Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia: Aleksei Navalnîi relatează cum a petrecut revelionul într-o celulă de pedeapsă

Publicat

in

Opozantul Aleksei Navalnîi, aflat de aproape doi ani în închisoare în Rusia, a relatat într-o comunicare cu avocaţii săi cum a petrecut noaptea de Anul Nou într-o celulă disciplinară, transmit AFP și Agerpres.

O audiere a lui Alexei Navalnii, care e închis în Colonia penală 6 din MelehovoFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Mesajul publicat luni, apreciat de agenţia France-Presse ca un nou exemplu de înăsprire a condiţiilor de detenţie impuse celui mai cunoscut disident rus, precizează că administraţia penitenciarului a decis să îi aplice o pedeapsă de 15 zile de carceră pentru nerespectarea regulamentului. Concret, Navalnîi susţine că a fost sancţionat pentru că şi-a făcut toaleta de dimineaţă la orele 05.24, cu 36 de minute înainte de momentul prevăzut, 06.00.

„Aşa mi-au stricat planul de a petrece un super-revelion cu un pachet de chipsuri şi o cutie de conserve de saira (peşte de origine japoneză – n. red.) pe care le pusesem deoparte”, a scris opozantul. Miezul nopţii l-a găsit împreună cu alţi doi deţinuţi, dintre care unul „psihotic”, care „urla”. „Una peste alta, sunt mulţumit. Oamenii plătesc pentru a petrece un revelion original, pentru mine a fost gratis”, a comentat el cu umorul obişnuit.

Navalnîi a menţionat şi că în ultimele luni este închis de obicei împreună cu un deţinut cu probleme de igienă, care arată ca un „boschetar”, dar „acum trebuie numit şoferul de tractor, fiindcă l-am spălat bine, iar asta e meseria lui”.

Opozantul a precizat că administraţia îl obligă pe colegul lui să facă naveta între celulă şi infirmerie, unde se manifestă o epidemie de gripă. „S-ar zice că îl folosesc ca armă bacteriologică, nu e de mirare că e deprimat”, a adăugat el, încheind cu „La mulţi ani, sănătate!”.

Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021, imediat ce s-a întors din Germania, unde fusese tratat pentru o intoxicaţie cu un agent neurotoxic, pentru care consideră vinovat Kremlinul. În martie 2022, el a mai primit o condamnare de nouă ani de închisoare în regim strict, în urma unor acuzaţii de „escrocherie” pe care le consideră fictive. În octombrie anul trecut, i s-a comunicat că este acuzat şi de alte infracţiuni, pentru care ar putea fi condamnat la încă 30 de ani de detenţie.

Citește și:

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Fenomen meteo bizar în această săptămână: Vor fi patru anotimpuri în următoarele zile (Accuweather)

Publicat

in

De

În luna aprilie, vremea pare să fie mai schimbătoare decât ne-am fi așteptat inițial. Conform prognozei meteorologilor de la Accuweather, săptămâna viitoare se anunță a fi una în care practic experimentăm toate cele patru anotimpuri.

În mod concret, previziunile arată că temperaturile vor fluctua considerabil de la o zi la alta, conform Gândul.

De exemplu, pe 15 aprilie se așteaptă să avem 32 de grade Celsius, o temperatură tipică pentru anotimpul cald.

Însă, pe 17, 18, 20 și 21 aprilie, temperaturile vor fi mai degrabă ca cele din toamnă. Vor fi ploi și temperaturi de până la 20 de grade Celsius.

Pe 19 aprilie, în schimb, vremea va fi mai degrabă iernatică, cu minime de 7 grade Celsius.

content-image

ANM face un anunț îngrijorător

Luna aprilie a început cu temperaturi de vară, cu termometrele indicând peste 20 de grade Celsius în majoritatea regiunilor din România. Cu toate acestea, vremea frumoasă nu pare să se fi stabilizat definitiv în țara noastră, iar meteorologii nu aduc vești prea îmbucurătoare.

Elena Mateescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat că vremea se va schimba radical în săptămâna următoare.

„Vom continua să avem o vreme caldă, cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni, chiar și în debutul săptămânii următoare. La nivel național, temperaturile se vor situa între 20 și 29 de grade Celsius. Ziua de luni a săptămânii viitoare pare să aducă cele mai ridicate valori din acest episod, iar în sudul extrem al țării este posibil să avem temperaturi de 30 de grade, chiar 31 de grade Celsius în Câmpia Română, în extremitatea sudică a acesteia”, a explicat Elena Mateescu.

Conform șefei ANM, vremea se va schimba ulterior, temperaturile vor scădea sub limita înghețului, iar precipitațiile vor acoperi întreaga țară.

Citeste mai mult

NATIONAL

Luni începe Tezaur, iar miercuri se încheie Fidelis de aprilie / Ce inflație estimează BNR pentru T1 și T2 2025

Publicat

in

De

Românii interesați să-și plaseze banii în titluri de Stat mai au timp câteva zile pentru Fidelis de aprilie 2024. Miercuri se încheie perioada de subscriere, iar ulterior vor fi listate la Bursa de Valori București (BVB). Pe piață se mai găsesc și emisiuni din anii trecuți, unele la prețuri mai mici decât cele de subscriere.

Bani-bancnote-leiFoto: Hotnews

Ce dobânzi oferă Statul la Fidelis de aprilie 2024 și la Tezaur de aprilie – mai

În ceea ce privește Fidelis, dobânzile sunt:

1 an (lei) – 6%

1 an (lei pentru donatorii de sânge) – 7%

3 ani (lei) – 6,85%/an

1 an (euro) – 4%

5 ani (euro) – 5%/an

În ceea ce privește Tezaur, Ministerul Finanțelor începe de luni – 15 aprilie, cu două noi oferte pe 1 și 3 ani la dobânzi de 6% și 6,85%. Perioada de subscriere se încheie pe 10 mai 2024.

BNR estimează pentru primul trimestru din 2025 o inflație de 3,7%, iar pentru cel de-al doilea de 3,8%. Așadar, ar trebui ca aceste oferte să bată inflația. Totuși, nimeni nu știe viitorul, iar prețurile pot crește mai mult.

Care sunt diferențele dintre Fidelis și Tezaur

La Fidelis, suma minimă de investit este de 5.000 de lei și 1000 de euro (pentru emisiunile în moneda europeană. Există și una dedicată donatorilor de sânge unde minimul este de 500 lei.

În schimb, la Tezaur nu există o sumă minimă. Chiar Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, declara recent că sunt oameni care merg cu 100 de lei să investească.

Cei care se îndreaptă către Fidelis se gândesc că, la un moment dat, vor dori să vândă (dacă au nevoie de bani), obținând repede banii, fără a pierde dobânda încasată. Evident, în funcție de prețul pieței pot avea o mică pierdere sau poate un câștig (nimeni nu știe viitorul).

În schimb, la Tezaur poți face răscumpărare, dar pierzi dobânda dacă ai investit pe 3 ani, de exemplu, iar după un an ai decis să-ți scoți banii pentru că ai nevoie de ei pentru o anumită urgență.

O altă diferență este dată de modul de achiziție. Dacă la Fidelis se pot cumpăra prin Alpha Bank, BT Capital partners, BCR, BRD ori prin contul deschis la un broker, la Tezaur se poate face asta prin Trezoreria Română, Poșta Română sau prin SPV.

Cei care au un apetit mai ridicat pentru risc se îndreaptă spre alte instrumente financiare, de exemplu spre fonduri de investiții (pe diverse clase de risc) sau direct pe piața de capital (acțiuni, obligațiuni etc.).

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend