Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România ocupă o poziţie macroeconomică periferică în OCDE; trei mituri urbane au adus ţara în această situaţie

Publicat

in

România ocupă o poziţie macroeconomică periferică în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), de vină fiind trei mituri urbane care au dus ţara în această situaţie, cum ar fi creşterea economică peste potenţial sau modelul de creştere economică bazat pe consum şi nu pe export, a afirmat, joi, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, la conferinţa anuală a AAFBR, potriit Agerpres.

Acesta a arăta că în urmă cu trei luni a scris un articol cu tema “Merită România să intre în OCDE?”, în care a făcut o analiză a celor 38 de state membre pornind de la doi indicatori: nivelul de dezvoltare economică şi gradul de democratizare.

Potrivit economistului şef al BNR, din punct de vedere al nivelului de dezvoltare economică, România are unul ridicat, similar cu 34 din cele 38 de state membre OCDE. În plus, din 38 de ţări, doar 21 sunt democraţii depline, iar 15 sunt democraţii imperfecte, în această categorie intrând şi România, în timp ce două state au regim hibrid.

Valentin Lazea a extins analiza şi a vrut să ştie cum ar performa România dacă ar fi membru al organizaţiei din punct de vedere al unor indicatori macroeconomici.

“La inflaţie, dacă am intra luna aceasta, noi am fi pe locul 4 din coadă. O mai mare inflaţie decât noi au la nivelul lunii trecute Turcia, 68%, Columbia, 7,4%, şi, surprinzător, Islanda, 6,8%. Deci, am fi a patra din coadă. Nici nu e chiar foarte rău, dacă mă întrebaţi pe mine. La deficitul bugetar, prognoza revistei The Economist spune că un singur stat va avea anul acesta un deficit de peste 6%, şi acesta e SUA, 6,1%. România ar fi mână în mână cu Statele Unite pe ultimul loc în cadrul OCDE cu deficitul bugetar în acest an. Mai rău decât Turcia, care ar avea un deficit de 4,6% din PIB, mai rău decât Columbia, deficit 5,1%, mai rău decât Mexic, deficit 4,7%”, a susţinut el.

La deficitul de cont curent, România ar fi pe ultimul loc, cu 6,5%. La creşterea economică, am sta bine, fiind în grupul fruntaş cu 2,5%, fiind întrecuţi de Turcia, cu 4%.

“Căror fapte se datorează aceste poziţii periferice în ceea ce priveşte macroeconomia. Eu cred că ele se datorează unor mituri urbane care au adus România în acest stadiu. Mituri urbane pe care le împărtăşeşte şi mediul politic şi presa şi clasa antreprenorială şi angajaţii, toată lumea. Iar cine vorbeşte contra lor e catalogat duşmanul naţiunii în secunda doi. O să spun trei astfel de mituri urbane. Mitul numărul 1: creşterea economică trebuie să fie cât mai mare, dacă se poate peste potenţialul de creştere, chiar dacă acest fapt echivalează cu creşterea inflaţiei. Sunt mulţi patroni care spun: dacă nu creşte business-ul nostru cu peste 6% nici nu ne interesează să ne sculăm din pat dimineaţa. Ori, cei care afirmă astfel de lucruri – şi sunt enorm de mulţi cei care afirmă şi nu sunt contracaraţi nici de dumneavoastră, de analiştii financiar bancari – nu ţin cont de două lucruri. Primul lucru este imposibilitatea matematică. O dublare a PIB-ului în decurs de 10 ani ar presupune o creştere medie anuală cu 7%. Cu 7% poate să crească România? Al doilea lucru de care nu se ţine cont când se vorbeşte de creşteri oricât de mari este că cu cât o ţară creşte ca şi PIB per capita cu atât ea se apropie de ceea ce se cheamă frontiera posibilităţilor de producţie”, a explicat economistul.

Al doilea mit urban este caela conform căruia deficitul bugetar nu contează, pentru că avem bani europeni la dispoziţie. Însă, a continuat el, banii europeni sunt înregistraţi atât pe partea de cheltuieli, cât şi la venituri.

Al treilea mit se referă la modelul de creştere economică bazat pe consum şi nu pe export.

Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) a organizat, joi, conferinţa sa anuală pe tema “Drumul României spre Excelenţă prin aderarea la Elita OECD”, eveniment care a ajuns la a XVI-a ediţie.

Conferinţa AAFBR din acest an este dedicată demersului de admitere a României ca membru al OECD.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Vești bune despre cel mai așteptat proiect energetic! Burduja: ‘Avem şanse să îl punem în funcţiune în luna decembrie’

Publicat

in

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri că proiectul de la Iernut este cel mai important şi cel mai aşteptat şi are un grafic accelerat de lucrări, fiind un grup pe gaz modern, peste 400 MW putere instalată.

“Am parcurs stadiul principalelor proiecte care au şanse să fie puse în funcţiune anul acesta. Iernut, sigur că e cel mai important şi cel mai aşteptat, un grup pe gaz modern, peste 400 MW putere instalată, cu un grafic accelerat de lucrări”, a spus ministrul Energiei. ”Avem şanse să îl punem în funcţiune în luna decembrie anul acesta”, a completat Burduja, conform news.ro.

Ministrul Energiei a subliniat că, la Complexul Energetic Oltenia este o altă investiţie importantă, Grupul 5 Rovinari, care în septembrie ar trebui să intre în probe şi de la 1 octombrie să avem producţie foarte importantă cu un grup modern.

”De asemenea, există o centrală nouă în cogenerare în execuţie, cu grad ridicat de finalizare, undeva la 95%, la Năvodari, un proiect al Fondului româno-kazah, întârziat peste un an, un an şi jumătate. Mi s-a promis de când am început mandatul că se va termina peste o lună, peste două, peste trei. Am solicitat companiei Rompetrol, antreprenorului general, finalizarea acestei investiţii, care ar însemna 80 MW”, a anunţat ministrul, precizând că este o capacitate importantă.

Burduja a mai spus că i-a convocat săptămâna viitoare la o întâlnire special pentru această investiţie”.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cea mai mare şi mai intactă fosilă de stegosaurus găsită vreodată s-a vândut la licitaţie pentru 44,6 milioane de dolari

Publicat

in

Cea mai mare şi mai completă fosilă de stegosaurus descoperită vreodată a fost vândută cu 44,6 milioane de dolari miercuri la Sotheby’s în New York, devenind cea mai valoroasă fosilă vândută la licitaţie, informează News.ro.

Rămăşiţele dinozaurului, numit “Apex”, au depăşit de peste 11 ori estimarea minimă de dinainte de vânzare.

Acesta a fost descoperit pe un teren privat din Moffat County, Colorado, în apropiere de oraşul Dinosaur, de către paleontologul Jason Cooper, pe proprietatea sa, în 2022.

“Apex” măsoară 3,4 metri înălţime şi 8,2 metri lungime de la nas la coadă, cu peste 30% mai mare decât “Sophie”, cel mai intact specimen de stegosaurus de până acum, care a fost expus la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Acesta a fost vândut unui cumpărător anonim care intenţionează să analizeze posibilitatea de a împrumuta specimenul unei instituţii din SUA. După vânzare, cumpărătorul a remarcat: “Apex s-a născut în America şi va rămâne în America!”.

“Apex” se numără printre cele mai complete schelete găsite vreodată, cu 254 de elemente osoase fosile dintr-un total de aproximativ 319.

Scheletul este al unui adult mare şi robust şi există dovezi de poliartrită reumatoidă, indicând că a trăit până la o vârstă înaintată, potrivit Sotheby’s.

Specimenul nu prezenta semne de răni provocate de luptă sau dovezi de scotocire postmortem.

Acesta a fost conservat în gresie dură, care a protejat oasele de deformare.

“Apex” a fost atracţia principală a licitaţiei de istorie naturală Sotheby’s, alte loturi incluzând meteoriţi, minerale şi, pentru prima dată, unelte paleolitice.

În total, licitaţia a strâns venituri de 45,8 milioane de dolari (35,2 milioane de lire sterline), cea mai mare valoare înregistrată vreodată pentru o licitaţie de istorie naturală.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend