Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Roșia Montană: Canadienii au contestat decizia care obligă compania RMGC la plata cheltuielilor de judecată de 10 milioane de dolari

Publicat

in

Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat luni, 8 iulie, că a depus o contestație împotriva deciziei tribunalului de arbitraj de la Washington (ICSID), care a acordat României daune de 10 milioane de dolari. Acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a decis să solicite anularea deciziei favorabile României din procedura de arbitraj derulată timp de 9 ani la Washington, în care compania solicitase despăgubiri de miliarde de dolari de la statul român pentru pretinsa blocare abuzivă a proiectului minier, despăgubiri respinse de tribunalul arbitral, conform Profit.ro.

Statul, prin ANAF şi Ministerul Finanţelor, a demarat deja executarea silită a Gabriel Resources, pentru recuperarea de la aceasta a costurilor de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj, desfăşurată la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).

„Compania intenţionează să conteste decizia arbitrală, prin procedura de anulare prevăzută de Convenţia ICSID. Solicitarea de anulare va fi depusă pe 7 iulie sau înainte de această dată. Anularea nu reprezintă un apel pe fond la decizia arbitrală, ci o procedură care, dacă va avea succes, va invalida decizia arbitrală şi va desfiinţa dispoziţia de achitare a costurilor (României, de către Gabriel Resources – n.r.)″, este decizia companiei prezentată de Profit.ro.

Cei de la Gabriel Resources intenţionează să atace şi recenta decizie a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) de la Bucureşti, de a respinge solicitarea companiei de prelungire cu încă 5 ani, până în 2029, a licenţei de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, emisă iniţial în 1999 şi prelungită apoi în 2019.

România a avut câștig de cauză

Pe 8 martie, tribunalul arbitral de la Washington a respins pretenţiile reclamanţilor în cazul Roşia Montană, companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), obligând companiile să plătească României cheltuielile de judecată, dar şi dobândă.

Loading

ACTUAL

Rusia, suspectată că trimite colete explozibile în avioane cargo și de pasageri în Europa și America

Publicat

in

Mai multe colete expediate prin DHL au explodat în depozitele din Europa ale companiei, în ultimele luni. Oficialii occidentali din domeniul securităţii spun că pachetele au făcut parte dintr-o operaţiune secretă a Rusiei care viza declanşarea de incendii la bordul avioanelor cargo sau de pasageri care zboară spre Europa și America, scrie presa străină.

Autoritățile din mai multe țări europene investigează o posibilă amenințare după ce două dispozitive explozibile s-au aprins la centrele logistice DHL în iulie, unul în Leipzig, Germania, și altul în Birmingham, Anglia.

Potrivit The Wall Street Journal, care citează oficiali occidentali, dispozitivele, care ar fi fost aparate electrice de masaj în care a fost introdusă o substanţă inflamabilă pe bază de magneziu, au fost trimise în Regatul Unit din Lituania şi „par să fi fost un test al rușilor, pentru a afla cum se pot introduce astfel de dispozitive incendiare la bordul avioanelor cu destinaţia America de Nord”.

În octombrie, autorităţile poloneze au declarat că patru persoane au fost arestate sub suspiciunea de a fi implicate în acţiuni de sabotaj internaţional, potrivit unei declaraţii a biroului procurorului naţional. A fost iniţiată o căutare internaţională pentru încă doi suspecţi, potrivit News.ro.

Anunţul polonez, care nu identifică grupul de sabotaj, spune că au fost trimise prin curier către Marea Britanie şi ţările Uniunii Europene „colete conţinând explozibili camuflaţi şi materiale periculoase”, iar acestea „s-au aprins spontan sau au detonat în timpul transportului terestru şi aerian”.

Potrivit Varşoviei, obiectivul grupului „a fost de a testa canalul de transfer pentru acest tip de transporturi care urmau să fie trimise în cele din urmă în Statele Unite ale Americii şi Canada”.

Un oficial guvernamental american a declarat pentru CNN că „în acest moment, nu există nicio ameninţare activă actuală care să vizeze zborurile cu destinaţia SUA”.

CNN a relatat în iulie că de mai bine de şase luni Rusia este angajată într-o operaţiune de sabotaj „îndrăzneaţă” în toate statele membre ale NATO, vizând liniile de aprovizionare cu arme pentru Ucraina şi factorii de decizie din spatele acestora, potrivit unui oficial NATO de rang înalt.

Rusia a negat acuzațiile. „Nu am auzit niciodată nicio acuzaţie oficială. Acestea sunt insinuări tradiţionale nefondate din partea mass-media”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru The Wall Street Journal.

Loading

Citeste mai mult

ACTUAL

La Miercurea Ciuc s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din această toamnă

Publicat

in

La Miercurea Ciuc a fost pentru prima oară ger în toamna lui 2024, minima dimineții fiind marți de -10,2 C, conform hărților ANM.

Marți dimineață au fost -10,2 C la Miercurea Ciuc, -8,8 C la Joseni și -8,5 C la Toplița. La Omu au fost -9,1 C, iar la stația meteo Băneasa au fost 0 grade. Cea mai ridicată minimă a dimineții a fost de +5,6 C, la Constanța.

Miercurea Ciuc este unul dintre polii frigului și în fiecare an vine înghețul încă din septembrie, însă toamna sunt foarte mari diferențele între minima dimineții și maxima zilei. temperatura urcând uneori și cu 20-25 de grade în 8-9 ore.

În octombrie 2024 minima lunii la Miercurea Ciuc a fost de -8,2 C, iar cea mai mare diferență între minima nopții și maxima zilei a fost de aproape 26 de grade.

În cele mai reci dimineți de noiembrie temperatura poate scădea sub -25 C la Miercurea Ciuc, însă nu în primele zile ale lunii, ci spre final.

Cea mai scăzută temperatură măsurată în țară în noiembrie 2024 a fost de -10,4 C la Omu, pe data de 3 noiembrie.

Sursa foto: Dreamstime.com

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Ajustările voluntare de prețuri de transfer în contextul amnistiei fiscale – oportunități și conformitate

Publicat

in

Creșterea gradului de colectare a impozitelor și, implicit, a veniturilor la bugetul de stat, este unul dintre obiectivele principale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pe care instituția îl are în vedere, constant și prioritar. În plus, numărul de inspecții fiscale în România a crescut semnificativ în ultimii ani, ceea ce subliniază importanța conformării fiscale proactive.

În acest context, companiile din România, parte a grupurilor multinaționale, au posibilitatea de a efectua ajustări voluntare de prețuri de transfer, pentru a alinia prețurile practicate la principiul valorii de piață, în situațiile în care nu sunt stabilite potrivit acestuia. Ajustările voluntare de prețuri de transfer nu doar că ajută companiile să se alinieze la cerințele fiscale, dar reprezintă și un instrument esențial pentru gestionarea riscurilor fiscale.

Aceste ajustări voluntare sunt, în general, acceptate de autoritățile fiscale române și pot fi efectuate la orice punct din intervalul de piață, spre deosebire de ajustările efectuate de către autoritățile fiscale, care se efectuează la nivelul medianei intervalului de piață determinat. Astfel că, se poate aprecia că ajustările voluntare ale prețurilor de transfer constituie un instrument foarte bun de conformare fiscală.

Pentru a reflecta ajustările în mod corespunzător, companiile ar trebui să efectueze ajustările atât din perspectiva contabilă, cât și din cea fiscală. Emiterea de facturi către partea afiliată și efectuarea plăților corespunzătoare sunt pași recomandați, având în vedere că legislația românească nu prevede pentru contribuabili efectuarea de ajustări exclusiv din perspectiva fiscală.

Impactul pozitiv al amnistiei fiscale pentru mediul de afaceri

În contextul în care politica fiscală a României a fost completată prin emiterea Ordonanței nr. 107 pe data de 4 septembrie 2024, care aduce în prim-plan măsuri de gestionare a creanțelor bugetare și de echilibrare a deficitului bugetar pentru anul 2024, s-a creat un nou cadru de facilitare a conformării fiscale în cazul companiilor aparținând grupurilor multinaționale. Vorbim aici exact despre ajustările voluntare de prețuri de transfer efectuate proactiv pentru a beneficia de amnistia fiscală.

Această ordonanță instituite o amnistie fiscală, care prevede, printre altele, anularea dobânzilor, penalităților și altor accesorii datorate pentru obligațiile bugetare principale restante, înregistrate până la data de 31 august 2024. Măsura vine în sprijinul contribuabililor, oferindu-le posibilitatea, printre altele, de a-și îmbunătăți situația fiscală prin scutirea de plată a  accesoriilor.

Din perspectivă procedurală, companiile pot beneficia de anularea obligațiilor fiscale accesorii aferente diferențelor de obligații principale declarate suplimentar prin depunerea declarațiilor rectificative pentru perioada anterioară datei de 31 august 2024. Această procedură presupune corectarea obligațiilor fiscale principale și, implicit, anularea accesoriilor aferente, condiția fiind aceea a finalizării demersurilor până la data de 25 noiembrie 2024.

Cazul particular al contribuabililor care au primit Notificări de conformare

În cursul anului anterior, a fost publicat Ordinul nr. 420/2023 care introducea un nou instrument fiscal denumit „notificare de conformare”. Aceasta avea să fie transmisă acelor contribuabili care, în baza unei analize de risc efectuate de ANAF, erau încadrați ca având risc fiscal mare de neconformare, motiv pentru care puteau face, ulterior, obiectul unei inspecții fiscale.

Notificarea de conformare conferă contribuabililor oportunitatea de a revizui și a corecta la nivel declarativ posibile nereguli comunicate de către organele fiscale (i.e., atunci când aceștia apreciază că neregulile semnalate sunt întemeiate), inclusiv verificarea și alinierea prețurilor de transfer la principiul valorii de piață.

În aceste condiții, pentru contribuabilii care în prezent au recepționat notificări de conformare prin care sunt semnalate, printre altele, nereguli în materie de prețuri de transfer, iar măsurile din cuprinsul acestora apar ca fiind justificate, este foarte oportună acțiunea prin care pot efectua corecțiile necesare, prin depunerea declarațiilor rectificative, tocmai pentru a beneficia de anularea obligațiilor fiscale accesorii aferente debitelor principale care sunt datorate.

Nu în ultimul rând, efectuarea corecțiilor necesare și, implicit, anularea obligațiilor fiscale accesorii, pot contribui la diminuarea riscului de controale fiscale în viitor, consolidând totodată relația dintre companii și autoritățile fiscale, precum și imaginea acestora în fața partenerilor de afaceri.

Procedura de anulare a obligațiilor bugetare

Pentru a beneficia de noua amnistie, în cazul efectuării unor ajustări voluntare de prețuri de transfer, contribuabilii trebuie să urmeze Procedura de anulare a unor obligații bugetare introdusă prin Ordinul 5521/2024, și-anume:

  1. Să determine cuantumul impozitului pe profit suplimentar datorat în urma ajustărilor voluntare de prețuri de transfer și să îl plătească către instituția sau autoritatea publică care administrează respectivele obligații bugetare. Plata impozitului suplimentar se poate face și după depunerea notificării de la pasul următor.
  • Să depună prin SPV formularul D11 Notificare privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare disponibil pe site-ul ANAF până cel mai târziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024. După depunerea notificării, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia, organul fiscal trebuie să emită și să comunice debitorului decizia referitoare la obligațiile de plată accesorii, decizia de amânare la plată și certificatul de atestare fiscală.
  • Să verifice dacă există eventuale neconcordanțe între sumele înscrise în certificatul de atestare fiscală și propria evidență contabilă și să comunice acest fapt organului fiscal pentru ca cele două părți să se pună de comun acord.
  • În ipoteza în care i) nu există neconcordanțe sau neconcordanțele sunt înlăturate, ii) nu există obligații fiscale principale scadente și datorate Bugetului de Stat, inclusiv pentru perioada ulterioară datei de 31 august 2024[1]  și iii) sunt depuse toate declarațiile potrivit vertorului fiscal, să depună prin SPV formularul D11 Cerere de anulare a unor obligații bugetare disponibil pe site-ul ANAF până cel târziu la data de 25 noiembrie 2024. Cererea se soluționează de către instituția sau autoritatea publică care administrează respectivele obligații bugetare.

Ajustările voluntare de prețuri de transfer constituie un aspect esențial al conformității fiscale pentru companiile multinaționale. În contextul amnistiei fiscale, companiile au o bună oportunitate de a-și revizui și corecta prețurile pentru tranzacțiile intragrup, ceea ce contribuie, în primul rând, la optimizarea poziției fiscale. În al doilea rând, vor fi semnificativ reduse  riscurile în zona prețurilor de transfer care pot apărea în cadrul unei inspecții fiscale ce vizează și verificarea conformității tranzacțiilor intragrup cu principiul prețului de piață. Este crucial ca demersurile să fie inițiate fără întârziere, dat fiind termenul limită de 25 noiembrie 2024 pentru depunerea cererii de anulare a obligațiilor fiscale accesorii.

Nu în ultimul rând, pentru contribuabilii care făceau obiectul unei inspecții fiscale la data intrării în vigoare a amnistiei fiscale, dacă, urmare a finalizării acesteia, sunt efectuate ajustări de prețuri de transfer care au generat și obligații fiscale accesorii, beneficierea de amnistia fiscală cu privire la acestea din urmă nu înlătură dreptul contribuabililor de a contesta ajustările efectuate de organele fiscale (i.e., pentru obligațiile fiscale principale), în măsura în care se apreciază că acestea sunt nejustificate.

***

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392,995 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 51,2 miliarde USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024. Rețeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.

Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1000 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale.

Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informații, vizitați: www.ey.com


[1] Pentru obligațiile fiscale cu termenele de plată cuprinse între 1 septembrie 2024 și data depunerii cererii de anulare, se impun a fi achitate atât obligațiile fiscale principale cât și cele accesorii, dacă acestea din urmă apar ca fiind datorate.

Material scris de Adrian Rus, Partener, liderul departamentului Prețuri de transfer, EY România

Georgiana Bizdrigheanu, Senior Manager, Prețuri de transfer, EY România

Andrei Boian, Avocat, Managing Associate, Băncilă, Diaconu şi Asociaţii SPRL

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Donald Trump a primit un mesaj puternic de susținere la alegerile prezidențiale cu câteva ore înainte de deschiderea secțiilor de vot

Publicat

in

Donald Trump, candidatul republican la președinția Statelor Unite, a primit un mesaj de susținere de la o voce influentă în peisajul media american, fostul președinte obținând sprijinul popularului prezentator Joe Rogan cu doar câteva ore înainte de deschiderea secțiilor de vot, relatează CNN și The Daily Beast.

Rogan a anunțat că îl sprijină pe Trump într-un mesaj distribuit pe „X” în care a publicat interviul pe care i l-a luat luni miliardarului sud-african Elon Musk. CEO-ul Tesla a anunțat în luna iulie, imediat după prima tentativă de asasinare a lui Trump, că îl va susține pe fostul președinte republican pentru un nou mandat.

De atunci, el a donat zeci de milioane de dolari pentru campania electorală a lui Donald Trump, care în schimb a vehiculat ideea includerii miliardarului într-un viitor cabinet al său.

„El (n.r. Musk) face ceea ce cred eu că e cea mai convingătoare pledoarie pe care o veți auzi pentru Trump, și sunt de acord cu el din toate punctele de vedere”, a scris Joe Rogan pe „X”, platforma social media cumpărată de Elon Musk în octombrie 2022.

„Ca să fie clar, da, aceasta este un mesaj de susținere a lui Trump”, a subliniat Joe Rogan, care găzduiește cel mai popular podcast de pe Spotify. Pe YouTube canalul podcastului său are peste 18 milioane de abonați, doar interviul cu Musk fiind văzut de peste 5 milioane de ori în decurs de câteva ore.

În timpul interviului luat lui Musk Rogan nu și-a exprimat sprijinul pentru Trump, dar a vorbit la superlativ despre fostul președinte.

Joe Rogan i-a intervievat recent pe Donald Trump și candidatul ales de acesta pentru funcția de vicepreședinte

Rogan i-a luat un interviu lui Donald Trump pe 25 octombrie, J.D. Vance, alegerea lui Trump pentru funcția de vicepreședinte, mergând în emisiunea sa săptămâna trecută.

The Daily Beast notează că Rogan a încercat să obțină un interviu și cu candidata democrată Kamala Harris, dar că echipa de campanie a vicepreședintei SUA a fost reticentă să îl aprobe din cauza duratei emisiunilor acestuia. Episoadele podcastului lui Rogan durează uneori și 3 ore.

Trump a salutat aproape imediat anunțul lui Rogan că îl va susține pentru un nou mandat la Casa Albă, comentând acest lucru la mitingul său din Pennsylvania la care a apărut de fosta prezentatoare a Fox News, Megyn Kelly.

„Am noi vești mari, Megyn, am primit asta chiar acum. Deci, cineva care este foarte, foarte respectat mi-a cerut să merg în emisiunea lui cu două săptămâni în urmă și eu am zis: ‘De ce nu?’”, a spus Trump pe podium.

„Iar pentru mine este [o veste] foarte mare fiindcă el e cel mai popular acolo cred, de departe în acea lume [a podcastingului] iar numele său este Joe Rogan și el nu a mai făcut asta niciodată înainte”, a continuat Trump.

„Mulțumesc Joe. E atât de drăguț. Și el nu face asta”, a reiterat Trump, referindu-se la faptul că Rogan nu și-a exprimat anterior opțiunea pentru candidați la președinția SUA.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Black Friday incredibil, pentru afaceriști, la CJ Cluj: Greii din imobiliare au primit un cadou neașteptat

Publicat

in

Black Friday special la CJ Cluj, acolo unde oamenii de afaceri care investesc în imobiliare și nu numai au primit un cadou din partea administrației care vrea să stimuleze și mai mult piața.

Certificatele de urbanism și autorizațiile de construire, pentru care vor fi depuse săptămâna viitoare cereri la Consiliul Județean Cluj, vor fi emise într-o singură zi, a anunțat instituția, care precizează că „se adaptează și în acest an trendului perioadei de reduceri”.

Consiliul Județean Cluj anunță că se adaptează și în acest an trendului perioadei de reduceri, Black Friday, prin diminuarea timpilor de emitere a documentelor depuse online.

Astfel, toate cererile de emitere a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire depuse în intervalul 11.11.2024 – 15.11.2024 (ora 12.00) către Consiliul Județean Cluj, prin intermediul platformei Ghișeul Unic, vor fi emise în termen de maxim 24 ore de la depunere.

„Având în vedere succesul de anul trecut al campaniei similare inițiate, când au fost emise, în decurs de cinci zile, nu mai puțin de 45 de acte de urbanism online, am decis să o reluăm și în 2024. Este o nouă provocare pe care ne-am asumat-o și prin care dorim să atragem atenția cetățenilor asupra beneficiilor digitalizării serviciilor publice și a importanței eliminării hârtiei și a cozilor de la ghișeu”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Toate documentele emise online de Consiliul Județean Cluj au valabilitate juridică, semnătura electronică integrată, plata făcându-se online.

Loading

Citeste mai mult

NATIONAL

Unul din reactoarele nucleare afectate de dezastrul de la Fukushima a fost închis pe termen nelimitat, la doar cinci zile după ce a fost repornit

Publicat

in

Reactorul nr. 2 al Cetralei Nucleare de la Onagawa, nordul Japoniei, a fost închis de urgență luni dimineață, la numai cinci zile după ce fusese repus în funcțiune. Era pentru prima dată în mai bine de 13 ani când reactorul primise undă verde de funcționare, relatează Associated Press.

Reactorul în cauză fusese grav afectat în urma cutremurului de 9,1 grade care a devastat Japonia în anul 2011, dar și a valului tsunami înalt de 13 metri care a lovit centrala nucleară la scurtă vreme după aceea.

Spre deosebire de Centrala Nucleară de la Fukushima, ale cărei reactoare s-au topit în urma dezastrului natural din 2011, cea de la Onagawa (situată la circa 100 de kiloemtri nord de aceasta) și-a păstrat sistemele de răcire în funcțiune, iar cele trei reactoare au fost închise la timp.

Centrala și-a oprit activitatea din motive de siguranță, la fel cum s-a întâmplat cu toate cele 54 de centrale nucleare din Japonia. După o serie de reparații și de creștere a măsurilor de securitate, doar 33 de reactoare au mai fost considerate sigure pentru a fi repornite.

Reactorul numărul 2 de la Onagawa a fost cel de al 13-lea care a primit undă verde. Acesta a funcționat normal, au declarat autoritățile japoneze, însă a fost oprit pe o perioadă nedeterminată pentru reexaminarea echipamentului.

Guvernul nipon a adoptat anul trecut un plan prin care se urmărește maximizarea producției de energie nucleară și atingerea pragului de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2050.

Această politică de repornire a reactoarelor nucleară a fost privită cu scepticism, mai ales după cutremurul de 7,5 grade petrecut la începutul acestui an, în urma căruia au fost înregistrate peste 400 de victime care a afectat peste 100.000 de clădiri.

Oficialitățile locale au declarat însă că doar două centrale nucleare au fost avariate, însă au suferit pagube minore, iar alertele de evacuare a populației din zonele cu risc ridicat s-au dovedit nefondate.

Loading

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend