă din varii motive ca fiind un „agent străin”.

Aceste legi și altele asemănătoare au fost folosite de instanțele rusești pentru a condamna la închisoare ce a mai rămas din firava opoziție rusă, cvasi-inexistentă după ani de represiune, precum și cetățeni de rând ai Rusiei care și-au exprimat opoziția față de „operațiunea militară specială” sau au adus diverse critici autorităților.

Vladimir Putin susține că Rusia luptă pentru libertatea lumii

Însă acum, pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din primăvara anului viitor, Putin și-a intensificat retorica privind războiul pe care îl poartă pentru a proteja civilizația rusă „sacră” în fața „decadenței” occidentale.

El a vorbit despre acest lucru chiar în urmă cu o zi, lansându-se într-o tiradă în timpul căreia a afirmat că „armata rusă luptă pentru libertatea întregii lumi”.

„Ce vor de fapt (occidentalii) ? Ce vor ei de fapt este să dezmembreze şi să jefuiască Rusia. Dacă nu reuşesc prin forţă, atunci seamănă haosul”, a mai spus el, printre multe altele, într-un discurs ținut prin videoconferință la cel de-al XXV-lea Consiliu Mondial al Poporului Rus, o organizație patronată de patriarhul Kirill al Moscovei și Întregii Rusii.

Acum, agenția de stat TASS notează că proiectul de lege pregătit de ministerul de interne de la Moscova va forța toți străinii care intră în Rusia să semneze un acord care în esență restricționează ceea ce ei pot spune în public.

Ce restricții a pregătit guvernul rus pentru străinii care intră în țară

Unui cetățean al unei alte țări care intră în Rusia i se va interzice să „ingereze în activitățile autoritățile publice ale Federației Ruse, discrediteze în orice formă politica de stat internă și străină a Federației Ruse, autorităților publice și oficialilor lor”, potrivit documentului oficial consultat de TASS.

Acesta va include de asemenea clauze despre moralitate, familie, „propaganda despre relații sexuale netradiționale” și istorie.

Acordul urmează să prevadă explicit că străinilor le este interzis să „distorsioneze adevărul istoric despre realizările poporului sovietic în apărarea Patriei Mamă și contribuția lui la victoria asupra fascismului”.

TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, nu a precizat ce pedepse riscă străinii care încalcă acordul în timp ce se află pe teritoriul Rusiei.

Reuters notează că guvernul rus nu a depus deocamdată proiectul de lege în parlamentul de la Moscova, urmând ca el să fie dezbătut în comisii și plenul Dumei de Stat, camera inferioară a legislativului, înainte de a fi adoptat și trimis președintelui Vladimir Putin pentru promulgare.

Urmărește ultimele evoluții din a 644-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Faza zilei: Cum se antrenează Caroline Wozniacki pentru sezonul 2024 din WTA

Publicat

in

La începutul anului 2020, Caroline Wozniacki anunța că se retrage din tenis. După două nașteri, daneza a revenit anul acesta în circuitul mondial, iar acum se pregătește din greu pentru a da lovitura în 2024.

Caroline WozniackiFoto: Daniel Lea/CSM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ajunsă la 33 de ani, Wozniacki a surprins pe multă lume atunci când a anunțat că revine în tenisul de performanță după ce a născut în două rânduri.

Acum, Caroline se antrenează din greu pentru noul sezon din WTA, unul în care vrea să aibă rezultate dintre cele mai bune.

Într-o postare pe contul personal de X (fost Twitter), Wozniacki arată cum se antrenează pe un teren pe care stă și se joacă Olivia, fata sportivei.

„Nu vă faceți griji, Olivia a fost în siguranță, dar nu încercați așa ceva acasă”, spune glumind Caroline Wozniacki.

Daneza și soțul său, David Lee – fost jucător în NBA, au doi copii: Olivia și James. Cei doi s-au căsătorit în 2019.

Cine este Caroline Wozniacki

În vârstă de 33 de ani, daneza se găsește în prezent pe locul 238 în ierarhia mondială de simplu. Are 1,77 metri și a urcat pe primul al clasamentului WTA pe 11 octombrie 2010 (Wozniacki a ocupat prima poziție în lume timp de 71 de săptămâni).

A câștigat în carieră 30 de titluri WTA de simplu, iar dintre acestea unul este de Grand Slam (Australian Open 2017, după o finală epică cu Simona Halep). A adunat doar din premiile din tenis suma de $35,548,193, iar până acum are 639 de victorii și 267 de înfrângeri.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend