Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Rusia afirmă că va respecta armistițiul în Ucraina până la miezul nopții / Kievul acuză Moscova că a continuat atacurile

Publicat

in

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forțele sale din Ucraina vor menține până la miezul nopții armistițiul declarat unilateral în cinstea Crăciunului ortodox, în ciuda faptului că Ucraina a respins oferta lui Vladimir Putin, potrivit Reuters. În schimb, mai mulți gruvernatori ucraineni au anunțat că în ultimele 24 de ore rușii au atacat în continuare civilii din mai multe regiuni.

soldati rusiFoto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

În informarea sa zilnică, ministerul apărării a declarat că trupele sale au ripostat la focul de artilerie doar atunci când au fost atacate de forțele ucrainene, pe care le-a acuzat că au bombardat zone civile – lucru de care Kievul acuză adesea forțele rusești.

Ucraina a respins oferta Moscovei de încetare a focului ca pe un truc cinic menit să ofere forțelor rusești șansa de a se odihni și de a se reînarma și a declarat că va continua să încerce să recucerească teritoriile confiscate de Moscova.

Atacurile au continuat în Ucraina

Potrivit guvernatorilor ucraineni, trupele rusești au continuat atacurile asupra civililor din întreaga Ucraină, în ciuda presupusei încetări a focului de 36 de ore impuse de Kremlin cu ocazia Crăciunului ortodox, transmite The Guardian.

În ultimele 24 de ore au fost raportate atacuri în cel puțin șapte regiuni din estul și sudul Ucrainei, soldate cu cel puțin trei morți și 14 răniți, relatează Kyiv Independent.

Trupele rusești au bombardat vineri de 39 de ori regiunea Herson din sudul țării. Clădiri rezidențiale și o clădire unei unități de pompieri au fost ținta unor atacuri în orașul recent eliberat, a declarat sâmbătă guvernatorul Iaroslav Yanushevych pe Telegram.

Un pompier a fost ucis în Herson, iar șapte civili au fost răniți vineri în toate părțile eliberate ale regiunii Herson, a adăugat el.

În estul regiunii Donețk, guvernatorul Pavlo Kirilenko a declarat că doi civili au fost uciși vineri în Bahmut și într-un oraș din apropiere, Krasna Hora. Alte șapte persoane au fost rănite, a adăugat el.

Guvernatorul din Harkov, Oleh Siniehubov, a declarat că trupele rusești atacă civilii din regiunea nord-estică. Nu au fost raportate victime, dar clădirile rezidențiale și comerciale au continuat să fie ținta rușilor în timpul presupusei perioade de încetare a focului.

Urmărește ultimele evoluții din a 318-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

ÎCCJ ar putea desființa condamnarea lui Cătălin Cherecheș – Avocatul anunță ce se întâmplă cu primarul

Publicat

in

Răzvan Doseanu, avocatul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat miercuri pentru AGERPRES că pe 7 decembrie la Înalta Curte se va judeca cererea de strămutare în dosarul în care edilul este acuzat de luare de mită, depusă înainte de condamnarea sa definitivă.

Cătălin Cherecheş a fost depistat şi reţinut marţi de poliţiştii bavarezi în Augsburg, Germania, după ce fugise din ţară.

”Practic, noi avem termen în 7 decembrie la Înalta Curte pentru strămutare, teoretic poate să ajungă până atunci în ţară ca să fie şi dumnealui prezent. Ar trebui să-şi expună şi dumnealui punctul de vedere. Există şi varianta că, dacă până atunci nu va fi adus în ţară, să se încerce participare lui prin videoconferinţă sau e posibil să se amâne cauza sau să se soluţioneze şi fără dumnealui. (…) Strămutarea a fost înregistrată înainte de rămânerea definitivă a hotărârii”, a mai spus Răzvan Doseanu.

O eventuală strămutare ar duce la anularea hotărârii definitive de condamnare pronunțate de Curtea de Apel Cluj.

Depinde de Cherecheș cât de rapid va fi predat

Acesta a explicat că depinde de Cherecheş dacă va opta pentru o predare simplificată, rapidă către autorităţile române sau dacă se opune.

„Aştept să pot să discut cu domnul Cherecheş, dacă i se permite să sune şi avocatul din România. Din câte ştiu eu, dar asta autorităţile ne pot spune mai exact, dar legea de cooperare este aceeaşi. Există două variante: o variantă simplificată în care domnul Cherecheş consimte de îndată la predare, care ştiu că este una foarte rapidă, şi una în care formulează o opoziţie, ca să spun aşa, la predare. Încă nu ştiu care ar fi următoarele motive, dar cu siguranţă avocatul din Germania va analiza şi până la urmă decizia îi aparţine domnului Cherecheş. (…) Depinde de domnul Cherecheş dacă consimte direct la predare pentru o predare simplificată, rapidă sau dacă se opune predării şi sunt întreprinse alte demersuri care pot prelungi durata. Rămâne să vorbesc şi cu avocatul din Germania”, a arătat Răzvan Doseanu.

Primarul Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupţie, a fost depistat şi reţinut marţi de poliţiştii bavarezi în Augsburg, Germania.

Acesta a fost depistat de partenerii externi pe baza informaţiilor oferite de Poliţia Română.

Vineri, primarul Cătălin Cherecheş a fugit din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea, folosindu-se de un act de identitate al unei rude.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Senatul a votat ridicarea imunității pentru Florin Cîțu: DNA poate începe urmărirea penală

Publicat

in

Senatorii au votat pentru ridicarea imunității senatorului Florin Cîțu. DNA a cerut ridicarea imunității parlamentare pentru fostul premier, care e acuzat că a cumpărat o cantitate mult prea mare de vaccinuri în pandemie.

Rând pe rând, reprezentanții partidelor care au vorbit la ședința de Senat au anunțat că vor vota pentru ridicarea imunității, oferind șansa autorităților să își facă treaba.

Lăsăm Justiția să-și facă treaba, a spus fostul premier Florin Cîțu în ședința Senatului în care se discută ridicarea imunității sale, în dosarul achiziţiei de vaccinuri în pandemie: „Mi-am indeplinit corect toate atribuțiile, cu respectarea legislației în vigoare”.

„Am pus pe primul rând sănătatea oamenilor, libertatea individuală și economică. Eram conștient că orice decizie luată avea implicații pentru sănătatea oamenilor. Am păstrat cea mai liberă economie din lume. Îmi asum ce a făcut în acel moment Guvernul Românieia făcut, în contextul imprevizibil, ceea ce putea să facă. Mi-am indeplinit corect toate atribuțiile, cu respectarea legislației în vigoare”, spune Florin Cîțu.

Voturi pentru – 90

Voturi împotrivă – 2

Abțineri – 0

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend