Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

România a ratat calificarea în semifinalele Campionatului European Under-19

Publicat

in

Selecţionata României a ratat calificarea în semifinalele Campionatului European de handbal feminin Under-19 de la Celje (Slovenia), după ce a fost învinsă miercuri de Franţa, cu scorul de 31-27 (12-14), în ultimul său meci din Grupa Principală II, potrivit Agerpres.

Tricolorele, care aveau nevoie de victorie pentru a se califica în careul de aşi, vor evolua acum pentru poziţiile 5-8.
Prima repriză a fost una echilibrată, dar România a reuşit să intre la pauză în avantaj, 14-12. În debutul reprizei secunde, echipa antrenată de Horaţiu Paşca s-a desprins la trei goluri pe tabelă (15-12, 16-13, 17-14), dar a primit patru goluri consecutive, iar în ultimul sfert de oră Franţa a reuşit să se impună, câştigând destul de clar, cu 31-27.

Citește și: Stârnit de JUDECĂTORII ICCJ, fostul ministru Berceanu a dat `BOMBA`:`Bechtel…

Alicia Maria Gogîrlă a fost de departe cea mai bună jucătoare a echipei României, cu 13 goluri. Au mai înscris Oana Doina Borş 6 goluri, Ioana Rebeca Necula 3, Corina Elena Romina Lupei 3, Angela Ştefania Stoica 1, Sarah Aida Darie 1.

Golurile echipei Franţei au fost reuşite de Coura Kanoute 7, Sarah Bouktit 6, Siobann Delaye 4, Lena Grandveau 6, Kiara Tshimanga 4, Cassidy Chambonnier 3, Zaliata Mlamali 1.

În celălalt meci al grupei, Ungaria a surclasat Croaţia cu 35-24.

Ungaria a ocupat primul loc, cu 6 puncte, urmată de Franţa, 4 puncte, România, 2 puncte, Croaţia, 0 puncte.

România va juca vineri, contra Germaniei, în prima partidă pentru poziţiile 5-8, cealaltă urmând să opună formaţiile Danemarcei şi Croaţiei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Parlamentul de la Erevan a început dezbaterile despre aderarea ţării la Curtea Penală Internaţională

Publicat

in

Parlamentul armean a început marţi dezbaterile privind ratificarea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, un proiect considerat „extrem de ostil” de Moscova, aliatul său tradiţional cu care relaţiile au devenit mult mai tensionate, potrivit AFP.

Eghiche Kirakosian, un oficial armean însărcinat cu afaceri de justiţie internaţională, a declarat că aderarea la CPI „creează garanţii suplimentare pentru Armenia” împotriva Azerbaidjanului, care tocmai a obţinut o victorie militară fulgerătoare, punând capăt separatismului armenilor din Nagorno-Karabah. Ratificarea acestui statut ar asigura că o potenţială invazie a Armeniei ar „intra în jurisdicţia CPI”, ceea ce va avea un „efect de descurajare”, a declarat el în faţa parlamentarilor armeni.

Acest proiect stârneşte furia Rusiei, CPI emiţând în primăvară un mandat de arestare pe numele preşedintelui Vladimir Putin.

Joi, Kremlinul a declarat că simpla luare în considerare a aderării este „extrem de ostilă”.

„Sperăm că aceste decizii nu vor avea un impact negativ asupra relaţiilor noastre bilaterale”, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Relaţiile dintre Armenia şi Rusia trec prin turbulenţe, Erevanul acuzând Moscova că a abandonat-o în faţa Azerbaidjanului, mult mai bogat şi mai bine înarmat – ceea ce Kremlinul neagă.

În ultimele luni, sperând la ajutor, premierul armean Nikol Paşinian s-a apropiat de Occident, organizând chiar exerciţii militare cu Statele Unite.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Meseriile care te expun la cancer de piele: Pentru aceste categorii profesionale trebuie făcută educație, pentru că sunt foarte vulnerabili

Publicat

in

Pe lângă culoarea pielii, care face ca populația din România să fie vulnerabilă la lumina soarelui, medicii dermatologi atrag atenția că, în perioada verii, anumite categorii profesionale sunt cu atât mai expuse riscului de cancer de piele, iar de multe ori nici nu conștientizează sau nu iau măsuri de protecție.

O vară petrecută în bătaia razelor soarelui, fără fotoprotecție, fără a da prea multă importanță metodelor de protejare a pielii și fără a considera că leziunile pielii pot reprezenta un pericol – aceasta este rețeta dezastrului pentru multe categorii profesionale din România, care se expun zilnic riscului de cancer de piele, una dintre cele mai frecvente afecțiuni la nivel global.

”Noi, românii, suntem o populație cu piele în general deschisă, vulnerabilă la lumina soarelui. O persoană cu o piele deschisă, care mai mult se arde decât se bronzează, trebuie să se protejeze suplimentar. La fel, persoanele care au părul sau ochii mai deschiși la culoare. În plus, există persoane care au activitate în zone expuse, de exemplu în agricultură, construcții, marinari sau salvamari, care ajung de obicei cu probleme cutanate induse de expunerea la soare la vârste înaintate. Pentru ei trebuie făcută educație pentru că sunt foarte vulnerabili. Prevenția se face prin educație și prin controale periodice, acestea sunt cele două elemente importante”, explică dr. Stanciu Mihaela Anca, medic primar dermatolog în cadrul Clinicii de dermatologie Dr. Leventer Centre.

Mai mult, un studiu recent a arătat că și pompierii se confruntă cu rate semnificativ mai mari de incidență și mortalitate a melanomului în comparație cu populația generală. De această dată, cauza este expunerea lor la razele ultraviolete și la agenții cancerigeni prezenți în materialele ignifuge în timpul intervențiilor.

Iar dacă o parte dintre români se tem de alunițe după ce au aflat că melanomul malign seamănă cu o aluniță, alte tumori care se întâlnesc cu foarte mare frecvență, înscrise în categoria carcinoamelor cutanate, sunt frecvent ignorate. ”Carcinoamele bazocelulare sunt tumori care apar de obicei pe pielea expusă la lumina soarelui, fie că vorbim de față, scalp mai ales în cazul bărbaților sau urechi – sunt tumori care pot fi unice sau multiple și afectează în general pielea deschisă la culoare, care este mai vulnerabilă. O altă formă de carcinom este cel spinocelular care arată la început ca o pată roz, aspră la atingere, acoperită de o cojiță care nu se vindecă. Orice fel de fisură, de exemplu, aparută la nivelul buzei, care nu se vindecă în decurs de o lună, poate ridica suspiciunea unui carcinom spinocelular de buză”, avertizează dr. Stanciu Mihaela Anca, medic primar dermatolog.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend