NATIONAL
România va acorda drept de ședere soților de același sex ai cetățenilor români, dar nu recunoaște statutul de soți, potrivit unui proiect aprobat de Guvern / Accept: Vrem drepturi egale, nu condiții speciale

Publicat
acum 3 luniin
De
adminAsociația Accept salută „efortul modic” al Guvernului care a aprobat miercuri un proiect de lege privind regimul străinilor în România prin care certificatul de căsătorie dintre persoane de acelaşi sex, încheiat într-un stat al UE, va fi recunoscut în România doar privind libera circulaţie, fără a fi transcris în registrele de stare civilă române. Cu toate acestea, asociația atrage atenția că proiectul de lege contribuie la creșterea gradului de discriminare sistemică cu care se confruntă familiile LGBTI în România, iar beneficiarii legii nu au fost consultați în elaborarea actului normativ.

Bucharest Pride 2023Foto: HotNews.ro / Nicoleta Onofrei
Asociația Accept a salutat „efortul modic depus de membrii Guvernului prin această inițiativă, dar atrage atenția asupra faptului că propunerea nu reușește să pună în aplicare în întregime deciziile CJUE și CCR 534 din 2018 și nu ia în considerare drepturile ce decurg din Directiva europeană privind dreptul la liberă circulație pentru cetățenii Uniunii Europene. Proiectul de lege adoptat de Guvern în ședința din 20 septembrie 2023 contribuie la creșterea gradului de discriminare sistemică cu care se confruntă familiile LGBTI în România. Mai mult decât atât, organizația acuză faptul că beneficiarii legii nu au fost consultați în elaborarea actului normativ”.
Soți, tratați de România ca „doi străini, fără nicio legătură de familie”
Potrivit Accept, dacă proiectul de lege va fi votat în Parlament în această formă, cei doi soți „nu se vor putea bucura de drepturile ce decurg din calitatea de soți”, spunând că „Vrem drepturi egale, nu condiții speciale”.
- „Pe scurt, persoanelor LGBTI nu li se vor acorda drepturi egale, ci doar condiții speciale. De asemenea, cuplurile de același sex care au încheiat un parteneriat civil în alt stat vor fi tratate în continuare ca doi străini, fără nicio legătură de familie. Prin astfel de inițiative, Guvernul României nu face decât să amplifice nivelul de discriminare sistemică față de persoanele LGBTI, ale căror familii nu sunt recunoscute și protejate legal în România”.
Iustina Ionescu, avocata ACCEPT, care a reprezentat cuplul Coman-Hamilton la CJUE şi CCR, a declarat că proiectul aprobat de Guvern „degradează statutul unui cetăţean european”, transformându-l „din soț într-o categorie specială”.
- „Este o pocire a hotărârii CJUE şi încalcă nu doar spiritul, dar şi litera deciziei CCR în cauza Coman, care a recunoscut faptul că soţii de acelaşi sex trebuie să se bucure de o protecţie egală, conform Constituţiei României (art.26 dreptul la viaţa privată şi de familie). Nu există să îi degradezi statutul unui cetăţean european – din soţ să îl faci categorie specială – să îl adaugi undeva la capătul listei”, a spus Iustina Ionescu.
- „Acordându-le un statut special, nerecunoscându-le statutul de soți, Guvernul continuă să vulnerabilizeze familiile formate din persoane de același sex, eșuând totodată în procesul de punere în aplicare a deciziei pronunțate de CJUE în cazul Coman-Hamilton, la data de 5 iunie 2018. O problemă urgentă, care afectează chiar în acest moment viețile a mii de români, aplicarea deciziei nu vine doar cu o întârziere rușinoasă de cinci ani, ci și cu multe hibe procedurale care continuă să încalce drepturile omului”, spune Asociația.
În calitate de reprezentant al multor familii din România care au acționat statul în fața instanțelor de judecată pentru nerespectarea drepturilor care li se cuvin, Asociația Accept acuză Ministerul Afacerilor Interne pentru nerespectarea procedurilor privind elaborarea actelor normative.
- „Decizia instituției de a nu consulta familiile formate din persoane de același sex – beneficiarii direcți ai propunerii legislative, este de-a dreptul condamnabilă”, spune ONG-ul.
Cum sunt afectați cetățenii de încercările Guvernului de a amâna respectarea drepturilor familiilor LGBTI
- „În ultimii 30 de ani, zeci de mii de persoane LGBTI au părăsit România și au ales să trăiască în state europene în care drepturile lor sunt respectate. Multe dintre acestea și-au întemeiat familii peste hotare, fie alături de cetățeni români de același sex, fie alături de cetățeni ai altor state. Statul român nu le recunoaște statutul de soți, ceea ce face imposibil traiul lor comun pe teritoriul României.
- Prin proiectul de lege mai sus menționat, singurul drept pe care România l-ar putea acorda cetățenilor străini, căsătoriți pe teritoriul altui stat cu cetățeni români de același sex, ar fi dreptul de ședere. Ei nu ar fi recunoscuți ca soți și, drept urmare, nu s-ar putea vizita la spital în cazuri de urgențe medicale, nu s-ar putea reprezenta legal unul pe celălalt și, în momentele grele, nu și-ar putea fi alături”, mai spune Accept.
Inițiativa Guvernului are loc la cinci ani după decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene. CJUE a decis în iunie 2018 că România trebuie să recunoască libertatea de ședere pe teritoriul său a membrilor de familie, care includ și soții de același sex.
„Examinând inclusiv hotărârea CJUE amintită anterior, Curtea Constituţională a României a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 277 alin.(2) şi (4) din Codul civil, constatându-se că acestea sunt constituţionale în măsura în care permit acordarea dreptului de şedere pe teritoriul statului român, în condiţiile stipulate de dreptul european, soţilor – cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi/sau cetăţeni ai statelor terţe – din căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex, încheiate sau contractate într-un stat membru al Uniunii Europene”, este precizat în expunerea de motive a proiectului de lege.
Pe 11 iulie, Ministerul de Interne preciza, într-un comunicat de presă, că „implementarea acestor prevederi este o condiţie obligatorie pentru România, ca urmare a hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din data de 5 iunie 2018 în cauza C-673/16, iar nerespectarea ei face posibilă declanşarea unei proceduri de infringement care se poate finaliza cu condamnarea României de către instanţa de contencios european”.
Reprezentanţii MAI au mai transmis atunci că „o eventuală condamnare are implicaţii financiare semnificative pentru statul român”.
În prezent, sancţiunile pecuniare care pot fi propuse în cazul României, în proceduri de infringement, sunt penalităţi între 1.830 şi 109.800 euro pe fiecare zi de întârziere, precum şi o sumă forfetară minimă de 1.708.000 euro.
Ministerul Afacerilor Interne mai spunea că potrivit „prevederilor actului normativ, persoanele care nu au cetăţenia română, căsătorite pe teritoriul altui stat al Uniunii Europene cu un cetăţean român de acelaşi sex, pot solicita, dacă este cazul, viză pentru intrarea în România, respectiv drept de şedere pe teritoriul ţării noastre, în condiţiile legii, având ca motiv continuarea vieţii de familie alături de cetăţeanul român”.
Citește și:
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

Poate vrei sa citesti
NATIONAL
Ultimă oră: Un copil de 12 ani care conducea prin Craiova a făcut accident

Publicat
acum 37 de minutein
10 decembrie 2023De
admin

Un copil de 12 ani care se afla la volanului unei mașini a fost implicat în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un accident pe o stradă din Craiova. Acesta și un alt copil de 13 ani, pasager în mașină, au fost răniți.
Polițiștii au fost sesizați în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 3.35, cu privire la producerea unui accident pe strada Geniștilor din municipiul Craiova.
Polițiștii deplasați la fața locului au constatat faptul că, un minor în vârstă de 12 ani, în timp ce conducea o mașină, din cauze ce urmează a fi stabilite în urma cercetărilor, a pierdut controlul asupra direcţiei și a pătruns pe contrasens, unde a intrat într-un autoturism condus de un bărbat de 47 de ani.
Din impact, autoturismul condus de minor a fost proiectat într-o altă mașină parcată, iar ulterior în gardul unui imobil.
În urma accidentului, au fost răniți minorul de 12 ani și un alt copil de 13 ani, pasager în mașină, aceștia necesitând îngrijiri medicale.
Șoferii au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătamare corporală din culpă și conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
NATIONAL
Șeful Casei de Pensii face anunțul zilei: Cine primește cei mai mulți bani la majorările din 2024

Publicat
acum 47 de minutein
10 decembrie 2023De
admin

Nu mai puțin de două majorări ale pensiilor în plată sunt programate pentru anul 2024. Prima va fi în ianuarie, atunci când pensiile se ajustează cu nivelul inflației. A doua și cea mai așteptată e cea din septembrie, atunci când se elimină inechitățile.
„Discutăm de la 1 ianuarie de acea indexare, de majorarea punctului de pensie cu inflația, cu 13,8 iar în septembrie, practic din 2024, vom avea două creșteri, efectiv oamenii vor primi toți pensiile recalculate prevăzută în legea 360 pe 2023.
Toată lumea va primi procentul de indexare începând cu 1 ianuarie 2024. Recalcularea într-adevăr elimină inechitățile și acolo unde oamenii au fost dezavantajați ptc, având același nr de puncte au cuantumul de pensii diferite în plată, cu noua formulă de calcul acest lucru se elimină.
Deocamdată vârsta de pensionare în România nu crește, rămâne la 65 de ani, este foarte clar stabilit în lege, iar pentru femei există o egalizare a vârstei de pensionare care se va face treptat, eșalonat până în 2035″, a declarat Daniel Baciu la Realitatea PLUS.
Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

Ultimă oră: Un copil de 12 ani care conducea prin Craiova a făcut accident

Șeful Casei de Pensii face anunțul zilei: Cine primește cei mai mulți bani la majorările din 2024

Războiul din Ucraina e bombă epidemiologică: SUA anunță că infecțiile rezistente la medicamente fac ravagii

Ministerul Afacerilor Externe, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului: E necesară identificarea unor răspunsuri eficiente pentru xenofobie și rasism
Alegeri prezidențiale în Egipt. Abdel Fattah al-Sisi este pe cale să câştige un al treilea mandat

VIDEO | Moment istoric la Curtea de Argeș: Confarg, fabrica emblemă a orașului, demolată pentru a face loc unui mall

Olguța Vasilescu anunță o nouă lovitură financiară, dată în urma Târgului de Crăciun din Craiova

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: Îi rog pe colegii de la Casele teritoriale de Pensii să aibă încredere

VIDEO | Mascații au descins la balastierele din Argeș – DOI AFACERIȘTI SĂLTAȚI ȘI DUȘI LA AUDIERI

RUȘINOS! MANAGER DE SPITAL DE NOTA 5! Candidata PSD la șefia spitalului Curtea de Argeș a picat rușinos proba scrisă a concursului

VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați

VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC

VIDEO – ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – O mașina a intrat în țeava de gaze și a luat foc

VIDEO – ACCIDENT GRAV în ARGEȘ, provocat de un tânăr din Corbi

VIDEO! ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – 3 MAȘINI IMPLICATE
PITEȘTI


VIDEO | Accident grav în Argeș – Un BMW s-a înfipt într-un stâlp
Alertă în această dimineață! Două echipaje de pompieri de la Detașamentul Mioveni au intervenit îl localitatea Davidești în cazul unui...


DESCOPERIRE ȘOCANTĂ ÎN ARGEȘ – BĂRBAT SFÂRTECAT DE ANIMALE – Părți ale corpului găsite prin pădure
Descoperire șocantă azi noapte în localitatea Dragoslavele, unde un fragment dintr-un cadavru uman a fost găsiut într-o zonă nelocuită. Din...


ȘOC! FĂRĂ TRANSPORT GRATUIT – Elevii navetiști din Argeș s-au trezit cu abonamentele anulate. Explicația CJ Argeș !
Aproape 9000 de elevi navetiști din Argeș au rămas de la 1 decembrie fără transport gratuit, deși legea prevede ca...


DOCUMENT – Primarul penibil de la Călinești, o nouă plângere penală – Mihai Georgescu este acuzat de furt și abuz în serviciu
Primarul Mihai Georgescu de la Călinești, cel cunoscut drept „primarul Armani” sau „căpreorul penal”, condamant deja la ani buni de...
Curtea de Argeș


SONDAJE ARGEȘ – La Călinești lupta pentru primărie se va da între Mihaela Udroiu și Mihai Georgescu – Actualul primar, în cădere liberă, consiliera Udroiu devine favorita
O serie de sondaje realizate în luna noiembrie la nivelul unor importante localități din Argeș de către SPC – Smart...


Anunț public privind decizia etapei de încadrare
SC VERTICAL ENERGY VOLT SRL, titular al proiectului ”Construire parc fotovoltaic și racordare la R.E.D. amplasat în comuna Domnești, sat...


DILEMĂ LA CURTEA DE ARGEȘ: S-AU ÎNCHINAT ȘI AU ADUS OMAGII PARCOMETRULUI DE ZIUA NAȚIONALĂ!?? – Galerie Foto
Mai mulți argeșeni care au participat la Curtea de Argeș la evenimentele de ieri prilejuite de Ziua Națională a României...


Nerușinații zilei de 1 Decembrie: La Pitești, Gentea a terminat înainte sa înceapă, Bughiu, precum maneliștii iar Panțurescu a încurcat Eroii cu Euroii
Manifestările prilejuite de Ziua Națională a României a scos din nou în evidență nerușinarea și lipsa de caracter a unor...


ACUM! Autoturism răsturnat la Valea Danului
În urmă cu puțin timp, un apel la 11 a sesizat faptul că un autoturism s-a răsturnat în comuna Valea...
Mioveni


Rechizitoriu zdrobitor: Primarul Georgescu de la Mioveni se angajase Dacia ca să ia aproape 100.000 lei salarii compensatorii – Cumpărături de la Victoria s Secret, Armani Exchange și alte branduri celebre
Așa cum anunțam zilele trecute, procurorii DNA Pitești l-au trimis în judecată la sfârșitul lunii noiembrie, în stare de arest...


A murit generalul Constantin Năstase, cel mai longeviv militar al județului Argeș
S-a stins din viață cel mai longeviv senior al județului, cetățean de onoare al orașului Mioveni, generalul veteran Constantin Năstase....


Vrei să devii pompier? Acum ai ocazia – VEZI CONDIȚII
Dacă dorești să faci parte din echipa salvatorilor, te poți înscrie pentru ocuparea unuia dintre cele * alocate Şcolii de...


I.P.J. ARGEȘ RECRUTEAZĂ TINERI! DE MÂINE ÎNCEP ÎNSCRIERILE PENTR VIITORII POLIȚIȘTI
În perioada 18 octombrie – 05 noiembrie 2023, Inspectoratul de Poliție Județean Argeș va primi cereri de înscriere pentru trei...
Câmpulung


VIDEO | Bibliotecarul Anului 2022 în județul Argeș este din Rucăr – Proiectele Magdei Pătran au convins exigentul juriu
Magda Pătran, de la Biblioteca Comunală Rucăr, a primit premiul de Bibliotecarul Anului 2022 în județul Argeș. Titlul a fost...


VIDEO | Autoturism în flăcări, în Argeș, la Lerești
În această seară, pompierii argeșeni au fost sesizați să intervină la un incendiu produs la un autoturism în localitatea Lerești....


Mesajul care răstoarnă tot! Fiica Elenei Lasconi regretă felul în care a făcut declaraţia în care o condamna pe mama sa: Nu ar fi trebuit să mă arunc cu capul înainte
Nu ar fi trebuit să mă arunc cu capul înainte, a transmis fiica Elenei Lasconi pe o rețea de socializare,...
În Trend
- ACTUALacum 3 săptămâni
VIDEO | Moment istoric la Curtea de Argeș: Confarg, fabrica emblemă a orașului, demolată pentru a face loc unui mall
- ACTUALacum 3 săptămâni
Olguța Vasilescu anunță o nouă lovitură financiară, dată în urma Târgului de Crăciun din Craiova
- ACTUALacum 3 săptămâni
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu: Îi rog pe colegii de la Casele teritoriale de Pensii să aibă încredere
- ACTUALacum 4 săptămâni
VIDEO | Mascații au descins la balastierele din Argeș – DOI AFACERIȘTI SĂLTAȚI ȘI DUȘI LA AUDIERI
- ACTUALacum 4 săptămâni
RUȘINOS! MANAGER DE SPITAL DE NOTA 5! Candidata PSD la șefia spitalului Curtea de Argeș a picat rușinos proba scrisă a concursului
- NATIONALacum o săptămână
Șefa ANM anunță o schimbare radicală a vremii: intră un val de aer rece și vom avea un frig de crapă pietrele
- ACTUALacum 3 săptămâni
ACUM! Accident grav la Curtea de Argeș, pe Bulevardul Basarabilor
- NATIONALacum 3 săptămâni
Surpriză: Aderarea României la Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI / Austria tocmai a transmis din nou că își menține veto-ul
You must be logged in to post a comment Login