Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România, lider regional – Ucraina și Slovacia au ajuns la un cord pentru cereale, după modeul românesc

Publicat

in

Miniștrii Agriculturii din Slovacia și Ucraina au ajuns la un acord privind instaurarea unui sistem de licențe pentru comerțul cu cereale, ceea ce va deschide calea pentru ridicarea interdicției asupra importurilor a patru produse agricole de bază din Ucraina în Slovacia. Anunțul a fost făcut joi de către Ministerul slovac al Agriculturii, anunță Reuters.

  • Acordul urmează modelul deja stabilit între Ucraina și România, cu 30 de zile de interdicție totală, urmate de un sistem de licențe pentru comerțul cu cereale.

Săptămâna trecută, Slovacia, Polonia și Ungaria au implementat restricții la importurile de cereale ucrainene pe plan național, ca răspuns la decizia Comisiei Europene de a nu extinde interdicția la importurile de cereale în cinci state membre ale Uniunii Europene din Europa de Est.

Disputa a escaladat în contextul în care Ucraina, afectată de pierderea rutelor maritime pentru export în urma invaziei ruse, a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) referitoare la aceste interdicții.

Ministerul slovac a informat că miniștrii au convenit să instituie un sistem de licențiere pentru comerțul cu cereale, bazat pe emiterea și controlul licențelor. Cu toate acestea, până când acest sistem va fi în funcțiune și complet testat, interdicția asupra importurilor pentru cele patru produse agricole de bază din Ucraina va rămâne în vigoare.

În plus, Ucraina a acceptat să renunțe la plângerea sa la OMC, conform comunicatului Ministerului slovac. Cu toate acestea, nu au fost furnizate detalii cu privire la funcționarea exactă a noului sistem de licențiere.

Interdicția impusă de Slovacia asupra importurilor de cereale era programată să rămână în vigoare până la sfârșitul anului. Statele care au instituit aceste interdicții susțin că grâul ucrainean ieftin, destinat în principal tranzitului către vest și către porturi, afectează negativ piețele lor interne.

În mare parte a anului trecut, aproximativ 60% din grâul ucrainean a tranzitat prin cele cinci țări din estul Uniunii Europene, care includ și Bulgaria și România.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ministerul Afacerilor Externe, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului: E necesară identificarea unor răspunsuri eficiente pentru xenofobie și rasism

Publicat

in

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) afirmă, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, că, în contextul actual, pe fondul intensificării rasismului, xenofobiei, discursului instigator la ură, cât şi al conflictelor aflate în desfăşurare, este necesară identificarea unor răspunsuri eficiente, pe termen lung, pentru contracararea acestor fenomene.

”Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 10 decembrie, a Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului şi marcarea a 75 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă angajamentul său pentru promovarea şi protejarea tuturor drepturilor omului şi condamnă orice formă de alterare şi de încălcare a acestora. În contextul internaţional actual, marcat de provocări multiple, atât pe fondul intensificării rasismului, xenofobiei, discursului instigator la ură, cât şi al conflictelor aflate în desfăşurare, este necesară identificarea unor răspunsuri eficiente, pe termen lung, pentru contracararea acestor fenomene”, arată reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, celebrarea Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului contribuie la conştientizarea faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului trebuie să fie protejate la toate nivelurile de sistemele de drept şi de către toţi participanţii la viaţa publică.

”Ansamblul de acţiuni de politică externă ale României, precum şi priorităţile statului român la nivelul organismelor internationale în cadrul ONU, inclusiv din perspectiva calităţii de membru în Consiliul Drepturilor Omului, permit României să demonstreze ataşamentul său la valorile democraţiei, statului de drept, dreptului internaţional şi drepturilor omului”, subliniază MAE.

Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, în 10 decembrie 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, completată ulterior cu alte documente: Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenţia Internaţională asupra Drepturilor Politice şi Civile (1966), Convenţia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenţia Împotriva Torturii (1984), Convenţia împotriva Apartheid-ului (1985), Convenţia Drepturilor Copilului (1989) şi altele. Disponibilă în peste 500 de limbi, Declaraţia pentru Drepturile Omului este în prezent cel mai tradus document din lume.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

​Alegeri prezidențiale în Egipt. Abdel Fattah al-Sisi este pe cale să câştige un al treilea mandat

Publicat

in

Egiptenii merg duminică la urne pentru alegerile prezidenţiale în care Abdel Fattah al-Sisi este pe cale să câştige un al treilea mandat, în timp ce ţara se confruntă cu o criză economică şi un război la graniţa sa cu Gaza, transmite Reuters.

Alegeri prezidențiale în EgiptFoto: Gehad Hamdy / AFP / Profimedia Images

Victoria i-ar oferi lui Sisi un mandat de şase ani în care priorităţile imediate ar fi temperarea inflaţiei aproape record, gestionarea unui deficit cronic de valută şi prevenirea răspândirii conflictului dintre Israel şi conducătorii Hamas din Gaza, conform News.ro.

Votarea, care au loc de la ora locală 9:00 până la 21:00, se desfăşoară pe trei zile, rezultatele urmând să fie anunţate pe 18 decembrie.

Pe măsură ce votul a început duminică dimineaţă, mulţimi mici s-au adunat la secţiile de votare din Cairo, unde imaginile cu Sisi au proliferat în săptămânile premergătoare alegerilor.

Poliţiştii anti-revolte au fost desfăşuraţi la intrările în Piaţa Tahrir, din centrul capitalei.

Alegerile prezidențiale din Egipt, o farsă, acuză criticii

Criticii văd alegerile ca pe o farsă, după o represiune de un deceniu împotriva disidenţei.

Organismul de presă al guvernului a numit alegerile un pas către pluralismul politic.

Trei persoane s-au calificat pentru a candida împotriva lui Sisi la alegeri, niciunul dintre ei nefiind personalităţi de profil înalt.

Cel mai proeminent potenţial contestator a renunţat la candidatură în octombrie, spunând că oficialii şi bătăuşii i-au vizat susţinătorii, acuzaţii respinse de autoritatea electorală naţională.

Autorităţile şi comentatorii din presa locală strâns controlată i-au îndemnat pe egipteni să se prezinte la vot, deşi unii oameni au spus că nu ştiu când au loc alegerile, în zilele dinaintea scrutinului.

Alţii au spus că votul ar avea o influenţă mică.

„Ştiam că au loc alegeri, dar habar n-aveam când. Ştiam asta doar din cauza campaniilor masive ale lui Sisi de pe străzi. Mă simt indiferent în privinţa alegerilor pentru că nu va exista o schimbare reală „, a spus Aya Mohamed, o directoare de marketing în vârstă de 35 de ani.

Sisi a condus înlăturarea primului preşedinte al Egiptului ales democratic

În calitate de şef al armatei, Sisi a condus în 2013 înlăturarea primului preşedinte al Egiptului ales democratic, Mohamed Mursi, al Frăţiei Musulmane, înainte de a fi ales la preşedinţie în anul următor, cu 97% din voturi.

De atunci, el a supravegheat o represiune care a afectat activiştii liberali şi de stânga, precum şi islamiştii.

Grupurile pentru drepturi spun că zeci de mii de oameni au fost închişi.

Sisi şi susţinătorii săi spun că represiunea a fost necesară pentru a stabiliza Egiptul şi a contracara extremismul islamist.

El s-a prezentat ca un bastion al stabilităţii, pe măsură ce conflictul a izbucnit la graniţele Egiptului în Libia şi la începutul acestui an în Sudan şi Gaza.

Sisi a fost reales in 2018, din nou cu 97% din voturi.

Egiptenii se luptă să facă faţă creşterii preţurilor mari

Presiunile economice au devenit însă problema dominantă pentru populaţia în creştere rapidă, de 104 milioane, a Egiptului, unii oameni plângându-se că guvernul a acordat prioritate mega-proiectelor costisitoare, în timp ce statul îşi asumă mai multe datorii, iar cetăţenii se luptă să facă faţă creşterii preţurilor.

„Destul cu proiecte şi infrastructură, vrem să scadă preţurile, vrem ca cei săraci să mănânce şi ca oamenii să îşi trăiască”, a spus Imad Atef, un vânzător de legume din Cairo.

Campania electorală a fost discretă, Sisi urmând un program tipic de deschidere a unui târg de arme, inspectarea drumurilor şi participarea la examenele candidaţilor pentru a se înscrie în academiile militare şi de poliţie, în săptămâna premergătoare votului.

Unii analişti spun că alegerile, aşteptate iniţial la începutul lui 2024, au fost devansate astfel încât schimbările economice, inclusiv o devalorizare a unei monede deja slăbite, ar putea fi implementate după vot.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat joi că este în discuţii cu Egiptul pentru a ajunge la un acord de finanţare suplimentară în cadrul unui program de împrumut existent de 3 miliarde de dolari, care a stagnat din cauza întârzierilor vânzărilor de active ale statului şi a promisiunii de schimbare către un curs de schimb mai flexibil.

„Toţi indicatorii sugerează că ne vom mişca destul de repede după alegeri în ceea ce priveşte continuarea reformei FMI”, a declarat Hany Genena, economist şef la Cairo Financial Holding, o bancă de investiţii.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend