Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România câștigă procesul privind falimentul Astra Asigurări. Statul evită plata a 330 de milioane de euro

Publicat

in

Statul român a câștigat procesul intentat de familia Adamescu prin care i s-au cerut despăgubiri de 330.000.000 euro în dosarul falimentului societății Astra Asigurări, transmite Ministerul Finanțelor Publice. Procesul s-a desfășurat la Tribunalul Arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).

Dan Adamescu, patronul astra asigurariFoto: Hotnews

Holdingul The Nova Group Investments (TNG), controlat de familia Adamescu a cerut compensații de la statul român într-o procedură de arbitraj, inițiată în 2016. TNG a solicitat banii pe motiv de „distrugere sistematică a invesțiilor sale în România”, citand in acest sens și condamnarea lui Dan Adamescu la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, din luna mai a aceluiași an, într-un dosare în era acuzat că a mituit judecători de la Tribunalul București pentru a obține soluții favorabile în instanță pentru firme aflate în insolvență.

Acuzațiile aduse statului român

Din punct de vedere formal, TNG a reclamat la ICSID că România a încălcat Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Guvernul Regatului Ţărilor de Jos.

În decizia comunicată Ministerului Finanțelor Publice în cursul zilei de joi, Tribunalul Arbitral a constatat că „România nu a încălcat obligațiile asumate față de investitorul olandez prin semnarea Acordului cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Regatului Ţărilor de Jos, astfel că nu trebuie să plătească despăgubirile solicitate la nivelul anului 2019, de aproximativ 330 milioane euro”, a precizat MFP.

În esență, statul român era acuzat că nu a respectat Acordul prin:

  • deciziile pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a exercitat asupra activităţii Astra Asigurare-Reasigurare SA, care au condus la intrarea acesteia în faliment;
  • urmărirea penală nejustificată a lui Dan Adamescu, prin derularea unei campanii media ostile împotriva lui Dan Adamescu;
  • negarea dreptului său la un proces echitabil în procedurile penale interne (de către organele de urmărire penală şi instanţele judecătoreşti).

Răspunsul României în fața Tribunalului Arbitral

Apărările scrise ale României au prezentat Tribunalului următoarele teze:

  • familia Adamescu este singura responsabilă pentru eșecul societății Astra Asigurare-Reasigurare SA și, în fapt, aceștia sunt cei care au determinat societatea de asigurare să încalce regulile și regulamentele din domeniul asigurărilor, ceea ce a condus la decizia Autorității de Supraveghere Financiară de a desemna un administrator special la Astra Asigurare-Reasigurare SA;
  • administratorul special și 4 firme independente de renume au descoperit un minus de aproape 1 miliard lei (aprox. 200 milioane euro) în marginea de solvabilitate a Astra Asigurare-Reasigurare SA;
  • ca efect al acestor acțiuni ilegale, România a fost nevoită să intervină la minimul necesar și, deși i s-au oferit reclamantului variante de acțiune pentru salvarea societății Astra Asigurare-Reasigurare SA, acesta a eșuat în a lua măsurile de remediere necesare;
  • inițierea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a unor controale la Astra Asigurare-Reasigurare SA, în contextul informării venite de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România privind existența unei datorii a societății de asigurare de 93 milioane lei (decembrie 2013), a fost justificată, rezonabilă și a constituit o măsură prudentă, acestea fiind făcute în interesul publicului;
  • familia Adamescu s-a implicat în activități infracționale la cel mai înalt nivel, respectiv coruperea unor judecători;

De asemenea, a fost invocat faptul că acțiunile penale împotrva lui Dan Adamescu și Alexander Adamescu au fost legitime și efectuate cu bună credință, iar acuzațiile au fost dovedite cu probe impresionante. În plus, implicarea celor doi în falimentul Astra Asigurări a fost dovedită cu claritate.

Reprezentarea României a fost făcută de către un consorțiu format din trei case de avocatură: „Derains & Gharavi AARPI” (Franța), „Akinci Danişmanlik Hizmetleri LTD” (Turcia) şi „Trofin şi Asociaţii SCA” (România).

Un litigiu pornit acum opt ani

Când familia Adamescu a inițiat acțiunea împotriva statului român, în 2016, Alexander Adamescu reclama că falimentarea Astra Asigurări a fost făcută în mod deliberat, cu scopul preluării ostile a activelor TNG a și a publicației „România Liberă”.

„Statul roman prin ASF și alte instituții a falimentat compania Astra. Singura șansă pentru a demonstra acest adevăr este un arbitraj în fața unei Curți de Arbitraj Internațional, motiv pentru care TNG a transmis Guvernului Romîniei o notificare la mijlocul lunii decembrie 2015. Răspunsul a venit prompt: s-a construit un dosar penal împotriva Astra, care ignoră în totalitate datele reale și pune vina in exclusivitate pe două persoane: Dan și Alexandru Adamescu”, susținea într-un comunicat semnat de Alexander Adamescu.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

De la ‘Beach, Please!’ la ‘Help me!’ – Sute de tineri au fost diagnosticați cu Covid după festival

Publicat

in

Apar primele efecte după evenimentul cu sute de mii de tineri de la malul mării. Se înregistrează un val de îmbolnăviri după festivalul “Beach, Please!”, organizat de Sell.

Sute de tinerii se plâng că s-au infectat cu SARS Cov-2 după ce au participat la festivalul “Beach, Please!”, scrie realitatea.net.

Adolescenții susțin că de câteva zile se simt extrem de rău și au fost diagnosticați cu COVID.

Festivalul “Beach, Please!”, organizat de influencerul Selly, a dat naștere unor controverse uriașe după ce pe scenă s-au cântat melodii cu versuri obscene. Mai mult, un trapper a fredonat versuri ce par a promova consumul de droguri, deși chiar Selly anunța o campanie antidrog, în timpul evenimentului.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cursă Air India cu destinaţia SUA face o escală neprevăzută în Rusia

Publicat

in

Un avion al Air India care făcea o cursă de la New Delhi la San Francisco a efectuat o escală neprevăzută în Siberia, anunţă compania aeriană indiană, conform Reuters.

Aterizarea în Rusia a avut loc ca măsură de precauţie, după ce echipajul a detectat o posibilă problemă în cală.

Avionul Boeing 777 cu 225 de pasageri şi 19 membri ai echipajului a aterizat în siguranţă pe aeroportul internaţional din Krasnoiarsk, a informat Air India pe platforma socială X, adăugând că face demersuri pentru organizarea unei alte curse aeriene către San Francisco.

Aeroportul a comunicat pe Telegram că aterizarea a fost justificată de activarea unui detector de fum de la bordul aeronavei. În jurul orei locale 16.15 (09.00 GMT) este aşteptat un alt avion Air India de la Delhi, care va aduce şi personal şi îl va înlocui pe cel cu probleme pentru zborul către statul american California. Echipajul primei curse a fost cazat la hoteluri, iar pasagerii se află în zona de plecări internaţionale a aeroportului.

Tot pe Telegram, agenţia rusă de aviaţie civilă Rosaviaţia a anunţat la scurt timp după incident că aeronava aterizată rulase deja către un loc de parcare, iar la bord nu părea să existe un incendiu sau fum.

Compania Boeing şi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington nu au dorit să comenteze, lăsând acest demers pe seama Air India.

A fost al doilea incident de acest gen al unei aeronave Air India: în iunie anul trecut, un avion al aceleiaşi linii aeriene, pe aceeaşi rută, a aterizat neprogramat pe teritoriul rus, reaminteşte agenţia citată. Aparatul, tot Boeing, a rămas atunci în Rusia timp de o zi, după ce raportase o problemă tehnică. Pasagerii, printre care se aflau şi cetăţeni americani, au fost cazaţi în condiţii improvizate pe aeroportul Magadan din Extremul Orient.

Multe avioane civile, inclusiv ale companiilor americane şi europene, evită spaţiul aerian al Rusiei de când forţele acestei ţări au invadat Ucraina, în februarie 2022. Air India foloseşte însă ruta respectivă către SUA, care reduce timpul de zbor şi este mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor.

Rusia a interzis survolurile multor companii aeriene străine ca retorsiune la sancţiunile impuse de Occident din cauza războiului din Ucraina, iar multe ţări şi companii nu permit avioanelor lor să treacă prin spaţiul aerian rus, reaminteşte Reuters.

Interdicţiile au impus modificarea rutelor şi au perturbat operaţiunile unor linii aeriene, acestea fiind acum obligate să ocolească ţara cu cel mai mare teritoriu din lume. Printre altele, compania United Airlines şi-a anulat multe curse fără escală între SUA şi India.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend