NATIONAL
Restructurare fără depolitizare la Poștă: Liberalul care conduce compania spune că a schimbat vechii directori. Câți din noii șefi sunt de la PNL
Publicat
acum 2 aniin
De
adminPolitizarea Poștei Române continuă sub mandatul ministrului liberal al Digitalizării, Sebastian Burduja. Directorul general interimar al Poștei, din august 2021, liberalul Valentin Ștefan, a anunțat recent că a început restructurarea companiei, prin schimbarea vechilor directori. Mulți dintre noii șefi sunt însă membri PNL sau conectați la afacerile liderilor liberali.
Sebastian Burduja si Valentin StefanFoto: AGERPRES
Poșta Română a anunțat miercuri că a demarat procesul de modernizare și de restructurare și că va transforma unele departamente vechi din administrația centrală în unități de afaceri independente, va reașeza procesele decizionale și va numi o nouă echipă managerială.
- „Dorim să schimbăm total paradigma: dintr-o companie centrată pe instituția hârtiei, vrem să devenim o companie agilă, care să răspundă nevoilor pieței. (…) Am început, așadar, restructurarea, prin a schimba vechii directori, cărora le mulțumim pentru munca de zeci de ani din Poștă.
- Avem, în acest moment, o echipă nouă de manageri, oameni cu viziune proaspătă și consistentă, oameni cu idei noi, orientați spre piața globală. Am păstrat în această echipă, însă, și manageri cu foarte multă experiență în Poștă”, a declarat Valentin Ștefan, directorul general interimar al Poștei Române.
Compania nu a comunicat câte posturi vor fi restructurate ori în cât timp, câți oameni vor fi concediați și în ce condiții sau câți din noii șefi sunt înregimentați politic, iar la solicitarea HotNews.ro de a oferi astfel de informații, am fost asigurați că acestea ar putea fi aflate în urma unui interviu ulterior cu directorul general al companiei.
Până atunci, compania a prezentat o lista cu 12 noi directori, cărora le-a făcut un scurt portret cu realizări. Informațiile publice, analizate de HotNews.ro, arată că mulți dintre noii șefi sunt membri PNL ori PMP sau au conexiuni cu liderii liberali ori șefi de sindicat din Poșta Română.
1. Florin Valentin-Gliga este secretar general al PNL Cluj-Napoca: Firma sa furnizează servicii pentru europarlamentarii liberali
Unul dintre membri noii echipe de conducere din Poșta este Florin Valentin-Gliga, numit director al Departamentului de Resurse Umane.
- „Din 2020 conduce sucursala Regională a Poștei Române din Cluj – Napoca. Are experiență de 22 de ani în managementul companiilor mici și mijlocii, timp în care a fost director economic și financiar la fabrici precum: Combinatul de Celuloză și Hârtie Someș SA, Clujana SA, Unimet Cuc SA. De 16 ani oferă consultanță financiară pentru companii.”, potrivit portretului creionat de Poșta Română.
Datele publice arată însă că este secretar general PNL Cluj Napoca și membru CRC PNL, conform declarației de interese din vara anului trecut.
Florin Gliga este asociat sau membru în Aiax Business Consult SRL, Compania de Integrare și Management BG SRL, Intelligent Credit Office SRL, Asociația Inter-Cluj și la firma ICO Gliga Expert SRL din Cluj, precum și membru în AGA la Compania de Transport Cluj-Napoca.
În 2021, Florin Gliga a încasat peste 145.000 de lei ca director al sucursalei din Cluj a Poștei Române și 13.140 de lei ca și consilier la Consiliul local din Cluj-Napoca.
De la firma în care este asociat, Ico Gliga Expert SRL, acesta a încasat dividende de aproape 56.000 de lei. Aceeași firmă a mai înacsat câteva sute de euro în 2021 pentru servicii prestate către cabinetele de europarlamentarilor PNL Mircea Hava, Daniel Buda și Gheorghe Falcă.
2. Ovidiu Vasile Călin, fost PD-L-ist și prieten cu Emil Boc, este asociat al Rapid Pay, firmă de curierat ce concurează Poșta în Cluj
Noul director al Departamentului Infrastructură este Ovidiu Vasile Călin. Iată caracterizarea făcută de companie:
- „A intrat în echipa Poștei acum 13 ani și fost director executiv, adjunct și regional. Timp de 4 ani a activat ca secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.”
Datele publice analizate de HotNews.ro arată că Ovidiu Călin a încasat în anul 2021 aproape 186.000 de lei ca director al Direcției Imobiliare din Poșta Română, conform declarației de avere din iunie 2022.
În declarația de interese, Ovidiu Vasile Călin a trecut calitatea de asociat în două firme: Inconstruct SRL și Rapid Pay SRL, ambele din Cluj-Napoca.
Potrivit Actual de Cluj, firma Rapid Pay nu îi este deloc străină primarului Emil Boc, având în vedere că aparține familiei unui vechi amic PDL-ist, Ovidiu Călin, fost director la Regionala de Poștă în guvernarea PDL, omul care în 2012 candida pentru un mandat de senator.
Gazeta de Cluj scrie că Ovidiu Călin a inspirat-o pe soția sa, Ioana-Cristina, să-și înființeze firma Rapid Pay, prin intermediul căreia să ajungă să pună mâna pe cât mai multe contracte cu instituțiile publice, în detrimentul Poștei.
- ”După ce a abandonat Poșta Română și s-a instalat la conducerea Rapid Pay, în anul 2013, Ovidiu Călin a pus la bătaie toate abilitățile deprinse în cadrul companiei de stat și a început să încheie contracte pe bandă rulantă cu instituțiile publice. Rapid Pay s-a transformat rapid în firma de casă a Primăriei Cluj-Napoca, înlăturând Poșta Română din schemă. (…)
- Văzând că a așezat societatea comercială pe linia de plutire, Ovidiu Călin a decis, în anul 2016, să se întoarcă la CNPR, în funcția de expert al direcției de Strategie și Programare Operațională. În perioada 2019-2020 a ocupat funcția de consilier director general CNPR, apoi a ajuns în fruntea instituției, pe postul de director al Direcției Imobiliare.”, informează Gazeta de Cluj.
Potrivit Libertatea, numele celor doi noi directori din Poșta, Florin Valentin-Gliga și Ovidiu Călin, dar și a unui alt director numit acum în noua echipă de management – Constantin-Cristian Tapalagă – apar într-un dosar DNA, în care procurorii anticorupție au demarat cercetări pentru o serie de infracțiuni asimilate faptelor de corupție la Poșta Română în cadrul dosarului penal nr.151/P/2022, deschis pe 16 august 2022. Cei doi nu sunt însă suspectați, dosarul fiind „in rem” (cu privire la fapte) și încă în stadiu de cercetare.
3. Florin-Gabriel Bulumac: Membru PNL și consilier local la Primăria Alexandria, a fost verificat de DIICOT în 2016
Director al Departamentui Clienți și Vânzări a fost numit Florin Gabriel Bulumac.
- „Face parte din echipa Poștei Române de trei ani și este director al Sucursalei Fabrica de Timbre, unde a crescut veniturile și a implementat tehnologie de ultimă generație.
- A dezvoltat mai multe proiecte de succes, printre care linia tehnologică de insert pentru trimiteri masive de documente, precum și echipamente pentru confecționarea cutiilor de carton. Are o experiență de 14 ani în industria bunurilor de larg consum.”, se arată în portretul făcut de companie.
Florin-Gabriel Bulumac este membru PNL și consilier local la Primăria Alexandria și a câștigat 109.387 lei în 2021 ca director la Fabrica de Timbre București, sucursală a Poștei Române, potrivit declarației de interese din iunie 2022.
Din funcția de consilier local al Primăriei Alexandria a încasat peste 12.000 de lei în anul 2021, potrivit declarației de avere.
În aceeași perioadă, Florin Bulumac a fost asociat și administrator la BEG Dinamic Grup (10 părți sociale), RPD Distribution (75 părți sociale), Special Security Squad (10 părți sociale), administrator al Arhisud SRL și președinte al Asociației Sfântul Augustin – toate din Teleorman.
În 2016, potrivit Adevărul, Gabriel Bulumac, la acea vreme secretar general adjunct al PNL Teleorman, a fost verificat de procurorii DIICOT, într-un dosar în care prejudiciul a fost estimat la 1 milion de euro, fiind bănuit de evaziune fiscală.
Au fost verificate firmele de distribuţie deţinute în Alexandria de familia Bulumac, Distrigrup şi RPD, care potrivit procurorilor, ar fi fost implicate într-o schemă infracţională prin efectuarea unor operaţiuni financiare fictive.
În iunie 2018, DIICOT Teleorman a clasat acuzația de constituire de grup infracțional organizat și a disjuns dosarul, declinând acuzațiile de spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman.
4. Alexandru Butiseacă – cercetător științific și fost consilier al lui Florin Cîțu
Director al Departamentului Economico-Financiar a fost numit Alexandru Butiseacă.
- „S-a alăturat echipei Poștei Române de puțin timp. Este cercetător științific la Institutul de Economie Mondială al Academiei Române și a fost cadru universitar la Universitatea Româno-Americană. A mai fost consilier al Ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene și al premierului României.”, îl descrie Poșta Română.
Alexandru Butiseacă a fost protagonistul unui episod relatat de Libertatea, în august 2021, când ocupa funcția de consilier al premierului PNL de la acea vreme, Florin Cîțu.
Acesta a contactat-o pe Deirdre McCloskey, profesorul universitar în SUA, pentru editoriale în Digi 24, în care aceasta lăuda liberalismul economic promovat de Florin Cîțu în România.
Contactată de Libertatea, Deirdre McCloskey a susținut că Butiseacă s-ar fi recomandat ca jurnalist la Digi24. Butiseacă a negat că s-ar fi recomandat ca jurnalist, în dialogul cu profesorul american.
În cea mai recentă declarație de avere, din mai 2022, Alexandru Butiseacă a raportat că a încasat în anul 2021 un salariu de 48.848 de lei de la Secretariatul general al Guvernului și 19.963 de lei de la institutul de Economie Mondială.
Alexandru Butiseacă este asociat în două firme: Elles Fashion Factory SRL și Ave Toys Net SRL din Sectorul 5, potrivit declarației de interese din mai 2022.
5. Silviu Mărgean – fost vicepreședinte PNL Sector 1, filială condusă de Sebastian Burduja
Director al Unității de Afaceri Imobiliare a fost numit Silviu Mărgean.
- „De profesie este analist tehnic și a lucrat în domeniul pieței de capital în companii din UK și Australia. În 2009 a ocupat funcția de Director coordonator adjunct la Direcția Regională de Poștă București. A mai fost consilier în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (unde s-a ocupat de activitatea Poștei), precum și administrator provizoriu în Consiliul de Administrație al Companiei.”, se arată în comunicatul Poștei.
În anul 2020, acesta a fost ales vicepreședinte al PNL Sector 1 București, filială condusă încă de atunci de Sebastian Burduja, actualul ministru al Digitalizării, care are în subordine Poșta Română.
Informația apare în declarația acestuia de interese, dar și în media.
6. Radu Ursanu – consilier PMP Iași, lucrează de 13 ani în Poștă
Coordonator al Corpului de Control al directorului general din Poștă a fost numit Radu Ursanu.
- „Doctor în economie, lucrează în Poșta Română de 13 ani. Din 2020 este director al Sucursalei Regionale de Poștă Iași, unde a dezvoltat condiții de lucru mai bune pentru angajați.”, spune compania.
Potrivit declarației de interese, Radu Ursanu este consilier județean la PMP Iași și acționar în firmele Smallbig SRL și Iasingtonevents SRL din Iași.
În anul 2021, Radu Ursanu a încasat peste 121.000 de lei ca director de sucursală în Poșta Română și peste 25.000 de lei ca și consilier județean, potrivit declarației de avere din vara anului trecut.
7. Alexandru Ioan Brătianu – fiul lui Matei Brătianu, liderul Sindicatului din Poșta Română
Director al Unității de Afaceri Logistică a fost numit Alexandru Ioan Brătianu.
- „Acesta a ocupat funcția de director al Sucursalei Servicii Expres a Poștei Române. Are o experiență de 12 ani în Companie, timp în care a manageriat proiecte importante: a redefinit strategia comercială de consignație din subunitățile poștale, a dezvoltat proiectul Colete-online.ro, a creat serviciul e-mandat cu plata online și a extins parteneriatul cu eMag în peste 500 de oficii poștale.” spune compania.
Alexandru Ioan Brătianu este fiul lui Matei Brătianu, fost deputat PSD și liderul Sindicatului Liderilor Poștali din România (SLPR).
- HotNews.ro a solicitat un punct de vedere lui Matei Brătianu legat de planul de restructurare din Poșta Română și numirea fiului său ca director în companie, dar până la publicarea acestui articol nu am primit răspunsuri.
Alexandru Ioan Brătianu a încasat în 2021 un salariu de peste 80.000 de lei de la Poșta Română, conform declarației de avere din luna mai 2022.
8. Adrian Grecu – fost jurnalist, apoi purtător de cuvânt al Poștei și director al fabricii de Timbre
Director al Unității de Afaceri Imprimate a fost Adrian Mircea Grecu.
- „Fost jurnalist, a intrat în echipa Poștei Române acum 20 de ani, ca purtător de cuvânt. A fost director la Fabrica de Timbre, manager de vânzări și de producție.”, se arată in descrierea companiei.
Acesta nu are publicate declarații de avere și interese recente.
Contactat de HotNews.ro acesta a declarat că nu este membru în niciun partid. Adrian Grecu a fost coordonator al votului prin corespondență din partea Poștei Române și director în două rânduri al Fabricii de Timbre.
9. Constantin Cristian Tapalagă – fost director al sucursalei Poștei din Piatra-Neamt, are o experiență de 34 de ani în companie
Director al Unității de Afaceri Curierat a fost numit Constantin Cristian Tapalagă, cu o experiență de 34 de ani în Poșta Română.
- „A fost director al Sucursalei Regionale Ploiești și al Oficiului Județean de Poștă Neamț, șef serviciu regional, inspector exploatare. A creat colective de la zero, a contribuit la optimizarea costurilor, la eficientizarea rețelei poștale prin înființări / desființări subunități și a coordonat managementul activității poștale din Neamț.”, se arată în descrierea făcută de Poștă.
Acesta a încasat în anul 2021 un salariu de peste 130.000 de la Poșta Română și încă 16.000 de lei – indemnizație ca membru în CA la firma Salubritas SA, potrivit declarației de avere din mai 2022.
10. Emil Ion Ciorîia – director în Poșta din 2009, cu studii la Colegiul Național de Apărare
Director al Unității de Afaceri Servicii Financiare a fost numit Emil Ion Ciorîia.
- „A director general adjunct în cadrul Poștei Române în 2009, apoi director al sucursalelor cu cel mai mare impact financiar și operațional. A studiat științe administrative, securitate comunitară și este absolvent al cursurilor postuniversitare organizate de Colegiul Național de Apărare și Institutul Diplomatic Român.”, potrivit Poștei Române.
Acesta nu are declarații de avere și de interese publicate recent.
11. Claudia Florentina Radu – avocat de 12 ani și consilier juridic la Fabrica de Timbre
Director al Departamentului Juridic a fost numită Claudia Florentina Radu.
- „De 12 ani este avocat, a lucrat la propriul său birou de avocatură, iar în Poșta Română s-a angajat în 2020 pe postul de consilier juridic în cadrul Sucursalei Fabrica de Timbre.”, se arată în comunicatul Poștei.
Aceasta nu are încă publicate declarații de avere și de interese.
12. Oana Anghelescu – coordonează departamentul IT din Poștă
Director al Departamentului de Transformare Digitală a fost numită Oana Anghelescu.
- „A lucrat în companii multinaționale, unde a dezvoltat proiecte în managementul schimbării, alături de echipe internaționale. A făcut parte din diverse proiecte de transformare digitală a proceselor de resurse umane, IT și financiar, pentru clienți din industriile farma, automotive și altele. De câteva luni, coordonează departamentul IT din Poșta Română.”, se arată în comunicatul Poștei.
Aceasta nu are încă publicate declarații de avere și interese.
Cum a înghețat planul de concediere a 300 de angajați din Poștă în 2021
Valentin Ștefan a fost numit director general interimar al Poștei Române în august 2021, în locul unui alt liberal Horia Grigorescu, în timpul Guvernului PNL-USR-UDMR, condus de Florin Cîțu.
Horia Grigorescu anunțase în februarie 2021 un plan de restrucurare la Poștă care viza concedierea a 300 de angajați din funcții administrative, doar că mai repede a plecat acesta.
Ministru al Digitalizării la acel moment era Ciprian Teleman (USR), dar aplicarea OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă în companiile de stat nu s-a realizat nici în mandatul acestuia, deși Ciprian Teleman spunea în august 2021 că Poșta a alocat bugetul pentru achiziționarea de servicii de recrutare a unui nou director general.
De atunci, mandatul actualului șef, liberalul Valentin Ștefan, a tot fost prelungit.
Cum s-a scuzat anul trecut ministrul Burduja pentru lipsa numirii de manageri prin concurs la Poșta și SNR
În vara anului trecut, HotNews.ro l-a întrebat pe ministrul liberal al Digitalizării, Sebastian Burduja, de ce nu demarează procedurile de recrutare a unor noi manageri la Poșta Română și Societatea Națională de Radiocomunicații, potrivit prevederilor OUG 109/2011.
Aceasta în contextul în care Sebastian Burduja vorbește adeseori despre importanța meritocrației în aparatul de stat.
Drept răspuns, Burduja a spus că a fost foarte ocupat cu proiectul cloud-ului guvernamental, o investiție de peste 500 milioane de euro din PNRR, că managementul de la Poștă se mișcă foarte bine, dar că va demara procedurile cât se poate de repede.
De atunci nu s-a mai întâmplat nimic în această privință.
Poate vrei sa citesti
Câte persoane beneficiază de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale / Numărul este în scădere
Tranzacție surpriză pe final de an: Zalando preia rivalul About You pentru o sumă uriașă / Care este planul retailerului german de modă
Burduja: Obiectivul meu e ca, după 1 aprilie 2025, preţurile plătite de consumatorii casnici să nu fie o povară pentru bugetul familiei
George Simion spune că va iniția suspendarea lui Klaus Iohannnis pentru ‘lovitură de stat’
Anul 2025 se anunță unul istoric pentru România: Se pregătesc investiții fără precedent, în ciuda contextului economic dificil
VIDEO Arhidiaconul Mihail Bucă, cel mai mare psalt din istoria Bisericii Ortodoxe Române, a primit Crucea Mitropolitană de la mitropolitul celor două Americi
NATIONAL
Raport UNICEF: Peste 150 de milioane de copii nu figurează în registrele naționale
Publicat
acum 19 minutein
12 decembrie 2024De
adminDeși s-au făcut progrese în ultimii ani, unul din cinci copii sub 5 ani nu are nașterea înregistrată oficial, rămânând practic invizibil pentru autoritățile din țara sa. În plus, alte 50 de milioane de copii, deși au nașterea înregistrată, nu dețin un certificat, arată UNICEF.
În ultimii cinci ani au fost înregistrate nașterile a peste 500 de milioane de copii (aproape opt din zece copii) cu vârste sub cinci ani, ceea ce arată progrese notabile în asigurarea identității legale la nivel mondial, potrivit unui nou raport UNICEF publicat miercuri.
Niveluri globale și tendințe în înregistrarea nașterilor, actualizat în 2024 și publicat cu ocazia celei de-a 78-a aniversări a UNICEF, reprezintă cea mai recentă actualizare a raportului privind numărul de copii înregistrați din 2019, când nivelurile globale se situau la 75%. În ciuda creșterii la 77% în prezent, 150 de milioane de copii, ceea ce reprezintă doi din zece copii, cu vârste sub cinci ani rămân neînregistrați și invizibili pentru sistemele guvernamentale, scrie Mediafax.
De asemenea, raportul arată că peste 50 de milioane de copii ale căror nașteri sunt înregistrate nu dețin certificate de naștere. Acest tip de document esențial este dovada înregistrării și este crucial pentru dobândirea cetățeniei, prevenirea apatridiei și asigurarea drepturilor copiilor încă de la naștere.
„Înregistrarea nașterii asigură recunoașterea imediată a copiilor conform legii, oferind o bază pentru protecția împotriva abuzului și exploatării, precum și accesul la servicii esențiale, cum ar fi vaccinurile, asistența medicală și educația”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.
Progresele înregistrate la nivel mondial au fost determinate în mare măsură de țările care au acordat prioritate înregistrării la timp, au mobilizat sistemele de sănătate, de protecție socială și de educație, au extins serviciile în mai multe locații, au digitalizat procedura și au eliminat taxele.
America Latină și regiunea Caraibe au ajuns la 95%, Asia de Est și de Sud-Est la 94%, iar Asia Centrală și de Sud la 78%. Cu toate acestea, Africa subsahariană rămâne mult în urmă, cu 51%, având peste jumătate din copiii neînregistrați din lume (90 de milioane).
În Africa subsahariană, progresele și nivelurile atinse variază foarte mult. De exemplu, Sudul Africii se află pe primul loc, cu 88%, în timp ce Africa de Vest a înregistrat cele mai semnificative progrese în ultimii 15 ani, ajungând la 63%. Africa de Est și Africa Centrală sunt în urmă, ambele cu 41%. Cu toate acestea, având în vedere îmbunătățirile lente și creșterea rapidă a populației infantile, Africa subsahariană, preconizată să găzduiască majoritatea copiilor din lume în următoarele decenii, ar putea avea peste 100 de milioane de copii neînregistrați după 2030, dacă procentele rămân la nivelul actual.
Multe familii din întreaga lume continuă să se confrunte cu obstacole din cauza unui angajament politic scăzut, a distanțelor mari și a vizitelor multiple necesare la centrele de înregistrare, a lipsei de cunoștințe despre procesul de înregistrare, a taxelor inabordabile și a costurilor indirecte prohibitive și, în unele locuri, a discriminării bazate pe gen, etnie sau religie.
În ciuda acestor provocări, unele țări au înregistrat progrese semnificative. În Africa subsahariană, Botswana a înregistrat toate nașterile, în timp ce Coasta de Fildeș a ajuns la peste 90 la sută. Rwanda, Sierra Leone, Tanzania și altele au înregistrat, de asemenea, îmbunătățiri susținute în ultimul deceniu.
NATIONAL
Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024. Racii își fac planuri de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Publicat
acum 49 de minutein
12 decembrie 2024De
adminHoroscopul zilei de 13 decembrie 2024 spune că nativii din zodia Racului îți fac planuri de viitor. Este o perioadă minunată pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Aceștia își depășesc zona de confort și visează cu ochii deschiși la felul în care se va schimba viața lor.
Zodiile se bucură de toată energia pe care o primesc de la astre în această perioadă minunată. Cele mai multe dintre ele reușesc să aibă parte de multe surprize plăcute. Nativii vor să se afirme în fața celor din jur și să aibă parte de momente de neuitat.
Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024
Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024 spune că cei mai mulți nativi din zodiac se vor remarca pe tot parcursul acestei perioade. Zodiile sunt pregătite să iasă din zona de confort și să facă schimbările de care au envoie. Astrele sunt și ele alături de nativi și îi sprijină pe tot parcursul acestei perioade uimitoare.
Descoperă ce îți rezervă astrele în funcție de zodia în care te-ai născut.
Berbec: 21 martie – 19 aprilie
Observi cum te îndrepți către un nou capitol din viața ta. Lucrurile se schimbă destul repede și uneori simți că nu poți ține pasul cu ceea ce se întâmplă în jurul tău. Această oportunitate de dezvoltare nu te va aștepta foarte mult. Va fi nevoie să ieie decizii rapide dacă vrei să te bucuri de ușile pe care le-ai găsit deschise.
Taur: 20 aprilie – 20 mai
Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024 spune că nativii din zodia Taurului au parte de o perioadă fantastică. Taurii se bucură de momente de neuitat alături de familie și cei dragi. Astrele sunt alături de aceste zodii și le oferă oportunitățile de care au nevoie.
Taurii încep să se aprecieze mai mult și să aibă mai multă grijă de ei.
Gemeni: 21 mai – 21 iunie
Gemenii sunt plini de energie și dornici să se distreze cu persoanele dragi. Nativii se bucură de reușit mici, dar pe care le apreciază la adevărata lor valoare. S-ar putea ca în cea de-a doua parte a zilei să primești o invitație de nerefuzat.
Rac: 22 iunie – 22 iulie
Familia este pe primul loc, dar te ocupi și de planurile tale. Te gândești cu nerăbdare la vacanță și îți faci planuri pentru perioada ce urmează. Astrele spun că s-ar putea să ai parte de momente de neuitat. Încearcă să iei fiecare zi așa cum vine și să nu pui prea multă presiune asupra ta.
Leu: 23 iulie – 22 august
Ești dedicată obiectivelor tale și încerci să nu te abați de la planul pe care l-ai făcut. Acest lucru te ajută să rămâi concentrată și să nu iei decizii care te-ar putea afecta. Astrele spun că această zi vine cu multe surprize pentru tine. Este o zi în care viața ta se schimbă din toate punctele de vedere.
Fecioară: 23 august – 22 septembrie
Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024 spune că nativii din zodia Fecioarei au parte de o perioadă minunată. Lucrurile se aranjează mai frumoase decât ai presupus. Pare că totul merge în direcția în care ți-ai dorit. O oportunitate de neratat se ivește în viața ta. Astrele te sfătuiesc să fii atentă la semnele pe care le primești de la Univers.
Balanță: 23 septembrie – 23 octombrie
Banii nu reprezintă o problemă pentru tine. Lista ta de cumpărături este destul de lungă și pare că nu ai în plan să renunți la niciun lucru pe care l-ai trecut acolo. Astrele te sfătuiesc să fii chibzuită și să ai grijă la deciziile pe care le iei în această perioadă.
Scorpion: 24 octombrie – 21 noiembrie
Sentimentele tale de gelozie afectează constant relația de cuplu. Pare că între tine și partener apar mici neînțelegeri. Îți dorești multe lucruri de la acesta, iar el nu pare dispus să se schimbe pentru tine. Astrele spun că s-ar putea să ajungi într-un punct marcat de multe conflicte din cauza geloziei tale. Poate că este timpul pentru o schimbare.
Săgetător: 22 noiembrie – 21 decembrie
Săgetătorii sunt dornici de vacanță. Gândul tău este la timpul liber și la felul în care te poți distra. Ai destul de multe responsabilități și lucrurile se schimbă rapid în viața ta. Încearcă să iei decizii corecte și mature înainte de a-ți planifica un concediu.
Capricorn: 22 decembrie – 19 ianuarie
Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024 spune că nativii din zodia Capricornului se odihnesc. Ai muncit din greu în ultima vreme, iar acum a sosit timpul să ai mai multă grijă de tine, spune Astrology.com. Ai încredere în deciziile pe care le iei și în felul în care îți organizezi programul. Viața te va surprinde din ce în ce mai frumos.
Vărsător: 20 ianuarie – 18 februarie
Nativii din zodia Vărsătorului sunt sfătuiți să se folosească de creativitate pentru rezolvarea problemelor care apar. Astrele spun că traversezi o perioadă fantastică din viața ta. Lucrurile se schimba rapid, iar tu strălucești cu fiecare decizie pe care o iei. Te afli într-o perioadă prosperă din viața ta, spune YourTango.com.
Pești: 19 februarie – 20 martie
Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024 spune că Peștii au parte de o perioadă minunată. Astrele sunt de partea ta și îți oferă oportunități de creștere. S-ar putea ca începând cu această zi să-ți crești vizibil veniturile financiare. Este o perioadă fantastică pentru tine, spune Astrology.com.
NATIONAL
Liga Campionilor: Barcelona învinge la Dortmund, Manchester a pierdut cu Juventus / Rezultate înregistrate miercuri seara
Publicat
acum o orăin
12 decembrie 2024De
adminEchipa spaniolă FC Barcelona a învins miercuri seara, în deplasare, scor 3-2, gruparea germană Borussia Dortmund, în etapa a şasea din Liga Campionilor. Echipa engleză Manchester City a pierdut la Torino, 0-2 cu Juventus, scrie news.ro.
La Dortmund, după o primă repriză încheiată cu scor alb, golurile au început să curgă în partea secundă. Raphinha a deschis scorul pentru catalani, iar Guirassy a egalat din penalti, după numai şapte minute. Hansi Flick a avut un moment de inspiraţie şi l-a introdus în joc pe Ferran Torres. Era minutul 71, iar atacantul spaniol a marcat după numai patru minute. Guirassy a reuşit din nou să egaleze, dar de această dată din acţiune, şi meciul se părea că se îndreaptă spre un rezultat de egalitate. Ferran Torres a marcat însă în minutul 85, din pasa lui Yamal, şi Barcelona s-a impus cu 3-2.
Manchester City nu reuşeşte să depăşească perioada slabă, în care parcă a uitat să câştige, şi a fost învinsă de Juventus, la Torino, cu 2-0.
La Lisabona, o brigadă românească, avându-l pe Radu Petrescu la centru, a condus meciul dintre Benfica şi Bologna, terminat la egalitate, 0-0.
În clasament, FC Barcelona este pe locul al doilea, cu 15 puncte, urmată de Arsenal, cu 13 puncte. Borussia Dortmund se află pe poziţia a 9-a, cu 12 puncte, Juventus e pe 14, cu 11 puncte, în timp ce Manchester City ocupă locul 22, cu numai opt puncte.
Rezultate înregistrate miercuri seara, în Liga Campionilor:
- Borussia Dortmund – FC Barcelona 2-3 (Guirassy 60 penalti, 78 / Raphinha 53, Ferran Torres 75, 85);
- Juventus Torino – Manchester City 2-0 (Vlahovic 53, McKennie 75);
- Benfica Lisabona – Bologna 0-0;
- Arsenal Londra – AS Monaco 3-0 (B. Saka 34, 78, Havertz 88);
- AC Milan – Steaua Roşie Belgrad 2-1 (Rafael Leao 42, Abraham ’87 / Radonjic 67);
- Feyenoord Rotterdam – Sparta Praga 4-2 (Trauner 8, Paixao 10, Hadj Moussa 30, Gimenez 63 / Albion Rrahmani 43, Beelen 79 autogol);
- VfB Stuttgart – Young Boys Berna 5-1 (Stiller 25, Millot 53, Fuhrich 61, Vagnoman 66, Keitel 75 / Lakomy 6).
NATIONAL
Ce spune despre tine faptul că folosești emoji atunci când comunici online
Publicat
acum o orăin
12 decembrie 2024De
adminUn studiu realizat de oameni de știință de la Universitatea Indiana a ajuns la concluzia că persoanele care folosesc multe emoji-uri atunci când comunică online tind să aibă o inteligență emoțională mai mare, adică o capacitate superioară de a înțelege, percepe și gestiona atât propriile emoții, cât și pe ale celorlalți.
Dacă nu (prea) folosești emoji în conversațiile cu prietenii și partenerul romantic, atunci, cel mai probabil, ai un stil de atașament ezitant, care implică adesea acordarea de prioritate încrederii în sine și independenței în defavoarea apropierii emoționale și a intimității, spun oamenii de știință.
Concluziile au fost trase în urma chestionarelor la care au fost supuse peste 300 de persoane, cu vârsta medie de 35 de ani, scrie Washington Post, care citează un raport publicat de jurnalul Plos One, potrivit spotmedia.ro.
Există trei tipuri majore de stiluri de atașament: anxios, ezitant și sigur
Persoanele cu atașamente anxioase se simt adesea nesigure în relațiile lor și se tem să nu fie respinse sau abandonate. Atașamentul sigur presupune formarea de relații sănătoase, bazate pe încredere, dragoste, afecțiune și respect.
Studiul de față a mai scos la iveală faptul că femeile folosesc emoji-uri mai des decât bărbații, atât cu partenerul, cât și cu prietenii.
NATIONAL
Câte persoane beneficiază de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale / Numărul este în scădere
Publicat
acum 2 orein
12 decembrie 2024De
adminUn număr de 413.752 de persoane beneficiau, în luna noiembrie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, cu 1.967 mai puţine faţă de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), potrivit AGERPRES.
Cel mai mare număr de persoane, respectiv 190.485, se înregistra în cazul beneficiarilor de indemnizaţii conform D.L. nr. 118/1990 – privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cu modificările şi completările ulterioare. Indemnizaţia medie era de 1.532 lei.
Un număr de 14.513 de persoane beneficiau de o indemnizaţie medie de 932 lei, conform Legii nr. 49/1991 şi Legii nr. 44/1994 – privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, şi 64.348 de persoane erau beneficiare de indemnizaţii conform Legii nr. 189/2000 – privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 pentru modificarea şi completarea Decretului-Lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările ulterioare, suma medie plătită fiind de 870 lei.
În ceea ce priveşte beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 309/2002 – privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, aceştia erau în număr de 42.810, suma medie plătită fiind de 82 de lei.
Beneficiarii de indemnizaţii conform Legii nr. 341/2004 – recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 erau în număr de 12.643, aceştia primind o sumă medie de 2.170 lei. De asemenea, în septembrie 2024, erau înregistraţi 554 de beneficiari conform Legii 109/2005 – Artişti, indemnizaţia medie fiind de 345 lei, 13.944 beneficiari de indemnizaţii conform Legii 8/2006 – Uniuni de creaţii, cu o indemnizaţie medie de 1.917 lei, şi 74.455 beneficiari conform Legii 578/2004 – Soţ Supravieţuitor, cu o indemnizaţie medie de 128 lei.
NATIONAL
Tranzacție surpriză pe final de an: Zalando preia rivalul About You pentru o sumă uriașă / Care este planul retailerului german de modă
Publicat
acum 2 orein
12 decembrie 2024De
adminZalando SE, retailerul german de modă, a convenit preluarea rivalului About You Holding SE, pentru aproximativ 1,2 miliarde de euro, în încercarea de a domina piaţa europeană a comerţului electronic, transmit Reuters şi Bloomberg, conform AGERPRES.
Tranzacţia face parte din planurile de formare a unei platforme de comerţ electronic pan-europene, a precizat Zalando.
Zalando, cu sediul în Berlin, a anunţat miercuri că oferă investitorilor About You 6,50 euro pe acţiune, o primă de aproximativ 67% faţă de preţul de la închiderea şedinţei bursiere de marţi.
About You, înfiinţată în 2014 ca subsidiară a grupului Otto, are peste 12 milioane de utilizatori lunari care pot alege dintr-o selecţie de 700.000 produse, de la aproximativ 4.000 de mărci. Compania este activă pe toate pieţele importante din Europa şi livrează produse în aproximativ 100 ţări din întreaga lume.
Conducerea şi Consiliul de Supervizare al About You sprijină tranzacţia, iar acţionarii majoritari care au aproximativ 73% din totalul acţiunilor companiei au convenit de asemenea să accepte oferta, se arată într-un comunicat de presă. În urma tranzacţiei, Zalando va avea o pondere mai mare pe piaţa europeană de modă şi stil de viaţă, evaluată la 450 miliarde de euro. De asemenea, divizia Scayle deţinută de About You va completa sistemul de operare Zeos al Zalando, a informat compania.
Deşi cele două mărci online vor continua să existe separat, vor fi reduse costurile datorită împărţirii cheltuielilor logistice, a infrastructurii plăţilor şi a colaborării comerciale. Zalando se aşteaptă ca tranzacţia să genereze anual reduceri de costuri de aproximativ 100 milioane de euro.
Entitatea combinată ar urma să aibă o marjă de profit între 10% şi 13%, a precizat Zalando.
Raport UNICEF: Peste 150 de milioane de copii nu figurează în registrele naționale
Horoscopul zilei de 13 decembrie 2024. Racii își fac planuri de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Liga Campionilor: Barcelona învinge la Dortmund, Manchester a pierdut cu Juventus / Rezultate înregistrate miercuri seara
Ce spune despre tine faptul că folosești emoji atunci când comunici online
Câte persoane beneficiază de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale / Numărul este în scădere
În Argeș nu există niciun hotel de 5 stele! Cel mai apropiat s-a deschis azi… în Dâmbovița – Așa vrem in topul destinațiilor turistice?
ACUM! Incendiu într-un bloc din Curtea de Argeș
Familia fostului primar Nicolae Diaconu, mesaj special pentru argeșeni
ȘOC! PNL și USR, mână-n mână cu AUR în Argeș pentru obținerea puterii locale – ARANJAMENTE PENTRU VOTUL DE DUMINICĂ
VEȘTI BUNE! Se deschide tronsonul Pitești – Mânicești din autostrada Sibiu – Pitești. Cu 8 luni mai devreme
VIDEO | Acțiune de salvare extremă a jandarmilor montani argeșeni împreună cu Salvamont Argeș
VIDEO – VIAȚA BATE FILMUL! Tânăr dispărut în urmă cu 9 ani , găsit de jandarmii argeșeni
VIDEO | Un șofer de Audi a plecat cu tot cu pompă după ce și-a alimentat mașina
VIDEO | Percheziții la traficanții de droguri din Argeș – 8 persoane duse la audieri de mascați
VIDEO, ACUM! BLOCAJ TOTAL PE TRANSFĂGĂRĂȘAN – SUTE DE MAȘINI BLOCATE ÎN TRAFIC
PITEȘTI
ITM Argeș, anunț important despre adeverințele de vechime în muncă
Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș reamintește tuturor angajatorilor că, în conformitate cu legislația în vigoare, au obligația de a elibera...
VEȘTI BUNE! Se deschide tronsonul Pitești – Mânicești din autostrada Sibiu – Pitești. Cu 8 luni mai devreme
Lucrările la Secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești (#A1), pe tronsonul dintre Curtea de Argeș și Pitești, avansează într-un ritm accelerat....
Cine sunt noii parlamentari de ARGEȘ, lista completă
În urma votului exprimat duminică, 1 decembrie, Argeșul va trimite în Parlamentul României 13 deputați și senatori. Iată care sunt...
ARGEȘ – Rezultate finale alegeri Parlamentare în orașele importante – ȘOC LA MIOVENI, PNL dezastru la Pitești – VEZI CLASAMENTE DETALIATE
În urma centralizării voturilor din peste 99,9% din secțiile de votare, Partidul Social Democrat (PSD) a obținut în Argeș o...
Curtea de Argeș
Tragedie la Albeștii de Argeș: Mihai s-a sinucis la doar 34 ani, în postul Crăciunului
O comunitate întreagă este zguduită de o tragedie neagră, după ce Mihai C., un tânăr de doar 34 de ani,...
Familia fostului primar Nicolae Diaconu, mesaj special pentru argeșeni
Într-o zi cu o semnificație profundă, de Ziua Sfântului Nicolae, o sărbătoare ce simbolizează generozitatea și bunătatea, familia lui Nicolae...
ȘOC! PNL și USR, mână-n mână cu AUR în Argeș pentru obținerea puterii locale – ARANJAMENTE PENTRU VOTUL DE DUMINICĂ
Contrar a ceea ce se intampla la Bucuresti unde goana după ciolan i-a unit pe cei care pana mai ieri...
ACUM! Incendiu într-un bloc din Curtea de Argeș
In această dimineață, pompierii au primit o sesizare privind o fumegație densă la un apartament al unui bloc din municipiul...
Tânăr din Domnești prins de polițiști conducând agresiv
În ziua de 3 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Domnești au depistat un tânăr de 23...
Mioveni
PSD câștigă alegerile parlamentare în Argeș, PNL suferă o prăbușire lamentabilă – VEZI REZULTATE DETALIATE
În urma centralizării voturilor din peste 99,9% din secțiile de votare, Partidul Social Democrat (PSD) a obținut o victorie concludentă...
VIDEO | Incendiu de proporții în Argeș – 3 case mistuite de flăcări
Un puternic incendiu a izbucnit în această dimineată în comuna Stâlpeni, satul Rădești la trei locuinte vecine. Dată fiin amploarea...
Ministrul Simona Bucura-Oprescu: Consolidăm și extindem cooperarea bilaterală cu Franța pe probleme de muncă și securitate socială ca parte a parteneriatului strategic
O delegație guvernamentală condusă de premierul Marcel Ciolacu a efectuat o vizită oficială în Franța și a avut o întrevedere...
Polițist din Argeș găsit de ANI cu avere nejustificată – Agentul Gabriel Tufă Mihalcea este ginerele fostului vice din Ștefănești
Agenţia Naţională de Integritate a constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul...
Câmpulung
Șoc la Câmpulung! PSD câștigă în orașul Elenei Lasconi, PNL sub 10%
Partidul Social Democrat (PSD) a ieșit învingător în alegerile parlamentare desfășurate duminică, obținând un rezultat surprinzător în orașul Câmpulung, unde...
ALERTĂ COD ROȘU ÎN ARGEȘ – NINSORI ȘI VISCOL PUTERNIC ÎN ZONA MONTANĂ
Meteorologii de la ANM au emis o avertizare de tip cod roșu de viscol puternic și ninsoare în zona de...
ARGEȘ | A vrut să se sinucidă și să-și dea foc la casă – POLIȚIȘTII L-AU SALVAT
În noaptea de 18 spre 19 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung au fost sesizați prin Serviciul Național...
În Trend
- ACTUALacum o săptămână
A murit Nicolae Diaconu, fostul primar al orașului Curtea de Argeș
- ACTUALacum 6 zile
În Argeș nu există niciun hotel de 5 stele! Cel mai apropiat s-a deschis azi… în Dâmbovița – Așa vrem in topul destinațiilor turistice?
- ACTUALacum o săptămână
Trupul neînsuflețit al fostului primar Nicolae Diaconu va fi adus la Curtea de Arges!
- ACTUALacum o săptămână
ARGEȘ – Rezultate finale alegeri Parlamentare în orașele importante – ȘOC LA MIOVENI, PNL dezastru la Pitești – VEZI CLASAMENTE DETALIATE
- ACTUALacum 7 zile
ACUM! Incendiu într-un bloc din Curtea de Argeș
- ACTUALacum 2 săptămâni
Argeșenii se tem de noul PNL: „E același Boc care ne va tăia iar pensiile și salariile așa cum a mai făcut-o o dată”
- ACTUALacum o săptămână
Cine sunt noii parlamentari de ARGEȘ, lista completă
- ACTUALacum 2 săptămâni
O nouă reușită a echipei PSD: 20 de kilometri din Drumul Expres Pitești – Craiova, dați în folosință începând de astăzi!